Ανακοίνωση της Δημοτικής Παράταξης Μοσχάτου – Ταύρου
Η Δημοτική Παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Μοσχάτου – Ταύρου “Δράση Τώρα” με την παρακάτω ανακοίνωση τοποθετείται στο ζήτημα της παραλίας ως εξής:
1. Ο αιγιαλός και η παραλία του Φαληρικού Όρμου είναι σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας κοινόχρηστος. Ο χαρακτήρας του κοινόχρηστου δεν μπορεί να αναιρεθεί ή παραβιαστεί με νόμο, διάταγμα ή κυβερνητική απόφαση. Ως κοινόχρηστος χώρος την διαχείριση του πρέπει να έχει Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι η Α.Ε. «Ολυμπιακά Ακίνητα». (γνωμάτευση 2008, κ. Δεκλερή, προέδρου Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος)
2. Η πολιτεία πρέπει σε κάθε περίπτωση να εξασφαλίσει την ελεύθερη άνετη και απρόσκοπτη προσπέλαση των πολιτών στον αιγιαλό και την παραλία του Φαληρικού Όρμου. Κάθε αρχιτεκτονικό σχέδιο και από αυτό θα κριθεί.
3. Κτίσματα, περιφράξεις κλπ δεν μπορούν να εμποδίζουν την πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση διάνοιξης προσβάσεων δια μέσου των ιδιοκτησιών, που παρεμποδίζουν την προσπέλαση, είτε αυτές ανήκουν σε κάποιο φορέα του Δημοσίου , είτε σε Ν.Π.Ι.Δ.
4. Να εφαρμοστεί άμεσα και στην πράξη για το χώρο γύρω από το γραμμικό κτίριο η αρχή, ότι η παραχώρηση δικαιώματος απλής χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας σε καμιά περίπτωση δεν αναιρεί τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του Φαληρικού Όρμου και δεν μπορεί να εμποδίζει την πρόσβαση των πολιτών.
5. Στη νομοθετική ρύθμιση για τον Φαληρικό Όρμο επιβάλλεται να προβλεφθεί ότι κάθε σύμβαση παραχώρησης χρήσης μέρους αιγιαλού θα πρέπει να διασφαλίζει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του παραχωρούμενου χώρου και η μη τήρηση του όρου αυτού να επιφέρει την ανάκληση της παραχώρησης.
6. Στις παραχωρήσεις σε επαγγελματικά καταστήματα, αναψυκτήρια κλπ στο γραμμικό κτίριο θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα, ώστε να μην δημιουργηθεί ενιαία επαγγελματική ζώνη, που θα υπερβαίνει τα 100 μέτρα. Στόχος η διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των πολιτών στον αιγιαλό.
7. Οι ακτές, δηλαδή ο αιγιαλός και η παραλία αποτελούν ευπαθή οικοσυστήματα, που απολαμβάνουν τη συνταγματική προστασία του άρθρου 24 του Συντάγματος.. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφανθεί ότι «η διαχείριση των παράκτιων οικοσυστημάτων πρέπει να γίνεται κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η διατήρηση της μορφολογίας των ακτών, η ακεραιότητα της ακτογραμμής, η ανάδειξη της αισθητικής του τοπίου, η διατήρηση του φυσικού της προορισμού καθώς και η ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση των πολιτών σε αυτές.»
8. Σε κάθε περίπτωση ο όγκος κτιρίων στον Φαληρικό Όρμο είναι πολύς και η όποια επιπλέον προσθήκη νέων κτιρίων δεν εξασφαλίζει την διαχείριση του οικοσυστήματος, όπως επιβάλλουν το Σύνταγμα και οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
9. Για να εξασφαλιστεί η ελεύθερη, ακώλυτη πρόσβαση και η ποιότητα ζωής των πολιτών στον Φαληρικό Όρμο, πρέπει αν όχι να προηγηθούν, τουλάχιστον να γίνουν ταυτόχρονα με τα έργα αποκατάστασης, τα έργα υποδομής, – πεζοδιαβάσεις, αντιπλημμυρικά, βύθιση, υπογειοποίηση υπερυψωμένης παραλιακής λεωφόρου.
10. Το οποιοδήποτε αρχιτεκτονικό σχέδιο ενταγμένο στις παραπάνω αρχές και μόνο, θα μπορούσε να γίνει η αρχή για θετικές εξελίξεις στο Φαληρικό Όρμο, δικαιώνοντας τους αγώνες των πολιτών του Μοσχάτου και της Καλλιθέας και αφήνοντας για μια ακόμα φορά έκθετους αυτούς, που συμβιβάστηκαν με προηγούμενα σχέδια και καταστάσεις.