Το 7ο Συμπόσιο του ΚΕΜΙΠΟ Νέας Ιωνίας στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 7ου, κατά σειρά, Συμποσίου που οργάνωσε το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) του Δήμου Νέας Ιωνίας. Θέμα του: «Η θέση και ο ρόλος της Μικρασιάτισσας κατά τους νεότερους χρόνους, έως το 1922».
Στο τριήμερο της διάρκειάς του (27-29 Νοεμβρίου) οι εκατοντάδες σύνεδροι, πολλοί εκ των οποίων είχαν έρθει από την Ελληνική Περιφέρεια, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα πυκνό πρόγραμμα ανακοινώσεων από 12 εισηγητές: πανεπιστημιακούς, ερευνητές, συγγραφείς, το οποίο άρχισε κι έκλεισε με μικρασιάτικα τραγούδια αφενός μεν από τη Xορωδία του “Δικτύου Μικρασιάτης” αφετέρου από τις “Γυναίκες του Χορευτικού Ομίλου Nέας Ερυθραίας”.
Η έναρξη των εργασιών, το βράδυ της Παρασκευής, είχε ιδιαίτερη επισημότητα, αφού ήταν παρόντες και χαιρέτησαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νίκος Βούτσης κι ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Γιάννης Μπαλάφας. Βεβαίως παρόντες ήταν και απηύθυναν χαιρετισμό και ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Ηρακλής Γκότσης κι ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ.κ. Γαβριήλ ενώ προλόγισε κι ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. κ. Λουκάς Χριστοδούλου.
Είχαν παραβρεθεί, εκτός των άλλων, η εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής κα Κορίνα Βασιλοπούλου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρ. Αναμουρλόγλου, ο πρώην δήμαρχος κ. Πέτρος Μπουρδούκος, ο επικεφαλής της Δημ. Παράταξης «Δημιουργία – Αλληλεγγύη» κ. Παναγιώτης Μανούρης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, ο αντιπρόεδρος της Ο.Π.Σ.Ε. κ. Σπ. Ισόπουλος κι ακόμα δεκάδες πρόεδροι κι εκπρόσωποι προσφυγικών και άλλων σωματείων, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Επιστημών. Μάλιστα η Ο.Π.Σ.Ε., τίμησε το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. με τιμητική πλακέτα, για τη διαδρομή των 12ετών δράσης του και το έργο που επιτελεί με την διοργάνωση 7 συμποσίων και δεκάδων εκδηλώσεων με θέματα του Μικρασιατικού Πολιτισμού.
Έναρξη συμποσίου
Η βραδιά της Παρασκευής ξεκίνησε με παρουσίαση του έργου της αείμνηστης Μέλπω Λογοθέτη – Μερλιέ, της ιδρύτριας του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, από τη φιλόλογο κα Χρ. Αθηνάκη.
Ακολούθησε η πανηγυρική ομιλία της ομότιμης καθηγήτριας του Παντείου Πανεπιστημίου κας Νίκης Καλτσόγια – Τουρναβίτη, με θέμα: «Τιμή στην Ελληνίδα Μικρασιάτισσα της πρωτοσποράς».
Στην πρώτη συνεδρία παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις:
α) της κας Μαρίας Βεϊνόγλου, με θέμα: «Η Ρωμηά των μεσοαστικών κέντρων της Καππαδοκίας, μέσα από την Ασιανή Μυθιστορία «Συλλαίος»», β) του κ. Θεοδόση Πυλαρινού, με θέμα: «Πληροφορίες για τα Παρθεναγωγεία και την Εκπαίδευση των θηλέων από τον Φάρο της Ανατολής και το αρχείο του Μ. Ευαγγελίδη στις αρχές του 20ου αι.» γ) του κ. Αθαν. Φραγκούλη, με θέμα: «Το Ομήρειο Παρθεναγωγείο και η εκπαίδευση των γυναικών στη Σμύρνη».
Δεύτερη ημέρα
Το Σάββατο, 28 Νοεμβρίου, το βράδυ έγιναν 2 συνεδριάσεις, παρουσιάσθηκαν δε οι εισηγήσεις: α) της κας Κυριακής Αμαραντίδου, με θέμα: «Ας μορφώσωμεν τας θυγατέρας μας ελληνοπρεπώς!», μέσα από την εφημερίδα «Αργοναύτης», β) του κ. Νίκου Τόμπρου, με θέμα: «Η σωματειακή δράση των Μικρασιατισσών (1877-1922). Χώροι πολιτικών και εθνικών κινητοποιήσεων», γ) του κ. Μιχάλη Βαρλά, με θέμα: «Η Σμυρνιά ως εικόνα και ως υποκείμενο στις αρχειακές πηγές» και δ) του κ. Κων. Φωτιάδη με θέμα: «Η γυναίκα του Πόντου στην περίοδο της Γενοκτονίας».
Μετά το τέλος των εργασιών του Σαββάτου ακολούθησε η καθιερωμένη δεξίωση προς τιμή εισηγητών και συνέδρων, που οργανώνουν πάντα οι προσφυγικοί σύλλογοι της Ν. Ιωνίας : Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας, Σωματείο Ινεπολιτών – Κασταμονιτών “Η Κοίμησις της Θεοτόκου”, Σύνδεσμος Αλαγιωτών Ν. Ιωνίας, Σύλλογος Σμυρναίων Ν. Ιωνίας, Σύλλογος Μικρασιατών «Η Καππαδοκία» και ο Ιωνικός Σύνδεσμος.
Τρίτη ημέρα του συμποσίου.
Την Κυριακή, 29 Νοεμβρίου, σε 2 συνεδρίες, παρουσιάσθηκαν 4 εισηγήσεις: α) της κας Φωτ. Καραμαλούδη, με θέμα: « Το θέατρο στη Μ. Ασία και η ανάδειξη γυναικών ηθοποιών ως αποτόκου του πολιτισμικού τους επιπέδου και της οικονομικής ανάπτυξης», β) της κας Σούλας Αντωνίου, με θέμα: «Η ανάδυση της γυναικείας υποκειμενικότητας στην Κωνσταντινούπολη του 19ου – 20ου αιώνα», γ) του κ. Κων. Νίγδελη με θέμα: «Καππαδοκία, γυναικών δρώμενα» και δ) του Θοδωρή Κοντάρα, με θέμα: «Η Σμυρνιά». Το πορτρέτο των γυναικών της Ιωνίας, μέσα από τους χαρακτηρισμούς στα γλωσσικά ιδιώματα της Ερυθραίας και της Σμύρνης.
Στη διάρκεια του Συμποσίου δόθηκε ο λόγος για σύντομους χαιρετισμούς και στους εκπροσώπους φορέων εκτός Αττικής. Συγκεκριμένα στους Δημ. Παπαχρυσό από τη Μυτιλήνη, Χρ. Χατζηαδάμ από τα Αλάτσατα του Ν. Ηρακλείου Κρήτης, Λευτέρη Χατζόπουλου Προέδρου της Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων από τη Θεσσαλονίκη, Κων/νας Συκουτρή – Ανδρειωμένου από τη Σύρο.
Επίσης παρέστησαν και εκπρόσωποι προσφυγικών σωματείων από τη Λάρισα, Κοζάνη, Μύκονο, κ.α. δήμους της Αττικής.
Κλείσιμο εργασιών
Ο Πρόεδρος κ. Λουκάς Χριστοδούλου κλείνοντας τις εργασίες του 7ου Συμποσίου, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν οργανωτικά στην επιτυχία του, η οποία αναγνωρίσθηκε απ’ όλους ως πολύ μεγάλη, ζήτησε από τους συνέδρους να συμβάλουν στην επιτυχία και του 8ου Συμποσίου, το 2017, προτείνοντας μάλιστα και τη θεματική του.
Ως συμπέρασμα, που αβίαστα προέκυψε από το 7ο Συμπόσιο αυτό είναι, ότι πλέον ο θεσμός αυτός έχει καταξιωθεί στο Πανελλήνιο και είναι ένας πρώτης τάξεως πρεσβευτής Πολιτισμού και Ιστορίας του Δήμου Νέας Ιωνίας. Δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί ότι τιμά τον Δήμο αυτός ο Οργανισμός, ο οποίος με τα περιορισμένα οικονομικά του μέσα αλλά χάρη στο μεράκι και τη γνώση των μελών της Διοίκησής του και των εθελοντών φίλων έχει γίνει πια σημείο αναφοράς ανάλογων δράσεων σε όλη τη χώρα.