Αναβίωσε η περπατόπιτα από το Σύνδεσμο Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας
Με την παρουσίαση “Ήθη και έθιμα από τη Μικρά Ασία” συμμετείχε ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας “ΟΙ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ” στις εορταστικές εκδηλώσεις του Παγκόσμιου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ελληνισμού Διασποράς (ΠΠΙΕΔ) για τη διεθνή ημέρα Μουσείων την Κυριακή 17 Μαΐου 2015.
Την παρουσίαση έκανε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Χρήστος Τριανταφύλλου: «Το συγκεκριμένο έθιμο που θα σας παρουσιάσουμε έχει τις ρίζες του στη Καππαδοκία της Μικράς Ασίας. Σήμερα είναι γνωστό στις μαμάδες τις βορείου Ελλάδος.
Στην Καππαδοκία λοιπόν, όταν άρχιζε να περπατάει το παιδί η μάνα το γιόρταζε και το έκανε γνωστό στους συγγενείς και τους γείτονες φτιάχνοντας περπατόπιτα.
Η μάνα αφού έφτιαχνε και έψηνε την πίτα, κρατούσε το χέρι του παιδιού και σταύρωνε την πίτα τρεις φορές και στην συνέχεια την έκοβε κομμάτια.
Το μεγαλύτερο και το πρώτο κομμάτι της πίτας έπρεπε να το δώσει στον νονό η στη νονά του παιδιού. Οι νονοί με την σειρά τους ήταν υποχρεωμένοι να πάρουν τα πρώτα παπούτσια για το παιδί.
Τα αμέσως επόμενα κομμάτια της πίτας η μάνα τα έδινε στους παππούδες και στις γιαγιάδες του παιδιού, και αυτοί με την σειρά τους έπρεπε να δώσουν ένα κέρμα στο παιδί κάνοντας μια κοινή ευχή “σιδερένια ποδαρούδια”.
Την υπόλοιπη πίτα που είχε φτιάξει η μητέρα, έπρεπε να βγει στο δρόμο της γειτονιάς και να την μοιράσει “τρέχοντας” σε συγγενείς, γείτονες και φίλους.
Στη Καισάρεια υπήρχε και η συνέχεια του εθίμου αυτού, δηλαδή, αφού η μητέρα είχε κάνει όλα τα παραπάνω, αμέσως θα έπρεπε οι συγγενείς, φίλοι και γείτονες που είχαν πάρει κομμάτι από την πίτα, να επισκεφτούν το σπίτι της μητέρας και του παιδιού. Ο καθένας από αυτούς έπρεπε να βάλει ένα αντικείμενο πάνω στο τραπέζι που θα αντιπροσωπεύει ένα επάγγελμα πχ. χτένα = κομμώτρια, βιβλίο = δάσκαλος κ.α
Στη συνέχεια περίμεναν να δουν πιο αντικείμενο από αυτά που είχαν βάλει στο τραπέζι θα πιάσει πρώτο το παιδί στα χέρια του.
Πίστευαν, ότι το αντικείμενο που θα πάρει, θα είναι και το επάγγελμα του.
Τα υλικά για να φτιαχτεί η περπατόπιτα είναι: αλεύρι, αλάτι, βούτυρο, ζάχαρη, αυγά, σταφίδες ξανθές, γάλα, καρύδια, κανέλα, γαρύφαλλο, ξύσμα πορτοκαλιού, ζάχαρη άχνη.
Λοιπόν στη σημερινή εκδήλωση ας ονομάσουμε νονό τον Δήμαρχο της πόλης μας κ. Άρη Βασιλόπουλο, στον οποίο θα δώσουμε σύμφωνα με το έθιμο το μεγαλύτερο κομμάτι.
Και ας ονομάσουμε εμένα μωρό.
Άρα κ. Δήμαρχε είστε υποχρεωμένος να μου πάρετε τα πρώτα μου παπούτσια.
Στη συνέχεια οι κυρίες του Συνδέσμου μοίρασαν στους παρευρισκόμενους την περπατόπιτα που είχαν ετοιμάσει.»