Από τον Σεπτέμβριο και στο εξής, πάνω από 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, στους κυριότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, θα υποχρεούνται να «χτυπούν» κάρτα κατά την είσοδο και έξοδό τους από την εργασία τους.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, το μέτρο ήδη εφαρμόζεται υποχρεωτικά σε περίπου 750.000 εργαζομένους, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να επεκταθεί στους τομείς του τουρισμού και της εστίασης, όπου εκτιμάται ότι απασχολούνται περίπου 700.000 άτομα.
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η καθολική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλους τους τομείς είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης. Με αυτό το μέτρο, διασφαλίζεται η τήρηση του ωραρίου και καταγράφονται οι πραγματικές ώρες εργασίας των εργαζομένων, ώστε να αμείβονται αναλόγως και να προστατεύονται τα δικαιώματά τους.
Η ψηφιακή κάρτα εργασίας έχει ήδη εφαρμοστεί σε τράπεζες, μεγάλα σούπερ μάρκετ, ΔΕΚΟ, ασφαλιστικές εταιρείες και εταιρείες φύλαξης, ενώ από την 1η Ιουλίου θα επεκταθεί στη βιομηχανία και το λιανεμπόριο, καλύπτοντας συνολικά 750.000 εργαζομένους.
Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, η «αυστηρή εφαρμογή της» αποδεικνύει ότι το μέτρο επιτυγχάνει τους στόχους του, προωθώντας την πιστή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, η οποία ελέγχεται αυστηρά και στοχεύει στην καταπολέμηση της υποδηλωμένης και αδήλωτης εργασίας.
Από τον Σεπτέμβριο, θα ξεκινήσει η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στους τομείς του τουρισμού και της εστίασης, που αντιπροσωπεύουν περίπου 700.000 εργαζομένους. Όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, το μέτρο θα εφαρμοστεί «πιλοτικά», χωρίς καθυστερήσεις, καθώς το υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα, πριν κλείσουν πολλές ξενοδοχειακές μονάδες για τον χειμώνα, ώστε να καταγραφούν οι προκλήσεις που ενδέχεται να προκύψουν, λόγω των ιδιαιτεροτήτων των συγκεκριμένων κλάδων.
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το υπουργείο και η Γενική Γραμματεία Εργασιακών Σχέσεων θα προχωρήσουν σε τυχόν απαραίτητες βελτιώσεις και στη συνέχεια θα προχωρήσουν στην πλήρη εφαρμογή της κάρτας. «Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τους εργαζομένους, χωρίς να δημιουργούμε γραφειοκρατικά εμπόδια και αγκυλώσεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα», έχει τονίσει η υπουργός.
Ταυτόχρονα, ο τρόπος που αρκετοί εργοδότες εφαρμόζουν ή παραλείπουν να εφαρμόσουν την ψηφιακή κάρτα έχει οδηγήσει το μέτρο να κατατάσσεται σταθερά στη δεύτερη θέση όσον αφορά τις παραβάσεις που εντοπίζονται κατά τους ελέγχους της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας (ΑΑΕΕ). Τα στοιχεία για το επτάμηνο (Ιανουάριος – Ιούλιος) της τρέχουσας χρονιάς δείχνουν ότι, από τις συνολικά 7.024 παραβάσεις που καταγράφηκαν στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, οι 1.129 (ποσοστό 16,07%) σχετίζονται με τη χρήση του νέου μοντέλου καταγραφής του ωραρίου εργασίας σε πραγματικό χρόνο.
Μόνο οι παραβάσεις που αφορούν τους πίνακες προσωπικού (2.007) ήταν περισσότερες κατά την ίδια περίοδο. Παρόμοια εικόνα παρατηρήθηκε και τον Ιούλιο, μήνα κατά τον οποίο ξεκίνησε η επέκταση της ψηφιακής κάρτας στο λιανεμπόριο και στη βιομηχανία, δύο από τους μεγαλύτερους τομείς της οικονομίας. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν συνολικά 1.079 παραβάσεις, εκ των οποίων οι 194 (ποσοστό 17,97%) αφορούσαν την ψηφιακή κάρτα.
Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων στον τομέα του λιανικού εμπορίου και της βιομηχανίας, παρατηρείται ότι πολλοί εργοδότες εκμεταλλεύονται «παραθυράκια» για να αποφύγουν την εφαρμογή του νόμου. Ορισμένοι μάλιστα ασκούν πιέσεις στους υπαλλήλους τους να γίνουν εικονικοί μέτοχοι, προκειμένου να μην υποχρεούνται στη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
Αυτό συμβαίνει διότι ορισμένες κανονιστικές ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας προβλέπουν ότι οι επιχειρήσεις που απασχολούν άτομα που είναι μέτοχοι ή εταίροι με ποσοστό άνω του 0,5% των δικαιωμάτων ψήφου του εργοδότη απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης της ψηφιακής κάρτας.
Στην πράξη, αν και οι εργαζόμενοι έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, ενημερώνονται από τους εργοδότες ότι θα γίνει τροποποίηση του καταστατικού της εταιρείας, ώστε να καταγραφούν ως εταίροι με ποσοστό, για παράδειγμα, 0,6%. Ο εργοδότης θα αναλαμβάνει την ασφάλισή τους, ενώ αυτοί θα εμφανίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες και ο μισθός τους θα καταβάλλεται ως αμοιβή μετόχου.
Πρόστιμα
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι όλοι οι εργοδότες στους τομείς εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας είναι υποχρεωμένοι να εγκαταστήσουν και να ενεργοποιήσουν το σύστημα ψηφιακής κάρτας εργασίας για όλους τους εργαζομένους τους που έχουν σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας και εργάζονται με φυσική παρουσία στον χώρο της επιχείρησης. Αυτό περιλαμβάνει και τους εργαζομένους που απασχολούνται μέσω δανεισμού.
Επιπλέον, προβλέπεται η επιβολή προστίμου ύψους 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο σε περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται διαφορά μεταξύ της πραγματικής απασχόλησης και των καταχωρίσεων της ψηφιακής κάρτας.