Ενημερωτική ανακοίνωση του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης
Ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τις εξελίξεις στο έργο «Ανάπλαση οδών Μ. Γερουλάνου – Αλεξιουπόλεως με δημιουργία ποδηλατοδρόμου και διαμόρφωση πλατειών»: “Το 2009 ο Δήμος Αργυρούπολης υπέβαλε στην περιφέρεια για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Πράσινη Ζωή στην Πόλη» του ΠΕΠ Αττικής το έργο «Ανάπλαση οδών Μ. Γερουλάνου – Αλεξιουπόλεως με δημιουργία ποδηλατοδρόμου και διαμόρφωση πλατειών» με προϋπολογισμό 1,9 εκ. ευρώ.
Η περιφέρεια Αττικής ενέκρινε τελικά 1 εκ. ευρώ (όπως και σε όλους τους άλλους Δήμους που κατέθεσαν προτάσεις στην «Πράσινη Ζωή στην Πόλη» με έργα και παρεμβάσεις για βελτίωση του περιβάλλοντος στην πόλη ανεξάρτητα από τον προϋπολογισμό των έργων αυτών).
Από τον τίτλο και μόνο είναι προφανές κανείς ότι το συγκεκριμένο έργο δεν αφορά μόνο την κατασκευή ποδηλατοδρόμου, αλλά ευρύτερες παρεμβάσεις. Όμως η κατασκευή του ποδηλατοδρόμου είναι προϋπόθεση για όλο το έργο.
Το έργο είχε εξαρχής προβλήματα:
• Η διαβούλευση με τους πολίτες ήταν μάλλον ανεπαρκής. Έτσι προέκυψαν όχι απλά διισταμένες γνώμες, ειδικά για την κατασκευή του ποδηλατοδρόμου, αλλά έντονες αντιπαραθέσεις που αφορούσαν την ασφάλεια και τις προδιαγραφές του ποδηλατοδρόμου, το στένεμα του οδοστρώματος, τα προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, ειδικά των λεωφορείων, στη Γερουλάνου που είναι βασικός δρόμος με διαμπερή κυκλοφορία.
• Ο αρχικός σχεδιασμός και ο προϋπολογισμός του έργου τροποποιήθηκαν έτσι ώστε να επαρκεί η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για την εκτέλεση του. Επίσης υπήρχαν προβλήματα που απαιτούσαν συμπληρωματικές μελέτες και κόστη.
• Η έκπτωση που έδωσε η εργοληπτική εταιρεία ήταν αρκετά μεγάλη 52.7 %.
Η σύμβαση με την εργοληπτική εταιρεία υπογράφτηκε στις 31/3/2010 και προβλέπει την ολοκλήρωση του έργου στις 30/9/2011. (Το μέρος του έργου που έχει εκτελεστεί μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία είναι κάτι λιγότερο από το 30%).
Το Φεβρουάριο του 2011 να εμφανίστηκαν νέα σοβαρά προβλήματα:
Παρά το γεγονός ότι οι λογαριασμοί της κατασκευάστριας εταιρείας πιστοποιούνταν από το Δήμο και την Περιφέρεια δεν πληρώνονταν λόγω δυσκολιών από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και της επιτρόπου. Έτσι για σχεδόν 5 μήνες το έργο δεν προχώρησε καθόλου και ξεκίνησε μια συνεχής διαμάχη με τον εργολάβο.
Οι χειρισμοί της Δημοτικής Αρχής:
Κάτω από αυτές τις συνθήκες η Δημοτική Αρχή ακολούθησε το δρόμο που έδειξε η διαχειριστική αρχή η οποία με βάση τις αυτοψίες και τη γενικότερη παρακολούθηση του έργου εκτιμούσε ότι καθίσταται προβληματική η ολοκλήρωση του: Μετά από πολλές συζητήσεις με τις υπηρεσίες του δήμου, τις παρατάξεις και την ίδια τη διαχειριστική αρχή πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο το έργο να συμπεριλάβει τη διαμόρφωση στη συμβολή της Βουλιαγμένης με τη Γερουλάνου και όποιες εργασίες υπολείπονταν ακόμα στο τμήμα της Γερουλάνου που κατασκευάσθηκε ο ποδηλατοδρόμος και να σταματήσει εδώ. Προϋπόθεση της απόφασης ήταν ότι θα συμφωνήσει η διαχειριστική αρχή και δεν θα απαιτήσει επιστροφή χρημάτων για το εκτελεσμένο έργο και η εργοληπτική εταιρία δεν θα έχει καμία περαιτέρω απαίτηση.
Το Δημοτικό Συμβούλιο έκανε δεκτή κατά πλειοψηφία την πρόταση της Δημοτικής Αρχής.
πέρ της συνέχισης τάχθηκαν οι παρατάξεις των κυρίων Κωνσταντάτου και Πασβαντίδη.
Ο κ. Σπυρόπουλος τοποθετήθηκε υπέρ του ξηλώματος και του ήδη κατασκευασθέντος.
Η παράταξη του κ Τσαρπαλή, ο οποίος έχει τοποθετηθεί κατά του έργου, και ο κ. Λιάπης ήταν απόντες.
Αφού ολοκληρώθηκαν όλες οι συνεννοήσεις η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου προχώρησε στην σύνταξη ανακεφαλαιωτικού πίνακα εργασιών που κατατέθηκε στη διαχειριστική αρχή.
Η άλλη λύση θα ήταν να προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε το έργο με τον κίνδυνο να εμπλακούμε σε μια δικαστική διαμάχη με την εταιρία, το έργο να μένει ανοιχτό και λόγω μεγάλων καθυστερήσεων να απενταχεί με όρους δυσμενείς οικονομικά για το Δήμο.
Οι υπογραφές:
Είναι προφανές λοιπόν ότι το ζητούμενο ήταν τι θα γίνει με το συγκεκριμένο προβληματικό στην εκτέλεση του έργο «Ανάπλαση οδών Μ.Γερουλάνου -Αλεξιουπόλεως με δημιουργία ποδηλατοδρόμου και διαμόρφωση πλατειών» και όχι γενικά οι ποδηλατόδρομοι όπως θεωρούν τα κείμενα κάτω από τα οποία συγκεντρώθηκαν υπογραφές και στάλθηκαν στη διαχειριστική αρχή της περιφέρειας Αττικής με τίτλους όπως:
«ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΩΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ και ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ και ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟ στη Μ. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ και ΣΤΟΥΣ ΚΑΘΕΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ από και προς ΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ.»
«ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΩΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΑΡΤΗΡΙΕΣ»
«ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΩ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ»
«ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΔΗΜΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ – ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΩΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΑΡΤΗΡΙΕΣ»
Tαυτόχρονα οι υπογραφές πολιτών που διαμαρτύρονται για προβλήματα που προκύπτουν από την κατασκευή του έργου και αιτήματα για αλλαγές η ακόμη και ακύρωση του έργου επίσης είναι πολλές.
Η «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ» για τη συνέχιση του έργου:
Παρότι οι υπογράφοντες εκ μέρους της ήταν παρόντες στις συζητήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, έθεσαν ερωτήσεις και πήραν το λόγο, συνεχίζουν να γράφουν αναλήθειες:
• Λένε ο Δήμαρχος έδωσε εντολή να σταματήσει το έργο μάλιστα 1/1/11, ενώ ο Δήμαρχος με την αντιδήμαρχο & την τεχνική υπηρεσία έκανε συνάντηση με την εργολήπτρια εταιρία στις 18/1/11 και ζήτησε να συνεχισθεί το έργο κατασκευάζοντας τα πεζοδρόμια της Γερουλάνου από την απέναντι πλευρά, πράγμα το οποίο δεν έγινε αποδεκτό γιατί αυξάνονταν το κόστος εκτέλεσης. Ύστερα από αυτό ζήτησε να σταματήσει τις εργασίες χωρίς διακοπή του έργου τυπικά μέχρι τη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 25/2/11 όπου με εισήγηση της Δημοτικής Αρχής αποφασίσθηκε να συνεχιστεί το έργο.
• Λένε ότι ο εργολάβος έκανε διακοπή του έργου με ευθύνη του δημάρχου ενώ γνωρίζουν (γεγονός που επισημαίνεται και στο έγγραφο της διαχειριστικής αρχής της περιφέρειας) ότι η διακοπή έγινε γιατί δεν πληρώθηκαν οι λογαριασμοί.
• Λένε ότι η αντιδήμαρχος συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τη διαχειριστική αρχή, ενώ γνωρίζουν ότι όλες οι συναντήσεις ήταν με τη συμμετοχή της Τ.Υ. και πολλών υπαλλήλων της διαχειριστικής αρχής.
• Λένε ότι ο Νομικός Σύμβουλος του Δήμου αρνείται να δώσει γραπτή έκθεση ,ενώ ξέρουν ότι όλα τα έγραφα που συντάσσονται από την Τ.Υ. είναι με τη συμβολή και τη σύμφωνη γνώμη του.
• Καλούν τη διαχειριστική αρχή να κάνει ενδελεχή έλεγχο αφήνοντας διάφορες υπόνοιες και έμμεσες απειλές, ενώ γνωρίζουν ότι πάντα γίνεται οικονομικός αλλά και τεχνικός έλεγχος και αυτοψία του εκτελεσθέντος έργου. Άλλωστε τα χρήματα για κάθε λογαριασμό εκταμιεύονται με την έγκρισή της.
Η διαχειριστική αρχή της περιφέρειας υπό αυτές τις συνθήκες δεν συναίνεσε στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Έτσι, σύμφωνα και με τη σχετική απόφαση το έργο θα συνεχιστεί. Η Δημοτική Αρχή θα προχωρήσει με σοβαρότητα, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες των υπηρεσιών του προκειμένου να διασφαλισθούν τα συμφέροντα των πολιτών και του Δήμου.
Ταυτόχρονα διακηρυγμένη πρόθεση της Δημοτικής αρχής παραμένει ο σχεδιασμός και η προοδευτική υλοποίηση ενός δικτύου ποδηλατoδρόμων για όλο το Δήμο και η διαρκής διεκδίκηση αξιόπιστων και φτηνών συγκοινωνιών ώστε να περιοριστεί η χρήση του Ι.Χ.”