Το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού παρουσίασε το βιβλίο που πήρε το Α’ Βραβείο στον διαγωνισμό του
Ήταν μια πραγματικά πολιτισμένη βραδιά φορτισμένη συγκινησιακά από μνήμες και ιστορία, η βραδιά της Τετάρτης, 20ης Μαΐου 2015.
Το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) του Δήμου Νέας Ιωνίας παρουσίαζε στο Συνεδριακό Κέντρο το βιβλίο του Δημ. Ρήγα «Το Πελλαδάρι στους αιώνες» που πήρε το Α΄ βραβείο στον Γ΄ Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του και το οποίο κατά τους όρους του διαγωνισμού όφειλε να εκδώσει και το είχε κάνει σε χρόνο μηδέν.
Το πρόγραμμα άρχισε μελωδικά με αποφοίτους του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης και το συγκρότημα «ΜΕΛΙΡΡΥΤΟΝ» να εκτελούν γνωστά παραδοσιακά μικρασιατικά τραγούδια.
Ακολούθησε στο βήμα ο κ. Μάκης Λυκούδης, μέλος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., που καλωσόρισε τους προσκεκλημένους κι ευχαρίστησε τους συντελεστές της εκδήλωσης.
Ο πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. κ. Λουκάς Χριστοδούλου αμέσως μετά μίλησε για το ιστορικό των τριών Λογοτεχνικών Διαγωνισμών του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., μυθιστορήματος των δύο πρώτων και διηγήματος του τρίτου, που οργανώθηκαν μεταξύ των ετών: 2012-2014.
Όλοι οι διαγωνισμοί ήταν πανελλήνιας εμβέλειας και η θεματική τους βέβαια είχε να κάνει με τις αξέχαστες πατρίδες και την προσφυγιά.
Στο βήμα αμέσως μετά ανέβηκε εκ μέρους της 5/μελούς Επιτροπής Αξιολόγησης η κ. Ζαχαρούλα Καραβά, η οποία και διάβασε την έκθεσή της, με την οποία και τεκμηριώνεται η ομόφωνη βράβευση αυτού του έμμετρου διηγήματος με τους 7.576 στοίχους, μέσα από τους οποίους παρουσιάζεται η ίδρυση η εξέλιξη κι η καταστροφή της ελληνικότατης πολίχνης του Πελλαδαρίου, στην περιοχή της Βιθυνίας.
Ο λόγος δόθηκε μετά στον συγγραφέα κ. Δημήτριο Ρήγα από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος έντονα συγκινημένος για την έκδοση του βιβλίου του, το οποίο ετοίμαζε για έξι χρόνια, είπε ότι με την έκδοση αυτή, η ιστορία του Πελλαδαρίου πια θα γίνει γνωστή στο πανελλήνιο. Μετά μίλησε προβάλλοντας ταυτόχρονα και εικονιστικό υλικό για το Πελλαδάρι στους αιώνες και τους Πελλαδαρινούς.
Λίγο πριν το τέλος ο κ. Χριστοδούλου παρέδωσε στο συγγραφέα ένα συμβολικό αναμνηστικό δώρο ευχαριστώντας τον παράλληλα για τα αφιερώματά του στο Μουσείο από κεντητά κι ένα βιβλίο έκδοσης 1893.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο αιδεσιμότατος πατήρ Σωτήριος, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτου Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ.κ. Γαβριήλ, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Σπ. Αμανατίδης, Βέτα Γεωργιάδου και Χρ. Χατζηϊωάννου, ο εκπρόσωπος της Ο.Π.Σ.Ε Γεν. Γραμματέας κ. Δημ. Παντέλας και μέλη των Δ.Σ των φορέων: Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας, Σύλλογος Σμυρναίων Ν. Ιωνίας, Σύνδεσμος Αλαγιωτών, Σύλλογος Μικρασιατών η «Καππαδοκία», Δ.Ι.Α.Π.Ε., Ρουμελιώτικη Εστία, Φυσιολατρικός Όμιλος κ.λ.π.
Πριν αποχωρήσουν όλοι οι προσκεκλημένοι έλαβαν «τιμής ένεκεν» το βιβλίο. Στο κλείσιμο της βραδιάς το «ΜΕΛΙΡΡΥΤΟΝ», ολοκλήρωσε το μουσικό πρόγραμμά του.
Το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ μπορεί πραγματικά με τις τόσο δύσκολες συνθήκες, να συνεχίζει να οργανώνει και να παρουσιάζει εκδηλώσεις ποιότητας. Αυτό του το αναγνωρίζει άλλωστε το κοινό της πόλης και δίνει πάντα το «παρών». Ειδικά ωστόσο σ’ αυτή την εκδήλωση παρευρίσκονταν πολλοί μη Ιωνιώτες και συγγενείς και φίλοι του τιμηθέντος συγγραφέα από τη Θεσσαλονίκη.