Οι αγορές «ζυγίζουν» τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή – Το στοίχημα των επομένων ημερών
Πτώση στα χρηματιστήρια της Ασίας και άνοδος στην τιμή του χρυσού, είναι δύο από τις αναμενόμενες επιπτώσεις της νέας κρίσης στη Μέση Ανατολή μετά το στρατιωτικό χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ, και καθώς δεν έχει ακόμα διαφανεί πώς θα απαντήσει το Τελ Αβίβ.
Αυτό που θα μπορούσε να αποτελεί και έκπληξη είναι η αντίδραση στην αγορά του πετρελαίου, με τις τιμές να υποχωρούν κατά τις πρώτες ώρες των συναλλαγών.
Εκτός του ότι η αγορά φαίνεται ότι είχε προεξοφλήσει εν πολλοίς την κλιμάκωση της έντασης, αναλυτές εκτιμούν ότι οι αρχικοί φόβοι των traders για επέκταση της διαμάχης στην ευρύτερη περιοχή έχουν επί του παρόντος απομακρυνθεί.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μια σοβαρή απάντηση από το Ισραήλ θα μπορούσε να εντείνει τη σύγκρουση, περιορίζοντας τις προμήθειες πετρελαίου
Τόσο το αργό πετρέλαιο Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς, όσο και το αμερικανικό West Texas Intermediate υποχωρούσαν κατά περίπου 0,3% κατά τις πρώτες ώρες της διαπραγμάτευσης στις αγορές της Ασίας, με τις τιμές του να διαμορφώνονται στα 90 δολ. και 85 δολ. ανά βαρέλι αντιστοίχως.
Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η υποτονική αντίδραση υποδηλώνει ότι οι αγορές ποντάρουν ότι η ιρανική επίθεση θα έχει περιορισμένες επιπτώσεις, αφού η Τεχεράνη δήλωσε ότι θεωρεί το θέμα «ολοκληρωμένο» και η Ουάσιγκτον επιχείρησε να αποκλιμακώσει τις εντάσεις.
Το βλέμμα στο Τελ Αβίβ
Οι traders πάντως, εξακολουθούν να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στο Τελ Αβίβ, αναμένοντας την απάντηση στην επίθεση, την ώρα που το μέτωπο της Γάζας παραμένει ακόμα ανοικτό.
Ο Daniel Hynes, ανώτερος υπεύθυνος στρατηγικής εμπορευμάτων στην ANZ Bank, αναφέρει χαρακτηριστικά στους Financial Times, ότι η βαθμονομημένη φύση των επιθέσεων και το γεγονός ότι ήταν καλά τηλεγραφημένες είχαν αμβλύνει τις ανησυχίες της αγοράς.
«Είχαμε μια συσσώρευση στην τιμή του πετρελαίου πριν από το Σαββατοκύριακο και έτσι είχε ήδη δημιουργηθεί μια γεωπολιτική τιμή πριμοδότησης πριν από αυτό το γεγονός», είπε.
Οι ειδικοί πάντως προειδοποιούν ότι μια σοβαρή απάντηση από το Ισραήλ θα μπορούσε να εντείνει τη σύγκρουση , περιορίζοντας τις προμήθειες πετρελαίου από την περιοχή και ανεβάζοντας τις τιμές.
«Σημαντικά ισραηλινά αντίποινα θα μπορούσαν να προκαλέσουν έναν αποσταθεροποιητικό κύκλο αντιποίνων και να ανεβάσουν αυτή τη σύγκρουση στη σκάλα της κλιμάκωσης», δήλωσε η Helima Croft, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής εμπορευμάτων της RBC Capital Markets και πρώην αναλύτρια της CIA. «Σε ένα τέτοιο σενάριο, πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος για το πετρέλαιο δεν είναι ασήμαντος».
Και πρόσθεσε: «Ενώ το Ιράν δεν έχει την ικανότητα να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, φαίνεται ότι διατηρούν την ικανότητα να αναπαράγουν το σενάριο του παιχνιδιού του 2019 για επίθεση σε δεξαμενόπλοια, αγωγούς και ζωτικής σημασίας ενεργειακές υποδομές».
Τα σενάρια
Οι αγορές πετρελαίου είχαν σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο τις τελευταίες εβδομάδες μετά την επίθεση στη Δαμασκό, καθώς ζύγιζαν την πιθανότητα κλιμάκωσης της σύγκρουσης που θα μπορούσε να επηρεάσει τις προμήθειες του Κόλπου.
Ο Μπομπ ΜακΝάλι, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Rapidan Energy και πρώην σύμβουλος ενέργειας του Τζορτζ Μπους, είπε ότι οι επιπτώσεις από την επίθεση θα μπορούσαν ακόμα να ωθήσουν τις τιμές «προς, αν όχι πέρα από τα 100 δολάρια το βαρέλι».
«Η αγορά ήταν εφησυχασμένη για τη σύγκρουση στη Γάζα που επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει το Ιράν και, ως εκ τούτου, έναν σημαντικό κίνδυνο για την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου και [υγροποιημένου φυσικού αερίου] του Αραβικού Κόλπου», είπε.
Μια κλιμάκωση της σύγκρουσης κινδυνεύει να σοκάρει μια ήδη σφιχτή αγορά πετρελαίου παγκοσμίως, καθώς η ζήτηση κλιμακώνεται σε μεγάλες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, ενώ οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ + περιορίζουν την προσφορά.
Το διακύβευμα για τις ΗΠΑ
Οποιαδήποτε άνοδος των τιμών θα ερχόταν σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος προβάλλει τα οικονομικά επιτεύγματα στους ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου εν μέσω πεισματικά υψηλού πληθωρισμού.
Μια περαιτέρω άνοδος των τιμών του αργού απειλεί να επιδεινώσει τις ήδη αυξημένες τιμές στην αντλία μήνες πριν οι Αμερικανοί κατευθυνθούν στις κάλπες. Οι μέσες τιμές βενζίνης στις ΗΠΑ βρίσκονται στα 3,63 δολάρια το γαλόνι, σύμφωνα με τον όμιλο αυτοκινητοβιομηχανίας AAA, αυξημένες κατά περίπου 15% από την αρχή του έτους.
Οι μετοχές
Μέσα στο κλίμα αυτό, οι ασιατικές αγορές καταγράφουν απώλειες το πρωί της Δευτέρας, με τους βασικού δείκτες σε Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ και Νότια Κορέα να βρίσκονται στο κόκκινο.
Εξαίρεση αποτελεί ο κινεζικός δείκτης αναφοράς CSI 300 που καταγράφει άνοδο κατά 0,9%. Το γεν υποχώρησε 0,18 τοις εκατό έναντι του δολαρίου στα 153,55 ¥, στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 1990.