“Η δημοτική αρχή επιλέγει τις κάμερες στα σχολεία αντί συνολικών παιδαγωγικών μέτρων”
Στο Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Ιωνίας, τη Δευτέρα 15 Απρίλη, η Λαϊκή Συσπείρωση συντάχθηκε με ψήφισμα της Ένωσης Γονέων που κατήγγειλε τη χρήση καμερών στα σχολεία και αναδείκνυε τις αρνητικές συνέπειες που αυτή θα έχει συνολικά στη λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων.
Η Λαϊκή Συσπείρωση ανέδειξε πως η παραβατικότητα αποτελεί ένα γενικότερο κοινωνικό φαινόμενο, ότι τη βία την ασκούν καταρχήν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, η εργοδοσία και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί με την πολιτική τους και τις αντιδραστικές επιλογές τους. Ότι το βάρος θα έπρεπε να πέσει στην ανάπτυξη των σχολικών μονάδων, στην αναβάθμιση του περιεχομένου της μόρφωσης, στον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Επίσης, πως λύση για τη φύλαξη των σχολείων δεν είναι φυσικά οι κάμερες, αλλά η πρόσληψη σχολικών φυλάκων με σταθερές εργασιακές σχέσεις, που θα συνέβαλαν επιπλέον ώστε τα προαύλια των σχολείων να παραμένουν ανοιχτά το απόγευμα και να αξιοποιούνται για αθλητικές δραστηριότητες της νεολαίας, πόσο μάλλον που η έλλειψη τέτοιων χώρων είναι κάτι παραπάνω από εμφανής στη Νέα Ιωνία.
Επίσης, η Λαϊκή Συσπείρωση επικαλέστηκε τη διεθνή πείρα, τα φρικώδη εγκλήματα που βλέπουμε κάθε τόσο στη «χώρα της ελευθερίας», στις ΗΠΑ, μέσα σε σχολεία και Πανεπιστήμια, αν και η παρακολούθηση εκεί έχει περάσει σε άλλο επίπεδο παραβίασης προσωπικών δεδομένων.
Η δημοτική αρχή καταψήφισε το συγκεκριμένο ψήφισμα, πιστή στις προεκλογικές δεσμεύσεις της, πως έτσι -τάχα- θα αντιμετωπίσει την παραβατικότητα. Το θέμα βεβαίως «απογειώθηκε», όταν ο δήμαρχος καλέστηκε να τοποθετηθεί για το πώς εξηγεί πως ήδη στο 3ο Λύκειο Ν. Ιωνίας έχουν μπει κάμερες. Αφού στην αρχή θέλησε να διαψεύσει τα γεγονότα, μετά ζήτησε συγγνώμη που δεν ήξερε τι συμβαίνει…
Η ουσία παραμένει και ενισχύεται ακόμη περισσότερο: Η Λαϊκή Συσπείρωση στηρίζει τους αγώνες των εκπαιδευτικών, των γονιών, των μαθητών, για σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλο τον λαό, για άμεσες λύσεις στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην υποδομή των σχολείων.
Η Λαϊκή Συσπείρωση κατήγγειλε τη συνεχή υποχρηματοδότηση των δήμων, καθώς από το ποσό των 7,5 δις ευρώ, που οφείλει το κράτος στους δήμους, έχουν δοθεί μόλις τα 1.8 δις. Τα υπόλοιπα παρακρατούνται, ενώ την ίδια στιγμή οι δήμοι έχουν συγκεντρώσει κρίσιμες αρμοδιότητες που αφορούν άμεσα τη ζωή του λαού, χωρίς όμως τους αναγκαίους πόρους.
Άρα ποιος πληρώνει εδώ; Ο συνήθης ύποπτος, δηλαδή ο λαός, με τους φόρους, τα ανταποδοτικά τέλη, τα κάθε λογής χαράτσια. Γι’ αυτό η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε την αναμόρφωση του Τεχνικού προγράμματος, καθώς για άλλη μια φορά είναι κομμένο και ραμμένο στην πολιτική της υποχρηματοδότησης, δεν έχει σχέδιο για νέους παιδικούς σταθμούς, σχολεία, γήπεδα και ελεύθερους χώρους, δηλαδή για τις ανάγκες του λαού.
Ακόμη περισσότερο: Αυτή η πολιτική, η διαρκής υποβάθμιση και υποστελέχωση του Δήμου, οδήγησε να περικοπούν και αυτά τα ελάχιστα θαλάσσια μπάνια που κάνουν οι άνθρωποι που συμμετέχουν στα ΚΑΠΗ, καθώς δεν υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό για να συνοδεύει και να επιβλέπει αυτήν τη μικρή ανάσα των συνανθρώπων μας, τη στιγμή που τα εισιτήρια, τα ναύλα, τα διόδια και η βενζίνη καθιστούν απαγορευτική την πιο μακρινή μετακίνηση για τους ανθρώπους των λαϊκών οικογενειών.
Η Λαϊκή Συσπείρωση κάλεσε τη δημοτική αρχή να βγάλει συμπεράσματα από τον Δήμο Πάτρας και τους άλλους δήμους που στις διοικήσεις τους πλειοψηφούν οι κομμουνιστές και πρωτοστατούν στην αγωνιστική διεκδίκηση, όσων έχει ανάγκη ο λαός, αλλά τα στερούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Ο δήμαρχος βεβαίως είπε πως δεν προκρίνει τις κινητοποιήσεις, αλλά την αποστολή …εγγράφων ως μέσω πίεσης…
Η Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε, εκτός από τον περιορισμό προστίμων σε επιχειρηματίες της πόλης για διάφορους λόγους, να υπάρχει ανάλογη και μεγαλύτερη φροντίδα ώστε να παραγράφονται πρόστιμα, χρέη και υπέρογκοι λογαριασμοί στο ρεύμα και αλλού, ειδικά για τους λαϊκούς ανθρώπους του Δήμου μας.
Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε το σχέδιο για τη συμμετοχή του Δήμου στο «Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων», αναδεικνύοντας τις επικίνδυνες προεκτάσεις που αυτό έχει. Τόνισε πως το βάρος θα έπρεπε να δοθεί από την κυβέρνηση, την περιφέρεια και τους Δήμους, στην ουσιαστική ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, για να μη θρηνούμε θύματα και καταστροφές, όπως αυτές που έχουμε σε επανάληψη ζήσει τα τελευταία χρόνια. Αυτό, όμως, προσκρούει στην πολιτική της ΕΕ, στη φρικιαστική κατεύθυνση «κόστους – οφέλους», που οδηγεί να χάνονται άνθρωποι και λαϊκές περιουσίες από φυσικά φαινόμενα που με βάση την επιστήμη και την τεχνολογία θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν δραστικά.
Τέλος, ως αντιδραστικό, αλλά όχι ανεξήγητο «κερασάκι στην τούρτα», είχαμε τον γνωστό εμετικό αντικομμουνισμό του Χριστοδούλου, ενταγμένο πάντα στην αγωνία του να προστατεύσει επιχειρηματικά συμφέροντα. Ίσως τελικά ο χαρακτηρισμός «λαγός επιχειρηματικών συμφερόντων» να αποδειχτεί ανεπαρκής για αυτόν. Αναμένουμε τα επόμενα επεισόδια… Σε κάθε περίπτωση καλά θα κάνει να μην πιάνει το ΚΚΕ και τους κομμουνιστές στο στόμα του.