Πως εξελίχτηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου Αττικής
Τον δεύτερο γύρο αντιπαραθέσεων παρακολουθήσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου Αττικής σχετικά με το ζήτημα της αμοιβής των Προέδρων των καινούργιων Νομικών Προσώπων που έχουν δημιουργηθεί στο Δήμο.
Είχαμε γράψει σε πρόσφατα για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με την ψήφιση για αποζημίωση του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής και Φροντίδας Οικογένειας.
Στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η Δημοτική Αρχή έφερε θέμα για τον καθορισμό εξόδων παράστασης των Προέδρων και Αντιπροέδρων των δύο νέων Σχολικών Επιτροπών (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης).
Εκεί, λοιπόν, η αντιπολίτευση εξαπέλυσε και πάλι επίθεση στη διοίκηση κατηγορώντας την για αθέτηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων.
“Η πολιτική των αμοιβών συνεχίζεται” ήταν το δηκτικό σχόλιο του Συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας, κ. Κυριάκου Κουτρούλη, που πρόσθεσε πως ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν δοθεί αμοιβές στους προέδρους Σχολικών Επιτροπών. “Είχατε πει προεκλογικά ότι θα εξορθολογίσετε τις αμοιβές. Παρεκκλίνατε και πάλι” τόνισε ο κ. Κουτρούλης που είπε πως εξαιτίας της κακής οικονομικής συγκυρίας η παράταξη θα καταψηφίσει την πρόταση της διοίκησης.
Η επικεφαλής του “Δικτύου Πολιτών”, κα Ειρήνη Κατσινοπούλου, έκανε και αυτή λόγο για προεκλογικές εξαγγελίες της διοίκησης για άμισθους Προέδρους και υποστήριξε πως τα ποσά που προβλέπονται είναι μεγάλα. Ζήτησε δε να γίνει πράξη η άμισθη Προεδρία στα Νομικά Πρόσωπα.
Την άποψη πως δεν δικαιολογείται η οποιαδήποτε αποζημίωση για αυτά τα Νομικά Πρόσωπα εξέφρασε ο επικεφαλής της “Ηράκλειο-Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος. Μάλιστα σημείωσε πως αν συνεχιστεί η πολιτική των αποζημιώσεων και στους υπαλλήλους που αναλαμβάνουν τη γραμματειακή υποστήριξη των Σχολικών Επιτροπών θα απαιτηθεί ένα κονδύλι άνω των 50.000 ευρώ ετησίως. “Πως θα δώσετε 50.000 ευρώ για αμοιβές και αποζημιώσεις, όταν επικαλείστε την κακή οικονομική κατάσταση του Δήμου; Όταν σήμερα χρειάζονται άμεσες και επείγουσες επεμβάσεις στα σχολεία;” ρώτησε τη διοίκηση ο κ. Μπάμπαλος. “Είναι άλλο η αμοιβή ενός Αντιδημάρχου που έχει καθημερινή και συνεχής παρουσία και άλλο η αμοιβή ενός Προέδρου και ενός Αντιπροέδρου” υποστήριξε και διευκρίνισε πως η παράταξη δεν θα ψηφίσει το θέμα “πρώτον γιατί τίθεται ζήτημα αξιοπιστίας των αιρετών και δεύτερον γιατί η οικονομική κατάσταση του Δήμου είναι τέτοια που δεν επιτρέπει ούτε αυτά τα 50.000 ευρώ”, όπως είπε.
Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, κ. Βασίλης Λυκούρας, είπε πως η αμοιβή του Προέδρου των Σχολικών Επιτροπών μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο από τη λογική πως η θέση αυτή θα είναι “αντιδημοφιλής”, κάτι που εξήγησε ως εξής: “Ο Πρόεδρος θα κληθεί να υπερασπιστεί μια πολιτική βάσει της οποίας θα δίνονται λιγότερα χρήματα στους δήμους για τις ανάγκες των σχολείων”.
Τι απάντησε ο κ. Βλασσόπουλος
Απάντηση στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης έδωσε ο Δήμαρχος, κ. Παντελής Βλασσόπουλος. “Θυμίζω ότι οι περισσότεροι από εσάς θητεύσατε επί πολλά χρόνια στο Δήμο και είχατε θέσεις και αμοιβές” ήταν το καρφί του προς την πλευρά των κ.κ. Μπάμπαλου και Κουτρούλη. Ο Δήμαρχος συνεχίζοντας είπε πως μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010 υπήρχαν 28 θέσεις επί αμοιβή σε δήμο και Νομικά Πρόσωπα. Και θύμισε για μια ακόμα φορά πως από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η νυν διοίκηση δεν χρησιμοποίησε ούτε υπηρεσιακά αυτοκίνητα, ούτε κινητά, ενώ οι Πρόεδροι των πρώην Νομικών Προσώπων προσέφεραν τις υπηρεσίες τους αμισθί.
Για τις καινούργιες Σχολικές Επιτροπές ο Δήμαρχος είπε πως οι διοικήσεις τους καλούνται να διαχειριστούν κονδύλια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. “Ποιος είπε ότι δεν έχουν δουλειά να κάνουν οι Πρόεδροι και οι Αντιπρόεδροι;” αναρωτήθηκε για να προσθέσει: “Καλό είναι να σηκώνουμε το θέμα αλλά πρέπει να σκεπτόμαστε ότι κάποιοι άνθρωποι που καλούνται να διαχειριστούν αυτά τα χρήματα και ξοδεύουν αρκετές ώρες οφείλουν να πληρώνονται”.
Η πρόταση της διοίκησης ήταν να παίρνουν (μεικτά) οι Πρόεδροι 1000 ευρώ και οι Αντιπρόεδροι 400 ευρώ μειον συνολικά 10% λόγω της εισοδηματικής πολιτικής του 2010 με το Σώμα να την εγκρίνει κατά πλειοψηφία. Μειοψήφισαν οι παρατάξεις “Ηράκλειο-Η Πόλη μας”, “Ηράκλειο-Ανθρώπινη Πόλη”, “Δίκτυο Πολιτών” και “Λαϊκή Συσπείρωση” ενώ παρόντες δήλωσαν οι Σύμβουλοι της παράταξης “Όραμα για το Ηράκλειο”.