To Ισραήλ λέει σε 1,1 εκατ. αμάχους στη Γάζα να φύγουν προς νότο
Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα πως αξιώνει να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους όλοι οι άμαχοι στην πόλη της Γάζας προς νότο. Διεμήνυσε πως η πόλη θα μετατραπεί σε πεδίο στρατιωτικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας τις επόμενες ημέρες. Πρόσθεσε πως η εκκένωση της πόλης πρέπει να γίνει για την ασφάλεια των αμάχων και πως θα επιτραπεί να επιστρέψουν μόνο αφού δώσει αυτός πράσινο φως. Ακόμη, διεμήνυσε στους πολίτες της Λωρίδας της Γάζας να μην πλησιάζουν τον «φράκτη» –το τείχος– που χωρίζει τον μικρό παλαιστινιακό θύλακα από την ισραηλινή επικράτεια.
«Πολίτες της πόλης της Γάζας, εκκενώστε προς τον νότο για τη δική σας ασφάλεια και την ασφάλεια των οικογενειών σας και κρατήστε αποστάσεις από τους τρομοκράτες της Χαμάς που σας χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες», αναφέρει η ανακοίνωση.
Υπενθυμίζεται ότι τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι ενημερώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό πως κάπου 1,1 εκατ. Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας διατάχθηκαν να μετακινηθούν προς τον νότιο τομέα του θύλακα εντός 24 ωρών κι απηύθυναν έκκληση να «ακυρωθεί» η διαταγή αυτή. «Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες», τόνισε Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Αντόνιο Γκουτέρες, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
«Τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν σθεναρή έκκληση οποιαδήποτε τέτοια διαταγή, αν επιβεβαιωθεί, να ακυρωθεί προκειμένου να αποφευχθεί να μεταμορφωθεί αυτή που είναι ήδη τραγωδία σε καταστροφή», πρόσθεσε. Κατά τον κ. Ντουζαρίκ, η διαταγή αφορά τους πάντες ανεξαιρέτως, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού του ΟΗΕ και χιλιάδων ανθρώπων που έχουν βρει καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του διεθνούς οργανισμού, κυρίως σχολεία, κέντρα υγείας και κλινικές.
Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, ο Γκιλάντ Ερντάν, χαρακτήρισε «ντροπή» την αντίδραση του διεθνούς οργανισμού στη διαταγή του ισραηλινού στρατού να φύγουν προς νότο όσοι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας ζουν βόρεια της κοινότητας Ουάντι Γάζα, κατηγορώντας τις υπηρεσίες του ότι «για χρόνια κάνουν τα στραβά μάτια» στη χρήση του άμαχου πληθυσμού ως ασπίδας και πολιτικών υποδομών για αποθήκευση όπλων.
«Αντί να σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ πολίτες του οποίου σφαγιάστηκαν από τη Χαμάς και παρ’ όλ’ αυτά προσπαθεί να αποτρέψει το να πάθουν κακό άμαχοι, (ο ΟΗΕ) του κάνει κήρυγμα», πρόσθεσε ο πρεσβευτής.
Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα κάλεσε σήμερα τους κατοίκους να αγνοήσουν την προειδοποίηση του Ισραήλ να μετακινηθεί ολόκληρος ο πληθυσμός του βόρειου τμήματος της Λωρίδας προς νότιες περιοχές. Ο Σαλάμα Μαρούφ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε πως η προειδοποίηση για απομάκρυνση του πληθυσμού είναι μια απόπειρα του Ισραήλ «να μεταδώσει και να περάσει ψευδή προπαγάνδα, με στόχο να σπείρει σύγχυση μεταξύ των κατοίκων και να βλάψει την συνοχή του εσωτερικού μετώπου μας». ίδιος πρόσθεσε: «Καλούμε τους πολίτες μας να μην ασχοληθούν μ’ αυτές τις απόπειρες, που εντάσονται στο πλαίσιο του ψυχολογικού πολέμου».
Συνεχές σφυροκόπημα
Καθημερινά νέες δυνάμεις από το Ισραήλ καταφτάνουν στο μέτωπο, περικυκλώνοντας τη Γάζα, ενώ το πυροβολικό και η αεροπορία συνεχίζουν να σφυροκοπούν την πολιορκημένη λωρίδα γης. Ο βομβαρδισμός -και για ψυχολογικούς λόγους- είναι ανελέητος. Βλήματα εκτοξεύονται ανά 30 δευτερόλεπτα, καθώς τα πυροβόλα των 155 χιλιοστών έχουν πάρει θέση στους αγρούς, σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων το ένα από το άλλο. Επίσης, άρματα και ελικόπτερα έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων.
Αυτή την ώρα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τι θα γίνει. Η χθεσινή μέρα ξεκίνησε με βομβαρδισμό αεροδρομίων στη Συρία, κίνηση που ενέτεινε τη διεθνή ανησυχία. Σε κάθε περίπτωση, είναι δύσκολο να πει κανείς αν έχουμε αφήσει πίσω μας την τραγωδία ή αν τα χειρότερα είναι μπροστά, μετά τη σφαγή από τη Χαμάς περισσότερων από 1.200 ανθρώπων στο Ισραήλ.
Ως απάντηση το Ισραήλ πολιορκεί τη Γάζα και οι ηγέτες του υπόσχονται στον λαό τους πως θα εξαφανίσουν από προσώπου Γης τη Χαμάς, που αναλαμβάνει την ευθύνη και τη… δόξα, αθωώνοντας Χεζμπολάχ και Ιράν. Την ίδια ώρα, αποκαλύπτονται οι θηριωδίες των τρομοκρατών, αλλά και ανθρώπινες ιστορίες που συγκινούν την παγκόσμια κοινή γνώμη, ενώ οι ηγέτες του κόσμου τοποθετούνται επιχειρώντας να θέσει -ο καθένας από την πλευρά του- τα όρια και το πλαίσιο της σύγκρουσης.