Επιστολή της Περιφερειάρχη Αττικής, για τον πρώτο της χρόνο στην Περιφέρεια
Ένας χρόνος έκλεισε πρόσφατα από τότε που η κα Ρένα Δούρου ανέλαβε την ευθύνη της διοίκησης της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας.
Το χρόνο που πέρασε, η νέα Περιφερειακή Αρχή έλαβε αποφάσεις, δρομολογώντας πολιτικές σχετικά με:
Την εγκαθίδρυση, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενός νέου υποδείγματος διοίκησης: μίας αποτελεσματικής, αξιοκρατικής, αξιόπιστης δημόσιας Διοίκησης, με αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, της αδιαφάνειας. Για παράδειγμα, η Περιφερειακή Αρχή επέδειξε μηδενική ανοχή στις περιπτώσεις χρήσης πλαστών τίτλων σπουδών, παραπέμποντας στο Πειθαρχικό συμβούλιο και ενημερώνοντας την αρμόδια Εισαγγελία τέσσερις περιπτώσεις κατοχής πλαστών και παραποιημένων τίτλων σπουδών.
Τη δημιουργία αναπτυξιακής προοπτικής της Περιφέρειας, προκειμένου να ενισχυθεί η υγιής επιχειρηματικότητα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, να στηριχθεί ο τουρισμός και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων. Στο ίδιο πλαίσιο προωθούμε την ίδρυση Αναπτυξιακής Εταιρίας. Για παράδειγμα, κι ενώ μένουν πολλά να υλοποιηθούν, θέσαμε τις βάσεις για την εκπόνηση ενός Οδικού Χάρτη σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς (ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ).
Την αντιμετώπιση και την κάλυψη όλων των κενών υποδομής, είτε πρόκειται για αντιπλημμυρικά έργα είτε για την ορθολογική, οικολογικά και οικονομικά δίκαιη και βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων. Για παράδειγμα δίνουμε άμεση προτεραιότητα στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής – των ευαίσθητων περιοχών της Δυτικής Αθήνας, του Πειραιά καθώς και εκείνων του βόρειου Τομέα – προβλέποντας κονδύλι ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ.
Την αντιμετώπιση των αναγκών που προέρχονται από την ανθρωπιστική καταστροφή μέσα από τις κατάλληλες παρεμβάσεις σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς (κυβέρνηση, δήμους, εκκλησία, ΜΚΟ). Παράδειγμα: συμμετοχή της Περιφέρειας σε οκτώ συμπράξεις για το πρόγραμμα «επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής για το ταμείο ευρωπαϊκής βοηθείας για τους απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD)».
Ενδεικτική καταγραφή πεπραγμένων ενός έτους της Περιφέρειας Αττικής
Η Περιφερειακή Αρχή της “Δύναμης Ζωής” έκλεισε τον Σεπτέμβριο φέτος 12 μήνες στη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής.
Ενδεικτικά, από την 1η Σεπτεμβρίου 2014, η Περιφερειακή Αρχή Αττικής πέτυχε, μεταξύ άλλων:
1. Για τη χρονιά 2014 – 2015: να μεταφέρονται στα σχολεία, με δημόσια σύμβαση, 17.000 μαθητές (αύξηση κατά 57% σε σχέση με το σχεδιασμό της τέως Διοίκησης), επιφέροντας σημαντικές τροποποιήσεις σε μια κακή νομοθεσία, προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων. Για τη χρονιά 2015 – 2016: να ξεκινήσουν για πρώτη φορά εγκαίρως οι μεταφορές από και προς τα σχολεία τους, του 91% των μαθητών (και λίγο αργότερα σχεδόν του συνόλου), με διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό, ολοκληρώνοντας μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο του 2015.
2. Να εξαπλασιάσει τα κονδύλια του αναμορφωμένου προϋπολογισμού του 2015 για τα κοινωνικά έργα από 1.9 στα 13.1 εκατομμύρια.
3. Να επανασυνδέσει, με απλές διαδικασίες σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, το ηλεκτρικό ρεύμα στις οικογένειες που το χρειάζονται, γιατί το ρεύμα αποτελεί αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό.
4. Να προωθήσει, σε συνεργασία με δήμους, υπουργεία, την Εκκλησία, φορείς πολιτών, συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, μέσα από δράσεις στήριξης ευπαθών ομάδων αναφορικά με τη σίτιση, την ένδυση, τη ψυχοκοινωνική στήριξη.
5. Να πάρει μέρος σε οκτώ συμπράξεις για το πρόγραμμα «επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής για το ταμείο ευρωπαϊκής βοηθείας για τους απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD)», συμβάλλοντας σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, στην αντιμετώπιση της φτώχειας και στους 66 Δήμους της Περιφέρειας, που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση.
6. Να εγκαθιδρύσει προγραμματικές συνεργασίες με ΟΤΑ Α ́ βαθμού (κοινωνικές δομές δήμων), με φορείς, δίκτυα, εκπαιδευτικά ιδρύματα, κ.α..
7. Να διοργανώσει πολλές και ποικίλες δράσεις για τους Ρομά στη Δυτική Αττική, όπως για παράδειγμα: το πολιτιστικό θεατρικό διήμερο για τα παιδιά Ρομά στο Βλυχό και το Ζεφύρι, στις 26 – 27 Σεπτεμβρίου 2015, η 3η συνάντηση του Δικτύου Δυτικής Αττικής (forum) για θέματα Ρομά με
αντικείμενο συζήτησης «Σχολική ένταξη των παιδιών Ρομά: Δράσεις φορέων, προβλήματα και προοπτικές στη Δυτική Αττική»
8. Να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις συνέπειες των κακοκαιριών (βροχοπτώσεων, χιονοπτώσεων), που έπληξαν τους τελευταίους μήνες την Αττική, διατηρώντας ανοικτό το οδικό δίκτυο της αρμοδιότητάς της. Να αντιμετωπίσει, ακολουθώντας τις οδηγίες της Πυροσβεστικής, τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.
9. Να δώσει άμεση προτεραιότητα στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής – των ευαίσθητων περιοχών της Δυτικής Αθήνας, του Πειραιά καθώς και εκείνων του βόρειου Τομέα – προβλέποντας κονδύλι ύψους 28 εκατομμυρίων (τα 10 εκ. απορροφώνται εντός του 2015).
10. Να προχωρήσει έγκαιρα στον καθαρισμό των ρεμάτων για την αποφυγή πλημμύρων.
11. Να ξεκινήσει τη διαδικασία εξορθολογισμού της μίσθωσης των κτιρίων της Περιφέρειας – το ποσό σήμερα ανέρχεται σε 685.000 το μήνα (πάνω από 8 εκατομμύρια ετησίως) και ο στόχος είναι η μείωσή του κατά 30%.
12. Να διοργανώσει σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, με συνδιοργανωτή την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και την συμμετοχή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, τον Δεκέμβριο, στο Πεδίο του Άρεως.
13. Να πάρει το “πράσινο φως” από την Κομισιόν για το Περιφερειακό Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα, ύψους 1,139 δις ευρώ. Η έγκριση αυτή εξασφαλίζει για την Περιφέρεια 285 εκατομμύρια ευρώ για την καταπολέμηση της φτώχειας, 267 εκατομμύρια ευρώ για δράσεις βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, 230 εκατομμύρια για την πρόληψη και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αποσκοπεί επίσης στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και στην ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας σε Περιφερειακό επίπεδο.
14. Να διασφαλίσει την αποκατάσταση σημαντικών ιδρυμάτων όπως αυτό του Χατζηκυριάκειου ορφανοτροφείου Θηλέων Πειραιώς.
15. Να θέσει, με οργανωμένο τρόπο και σε συνεργασία με τους δήμους, με αφετηρία την επιστολή που απέστειλε η Περιφερειάρχης στις αρχές Οκτωβρίου 2014 προς τους 66 δημάρχους της Αττικής, το θέμα της αλλαγής της διαχείρισης των απορριμμάτων με σεβασμό στους πολίτες
και το περιβάλλον.
16. Να ακυρώσει τους 4 διαγωνισμούς για εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, με ΣΔΙΤ, στην Αττική, στο πλαίσιο της προώθησης ενός νέου, οικονομικά και οικολογικά δίκαιου και βιώσιμου, με δημόσιο χαρακτήρα, συστήματος διαχείρισης αποβλήτων.
17. Να διοργανώσει τριήμερο, διεθνές συνέδριο, ανοικτό στους πολίτες, με θέμα τη “Βιώσιμη, οικολογική, οικονομική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική”, από τις 12 ως τις 14 Φεβρουαρίου 2015.
18. Να συντάξει και να αποστείλει (μέσω του ΕΔΣΝΑ) στους Δήμους της Αττικής, Οδηγό Σύνταξης Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων – ένα ακόμη βήμα για την εναλλακτική διαχείριση, το οποίο συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας, σε χαμηλότερα δημοτικά τέλη, σε ασφαλέστερη περιβαλλοντικά λύση, στην ενεργοποίηση του πολίτη καθώς και τον καλύτερο κοινωνικό έλεγχο του κυκλώματος διαχείρισης των απορριμμάτων.
19. Να αποφασίσει τη μείωση των αντισταθμιστικών οφειλών που καταβάλλουν οι ΟΤΑ στη βάση του άρθρου 17 του ν. 4164/13.
20. Να ενισχύσει τις οδικές και αθλητικές υποδομές καθώς και τις υποδομές για τη διαχείριση των απορριμμάτων των νησιών της, υπογράφοντας δύο προγραμματικές συμβάσεις ύψους 1.5 εκατομμυρίου ευρώ και δρομολογώντας την ένταξη του ιδιαίτερα σημαντικού έργου “βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων Κυθήρων και Αντικυθήρων” στο ΠΕΠ Αττικής 2007-2013, ύψους 7,6 εκ. ευρώ.
21. Να δρομολογήσει προς έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Πέμπτης, 8 Οκτωβρίου 2015, της 2ης Αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής (ΠΕΣΔΑ), ύστερα από σχετική απόφαση της ΕΕ καθώς και του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ. Η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ δίνει έμφαση στον αποκεντρωμένο, δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης μέσα από την αναβάθμιση του ρόλου των Δήμων (με τα Τοπικά σχέδια Διαχείρισης), στη βάση της Διαλογής στη Πηγή, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης. Το κείμενο είναι πλήρως εναρμονισμένο με την ευρωπαϊκή (οδηγία – πλαίσιο 2008/98) και εθνική νομοθεσία (ν. 4042/12) καθώς και με τον ΕΣΔΑ.
22. Να ανακυκλώσει, σε συνεργασία με το δήμο Νέας Ιωνίας, 40 τόνους εκλογικού υλικού, που έμεινε αδιάθετο μετά από τις εκλογές του Ιανουαρίου – τα έσοδα διατέθηκαν για τη στήριξη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του δήμου Ν. Ιωνίας.
23. Να συνδράμει αποφασιστικά στην ανακατασκευή του Θεάτρου της Ρεματιάς Χαλανδρίου, μετά από την καταστροφική πυρκαγιά του Μαίου του 2015.
24. Να διασφαλίσει τη διατήρηση της αργίας της Κυριακής για τους εργαζομένους μέσα από εντατικούς ελέγχους.
25. Να επαναλειτουργήσει το ΚΤΕΟ Χολαργού, μετά από δύο χρόνια αναίτιας και επιζήμιας, για τα έσοδα του δημοσίου, αναστολής των βασικών του λειτουργιών. Ήδη δρομολογήθηκε και η επαναλειτουργία του ΚΤΕΟ Μάνδρας.
26. Να θέσει τις βάσεις για διαφανή, αξιοκρατική, με κοινωνικό έλεγχο λειτουργία της Περιφέρειας, με μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς, για παράδειγμα απέναντι σε υπαλλήλους που έκαναν χρήση πλαστών τίτλων σπουδών.
27. Να διοργανώσει έγκυρα, έγκαιρα και οικονομικότερα τις εκλογικές διαδικασίες.
Συγκεκριμένα: για πρώτη φορά τα εκλογικά συνεργεία συγκροτήθηκαν με κλήρωση μεταξύ όλων των εργαζομένων. Για πρώτη φορά επίσης, η επαλήθευση των εκλογικών αποτελεσμάτων έγινε από την Περιφέρεια Αττικής προτού αναμεταδοθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠΕΣ), με αυτοματοποιημένο τρόπο με τη χρήση Η/Υ και ειδικής εφαρμογής, διασφαλίζοντας απολύτως την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων που η Περιφέρεια Αττικής μετέδιδε στο ΥΠΕΣ.
28. Να μειώσει το κόστος της διοργάνωσης των εκλογών κατά το ήμισυ περίπου.
Συγκεκριμένα, για τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, με το μισό κόστος των εκλογών του 2014, η Περιφέρεια Αττικής μίσθωσε μεγάλο τμήμα του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) τόσο για τη διαχείριση του εκλογικού όσο και για τη μετάδοση του εκλογικού αποτελέσματος. Ενώ στις
Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές του 2010, η μίσθωση χώρων ανήλθε στις 77.000 ευρώ και στις αντίστοιχες του 2014, στις 26.000 ευρώ, στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, το ίδιο ποσό περιορίστηκε στις 12.685 ευρώ.
29. Να αποτρέψει με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου απολύσεις εργαζομένων της Περιφέρειας, απορρίπτοντας την «αξιολόγηση» εργαζομένων που προσπαθούσε να επιβάλλει η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.
30. Να αποτρέψει με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την δήθεν αξιολόγηση των υπηρεσιών της Περιφέρειας, που προωθούσε, προκειμένου να απομειώσει τον δημόσιο τομέα, η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.
31. Να διεκδικήσει με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου 139 προσλήψεις τακτικού προσωπικού για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών λειτουργίας της Περιφέρειας, η οποία καλείται να υπηρετήσει περίπου 4 εκατομμύρια κατοίκους με 2.221 εργαζόμενους.
32. Να συνδράμει στη διαμονή και τη σίτιση των Σύριων προσφύγων στην περιοχή Ασυρμάτου στον Άγιο Δημήτριο. Να συνδράμει στη δημιουργία του χώρου υποδοχής στον Ελαιώνα σε συνεργασία με την κυβέρνηση και το δήμο Αθηναίων. Να συνδράμει το Δήμο Π. Φαλήρου για τη φιλοξενία προσφύγων στο Τάε Κβο Ντο.
33. Να αναδείξει εμπράκτως, με προσφυγή ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το θέμα του Ελληνικού, το θέμα της προστασίας της δημόσιας περιουσίας.
34. Να καταθέσει υπόμνημα με τις θέσεις της Περιφέρειας Αττικής, όπως διατυπώνονται σε απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (υπ’ αριθμό 394/20-11-14), στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενόψει της συζήτησης προσφυγής φορέων του Πειραιά, ζητώντας να σταματήσει η διαδικασία πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ.
35. Να δώσει τη μάχη κατά της επιβολής διοδίων στον Άγιο Στέφανο και την Κηφισιά που καθιστά τους πολίτες ελεύθερους πολιορκημένους.
36. Να προβάλλει με αποτελεσματικότητα την Αττική ως ελκυστικό τουριστικό προορισμό στο πλαίσιο της συμμετοχής της στις διεθνείς εκθέσεις της Βιέννης και του Βερολίνου.
37. Να υπογράψει Προγραμματική Συμφωνία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στους τομείς της ασφάλειας και της πολιτικής προστασίας με στόχο την υλοποίηση προγραμμάτων φύλαξης πάρκων και αλσών καθώς και της ΟΕΔΑ Φυλής.
38. Να υπογράψει Σύμφωνο Συνεργασίας με το Σύλλογο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θέτοντας τις βάσεις για την υλοποίηση κοινών προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής, διαδραστικών παρεμβάσεων πρόληψης και ευαισθητοποίησης των παιδιών, των γονέων και των εκπαιδευτικών.
39. Να οργανώσει πρόγραμμα Προληπτικής Οδοντιατρικής σε δημοτικά σχολεία Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, από τις 30/9/15, με ιδιαίτερη έμφαση στα Ειδικά Σχολεία, τα οποία θα περιληφθούν όλα στο φετινό πρόγραμμα.
40. Να υπογράψει προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού της Αίγινας, συνολικού προϋπολογισμού 32.520.000 ευρώ, λύνοντας το χρόνιο πρόβλημα της υδροδότησης και ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των πολιτών.
41. Να υπογράψει προγραμματική συμφωνία κατά της φτώχειας ύψους 320 χιλιάδων ευρώ με το δήμο Περάματος.
42. Να συμβάλλει αποτελεσματικά, υπό την καθοδήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στην αντιμετώπιση της καταστροφικής πυρκαγιάς σε ιδιωτική επιχείρηση στον Ασπρόπυργο και να ενημερώσει συστηματικά, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο και το Δημόκριτο, τους πολίτες για τα αποτελέσματα των μετρήσεων σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκλήθηκε.
43. Να διανείμει 60 τόνους οπωροκηπευτικά σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά σε συνεργασία με τους δήμους Πειραιά, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη και Περάματος, προχωρούν στη διανομή 60 τόνων ροδάκινων στο πλαίσιο του προγράμματος των υπουργείων Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Εργασίας).
44. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού: α) να χρηματοδοτήσει τον επαναπατρισμό της κεφαλής του Ερμή, β) να συμβάλλει στην επαναλειτουργία του Αρχαίου θεάτρου του Θορικού με την οργάνωση συναυλίας από την ΚΑΜΕΡΑΤΑ – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, γ) να υπογράψει προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης για την «Αποκατάσταση διατηρητέου κτίσματος για τη δημιουργία Μουσείου Κεραμικής – ΑΚΕΛ “Πάνος Βαλσαμάκης” και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου στο Λαύριο.
45. Να πάρει μέρος στα 41α Αισχύλεια στην Ελευσίνα, με την επιχορήγηση της παράστασης «Πέρσες», σε σκηνοθεσία Μ. Φριντζήλα, που άνοιξε την αυλαία των εκδηλώσεων στο Παλαιό Ελαιουργείο.
46. Να πάρει μέρος στη διοργάνωση δράσεων και εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της Αθήνας, υπό τον τίτλο «Η Αθήνα ελεύθερη», στη διάρκεια του Οκτωβρίου του 2015, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, σε συνεργασία με την ΕΡΤ, το Δήμο Αθήνας και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.