Σύνδεσμος Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας «ΟΙ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ»
Εντυπωσιακή ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στην πρωτοβουλία που είχε ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας ” ΟΙ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ” να βάψει κατά τον παραδοσιακό Μικρασιατικό τρόπο τα πασχαλινά κόκκινα αυγά το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης στον Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά Αιτωλού Νέας Φιλαδέλφειας.
Τα μέλη και οι φίλοι του Συνδέσμου σε συνεργασία με τους Ιερείς και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού, έβαψαν εκατοντάδες κόκκινα αυγά, χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή Μικρασιατική μέθοδο.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Χρήστος Τριανταφύλλου ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους τον τρόπο που χρησιμοποιούσαν οι Μικρασιάτισσες γιαγιάδες για την βαφή των πασχαλινών αυγών την Μ. Πέμπτη:
“Τα Αυγά κατά προτίμηση πρέπει να είναι άσπρα γιατί βάφονται καλύτερα. Και τα καφέ αυγά όμως κάνουν.
Τα βράζουμε χωρίς χρώμα από το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης και τα αφήνουμε σε φυσική θερμοκρασία μέχρι το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης. Φυσικά μπορούμε να τα βράσουμε νωρίς το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης και να τα βάψουμε προς το μεσημέρι της ίδιας μέρας.
Αφού λοιπόν βράσουμε τα αυγά και τα αφήσουμε να κρυώσουν, ετοιμάζουμε την βαφή.
Η βαφή των πασχαλινών αυγών στην Μικρά Ασία γινόταν με δύο τρόπους και πάντα τα αυγά ήταν κόκκινα, δεν υπήρχαν άλλα χρώματα.
Ο πρώτος τρόπος ήταν με κρεμμύδια:
Τα υλικά που χρησιμοποιούσαν ήταν τα εξής (περίπου για 30 αυγά)
Κρεμμυδόφυλλα από κόκκινα κρεμμύδια, όσο περισσότερα τόσο καλύτερα, για 30 αυγά χρειάζονται τουλάχιστον κρεμμυδόφυλλα από 12 με 15 κρεμμύδια.
Επίσης χρειάζεται Ριζάρι ή Κρεμέζι.
Το ριζάρι είναι βότανο (βρίσκεται σε καταστήματα μπαχαρικών) χρειάζεται 2 με 3 κουταλιές σούπας.
Κανέλα (ξύλο όχι σκόνη) 2 κομμάτια
Ξύδι (ένα ποτήρι γεμάτο)
Αλάτι (ένα κουταλάκι του γλυκού)
Βάζουμε από το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης τα κρεμμυδόφυλλα στο νερό ( Όσα επιπλέουν στην επιφάνεια, τα πετάμε διότι δεν είναι καλά).
Την επόμενη ημέρα ξεκινάει το βρασμό σε δυνατή φωτιά. Μέσα στην κατσαρόλα μπαίνει το ξύδι, το ριζάρι, η κανέλα και το αλάτι.
Βράζει σε δυνατή φωτιά για περίπου ένα τέταρτο. Μετά χαμηλώνει η φωτιά (ίσα ίσα να κρατάει την βαφή ζεστή) και μπαίνουν μέσα ένα ένα τα αυγά.
Τα αυγά μένουν περίπου 15 λεπτά μέσα στη βαφή, μετά βγαίνουν και αφού στεγνώσουν, γυαλίζονται με λάδι.
Τα αυγά μας με αυτόν τον τρόπο θα βγουν καφέ – κόκκινα.
Ο δεύτερος τρόπος ήταν με παντζάρια και ρόδι, είναι και αυτός που χρησιμοποιούμε στη σημερινή εκδήλωση.
Τα υλικά που θέλουμε είναι τα εξής (περίπου για 30 αυγά)
8 μεγάλα παντζάρια
1 ποτήρι ξύδι
1 ποτήρι χυμό από ρόδι
1 κουταλάκι αλάτι (το αλάτι βοηθά τα αυγά να μην σπάσουν)
Βράζουμε7-8 κομμένα και καθαρισμένα μεγάλα παντζάρια (μόνο τη γούλα) με το μισό ποτήρι ξίδι και νερό ώστε να καλύψουμε τα παντζάρια. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά περίπου μισή ώρα. Παίρνουμε ένα πιρούνι και λιώνουμε όσο μπορούμε τα παντζάρια για να βγάλουν όλο το χρώμα τους.
Στη συνέχεια σουρώνουμε, και κρατάμε το κόκκινο διάλυμα – ζουμί από τα παντζάρια . Καθαρίζουμε καλά το τσουκάλι μας, να μην έχει κομμάτια από τα βρασμένα παντζάρια και βάζουμε μέσα το ζουμί που έχουμε σουρώσει από τα παντζάρια.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο μισό ποτήρι ξύδι, το χυμό από το ρόδι, το αλάτι και τα βράζουμε για 5 λεπτά ακόμα.
Στη συνέχεια χαμηλώνουμε την φωτιά, ίσα – ίσα να μας κρατάει ζεστή τη βαφή μας και βάζουμε ένα – ένα τα αυγά.
Αφήνουμε μέχρι και 12 λεπτά τα αυγά στη βαφή, ανάλογα με το πόσο βαθύ θέλουμε το χρώμα. Αν τα βγάλουμε νωρίς, θα έχουν ροζ χρώμα, λίγο αργότερα κόκκινο και αν τα αφήσουμε 12 λεπτά θα έχουν πολύ βαθύ κόκκινο. Υπάρχει η περίπτωση τα αυγά μας να βγουν μοβ – κόκκινα .
Βγάζουμε τα αυγά από την βαφή, τα αφήνουμε να στεγνώσουν και τα γυαλίζουμε με λάδι.
Το πρώτο αυγό και το πιο κόκκινο που βγαίνει από την κατσαρόλα αφιερώνεται στην Παναγία και μπαίνει στο εικονοστάσι.
Πολλές φορές οι μικρασιάτισσες γιαγιάδες μας έκαναν και σχέδια στα αυγά.
Το υπόλοιπο της βαφής όταν τελείωνε το βάψιμο το έριχναν στα λουλούδια, κατά προτίμηση σε τριανταφυλλιές, πίστευαν ότι η συγκεκριμένη τριανταφυλλιά που ποτιζόταν με το ζουμί της βαφής θα έβγαζε τα πιο κόκκινα τριαντάφυλλα. “
Τα αυγά που βάφτηκαν με τον παραπάνω παραδοσιακό Μικρασιατικό τρόπο μαζί με Σμυρναίικα παραδοσιακά κουλουράκια, τοποθετήθηκαν σε καλάθια και μοιράστηκαν από τα μέλη του Συνδέσμου σε όλο το εκκλησίασμα.
Στη συνέχεια αντιπροσωπία του Συνδέσμου Μικρασιατών επισκέφτηκε και τα 3 ΚΑΠΗ της πόλης μας (το ΚΑΠΗ της κεντρικής Ν. Φιλαδέλφειας, το ΚΑΠΗ της Ν. Χαλκηδόνας και το ΚΑΠΗ Αγίας Μαρίνας Ν. Φιλαδέλφειας) όπου μοιράστηκαν επίσης κόκκινα αυγά, σμυρναίικα κουλουράκια και αντηλλάγησαν ευχές με τους ηλικιωμένους σε γιορτινό Πασχαλινό κλίμα.
Ο Σύνδεσμος Μικρασιατών ευχαριστεί:
Τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίου Κοσμά Αιτωλού Αρχιμανδρίτη Τιμόθεο Ηλιάκη και τους συνεφημερίους του, Αρχιμανδρίτη Τιμόθεο Παναγιωτακόπουλο και τον Πατέρα Αθανάσιο Καρυάμη για την συνεργασία τους.
Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Κοσμά Αιτωλού Ν. Φιλαδέλφειας για την βοήθεια του στην επιτυχία της εκδήλωσης.
Την εταιρία “Χρυσά Αυγά” για την ευγενική προσφορά εκατοντάδων αυγών προς τον Σύνδεσμο.
Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Σοφία Αλεφραγκή για τα παραδοσιακά σμυρναίικα κουλουράκια που προσέφερε.
Τον Δίκτυο mikrasiatis.gr, τα εκκλησιαστικά sites καθώς επίσης και τον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο για την προβολή της εκδήλωσης.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Χρήστος Τριανταφύλλου Χρήστος Κοπελούσος