«Το 2025, η Ελλάδα θα έχει επιτέλους κτηματολόγιο», δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο OPEN.
Επιπλέον, επισήμανε ότι «στόχος μας είναι μέχρι τον Ιανουάριο να έχουμε κτηματογραφημένο το 85% της χώρας, ώστε οι μεγαλύτερες περιοχές να λειτουργούν με ενιαίους κανόνες. Μέχρι το τέλος του χρόνου, όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε αυτούς τους κανόνες, ενώ παράλληλα απλοποιούμε τις διαδικασίες μεταβίβασης».
Ο κ. Κυρανάκης ανέφερε ότι «την προηγούμενη εβδομάδα θέσαμε σε διαβούλευση τις διατάξεις του νομοσχεδίου, το οποίο ουσιαστικά προχωρά στην τελική φάση της κτηματογράφησης στη χώρα». Σημείωσε ότι η νέα ρύθμιση θα επιτρέπει στους ιδιοκτήτες που επιθυμούν να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους να προχωρούν σε μονομερή τροποποίηση της σύστασης, βασισμένη στη σύγχρονη μέτρηση του διαμερίσματος.
Επιπλέον, αναφέρθηκε σε διάταξη που stipulates ότι εάν υπάρχει πράξη αποχαρακτηρισμού και απόφαση της Επιτροπής Ενστάσεων, αυτή και μόνο αρκεί για να μεταγραφεί το ακίνητο και να επιστραφεί στον ιδιοκτήτη του. Αυτό το μέτρο αναμένεται να εντάξει πολλά ακίνητα στις συναλλαγές.
Τέλος, επεκτείνουμε τη δυνατότητα για τα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη, δηλαδή εκείνα που είχαν παραληφθεί από τους προγόνους μας. Όταν δηλωθούν, θα μπορούν να εγγραφούν στο κτηματολόγιο, εφόσον υπάρχει μεταγραμμένος τίτλος ή αποδοχή κληρονομιάς.
Σχετικά με τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, ο κ. Κυρανάκης ανέφερε ότι «έχουμε αναπτύξει ένα μοντέλο που διαβάζει το συμβόλαιο σε φυσική γλώσσα, κατανοεί αυτόματα τη φύση της πράξης και προτείνει τον νομικό έλεγχο που πρέπει να διενεργήσει κάθε προϊστάμενος ή δικαιογράφος με δικαίωμα υπογραφής.
Έτσι, στην αριστερή πλευρά της οθόνης εμφανίζεται το κείμενο του συμβολαίου και ο κανόνας που εφαρμόζεται, ενώ στη δεξιά πλευρά της οθόνης αναφέρεται αν προτείνεται η εφαρμογή του κανόνα ή αν πρέπει να απορριφθεί, επειδή δεν εντοπίζεται η κατάλληλη πληροφορία ή επειδή, σύμφωνα με τα δεδομένα του συμβολαίου, πρέπει να απορριφθεί ένας συγκεκριμένος κανόνας».