Ιστορικό αρνητικό ρεκόρ στις τιμές των ενοικίων στην Ελλάδα – Σε απόγνωση οι ενοικιαστές
Μαύρες μέρες ζει η Ελλάδα με τη στεγαστική κρίση -σύμφωνα με τις αναλύσεις ερευνών και μεσιτικών γραφείων- να εκτοξεύσει τις τιμές των ενοικίων φέρνοντας τους ενοικιαστές σε απόγνωση. Η μηδαμινή αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, η μη παρέμβαση για το Airbnb, η άνευ όρων παράδοση των ακινήτων σε ξένους επενδυτές, η πλήρη απελευθέρωση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και της μικρής ακίνητης περιουσίας λόγω χρεών, φαίνεται πως αποτελούν τους βασικούς λόγους που έχουμε οδηγηθεί στο σημείο αυτό.
Το πορτοφόλι αδειάζει και οι υποχρεώσεις δεν μπορούν να καλυφθούν
Οι αριθμοί λένε την αλήθεια και η Ελλάδα καταγράφει ιστορικό, αρνητικό ρεκόρ στις τιμές των ενοικίων με τους ενοικιαστές να είναι πλέον σε απόγνωση καθώς χρόνο με τον χρόνο βλέπουν το ενοίκιο τους να αυξάνεται, το πορτοφόλι να αδειάζει και οι υποχρεώσεις να μην μπορούν να καλυφθούν.
Χαρακτηριστικό είναι, όπως καταγράφει το ρεπορτάζ του MEGA, πως από το 2018 οι τιμές των ενοικίων έχουν αυξηθεί κατά 52%.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat αρκετοί στρέφονται στο οικείο οικογενειακό περιβάλλον να ζητήσουν οικονομική βοήθεια:
To 45.5% των Ελλήνων καθυστερούν να πληρώσουν είτε το στεγαστικό δάνειο είτε το ενοίκιό τους.
Το 36,9% των συμπολιτών αδυνατούν να καταβάλλουν είτε ενοίκιο τους είτε τη δόση στεγαστικού δανείου.
Το 74,6% των ενοικιαστών στην Ελλάδα δαπανούν πάνω από το 40% του εισοδήματος τους για το ενοίκιο.
Οι τιμές «έχουν ξεφύγει τελείως. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ένας βασικό μισθός δεν φτάνει με τίποτα», λέει στην κάμερα του «μεγάλου καναλιού» ένας πολίτης. «Σχεδόν δουλεύουμε μόνο για να πληρώσουμε το σπίτι. Δεν έχω να πάρω ούτε παπούτσια» σημειώνει μια κυρία που ρωτήθηκε για τις ανάγκες του ρεπορτάζ.
Η κρίση έχει «ονοματεπώνυμο»
Με το κόστος κατασκευής νέων ακινήτων να έχει προκαλέσει σύμφωνα με τους ειδικούς μπλακ άουτ στην αγορά εξαιτίας των ελάχιστων διαθέσιμων ακινήτων πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή «Eteron» καταδεικνύει ότι τα αίτια της στεγαστικής κρίσης στην Ελλάδα έχουν «ονοματεπώνυμα» και πηγάζει από τις πολιτικές που ασκούνται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
«Επιμένοντας νεοφιλελεύθερα», επισημαίνει το ινστιτούτο για τις πολιτικές που ασκεί η κυβέρνηση και -μεταξύ άλλων- υπογραμμίζει ότι το πακέτο πολιτικής που εφαρμόζεται στη χώρα ακολουθεί σε υπερθετικό βαθμό το νεοφιλελεύθερο παράδειγμα κοινωνικής πολιτικής.
Παράλληλα, το ινστιτούτο καταθέτει προτάσεις αλλαγών στη στεγαστική πολιτική έναντι της υφιστάμενων δεδομένων