Η Μαρία Κιορουκτσίδου περιγράφει πως τα κατάφερε
Έκανε το όνειρό της πραγματικότητα, έφτιαξε το δικό της κινητό τηλέφωνο και έκανε τεράστιο «θόρυβο» με τη μοναδική επιτυχία της.
Η Μαρία Κιορουκτσίδου, από το Ηράκλειο Αττικής τελειόφοιτη του Tμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων του Α.Ε.Ι. Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα, κατάφερε να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό κινητό τηλέφωνο.
Η ταλαντούχα φοιτήτρια μίλησε στην εφημερίδα «ΧΤΥΠΟΣ» για το δημιούργημα, αποκαλύπτει την ιδέα, θυμάται τη διαδικασία, καθώς και βάζει στο διαδικτυακό κόσμο της σημερινής νεολαίας.
Μίλησέ μας για την διαδικασία της δημιουργίας του κινητού…
«Έβλεπα συνέχεια ανθρώπους να είναι προσηλωμένοι στα κινητά και μια μέρα, είπα, γιατί να μη φτιάξω το δικό μου κινητό; Έτσι ξεκίνησαν όλα. Έπειτα πήγα στο γραφείο του καθηγητή μου και του ανακοίνωσα ότι θέλω για τη πτυχιακή να φτιάξω ένα κινητό τηλέφωνο. Η αλήθεια είναι πως δεν είχα αντιληφθεί την δυσκολία μιας τέτοιας κατασκευής, ωστόσο ήταν μια πρόκληση για μένα. Άρχισα να ψάχνω στο διαδίκτυο πληροφορίες, αλλά δεν έβρισκα πουθενά τίποτα, δεν είχα καμία πηγή, ούτε βάσεις για να πατήσω.».
Αλήθεια, τι δυνατότητες έχει το κινητό σου;
«Αυτή τη στιγμή πραγματοποιεί, αλλά και δέχεται κλήσεις, εμφανίζεται ο αριθμός που μας καλεί και αναπαράγει ήχο κλήσης. Τώρα, έχω ήδη ξεκινήσει την αναβάθμιση της συσκευής ,βελτιώνοντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κινητού ώστε να προσθέσω περισσότερες λειτουργίες».
Πως ήταν το πρώτο τηλεφώνημα;
«Το πρώτο τηλεφώνημα το έκανα στο δικό μου κινητό για δοκιμαστικούς λογούς. Μετά από κάποιους μήνες άρχισα να τηλεφωνώ στην οικογένεια μου. Το συναίσθημα ήταν εκπληκτικό γιατί μόλις είχα συνειδητοποιήσει ότι κατάφερα να φτιάξω αυτό που αγαπούσα και να πραγματοποιήσω το όνειρό μου».
Μπορείς να καλέσεις και να μιλήσεις κανονικά;
«Ναι, αφού πρώτα τοποθετήσεις μια κάρτα SIM από οποιανδήποτε πάροχο κινητής τηλεφωνίας».
Τι υλικά χρειάστηκαν και πόσο κόστισαν;
«Τα υλικά με δυσκόλεψαν αρκετά διότι κάποιες παραγγελίες μέσω διαδικτύου από το εξωτερικό συνέπεσαν με τα capital control με αποτέλεσμα να αναγκαστώ να τα πάρω από ελληνικά καταστήματα και το κόστος να ανέβει. Όλα τα υλικά μου κόστισαν περίπου 200 ευρώ».
Πόσο βοηθούν οι υποδομές που έχουμε;
«Στην Ελλάδα δε πιστεύω ότι μας λείπουν οι υποδομές, η πίστη λείπει. Είτε να πιστέψουμε εμείς οι ίδιοι στις δυνατότητές μας, είτε να πιστέψουν άνθρωποι σε εμάς, σε παιδιά που προσπαθούν να δημιουργήσουν».
Θα σκεφτόσουν να αξιοποιήσεις το ταλέντο σου στο εξωτερικό;
«Ο αρχικός μου στόχος ήταν ότι τελειώνοντας τη σχολή να κάνω μια προσπάθεια στην Ελλάδα. Να δω αν θα υπάρξουν άνθρωποι που θα πιστέψουν σε αυτό που κάνω. Αν δω ότι υπάρχει ανταπόκριση θέλω να μείνω. Πιστεύω με λίγη θέληση μπορούμε να κάνουμε πράγματα που κάνουν στο εξωτερικό. Ακόμη κι εκεί στα μεγάλα επιτεύγματα υπάρχει ένας Έλληνας μέσα, κάποιος που έφυγε από εδώ».
Τι υπάρχει στα πλάνα σου για το άμεσο μέλλον;
«Σε πρώτο στάδιο θέλω να εξελίξω αυτό που έχω φτιάξει. Να το φτάσω όπου μπορώ. Επαγγελματικά θα ήθελα να ασχοληθώ με δοκιμές νεων μοντέλων κινητών τηλεφώνων πριν αυτά βγουν στην αγορά. Σίγουρα θέλω να ασχοληθώ με κάτι που να συνδυάζει software και hardware».
Πιστεύεις ότι η νεολαία έχει ταλέντο;
«Είμαι σίγουρη, αρκεί να μην απογοητευόμαστε και να μην σκεφτόμαστε όπως οι προηγούμενες γενιές. Πιστεύω θα πρέπει να βάλουμε λίγο τον εγωισμό μας στην άκρη, γιατί σαν γενιά είμαστε αρκετά εγωιστές. Το κυριότερο είναι να μην λυγίσει κανείς, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες και να ελισσόμαστε για να τα καταφέρουμε».
Τι επιπτώσεις έχει η τεχνολογία στη σύγχρονη Ελλάδα;
«Είμαι υπέρ της τεχνολογίας. Το διαδίκτυο, κυρίως, έχει πάρα πολλά θετικά, και προσωπικά δε μπορώ να δω αρνητικά. Το πως διαδίδεται η πληροφορία είναι απίστευτο. Δηλαδή σε μια στιγμή μαθαίνουμε τα πάντα και βρισκόμαστε στις εξελίξεις. Έχεις την επιλογή να διαβάσεις και να ακούσεις ότι θέλεις, δεν είναι όπως η τηλεόραση. Έχεις την επιλογή να εξερευνήσεις τα πάντα σε πραγματικό χρόνο. Από τη μια μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου».
Συνάντησες δυσκολίες και αν ναι σκέφτηκες να τα παρατήσεις;
«Είχα κολλήσει για δυο μήνες σε ένα χαζό σημείο. Ήμουν σε ένα πανικό, ρωτούσα τους συμφοιτητές μου στη σχολή, έψαχνα, αλλά τίποτα και έκανα υπομονή, έλεγα θα το βρω. Μου πέρασε από το μυαλό να τα παρατήσω, αλλά είπα στον εαυτό μου ότι πρέπει να τα καταφέρω».
Πόσο έχει επηρεάσει το διαδίκτυο ένα νέο μαθητή;
«Μέσα από το ίντερνετ αντλείς αρκετές πληροφορίες σε πολύ μικρό χρόνο, με αποτέλεσμα όταν είσαι στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο να μην έχεις την υπομονή να πάρεις σταδιακά την πληροφορία επειδή έχεις συνηθίσει να την παίρνεις σε δευτερόλεπτα. Έτσι, ο μαθητής κουράζεται, βαριέται στο μάθημα. Θεωρώ ότι θα πρέπει οι καθηγητές θα πρέπει να εντάξουν τη τεχνολογία στο μάθημα, να γίνει «όπλο» ούτως ώστε να μάθουν ακόμη περισσότερα τα παιδιά και με πολύ πιο ευχάριστο τρόπο».
Φαντάζεσαι το σχολείο του μέλλοντος με laptop αντί βιβλίων;
«Η αλήθεια είναι ότι το έχω σκεφτεί. Θα ήθελα ο μαθητής να πηγαίνει στο σχολείο και να κουβαλάει μόνο ένα tablet. Με αυτό πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν όλα. Θα πρέπει η εκπαίδευση και η τεχνολογία να εναρμονιστούν όσο αυτό είναι δυνατό».