«Έμφυλη βία: μην την δέχεσαι, μην την ανέχεσαι, μην την προσπερνάς»
Εκδήλωση με θέμα « Έμφυλη βία: ορατές και αόρατες μορφές» διοργάνωσε ο Δήμος Νέας Ιωνίας, τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο της πόλης, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
Στην εναρκτήρια ομιλία, η Δήμαρχος της πόλης, κα Δέσποινα Θωμαΐδου, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τις παρευρισκόμενες, αναφέρθηκε και στα προσωπικά της βιώματα, ως στόχος έμφυλης βίας, καταχειροκροτούμενη από τους/τις προσκεκλημένους/νες, που άκουγαν έκπληκτοι όσα έχει βιώσει ως πολιτικό πρόσωπο.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε το Ντοκιμαντέρ «SAFEable»*, ένα πλήρως προσβάσιμο ντοκιμαντέρ του Κέντρου Διοτίμα και της Liminal, σε σκηνοθεσία της Νιόβης Αναζίκου. Στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του συμμετείχαν ενεργά γυναίκες με αισθητηριακή βλάβη. Μέσα από τις αφηγήσεις τους, αποτυπώνονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από κακοποιητικά περιβάλλοντα, ενώ διερευνάται η σχέση έμφυλης βίας και μισαναπηρισμού.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι ομιλίες με θέματα «Ενδοοικογενειακή βία: έμφυλα στερεότυπα και προκαταλήψεις» από την κα Ελένη Κατωπόδη, Ειδική Σύμβουλο της Δημάρχου Νέας Ιωνίας σε Θέματα Ισότητας Φύλου και Έμφυλης Βίας, «Έμφυλη βία και παρενόχληση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης» από τον κ. Γρηγόρη Χαραλαμπίδη, Καθηγητή Πληροφορικής στο 2ο Εσπερινό ΕΠΑΛ του Δήμου Νέας Ιωνίας, «Το αόρατο φαινόμενο της έμφυλης βίας», από τον κ. Σταύρο Θαλασσινό, Κλινικό Δικαστικό Ψυχολόγο και «Γυναικοκτονίες: η κοινωνική και νομική διάσταση» από την κα Κατερίνα Ζαγγανά, Δικηγόρο, Αντιπρόεδρο της Παναθηναϊκής Οργάνωσης Γυναικών Ηρακλείου, νεοεκλεγείσα Δημοτική Σύμβουλο Ηρακλείου Αττικής.
Στη συνέχεια, ακολούθησε συζήτηση, διατύπωση απόψεων και προβληματισμού, ιδιαίτερα από τους παριστάμενους φοιτητές και φοιτήτριες, για όσα προβλήθηκαν και ακούστηκαν. Το βασικό θέμα που επανερχόταν σε όλους σχεδόν τους διαλόγους και τις παρουσιάσεις ήταν η ενδο-οικογενειακή βία που έχει ως θύματα και τα παιδιά, καθώς και πως αυτή αναπαράγεται μέσα από τις κοινωνικές αναπαραστάσεις, τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις και πώς διαχέεται στην κοινωνία, στις ομάδες των συνομηλίκων, φαινόμενο που βρίσκεται σε έξαρση και επεκτείνεται σε όλο και μικρότερες ηλικίες. Ιδιαίτερος προβληματισμός αναπτύχθηκε και για τον ρόλο των Μ.Μ.Ε. και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στην αναπαραγωγή ή την ανάσχεση της βίας, καθώς και στον τρόπο προβολής θεμάτων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από το Ωδείο του Δήμου Νέας Ιωνίας, με την Θάλεια Παπαδοπούλου στο πιάνο και την Αγάπη Παπαμήτσου στο τραγούδι, υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Αλέξανδρου Στουπάκη.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, η Γενική Γραμματέας του Δήμου, κα Αταλάντη Μιχελογιαννάκη, και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, κα Ελένη Χατζή, οι οποίες απηύθυναν και χαιρετισμό, ο Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Βασίλης Σπηλιωτόπουλος, η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, κα Γκέλλυ Σακαλόγλου, η Πρόεδρος του ΚΕ.ΒΡΕ.ΦΟ., κα Ελένη Γρίβα, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Ηρακλείου και Πρόεδρος της Παναθηναϊκής Οργάνωσης Γυναικών Ηρακλείου Αττικής, κα Δέσποινα Αϊβατζίδου, ο ιερέας της Ζωοδόχου Πηγής, πατέρας Ευγένιος, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Ηρακλείου Αττικής, Νέας Φιλαδελφείας και Χαλκηδόνας, Γαβριήλ, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων.
Ευχαριστίες απευθύνθηκαν στην Πρόεδρο της Ε.Σ.Η.Ε.Α., κα Μαρία Αντωνιάδου, στο Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ και στην Ελληνική Φωτογραφική Εταιρία, για την ευγενική παραχώρηση της άδειας δημοσίευσης φωτογραφιών από το Λεύκωμα τους για την «Έμφυλη Βία» καθώς και στο Κέντρο Γυναικών «Διοτίμα» και τον Πολιτιστικό Οργανισμό LIMINAL, για την προβολή του πρωτοποριακού Ντοκιμαντέρ τους «SAFEable».