Δήμος Νέας Ιωνίας
Το Κέντρο Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας “ΊΡΙΔΑ”, σε συνεργασία με τον Ο.ΚΑ.ΝΑ, αποτελεί ένα από τα 75 Κέντρα Πρόληψης σε όλη την Ελλάδα που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των νομών της χώρας.
Η νομική του μορφή είναι Α.Μ.Κ.Ε, διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούμενο από αιρετούς και εκπροσώπους συλλόγων της τοπικής κοινωνίας και εποπτεύεται επιστημονικά από τον Ο.ΚΑ.ΝΑ.
Υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας από το οποίο χρηματοδοτείται κατά 50% και κατά το άλλο 50% από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Στελεχώνεται από καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό( 2 ψυχολόγοι και 2 κοινωνικοί λειτουργοί), και μια διοικητική υπάλληλο. Τον άμεσο συντονισμό της ομάδας και των δράσεων κατέχει η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου. Το Κέντρο εξυπηρετεί σε προτεραιότητα δημότες της Νέας Ιωνίας και δευτερευόντως δημότες όμορων δήμων όπως Ηράκλειο, Φιλαδέλφεια, Μεταμόρφωση που δεν έχουν αντίστοιχα Κέντρα. Οι υπηρεσίες του προσφέρονται δωρεάν.
Οι υπηρεσίες του αφορούν σε υγιή πληθυσμό και στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση όλων εκείνων των παραγόντων που συμβάλλουν στη χρήση ουσιών αλλά και στην μεγιστοποίηση όλων των υπολοίπων που δρουν προστατευτικά της χρήσης. Και σε αυτό συγκεκριμένα βρίσκεται το μεγαλύτερο και σημαντικότερο κομμάτι δουλειάς των Κέντρων Πρόληψης.
Μέσα από την ενίσχυση όλων εκείνων των θεματικών που αφορούν στην επικοινωνία, την έκφραση των συναισθημάτων, τις έννοιες των ορίων και των κανόνων στην οικογένεια, την προαγωγή της αυτοεκτίμησης συμβάλουμε στο να δομήσουμε μια ισχυρή προσωπικότητα, σε επαφή με τον Εαυτό και οχυρωμένη από οποιουσδήποτε κινδύνους.
Η πρόληψη λοιπόν δε δουλεύει τρομοκρατικά (τα ναρκωτικά κάνουν κακό), ή αποτρεπτικά/πυροσβεστικά αλλά με ένα στόχο να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, τις αντιδράσεις του και να τον προετοιμάσουμε με έναν τέτοιο τρόπο που να μπορεί να διαχειρίζεται επιτυχώς δυσκολίες στο πέρας της ζωής του, μακριά από επικίνδυνες και επιβλαβείς συμπεριφορές όπως και η χρήση ουσιών.
Θέλοντας λοιπόν να ενισχύσουμε τα υγιή μας κομμάτια και να μην εστιάζουμε στην έννοια του προβλήματος που ζητά λύση, ο βασικός πληθυσμός –στόχος των δράσεων μας, όπως ορίζεται και από τον επιστημονικό μας επόπτη, είναι το παιδί-έφηβος-νέος και οι σημαντικότεροι πληθυσμοί που τον περιβάλλουν και ευθύνονται για το μεγάλωμα, δηλαδή οι γονείς και το σχολείο.
Σε αυτό το πλαίσιο συντονίζουμε δράσεις που αφορούν στους παραπάνω πληθυσμούς, δράσεις βραχείας και μακράς διάρκειας. Οι δράσεις μακράς διάρκειας αφορούν στην υλοποίηση ομάδων (θα αναφέρουμε στην πορεία συγκεκριμένα), τακτικών συναντήσεων εβδομαδιαίας βάσης (περί τις 10) με συγκεκριμένο αριθμό ατόμων. Στις συγκεκριμένες ομάδες αναπτύσσονται σε βάθος οι θεματικές με τις οποίες ασχολείται κυρίαρχα η πρόληψη.
Στο πλαίσιο των βραχύτερων δράσεων γίνονται συναντήσεις ευαισθητοποίησης, ομιλιών σε συλλόγους γονέων, εκπαιδευτικών και παιδιών.
Ένα από τα πολύ σημαντικά στοιχεία που χρειάζεται να τονίσουμε είναι ο βιωματικός τρόπος δουλειάς στην πρόληψη. Αυτό λοιπόν σημαίνει όπως αποδεικνύεται καθολικά από τη διεθνή βιβλιογραφία και αρθογραφία, ότι ο άνθρωπος μαθαίνει, μαθαίνουμε μέσα από το βίωμα και όχι τη διδαχή (βλ. Dewey, J.1980 και Charlot . 1999 ).Η πρόληψη ως τρόπος δουλειάς δε στοχεύει στη διατήρηση ενός μοντέλου, όπου θα υπάρχει ο ομιλητής και το ακροατήριο που θα συλλέγει παθητικά πληροφορίες.
Η δουλειά της πρόληψης στοχεύει στο βίωμα, στο μοίρασμα και ό,τι βγει, βγάλουμε εμείς μέσα από αυτή τη διεργασία να γίνεται η γνώση και το εφόδιο για μας. Αυτό λοιπόν επιτυγχάνεται μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν ζωγραφική, γραφή, κατασκευές, παίξιμο ρόλων πάντα με στόχο την νοηματοδότηση στο τέλος της δραστηριότητας. Μέσα από αυτό μπορούμε να επικοινωνήσουμε επί της ουσίας και με τη βοήθεια του συντονιστή της δράσης να αποκομίσουμε χρήσιμα στοιχεία για εμάς και τους άλλους.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο το Κέντρο Πρόληψης « ΊΡΙΔΑ», πραγματοποιεί συναντήσεις στήριξης ατόμων και οικογενειών σε θέματα που αφορούν στις σχέσεις στην οικογένεια, στη σχέση με το παιδί, αλλά και σε οποιοδήποτε θέμα χρήζει συμβουλευτικής. Περιστατικά όμως που χρήζουν θεραπείας μακράς διάρκειας για οποιοδήποτε θέμα ψυχικής υγείας, ψυχιατρικά περιστατικά σαφώς και παραπέμπονται στις αρμόδιες δομές δημοσίου χαρακτήρα. Ραντεβού επίσης με χρήστες και τις οικογένειες τους εξυπηρετούνται στο Κέντρο Πρόληψης, προκειμένου όμως να γίνει η ευαισθητοποίηση-κινητοποίηση τους για να παραπεμφθούν στο κατάλληλο θεραπευτικό πλαίσιο.
Επίσης πραγματοποιούμε συνεργασίες με άλλους φορείς ψυχοκοινωνικής υγείας όπως το ΚΕ.Θ.Ε.Α και άλλα κέντρα πρόληψης, καθώς και με την τοπική κοινωνία συμμετέχοντας στις Ιωνικές Μέρες, στη δημοτική κατασκήνωση στο Αλεποχώρι.
Παρακάτω ακολουθούν , εν συντομία, οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν τη χρονιά που διανύουμε, σύμφωνα πάντα με την έγκριση και αυτά που προβλέπονται στο σχεδιασμό από τον επιστημονικό μας επόπτη.
Δράσεις Μακράς Διάρκειας
2 Ομάδες γονέων με θέμα «Επικοινωνία στην Οικογένεια» (47 άτομα, 10 συναντήσεις η καθεμία ομάδα).
Ομάδα επιμόρφωσης πρωτοβάθμιων εκπαιδευτικών στο υλικό «Ψυχική Υγεία και Διαπροσωπικές Σχέσεις» (15 άτομα, 10 συναντήσεις).
Ομάδα εφήβων (7 άτομα, 13 συναντήσεις).
5 Ομάδες παιδιών δημοτικού με θέμα « Εκφραζόμαστε, Δημιουργούμε μέσα από Σκέψεις και Συναισθήματα και τα αποτυπώνουμε σε μια εφημερίδα» (100 άτομα σύνολο, 10 συναντήσεις η καθεμία ομάδα).
Δράσεις Βραχείας Διάρκειας
Διήμερο εργαστήρι παιδιών δημοτικού με θέμα «Είμαι ένας ανάμεσα σε άλλους» (15 άτομα, 2 συναντήσεις).
Διήμερο εργαστήρι παιδιών δημοτικού με θέμα «Ο κώδικας φιλικής συμπεριφοράς του «φ» και του «λ»» (20 άτομα, 2 συναντήσεις).
Διήμερο εργαστήρι παιδιών δημοτικού με θέμα « Δημιουργώ ιστορίες-εκφράζω το συναίσθημα μου μέσα από το τραγούδι» (12 άτομα, 2 συναντήσεις).
Δίωρη Παρέμβαση σε μαθητές της Γ’ Γυμνασίου του 3ου , 5ου , 6ου και 2ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας με θέμα «Εξάρτηση: Ανθρώπινη Ανάγκη ή Εγκλωβισμός» ( 271 άτομα στο σύνολο)
Παρέμβαση στη Γ’ Γυμνασίου του 1ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας με θέμα «Εξάρτηση: Ανθρώπινη Ανάγκη ή Εγκλωβισμός» ( 29 άτομα, 3 συναντήσεις)
Ομιλίες:
Επικοινωνία στην Οικογένεια στο 9ο Δημοτικό( 33 άτομα)
Όρια και Κανόνες στην Εκπαίδευση Παιδιών στο 3ο Νηπιαγωγείο, 19-22ο Νηπιαγωγείο και 19ο Δημοτικό (75 άτομα στο σύνολο)
Η Οικογένεια στην Εφηβεία στο 6ο Γυμνάσιο (26 άτομα)
Παρέμβαση με θέμα «Κάπνισμα; Όχι Εγώ» σε συνεργασία με το Κ.Π. Αθήνας 5ου Διαμερίσματος «ΠΟΛΙΑΣ» (10 άτομα, 3 συναντήσεις)
Πέραν των παραπάνω δράσεων, υπήρξαν τη φετινή χρονιά σε ολοένα και αυξανόμενη βάση ραντεβού στήριξης ατόμων και οικογενειών. Περίπου 90 άτομα ζήτησαν βοήθεια από το Κέντρο Πρόληψης για θέματα ψυχοκοινωνικής υγείας. Τέλος πραγματοποιήθηκε η συμμετοχή μας στην επίσημη έρευνα του Ε.Κ.ΤΕ.Π.Ν, Πανελλαδικής εμβέλειας, για τη συλλογή των στοιχείων παρεμβάσεων πρόληψης.
Στο σημείο αυτό χρειάζεται να σημειώσουμε πως τα στελέχη του Κέντρου παρακολουθούν εκπαιδεύσεις, σεμινάρια στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Εποπτείας του Ο.ΚΑ.ΝΑ αλλά και σε άλλους αναγνωρισμένους φορείς και βρίσκονται σε επιστημονικές συναντήσεις με τον εποπτικό τους φορέα.
Επίσης, θα πραγματοποιηθεί η ομιλία με θέμα «Πρόληψη στην Οικογένεια: Ενισχύοντας το ρόλο του γονιού», με καλεσμένο ομιλητή τον Κύριο Νίκο Μαρκάκη, Ψυχολόγο- Εκπαιδευτικό Α’ βαθμίδας για την 26η Ιουνίου, Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών.
Στο άμεσο μέλλον θα υλοποιηθεί η εκπαίδευση των στελεχών της κατασκήνωσης(ομαδάρχες-κοινοτάρχες) καθώς και η συμμετοχή μας σε αυτή με μια ολοκληρωμένη δράση στους κατασκηνωτές της Β’ και Γ’ περιόδου.
Στο κλείσιμο θέλουμε να αναφέρουμε ως επιστημονική ομάδα πως μετά από 9 χρόνια συστηματικής, αθόρυβης και ουσιαστικής δουλειάς με τον άνθρωπο, έχοντας ενταχθεί στην κοινωνία της Νέας Ιωνίας, σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τη νέα χρονιά τις δράσεις με εμπλουτισμένο χαρακτήρα, δίχως να παρεκκλίνουμε από το βασικό πληθυσμό-στόχο της Πρόληψης που είναι το παιδί-οικογένεια-σχολείο.
Η Επιστημονική Ομάδα Το Διοικητικό Συμβούλιο
Του Κ.Π. «ΊΡΙΔΑ» Του Κ.Π. «ΊΡΙΔΑ»
ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ «ΙΡΙΔΑ».
Πριγκηποννήσων 4, Νέα Ιωνία, 142 31
E-mail: kpirida@yahoo.gr