Συμβολική παρέμβαση της «Δράσης για μία άλλη Πόλη» στη μαθητική παρέλαση των Βριλησσίων
Η Δημοτική Κίνηση των Βριλησσίων “Δράση για μία άλλη Πόλη” εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία σχολιάζει τα όσα έγιναν στις παρελάσεις όλης της χώρας ως εξής: «Στη Θεσσαλονίκη, σήμερα, αποκαταστάθηκε το πραγματικό νόημα της 28ης Οκτωβρίου 1940. Πριν 71 χρόνια, ο ελληνικός λαός, είπε όχι στον εισβολέα. Σήμερα στη Θεσσαλονίκη και όπως μαθαίνω και στην Πάτρα και στο Ηράκλειο και στον Βόλο και στα Τρίκαλα και σ’ άλλα μέρη, ο λαός, διατρανώνει το ΟΧΙ του στην υποταγή της χώρας στην τρόικα και τη μετατροπή της σε προτεκτοράτο…»
Δήλωση του Μανώλη Γλέζου για την ακύρωση της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη.
Η δήλωση αυτή του Μ. Γλέζου συνοψίζει όσα συνέβησαν παντού στη χώρα την 28η Οκτωβρίου, παρά τις κραυγές που ακολούθησαν από το πανικόβλητο σύστημα εξουσίας, που με αιχμή τα Μ.Μ.Ε., προπαγανδίζει ένα νέο δίλημμα, «υπακοή ή χάος» για να “παγώσει” την αυθόρμητη κοινωνική διαμαρτυρία.
Σε μια ημέρα με έντονους συμβολισμούς και αναφορές, ο λαός ξεπέρασε κάθε δισταγμό και είπε το δικό του ΌΧΙ. Αγκάλιασε κάθε πρωτοβουλία αντίστασης, όπου κι’ αν αυτή εκδηλώθηκε, χωρίς κομματικές σημαίες, σε κάθε πόλη της χώρας.
Και στα Βριλήσσια εκφράστηκε το ίδιο συναίσθημα, με πλήθος κόσμου να παρακολουθεί τη μαθητική παρέλαση, η οποία ολοκληρώθηκε ομαλά, χωρίς κανένα «πρόβλημα».
Η «Δράση» επέλεξε ως μορφή συμβολικής διαμαρτυρίας, να υψώσει ένα πανό με σύνθημα «ΌΧΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΑΤΟΧΗ– Να φύγουν κυβέρνηση και τρόικα». Δεν μπορούσαμε να δεχτούμε ότι μια τέτοια ημέρα «δεν τρέχει τίποτα»!
Παραμείναμε διακριτικά στο πεζοδρόμιο, διαγώνια και απέναντι από την εξέδρα των επισήμων, δίπλα σε γονείς που παρακολουθούσαν, περιμένοντας να ολοκληρωθεί η παρέλαση.
Αρκετοί συνδημότες ήρθαν και πλαισίωσαν το πανό, κάποιοι επιδοκίμασαν την ενέργειά μας, ωστόσο οι περισσότεροι, μάλλον αντιμετώπισαν το γεγονός με αμηχανία και δισταγμό. Ώσπου η παρέλαση τελείωσε!. Τότε αυθόρμητα, με το πανό της “Δράσης”, για λίγες δεκάδες μέτρα, ακολουθήσαμε το τελευταίο τμήμα της παρέλασης στο δρόμο. Απροσδόκητα, ο κόσμος που είχε αρχίσει ήδη να αποχωρεί, μαζί και οι μαθητές που επέστρεφαν προς την πλατεία Αναλήψεως, ξέσπασε σ’ ένα αυθόρμητο, παρατεταμένο και ζεστό Χειροκρότημα. Αυτό ήταν!
Κάπως έτσι έγινε την 28η Οκτωβρίου σ’ ολόκληρη τη χώρα: Πολυποίκιλοι και πολύμορφοι συμβολισμοί, λειτούργησαν εκτονωτικά, συντονίστηκαν με το κοινό αίσθημα και συνέβαλαν να ξεπεραστούν επιφυλάξεις και δισταγμοί. Λίγη σημασία έχει ποιος και με ποια αφορμή τους εξέφρασε…
Φαίνεται, μ’ αυτά και μ’ αυτά μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο…”