Η εισήγηση που κατέθεσε και ψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο:
Σαν Λαϊκή Συσπείρωση στη Νέα Φιλαδέλφεια και Χαλκηδόνα, έχουμε τοποθετηθεί σε όλα τα επίπεδα για τις εξελίξεις γύρω από το γήπεδο, τον χωροταξικό σχεδιασμό της περιοχής και την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού. Δεν είναι η πρώτη φορά που συζητάμε για το θέμα. Η ΜΠΕ είναι το πιο πρόσφατο στοιχείο ενός μεγάλου επενδυτικού σχεδίου που θα φέρει τεράστιες αλλαγές στη πόλη μας.
Τοποθετηθήκαμε απέναντι στο νέο πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού όπου περιλαμβάνεται και το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Αττική.
Αναδείξαμε ότι είναι ένας ακόμα αντιλαϊκός νόμος, που προσαρμόζει το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της Αττικής στη στρατηγική της κερδοφορίας του κεφαλαίου, παραδίδοντας στους επιχειρηματικούς ομίλους βουνά, δάση, παραλίες, τους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους και αποκλείοντας από αυτούς το λαό.
Από τη πρώτη στιγμή τονίσαμε τόσο τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή σε αθλητικές υποδομές όσο και την ανάγκη κατασκευής ενός σύγχρονου αθλητικού χώρου που θα εξυπηρετεί το σύνολο των αναγκών άθλησης της νεολαίας και του λαού της περιοχής και θα στεγάζει την ΑΕΚ.
Η πρότασή μας αυτή στηρίζεται στην αντίληψη που έχουμε για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό. Θέλουμε να υπάρχουν χώροι άθλησης για τα νέα παιδιά για όλα τα λαϊκά στρώματα που θα θωρακίζουν την σωματική και ψυχική τους υγεία, θα αναπτύσσουν το ταλέντο μακριά και πέρα από επιχειρηματικά συμφέροντα, χορηγούς και επίδοξους σωτήρες.
Συγκεκριμένα για τη περιοχή, η σχεδιαζόμενη ανάπτυξη θα μεταβάλει τη πόλη μας, σε βάρος των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, γιατί γνώμονας τους είναι μόνο το κέρδος μακριά από τις ανάγκες του λαού που είναι σύγχρονα σχολεία και παιδικοί σταθμοί, χώροι άθλησης και ψυχαγωγίας, σύγχρονες και ασφαλείς κατοικίες, αντιπλημμυρικά έργα βλέποντας και τις πρόσφατες πλημμύρες, αλλά και παλαιότερες, όπου γειτονιές μετατράπηκαν σε λίμνες όπως στην Αγ. Μαρίνα, στη Νησίδα στους Απόμαχους και παραλίγο να θρηνήσουμε θύματα όπως έγινε στους γειτονικούς μας δήμους, αντισεισμική θωράκιση ζήτημα εξαιρετικά σημαντικό για την περιοχή της Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας που έχει θρηνήσει νεκρούς και καταστροφές στο σεισμό της Πάρνηθας.
Ζητήματα που έχουν ευθύνη και οι προηγούμενες δημοτικές αλλά και η τωρινή η οποία εφαρμόζει την αντιλαϊκή πολιτική σε τοπικό επίπεδο εναρμονίζοντας παρά τα μεγάλα λόγια και υποσχέσεις, τον προϋπολογισμό, τις υπηρεσίες, τη διοίκηση της στις επιταγές της ΕΕ και του κεφαλαίου, με πιο πρόσφατο την αποδοχή περικοπών σε εργαζόμενους του Δήμου.
Ενδεικτικά, μέσα από τη συζήτηση που έχει προηγηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα γύρω από τις επιπτώσεις του συγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου στο αστικό περιβάλλον έχουν αναδειχθεί τα ζητήματα της προστασίας του άλσους ως προς την διασφάλιση του δασικού δημόσιου χαρακτήρα και τη πυροπροστασία του, το κυκλοφοριακό ζήτημα που απασχολεί τη πόλη αρκετά χρόνια τώρα και ακόμα δεν έχουμε δει μια ολοκληρωμένη κυκλοφοριακή μελέτη από τους αρμόδιους φορείς τοπικούς και κεντρικούς (Δήμος, Περιφέρεια, Υπουργείο), κ.ο.κ. ζητήματα που αφορούν συνολικά τη ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Σε όλα αυτά τα σοβαρά ζητήματα, οι εξελίξεις που έχουν μεσολαβήσει αναδεικνύουν πως το ζήτημα είναι κατεξοχήν πολιτικό. Όχι μόνο δεν μεταβάλλουν τις εκτιμήσεις και τη θέση μας, αντίθετα την ενισχύουν. Τόσο η μελέτη που κατατίθεται προς διαβούλευση όσο και οι άλλες απόψεις και θέσεις, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αποσπασματικά γιατί δε βάζουν την ανάγκη ολοκληρωμένου σχεδιασμού που θα εξυπηρετεί το λαό και τη κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του, αλλά υποκύπτουν στη ανάγκη του κεφαλαίου να αξιοποιήσει τη γη της Νέας Φιλαδέλφειας για να βγάλει κέρδος. Από αυτή την θέση πιστεύουμε πως και οι όποιες θέσεις έχουν εκφραστεί και εκφράζονται και σήμερα από την δημοτική αρχή είναι στο ίδιο πλαίσιο γιατί δεν θίγουν ποιος θα ωφεληθεί από όλα αυτά, ποια επιχειρηματικά συμφέροντα θα εξυπηρετηθούν. Από αυτήν την θέση καταψηφίζω τη ΜΠΕ.