Γεννήθηκε ένας νέος θεσμός
Ένας καινούργιος θεσμός δημιουργείται στον Δήμο Πεντέλης που με μεγάλη επιτυχία φιλοξένησε στο Ανοιχτό Θέατρο Μελισσίων το 1ο Φεστιβάλ Νεολαίας, με θεατρικές παραστάσεις παιδιών και εφήβων, συναυλίες, εργαστήρια και προβολές από τις 25 Ιουνίου και για εννέα ημέρες.
«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως τους μαθητές, τους νέους και όλους τους συντελεστές για το μεράκι και τη δημιουργικότητά τους, την καλλιτεχνική διευθύντρια Σοφία Ιωαννίδη για την αμέριστη συμπαράστασή της, καθώς και τους γονείς και το κοινό που αγκάλιασαν με πραγματική θέρμη όλες τις εκδηλώσεις. Οι νέοι μας απέδειξαν ότι είναι ικανοί να μας συνεπαίρνουν σε ταξίδια του νου και της ψυχής», δήλωσε η Δήμαρχος Νατάσσα Κοσμοπούλου, ενώ η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Άρτεμις Αργύρη ευχαριστώντας τη Διεύθυνση Πολιτισμού και κυρίως τους νέους εθελοντές που υποστήριξαν με συγκινητική αφοσίωση την υποδοχή και διοργάνωση, εμψυχώνοντας η μία συμμετέχουσα ομάδα μετά την άλλη κάθε ημέρα στη σκηνή τους μικρότερους και μεγαλύτερους φίλους και συμμαθητές τους στο κατάμεστο θέατρο, σημείωσε πως «Η παιδεία του πολιτισμού αποδεικνύεται το πιο σπουδαίο μέσο διαλόγου, δημιουργικότητας και συμπερίληψης. Ξεχωριστή ταυτότητα αυτού του Φεστιβάλ που ανήκει, συνδιαμορφώνεται και απευθύνεται κατεξοχήν στους νέους μας είναι άλλωστε το βλέμμα στα νοήματα που τους αγγίζουν και τους αφορούν και που ελπίζουμε να αποτελέσει αφετηρία μίας ακόμα μεγαλύτερης διοργάνωσης!»
Την πρώτη και δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ, η κορυφαία τριλογία του Αισχύλου «Ορέστεια» παρουσιάστηκε από το Θεατρικό Εργαστήρι του 3ου Δημοτικού Σχολείου Μελισσίων σε διασκευή για παιδιά της Σοφίας Ζαραμπούκα και σκηνική διδασκαλία Σοφίας Ιωαννίδη. Τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, αναμετρήθηκαν και μοιράστηκαν τα μηνύματα του έργου για την ηθική, την πολιτική αρετή και τη δικαιοσύνη, συγκινώντας τους θεατές.
Ακολούθησε το μουσικό αφιέρωμα στην πρωτοπόρο Ελληνίδα στιχουργό Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου από τη μουσική ομάδα του Λυκείου Μελισσίων με υπεύθυνους καθηγητές τους Γιώργο Κουτσαμανή και Γιάννη Αναστασιάδη. Τα τραγούδια της μεγάλης καλλιτέχνιδας που με έμπνευση ερμηνεύτηκαν από τους μαθητές του Λυκείου της πόλης μας, συμπαρέσυραν το κοινό που τους καταχειροκρότησε.
Το πρώτο αυτό τετραήμερο ολοκληρώθηκε με την κωμωδία του Μένανδρου «Δύσκολος» από τους μαθητές Β΄ και Γ΄ τάξεων του 1ου Γυμνασίου Μελισσίων, σε επιμέλεια – διασκευή της φιλολόγου Ελένης Γιαχνάκη και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Μούστα. Οι έφηβοι αποτύπωσαν με απολαυστικό χιούμορ τους χαρακτήρες αλλά και τις κοινωνικές συνθήκες σε μια σύγχρονη προσέγγιση που κέρδισε θερμά χειροκροτήματα
Το Σάββατο 29 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε θεατρο-παιδαγωγικό εργαστήρι για παιδιά 5-8 ετών, σχεδιασμένο εξαρχής για το Φεστιβάλ Νεολαίας του Δήμου Πεντέλης, ώστε τα παιδιά να έρθουν σε βιωματική επαφή με την τέχνη του θεάτρου, με χαρακτηριστική την αθρόα συμμετοχή.
Την Κυριακή 30 Ιουνίου, η θεατρική Ομάδα Εφήβων 12-16 ετών υπό τη σκηνική διδασκαλία της Σοφίας Ιωαννίδη συγκλόνισε το θέατρο που έμεινε βουβό με σεβασμό μπροστά στην τραγικότητα του πολέμου με τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη.
Την Τρίτη 2 Ιουλίου 2024, σε μία νοητή σκυτάλη ενσυναίσθησης, η προσκεκλημένη παιδική θεατρική σκηνή «Μαγικό Καραβάνι» παρουσίασε την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη σε διασκευή και σκηνοθεσία Δανάης Μιχοπούλου, κερδίζοντας τη διάδραση με πολυτροπικές και ευφάνταστες προβολές, παρασύροντας μικρούς και μεγάλους να ενώνουν τη φωνή τους για την επικράτηση της ειρήνης και την παύση κάθε πολέμου.
Και τέλος, την Πέμπτη 11 Ιουλίου, εξ’ αναβολής, το Φεστιβάλ έριξε αυλαία για το καλοκαίρι 2024, φιλοξενώντας με μεγάλη υπερηφάνεια τη νεαρή Μελισσιώτισα ηθοποιό ΑΜΕΑ – Θεατρολόγο Μαρία Χριστίνα Τζαβάρα στον πρωταγωνιστικό ρόλο της παράστασης «Ο Μάκης Ροδάκης και το άστρο Άσπρο παγωτό», αποδεικνύοντας έμπρακτα το σκοπό του να δώσει βήμα, λόγο και φωνή στα όνειρα και το βλέμμα των νέων της πόλης, ενώ μετά το πέρας της παράστασης ακολούθησε προβολή video-ντοκιμαντερ, με τίτλο ‘Άνθρωποι’, σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Τζαφέρη για την επαφή και τη συμμετοχή μέσω της τέχνης παρακολουθώντας τη δημιουργία πολυπολιτισμικής θεατρικής παράστασης ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων από το Ινστιτούτο για τη Διαφορετικότητα και την Ενσωμάτωση στο πλαίσιο του έργου «Δράσε διαφορετικά – Αcting for Diversity”.