Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού
Από τον Δήμο Αγίου Δημητρίου δόθηκε στην δημοσιότητα το Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου για την χρονική περίοδο 2011 – 2014.
Πρόσκληση σε διαβούλευση Παράλληλα, απεστάλη η πρόσκληση Δημόσιας Διαβούλευσης, την οποία υπογράφει η Δήμαρχος της πόλης, κα Μαρία Ανδρούτσου, στην οποία αναφέρονται τα εξής: “
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγίου Δημητρίου αποφάσισε κατά πλειοψηφία και ενέκρινε με την υπ’ αρ. 380/2-11-2011 απόφασή του το Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού που εισήγαγε η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου, στο πλαίσιο της κατάρτισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος για την περίοδο 2011-2014. Το κρίσιμο και ουσιαστικό στάδιο της κατάρτισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος αφορά πλέον στην ενεργό συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων του Δήμου, κατά τη διαδικασία ιεράρχησης των αναγκών και επιλογής των δράσεων που θα αναλάβουμε να υλοποιήσουμε, εκφρασμένων ανά Μέτρο & Άξονα.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου εισάγει το εγκεκριμένο Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού σε Δημόσια Διαβούλευση σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Π.Δ. 185/2007 «Όργανα και διαδικασία κατάρτισης, παρακολούθησης και αξιολόγησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α΄ βαθμού», με τις τροποποιήσεις αυτού (Π.Δ. 89/Α/29-09-2011).
Το Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού τίθεται προς συζήτηση στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης (άρθρο 76 ν.3852/2010), και παράλληλα δημοσιοποιείται για διαβούλευση τουλάχιστον επί δύο (2) εβδομάδες, με καταχώρηση στην ιστοσελίδα του Δήμου, καθώς και με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο.
Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στην διαμόρφωση του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου και να υποβάλετε εγγράφως τις προτάσεις σας στο πρωτόκολλο του Δήμου ή ηλεκτρονικά στο e-mail: jkassanos@dad.gr, υπόψη της
Ομάδας Οργάνωσης και Προγραμματισμού μέχρι τις 20 Νοεμβρίου 2011.
Η συμβολή όλων σας θα φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το μέλλον του Δήμου και της Πόλης μας.”
Αναλυτικά, το Σχέδιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου έχει ως εξής:
Πεδίο εφαρμογής του προτεινόμενου σχεδίου
Το παρόν κείμενο περιγράφει με γενικό τρόπο τους άξονες δράσης του προτεινόμενου
σχεδίου στρατηγικού σχεδιασμού που αφορά στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Αγίου Δημητρίου της περιόδου 2011 – 2014.
Σκοπός του παρόντος είναι να συνδέσει με τρόπο λειτουργικό και να υποβοηθήσει όλες τις επιμέρους προτάσεις οι οποίες αφορούν όχι μόνο στην τυπική σύνταξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος σύμφωνα με τις απαιτήσεις αλλά αφορά κυρίως στην ουσιαστική ανάπτυξη τόσο της Πόλης του Αγίου Δημητρίου όσο και του Δήμου Αγίου Δημητρίου
Θεσμικό πλαίσιο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (I)
Με τα άρθρα 203-207 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (Ν. 3463 / 2006), θεσπίστηκε για πρώτη φορά, η υποχρέωση κατάρτισης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων από τους πρωτοβάθμιους Ο.Τ.Α.
Με το άρθρο 266 Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) επιβεβαιώνεται η υποχρέωση κατάρτισης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων από τους Ο.Τ.Α. α βαθμού.
Το Υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α) με σχετικές υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους που εξέδωσε έδωσε κατευθύνσεις στους ΟΤΑ α βαθμού για την κατάρτιση των Ε.Π., όπως με:
Θεσμικό πλαίσιο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (II)
– η Υπουργική Απόφαση 18183, ΦΕΚ 534, Β, 13/4/2007 στην οποία καθορίστηκε η δομή και το περιεχόμενο των επιχειρησιακών προγραμμάτων των Ο.Τ.Α.
– η αρ. 45/58939/25-10-2006 Εγκύκλιος του Υφυπουργού Εσωτερικών για το σκοπό, τη διάρθρωση και τους στόχους των Ε.Π.
– η αρ. 66/50837/14-9-2007 Εγκύκλιος του Υφυπουργού Εσωτερικών, σχετικά με τις διαδικασίες κατάρτισης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΟΤΑ α΄ βαθμού
– το Προεδρικό Διάταγμα 185/2007 «Όργανα και διαδικασία κατάρτισης, παρακολούθησης και αξιολόγησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α’ βαθμού» με το οποίο καθορίστηκε η διαδικασία κατάρτισης των επιχειρησιακών προγραμμάτων.
– η Υπουργική Απόφαση 5694/3-2-2011 σύμφωνα με την οποία τροποποιείται η ΥΑ 18183/13- 4-2007
– το Προεδρικό Διάταγμα 89/Α/29-09-2011 με το οποίο τροποποιείται το ΠΔ 185/2007 «Όργανα και διαδικασία κατάρτισης, παρακολούθησης και αξιολόγησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α’ βαθμού».
Η επιχειρησιακή εμπειρία του Δήμου Αγίου Δημητρίου (Ι)
Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου ανταποκρινόμενος στις θεσμικές απαιτήσεις σύμφωνα με τον Ν. 3463/2006 και το Προεδρικό Διάταγμα 185 / 2007 κατάρτισε πρώτη φορά Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που αφορούσε στην περίοδο 2007- 2010.
Με βάση την ανάλυση των δεδομένων έτσι όπως αυτά προέκυψαν από την εμπεριστατωμένη καταγραφή και ανάλυση τόσο του εξωτερικού περιβάλλοντος της Πόλης όσο και του εσωτερικού περιβάλλοντος του Δήμου, αλλά και την τεκμηρίωση των τοπικών προβλημάτων και την ιεράρχησή τους, καταρτίστηκε ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σύνολο 5 Αξόνων το οποίο εξειδικεύτηκε σε επιμέρους Μέτρα & Δράσεις, αξιολογημένες κατά προτεραιότητα και πηγή χρηματοδότησης.
Η επιχειρησιακή εμπειρία του Δήμου Αγίου Δημητρίου (ΙΙ)
Κύριο χαρακτηριστικό του εν λόγω επιχειρησιακού προγράμματος ήταν ο προγραμματικός οικονομικός ρεαλισμός αναφορικά με τα έργα και τις δράσεις που προτάθηκαν σε σχέση με τα πραγματικά διαθέσιμα κεφάλαια για την υλοποίηση των έργων και των δράσεων.
Απολογιστικά, μπορούμε να υποστηρίξουμε πως στα θετικά αποτελέσματα καταγράφεται, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι όσα έργα και δράσεις υλοποιήθηκαν ήταν σύμφωνα και ενταγμένα στον εν λόγω επιχειρησιακό προγραμματισμό.
Η επιχειρησιακή εμπειρία του Δήμου Αγίου Δημητρίου (ΙII)
Παράλληλα όμως καταγράφηκαν θέματα για τα οποία είχε επισημανθεί ότι θα απαιτηθεί επαναπροσδιορισμός της στρατηγικής προσέγγισης τους.
Σε ορισμένες των περιπτώσεων παρατηρήθηκε αδυναμία διάχυσης και διατήρησης της Προστιθέμενης Αξίας των υλοποιημένων έργων στις ευρύτερες περιοχές δράσης καθώς και έλλειψη συνοχής και συνέργιας των εν λόγω Δράσεων μεταξύ τους.
Το καινούργιο πλαίσιο αναφοράς (Ι)
Σήμερα, η απαίτηση σύνταξης ενός ρεαλιστικού και βιώσιμου επιχειρησιακού προγράμματος εντάσσεται πλέον στο καλλικρατικό πλαίσιο εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης και μάλιστα της τοπικής.
Αυτή η προσπάθεια εκσυγχρονισμού των δημόσιων θεμάτων εφαρμόζεται σε μια ιστορική περίοδο κατά την οποία η δημόσια απαίτηση για διαφάνεια, ορθολογικό προγραμματισμό και εξοικονόμηση των, διαρκώς μειούμενων διαθέσιμων, πόρων με στόχο και όραμα την βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.
Το καινούργιο πλαίσιο αναφοράς (ΙΙ)
Δεδομένων όμως των δυσμενέστατων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που όλοι βιώνουμε θεωρούμε πως οφείλουμε να αναδείξουμε άμεσα και αποφασιστικά ως απαίτηση εφαρμογής και άλλες αξίες που έτσι και αλλιώς προβλέπει ο Καλλικράτης και να χρησιμοποιήσουμε για την επίτευξή τους επιπλέον μεθοδολογικά εργαλεία και καινοτόμες στρατηγικές.
Το καινούργιο πλαίσιο αναφοράς (ΙΙΙ)
Σε αυτό το πλαίσιο, το διαχρονικό αίτημα και ζητούμενο για τον Δήμο Αγίου Δημητρίου για την εφαρμογή δράσεων & πολιτικών που να στοχεύουν στον διαρκή διοικητικό εκσυγχρονισμό για την παροχή αξιόπιστων & σύγχρονων δημοτικών υπηρεσιών αλλά και για την υποστήριξη και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, στο βαθμό που του αναλογεί, μοιάζει
πλέον να μην είναι αρκετό.
Ο Δήμος αντιλαμβάνεται ότι οφείλει να ενισχύσει το όραμά του και να ενσωματώσει στην αποστολή του την δέσμευσή του για να διατηρεί με συνέπεια και με την εφαρμογή συγκεκριμένων δράσεων όσο το δυνατόν πιο αρραγή την συνοχή της κοινωνίας των πολιτών που εκπροσωπεί.
Το καινούργιο πλαίσιο αναφοράς (ΙV)
Στρατηγική απαίτηση λοιπόν για τον Δήμο Αγίου Δημητρίου θεωρούμε πως είναι πλέον να καταφέρει να σχεδιάσει και να εφαρμόσει μεσοπρόθεσμες επιχειρησιακές πολιτικές αλλά και βραχυπρόθεσμες δράσεις οι οποίες αφενός θα αξιοποιούν στο μέγιστο βαθμό όλα τα διαθέσιμα μέσα και τους πόρους, αφετέρου καινοτομώντας, θα δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία μέσα από διαχειριστικές & προγραμματικές συνέργειες, από νέους συσχετισμούς αλλά και σύγχρονες πολιτικές βασισμένες στην ευρεία συναίνεση και στην ενεργό συμμετοχή όλων των κοινωνικών εταίρων.
Τα δεδομένα του στρατηγικού σχεδιασμού (Ι)
Βασική παραδοχή της Ομάδας Σχεδιασμού & Προγραμματισμού που έχει συσταθεί για να συντάξει το επιχειρησιακό πρόγραμμα της περιόδου προς εξέταση είναι ότι, τα βασικά χαρακτηριστικά που ορίζουν και αφορούν στο εξωτερικό περιβάλλον της Πόλης δεν έχουν μεταβληθεί σημαντικά κατά τρόπο ώστε να έχουν αλλάξει τα δεδομένα και οι προτεραιότητες έτσι όπως αυτές αξιολογήθηκαν κατά την διαδικασία σύνταξης του πρώτου Ε.Π.
Τα κρίσιμα δεδομένα που χαρακτηρίζουν μονοσήμαντα την Πόλη και οι ανάγκες και τα προβλήματα που απαιτούν λύσεις έχουν αξιολογηθεί δημοσίως και αποτυπωθεί πρόσφατα κατά τη διαδικασία σύνταξης του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου για το 2011 το οποίο εγκρίθηκε και συμπεριελήφθη στον Προϋπολογισμό του ιδίου έτους.
Τα δεδομένα του στρατηγικού σχεδιασμού (ΙΙ)
Λόγω της εφαρμογής του Καλλικράτη μέσα στο πλαίσιο του διαρκώς τροποποιούμενου Μνημονίου, η παράμετρος η οποία είναι πολύ δύσκολο αυτήν την χρονική στιγμή να αξιολογηθεί και να συνυπολογιστεί, κατά τη διαδικασία σχεδιασμού και προγραμματισμού των απαιτούμενων ενεργειών και δράσεων, αφορά τόσο στο στενά εσωτερικό όσο και στο ευρύτερο
υπηρεσιακό περιβάλλον του Δήμου και στα Νομικά του Πρόσωπα και συγκεκριμένα στις Οργανικές Μονάδες που τα συνιστούν.
Τα δεδομένα του στρατηγικού σχεδιασμού (ΙΙΙ)
Το σύνολο του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα βρίσκεται σε μια, εν πλήρη εξελίξει, διαδικασία επαναπροσδιορισμού και επανασχεδιασμού των οργανικών μονάδων που το συνιστούν και των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων που τους έχουν ανατεθεί.
Υπό αυτήν την έννοια, κάθε προσπάθεια προγραμματισμού υλοποίησης δράσεων καιτης συνακόλουθης ανάθεσης αρμοδιοτήτων είναι δύσκολο να προσχεδιαστεί.
Τα δεδομένα του στρατηγικού σχεδιασμού (ΙV)
Αναφορικά με την οικονομική παράμετρο υλοποίησης του επιχειρησιακού προγράμματος, η βασική παραδοχή εργασίας δέχεται ότι ως έτος βάση όλων των περαιτέρω υπολογισμών θα ληφθεί ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2011.
Ο εν λόγω προϋπολογισμός θα χωριστεί σε Άξονες, Μέτρα και Δράσεις. Για τα έτη 2012, 2013 & 2014 η παραδοχή είναι ότι οι αντίστοιχοι προϋπολογισμοί θα είναι μειωμένοι μέχρι 5 % σε σχέση με αυτόν του προηγούμενου έτους.
Τα δεδομένα του στρατηγικού σχεδιασμού (V)
Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε ότι τα πραγματικά διαθέσιμα ποσά που θα έχει ο Δήμος για να εκτελέσει το Επιχειρησιακό του Πρόγραμμα είναι αυτά τα οποία θα περιλαμβάνονται στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του.
Αφαιρώντας από τα τακτικά και προγραμματισμένα έσοδα τα ανελαστικά έξοδα, το κεφαλαιακό υπόλοιπο θα είναι το ενεργό διαθέσιμο για την χρηματοδότηση – υλοποίηση των προσχεδιασμένων Ενεργειών.
Το όραμα και ο στόχος
Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου συντάσσοντας το καινούργιο επιχειρησιακό του πρόγραμμα επιθυμεί το 2014 η Πόλη:
– να αναγνωρίζει & να αναδεικνύει την Ταυτότητα της
– να διατηρεί & να ενισχύει την κοινωνική συνοχή και την ασφάλεια των πολιτών της
– να σχεδιάζει, να εφαρμόζει & να παρακολουθεί βιώσιμες δράσεις που στοχεύουν στηνισόρροπη τοπική οικονομική & κοινωνική ανάπτυξη
– όπου οι Πολίτες αλλά και οι θεσμικοί Φορείς που τους εκπροσωπούν έχουν λόγο και συμμετέχουν ενεργά για την επίτευξη του κοινού οράματος – στόχου να διατηρεί, να βελτιώνει και να εξελίσσει διαρκώς τον διοικητικό μηχανισμό του, ο οποίος θα παρέχει σύγχρονες & ποιοτικές δημοτικές υπηρεσίες
Τι πραγματικά λείπει για να πετύχουμε; (I)
Λείπει μια «Ταυτότητα» η οποία θα εκπροσωπεί και θα εκφράζει πειστικά το Συλλογικό, δηλαδή τους ανθρώπους, τις δομές και τις πολιτικές, τις αξίες και τον πολιτισμό που βρίσκονται από «πίσω» και που εκφράζουν την μεγάλη πλειοψηφία των Πολιτών αλλά και την ίδια την Πόλη που επιχειρεί, ακόμα και σε περίοδο έντονης οικονομικής & κοινωνικής κρίσης, να χαρακτηρίζεται αλλά και να είναι ουσιαστικά «βιώσιμη» και κοινωνικά αλληλέγγυα.
Πρέπει όμως αυτή η Ταυτότητα να μην προκαλεί στο Συλλογικό αντιρρήσεις, ιδεολογικές ή άλλες, αλλά πρέπει να το ενώνει και να το εκφράζει ουσιαστικά και αληθινά.
Τι πραγματικά λείπει για να πετύχουμε; (II)
Με απλά λόγια, λείπει εκείνο το Στοιχείο που θα εμπνέει το Αίσθημα της συνοχής & της δέσμευσης όλων των κοινωνικών εταίρων που εμπλέκονται στην επίτευξη του διαρκούς στρατηγικού οράματος – στόχου, εν προκειμένω της Βιώσιμης & Ισόρροπης Ανάπτυξης της Πόλης του Αγίου Δημητρίου.
Να ορίσουμε την ταυτότητα μας
Σε αυτό το πλαίσιο επιθυμούμε να ορίσουμε αυτήν την Ταυτότητα η οποία θα χαρακτηρίζει με πειστικό τρόπο «το Συλλογικό» των κατοίκων του Αγίου Δημητρίου και η οποία λαμβάνοντας το χαρακτήρα Κινήτρου θα αποκτήσει αυτόνομη δυναμική και οντότητα
Η Ταυτότητα, κατά αυτό τον τρόπο, θα μπορεί πλέον να μεταβληθεί και να λειτουργεί ως Εργαλείο, με ρόλο διττό:
α. ως ένα δυνατό Επικοινωνιακό Μήνυμα που θα μεταφέρει την επιθυμητή Εικόνα «εξωτερικά»
β. ως ένα ισχυρό Μέσο που θα διασφαλίζει την απαιτούμενη Συλλογική Συνοχή «εσωτερικά».
Προσδιορισμός & χειρισμός του μηνύματος
Προαπαιτείται να προσδιορίσουμε φράσεις ή/και λέξεις «κλειδιά», οι οποίες να περιλαμβάνουν αυτές τις βιωματικές Βασικές Αλήθειες που μας χαρακτηρίζουν και να τις συνδυάσουμε με εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που επιθυμούμε να κοινοποιήσουμε.
Τα Μηνύματα που προκύπτουν από αυτή την διαδικασία θα μεταδίδονται μεθοδευμένα, σε στοχευμένες ομάδες κοινού, μέσα από στρατηγικά επιλεγμένες εκφράσεις & επικοινωνιακές εκστρατείες
Προσέγγιση Επίτευξη Στρατηγικού Στόχου Βιώσιμη Ισόρροπη Ανάπτυξη της Πόλης του Αγίου Δημητρίου
Προτείνουμε (I)
1. Μία Ταυτότητα, ένα «Όνομα» δηλαδή το οποίο είναι ικανό να χαρακτηρίζει με έγκυρο και διαρκή τρόπο την σύγχρονη Πόλη του Αγίου Δημητρίου. Αυτό το «Όνομα» συνοδεύει & ενισχύει την παρούσα στρατηγική πρόταση η οποία στοχεύει, μέσω συγκεκριμένων αξόνων, μέτρων & δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2011-2014 να λειτουργήσει ως το κοινό πλαίσιο αναφοράς & συνοχής όλων των Κοινωνικών Εταίρων της Πόλης.
2. Ένα καινούργιο Μέσο Επικοινωνίας και Συντονισμού μέσω της δημιουργίας και της διαχείρισης μιας διαδικτυακής πλατφόρμας προώθησης και διαχείρισης της Εικόνας και των Μηνυμάτων της βιώσιμης & σύγχρονης Πόλης του Αγίου Δημητρίου.
Προτείνουμε (II)
3. Έναν αποτελεσματικότερο, από τους ήδη υπάρχοντες, τρόπο προώθησης και παρουσίασης όλων εκείνων των δεδομένων και τεκμηρίων που επιθυμούμε να αντιπροσωπεύουν την σύγχρονη και βιώσιμη Πόλη του Αγίου Δημητρίου
4. Έναν καινοτόμο τρόπο προσέγγισης και διαρκούς ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όχι μόνο των δημοτών και επισκεπτών της Πόλης, αλλά και όλων των συν-πολιτών και συνδιαμορφωτών της «κοινής γνώμης»
5. Εντέλει, μια στρατηγική διαρκούς δράσης & επικοινωνίας που θα αντιπροσωπεύει, θα εκπροσωπεί και θα ενώνει την συντριπτική πλειοψηφία των Πολιτών του Δήμου χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.
Φορείς προώθησης της Εικόνας της Πόλης
1. Δήμος Αγίου Δημητρίου
2. Πολιτιστικοί & Αθλητικοί Σύλλογοι
3. Εκκλησία
4. Πολιτικοί Σχηματισμοί
5. Τοπικοί Σύλλογοι
6. Ενώσεις Πολιτών
7. Επαγγελματικές Ενώσεις
8. Ιδιωτικές Πρωτοβουλίες
Δομή σχεδίου στρατηγικού σχεδιασμού
ΚΥΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
Βιώσιμη & Ισόρροπη Ανάπτυξη της Πόλης του Αγίου Δημητρίου
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ & ΣΥΝΟΧΗΣ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΑΞΟΝΩΝ
Δημιουργία, Προώθηση & Διαχείριση της Ταυτότητας & της Εικόνας της Πόλης του Αγίου Δημητρίου
ΑΞΟΝΕΣ ΔΡΑΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Άξονας 1 Βελτίωση & Ανάπτυξη του Οικιστικού Περιβάλλοντος & των Υποδομών
Άξονας 2 Προώθηση της Παιδείας, του Πολιτισμού & του Αθλητισμού για όλους
Άξονας 3 Ανάπτυξη & Διαχείριση Κοινωνικών Πολιτικών Υγείας & Πρόνοιας
Άξονας 4 Βελτίωση της διοικητικής ικανότητας του Δήμου & ανάπτυξη της σχέσης του Δήμου με τους Κοινωνικούς Εταίρους της Πόλης παράδειγμα προώθησης του μηνύματος κώδικες ηθικής βιώσιμες ανθρώπινες σχέσεις…για να καλλιεργείς
Άγιος Δημήτριος Πόλη Ανθρώπων
Άξονας 5 Ανάπτυξη & Διατήρηση του Φυσικού Περιβάλλοντος & Βελτίωση Όρων Καθαριότητας Πόλης
Δομή σχεδίου στρατηγικού σχεδιασμού (Ι)
ΑΞΟΝΑΣ 1
Βελτίωση & Ανάπτυξη του Οικιστικού Περιβάλλοντος & των Υποδομών
ΜΕΤΡΟ 1.1: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΜΕΤΡΟ 1.2: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ, ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ, ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ, ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΜΕΤΡΟ 1.3: ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ
ΑΞΟΝΑΣ 2
Προώθηση της Παιδείας, του Πολιτισμού & του Αθλητισμού για όλους
ΜΕΤΡΟ 2.1: ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΜΕΤΡΟ 2.2: ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΜΕΤΡΟ 2.3: ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΑΞΟΝΑΣ 3
Ανάπτυξη & Διαχείριση Κοινωνικών Πολιτικών Υγείας & Πρόνοιας
ΜΕΤΡΟ 3.1: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ
ΜΕΤΡΟ 3.2: ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΜΕΤΡΟ 3.3: ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ
ΑΞΟΝΑΣ 4
Βελτίωση της διοικητικής ικανότητας του Δήμου & ανάπτυξη της σχέσης του
Δήμου με τους Κοινωνικούς Εταίρους της Πόλης
ΜΕΤΡΟ 4.1: ΒΕΛΤΙΩΣΗ & ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΟΤΑ
ΜΕΤΡΟ 4.2: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
ΜΕΤΡΟ 4.3: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΜΕΤΡΟ 4.4: ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΜΕΤΡΟ 4.5: ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ
ΑΞΟΝΑΣ 5
Ανάπτυξη & Διατήρηση του Φυσικού Περιβάλλοντος & Βελτίωση Όρων Καθαριότητας Πόλης
ΜΕΤΡΟ 5.1: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ
ΜΕΤΡΟ 5.2: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ
ΜΕΤΡΟ 5.3: ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ
ΜΕΤΡΟ 5.4: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΡΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΗΣ9
Κάποιες ιδέες για δράση (I)
1. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
– Δημιουργία Τράπεζας του Ιστορικού & Κοινωνικού Αποτυπώματος της Πόλης του Αγίου Δημητρίου
2. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
– Ανάπτυξη & διαχείριση βιώσιμου ενεργειακού αποτυπώματος
– Ενέργειες προστασίας περιοχής δράσης ρέματος ως «πρότυπης & προστατευμένης»
– Ανάπτυξη αειφόρων μορφών παραγωγής ενέργειας
– Ανάπτυξη μεθόδων βιώσιμης διαχείρισης απορριμμάτων
3. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
– Ηλεκτρονική διασύνδεση μέσω διαδικτύου των δημοτικών σχολείων του Αγίου Δημητρίου με αντίστοιχα δίκτυα της Ελλάδας και της αλλοδαπής
– Ανάπτυξη και εφαρμογή μέσω διαδικτύου στοχευμένων εφαρμογών εκπαίδευσης & επαγγελματικού προσανατολισμού με σημείο αναφοράς τις επιλεγμένες Δράσεις
4. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ
– Ενεργοποίηση και ενεργός συμμετοχή όλων των Κοινωνικών Εταίρων σε στοχευμένες δράσεις κοινωνικής ενσωμάτωσης και
αλληλεγγύης Χειρισμός του μηνύματος
Ένα μήνυμα, όσο ελκυστικό και πειστικό, για να είναι αποτελεσματικό & ανταποδοτικό πρέπει διαρκώς να υποστηρίζεται με αντικειμενικά τεκμήρια συμμόρφωσης ως προς τη Δήλωση του μηνύματος.
Αντίθετη συμπεριφορά διακυβεύει στρατηγικά το ίδιο το μήνυμα, ουσιαστικά όμως και την αξιοπιστία του Φορέα που έχει την ευθύνη διαχείρισής του.
Το μήνυμα το εκπέμπει η Πόλη του Αγίου Δημητρίου.
Ένα μήνυμα, όσο ελκυστικό και πειστικό, για να είναι αποτελεσματικό & ανταποδοτικό πρέπει διαρκώς να υποστηρίζεται με αντικειμενικά τεκμήρια συμμόρφωσης ως προς τη Δήλωση του μηνύματος.
Αντίθετη συμπεριφορά διακυβεύει στρατηγικά το ίδιο το μήνυμα, ουσιαστικά όμως και την αξιοπιστία του Φορέα που έχει την ευθύνη διαχείρισής του.
Διαχειριστής & Εγγυητής του Μηνύματος είναι ο Φορέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Πόλης, δηλαδή ο Δήμος Αγίου Δημητρίου.
Οι υπόλοιποι Κοινωνικοί Εταίροι της Πόλης, δηλαδή, οι Πολίτες και οι Οργανώσεις τους,οι επιχειρηματίες, η Εκκλησία κ.λπ. συμμετέχουν ενεργά με τις ιδέες και τις δράσεις τους, δεν χάνουν την αυτοδυναμία και την πρωτοτυπία τους και τεκμηριώνουν έτσι την συμβολή τους με την συμμετοχή τους στην επίτευξη του κοινού οράματος στόχου.
Όμως όλες αυτές οι πρωτοβουλίες εντάσσονται στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό και κατά αυτόν τον τρόπο συμμετέχουν και συμβάλλουν με θετικό και γόνιμο τρόπο στην διαρκή «προστασία» του κεντρικού μηνύματος.
Μέρος του στρατηγικού σχεδίου
Δημιουργείται ένα δίκτυο Υλοποίησης, Προώθησης Διαχείρισης & Ελέγχου του Μηνύματος και των Δράσεων.
Το δίκτυο υλοποιεί & παρακολουθεί, μεταξύ άλλων, και τις προβλεπόμενες δράσεις και στόχους του εγκεκριμένου Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου.
Το παρόν στρατηγικό σχέδιο, στο σύνολό του, είναι καινοτόμο στο πλαίσιο της Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Περιφερειακή Ανάπτυξη.
Το Δίκτυο μπορεί και να εφαρμόζει Σύστημα Διαχείρισης σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο EN ISO 9001:2008 (ISO guidelines for Local Government).
Μια από τις προτάσεις
Προτείνουμε, μεταξύ άλλων, την ριζική αναδημιουργία της ιστοσελίδας του Δήμου (www.dad.gr) σε μία λειτουργική διαδικτυακή πλατφόρμα, η οποία στο τέλος του Α΄ εξαμήνου του 2012 περιμένουμε:
– να έχει σταθερά αυξανόμενη επισκεψιμότητα,
– να λειτουργεί & να αναγνωρίζεται ως ένα ενεργό και σοβαρό δίκτυο αναφοράς και προώθησης της «Εικόνας» της σύγχρονης και βιώσιμης Πόλης του Αγίου Δημητρίου
– να αναγνωρίζεται ως πρωτοπόρος στην εφαρμογή βιώσιμων και καινοτόμων δράσεων αναφορικά με την διαδικτυακή προώθηση Εικόνας, μηνυμάτων & υπηρεσιών
– να συμβάλλει ενεργά στην βιώσιμη ανάπτυξη της Πόλης
Μερικά δομικά χαρακτηριστικά της πλατφόρμας (I)
Η πλατφόρμα οφείλει να ικανοποιεί τα παρακάτω κριτήρια:
– να είναι αποτέλεσμα σύγχρονου Σχεδιασμού
– να είναι Φιλική ως προς τη Χρήση της
– να μην καταπατά Πνευματικά Δικαιώματα
– να είναι ουσιαστικώς Διαδραστική
– να εφαρμόζει διαρκώς Σύγχρονες Τεχνολογίες & Καινοτομίες
– να αναρτά Περιεχόμενο εγγυημένης αξιοπιστίας.
Μερικά δομικά χαρακτηριστικά της πλατφόρμας (II)
Διαχειριζόμαστε την διαδικτυακή πλατφόρμα στην ελληνική (ιδανικά και στην αγγλική γλώσσα), η οποία μεταξύ άλλων:
1. Έχοντας ενσωματώσει όλες τις σύγχρονες τάσεις στις νέες τεχνολογίες κάνει εκτεταμένη χρήση της εικόνας, είτε στατικής, είτε κινούμενης μέσω βίντεο. Σε δεύτερο στάδιο θα επιδιωχθεί η χρήση εικόνας σε πραγματικό χρόνο
2. Δημιουργεί, μεταξύ άλλων, έναν τοπικό επιχειρηματικό κατάλογο (σύμφωνο με το ΣΤΑΚΟΔ 2008 / NACE CODE Rev.2) ο οποίος είναι φιλικός προς τον μέσο χρήστη αλλά και αποτελεσματικός ως προς τις εφαρμογές αναζήτησης που εφαρμόζει και διαχειρίζεται
3. Γίνεται σημείο διαδικτυακής συνάντησης, δίνει έγκυρο βήμα για την έκθεση
επιστημονικών δεδομένων, αλλά και προωθεί και εκκινεί πρωτοβουλίες.
Το στρατηγικό σχέδιο απαιτεί
1. Πίστη στο Όραμα – Απόφαση – Δέσμευση
2. Οργάνωση – Διαχείριση – Έλεγχο – Χρονοδιαγράμματα
3. Δράσεις – Συνέργειες – Δικτύωση
4. Συμμετοχικότητα & Διαδραστικότητα
5. Κάθετη & Οριζόντια διάχυση των πληροφοριών και των ενεργειών προς όλους τους εμπλεκόμενους Εταίρους
6. Τεκμήρια Αντικειμενικότητας των Ενεργειών
7. Διαρκή Βελτίωση και Ενημέρωση
8. Ενέργειες σταδιακής & βιώσιμης αυτοχρηματοδότησης των δράσεων