“It’s Up to Youth”
Στην εσπερίδα που διοργάνωσαν η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης Ψυχικής Υγείας (Ε.Π.Α.Ψ.Υ.), καθώς και οι όμοροι Δήμοι Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Αχαρνών και Λυκόβρυσης-Πεύκης, παρευρέθη ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου. Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Κηφισιάς την Τρίτη 26 Νοεμβρίου, σηματοδότησε μνημόνιο συνεργασίας καθώς και την έναρξη του προγράμματος ψυχοκοινωνικής παρέμβασης για την παραβατικότητα ανηλίκων του Υπουργείου Υγείας σε υλοποίηση του Ε.Π.Α.Ψ.Υ.
Πρόκειται για ένα καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα, διάρκειας 24 μηνών, που στοχεύει στην πρόληψη και αντιμετώπιση της εφηβικής και νεανικής βίας και παραβατικότητας, λόγω της έξαρσης βίαιων περιστατικών σε νεανικές ηλικίες, ιδίως μετά την μετά covid εποχή.
Το διετές πρόγραμμα βασίζεται στη συνεργασία μεταξύ κοινωνικών, εκπαιδευτικών, δημοσίων φορέων καθώς και της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου να βοηθηθούν νεαρά ηλικιακά άτομα. Στόχος του προγράμματος η Πρόληψη (σε περιβάλλοντα που θα υποστηρίζουν τους νέους, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών και της πολιτείας), η Άμεση Παρέμβαση σε περιστατικά βίας (με Κινητές Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Παρέμβασης (Street Work), η Ένταξη των νέων, με ιστορικό παραβατικότητας, στην κοινωνία (μέσω δραστηριοτήτων) καθώς και η Έρευνα και Ανάδειξη Βέλτιστων πρακτικών & Ψηφιακών Καινοτομιών, σημαντικά για τη μείωση των φαινομένων.
Σύντομο χαιρετισμό, απηύθυνε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου, ο οποίος εξ αρχής στήριξε την πρόταση της Ε.Π.Α.Ψ.Υ., βασιζόμενος στη μακρά συνεργασία που υπάρχει μεταξύ αυτής και του Δήμου, αναφερόμενος ακόμη στην εμπειρία που έχουν ήδη οι υπηρεσίες του Αμαρουσίου στην πρόληψη, την ενδυνάμωση και την υποστήριξη των νέων αλλά και στη συνεργασία που υπάρχει με τους γονείς και τα σχολικά περιβάλλοντα, πράγματα που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην υλοποίηση του προγράμματος.
Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Δημήτρης Γαλάνης, κοινωνικός λειτουργός, πρόεδρος Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (Ε.Π.Α.Ψ.Υ.)
Χαιρετισμό απεύθυναν οι:
Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης
Υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος
Δήμαρχοι:
Κηφισιάς, Βασίλης Ξυπολυτάς
Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μάριος-Γεώργιος Ψυχάλης
Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός
Επίσης παρευρέθηκαν οι:
Από την Περιφέρεια,
Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών Λουκία Κεφαλογιάννη
Πρώην Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Γιάννης Κεχρής
Από τον Δήμο Αμαρουσίου οι:
Γ. Γραμματέας Δήμου Αμαρουσίου, Μαίρη Γαλαζούλα,
Αντιδήμαρχοι Πέτρος Κόνιαρης, Ελένη Λέκκα
Δημοτική Σύμβουλος Ευτυχία Παρασύρη
Πρώην Αντιδήμαρχος Ευάγγελος Κάββαλος
Προϊσταμένη της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Κ.Υ. Αμαρουσίου Κορίνα Λιούτα,
Ακόμη οι:
Διοικήτρια στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια, Γιαννούλα Νταβώνη
Διευθυντής Β/μιας Εκπαίδευσης Ανδρέας Αλεξανδρής
Επιστημονικά Υπεύθυνος, Ψυχολόγος, M.Sc. “Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων”, Υποψήφιος Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ, Αλέξανδρος Καλαβρής,
Κλινική Ψυχολόγος, MSc, Πρόσωπο Αναφοράς για τον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μελίνα Τσιόδρα,
Ψυχολόγος, MSc, PhD, Πρόσωπο Αναφοράς για τον Δήμο Κηφισιάς, Βικτώρια Κατσιαμάκη,
Επίκουρη Καθηγήτρια, Βασιλική Γιωτσίδη,
Κοινωνικός Λειτουργός του τομέα της ψυχικής υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Ασημακόπουλος Χάρης,
Ο σχεδιασμός και η δράση των παρεμβάσεων θα γίνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Π.Α.Δ.Α.) καθώς και με το Εργαστήριο Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχοπαθολογίας, Κοινοτικής Ψυχιατρικής και Αναπτυξιακής Ψυχολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου.
Η επιστημονική εποπτεία του προγράμματος θα παρέχεται από τον ομότιμο καθηγητή ψυχιατρικής και επίτιμο πρόεδρο της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. Στέλιο Στυλιανίδη και η πυρηνική ομάδα σχεδιασμού και υλοποίησης του προγράμματος εκτός άλλων που προαναφέρθηκαν θα αποτελείται επίσης από τους/τις:
Διοικητικά Υπεύθυνη, MSc, Φαίη Μπορμπαντωνάκη,
Κλινική Ψυχολόγος, MSc, PhD, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Δανάη Κοκορίκου,
Κοινωνικός Λειτουργός, MSc, Πρόσωπο Αναφοράς για τον Δήμο Αμαρουσίου, Χαράλαμπος Παπαγιαννόπουλος,
Το πρόγραμμα είναι δωρεάν για τους συμμετέχοντες και αποσκοπεί στη δημιουργία ενός συνεκτικού πλαισίου συνεργασίας και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.