Οι πολίτες βρίσκονται στο δίλημμα “Πληρώνω ή Δεν Πληρώνω” καθώς από τη μια πλευρά ακούνε δημοτικές αρχές και φορείς που τους καλούν να μην πληρώσουν το χαράτσι και από την άλλη φοβούνται μην τους κοπεί το ρεύμα
Τουλάχιστον μπερδεμένοι είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί γύρω από το ειδικό τέλος ακινήτων, δηλαδή, από το χαράτσι που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση στους πολίτες μέσα από τους λογαριασμούς του ρεύματος. Οι πολίτες βρίσκονται στο γνωστό δίλημμα “Πληρώνω ή Δεν Πληρώνω” καθώς από τη μια πλευρά ακούνε δημοτικές αρχές και φορείς που τους καλούν να μην πληρώσουν το χαράτσι και από την άλλη φοβούνται μην τους κοπεί το ρεύμα μετά την παρέλευση του σαρανταημέρου ή υπάρξουν πρόστιμα σε περίπτωση δικαστικών περιπετειών.
Μετά το Δήμο Νέας Ιωνίας ήρθαν και άλλες δημοτικές αρχές που προσφέρουν νομική κάλυψη στους δημότες τους που επιλέγουν να μην πληρώσουν το χαράτσι όπως στους Δήμους Ιλίου, Περιστερίου και Κορυδαλλού. Ωστόσο, υπάρχουν ερωτηματικά σχετικά με τη συνέχεια αυτής της υπόθεσης και εφ’ όσον το Συμβούλιο της Επικρατείας απορρίψει τις προσφυγές που έχουν καταθέσει φορείς και πολίτες στις αρχές Δεκεμβρίου. Τι θα κάνουν οι Δήμοι αν κοπεί το ρεύμα στους πολίτες; O Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, κ. Ηρακλής Γκότσης, έχει δηλώσει δημοσίως πως αν κοπεί το ρεύμα σε δημότες θα το επανασυνδέσει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου! Επίσης, ποιος θα πληρώσει τυχόν πρόστιμα που επιβληθούν από δικαστήρια στους πολίτες;
Και εδώ πρέπει να αναφερθεί πως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έκρινε ως μη νόμιμη τη μη καταβολή του τέλους μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Την ίδια στιγμή παρατηρούνται λάθη με τις τιμές ζώνης αλλά και με τα τετραγωνικά με αποτέλεσμα κάποιοι συμπολίτες μας να βλέπουν “φουσκωμένο” το τέλος.
Τι ειπώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Ιωνίας
Δεν έμεινε ασχολίαστη από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δήμου Νέας Ιωνίας στο Δημοτικό Συμβούλιο η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Δημοτική Αρχή για να μην πληρώσουν οι δημότες το τέλος ακινήτων μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Αφορμή για τη συζήτηση στο Σώμα έδωσε η σύντομη ενημέρωση που έκανε ο Δήμαρχος, κ. Ηρακλής Γκότσης που τόνισε πως η ανταπόκριση των δημοτών στο κάλεσμα του Δήμου και των άλλων φορέων που συμμετέχουν είναι μεγάλη και διευκρίνισε πως ο Δήμος θα είναι στο πλευρό των πολιτών αναλαμβάνοντας τις όποιες δικαστικές ενέργειες απαιτηθούν (εξώδικο, ασφαλιστικά μέτρα κλπ).
Μετά την ενημέρωση του Δημάρχου πρώτος πήρε το λόγο ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, κ. Παναγιώτης Τσουκαλάς, ο οποίος αρχικά υπογράμμισε πως η παράταξη και το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή κάλεσαν τους πολίτες να αντισταθούν και να απειθαρχήσουν για να μην πληρωθούν τα χαράτσια με οργανωμένη αντίσταση κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Ο κ. Τσουκαλάς χαρακτήρισε ως θετική οποιαδήποτε ενέργεια που θα διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για να μην πληρώνει ο κόσμος τα χαράτσια. Παράλληλα όμως προειδοποίησε πως πρέπει ο αγώνας των εργαζομένων να αποκτήσει μια πολύ πιο ουσιαστική μορφή.
Από την “Ιωνία 21ος Αιώνας” ο κ. Νίκος Κουκουλάρης είπε πως συμφωνεί με την κατεύθυνση των ενεργειών της Δημοτικής Αρχής ιδιαίτερα αυτήν την εποχή που η χώρα είναι υπό επιτροπεία.
Ο επικεφαλής της ΠΑΚ, κ. Άρης Χατζησαββίδης, είπε πως επιβάλλεται η αντίσταση στα χαράτσια αλλά προειδοποίησε συνάμα πως υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξει άρνηση πληρωμής από τους πολίτες και για τα ανταποδοτικά τέλη του Δήμου με την αιτιολογία πως δεν είναι ανταποδοτικά.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Γιάννης Λαζαρίδης, τόνισε πως από τη στιγμή που δεν ζητήθηκε η γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τη διοίκηση μην κρύβοντας και αυτός τους φόβους του για τους κινδύνους που ενέχονται σε αυτές τις ενέργειες. Όπως πρόσθεσε το ζήτημα είναι το τι θα αποφανθούν τα δικαστήρια όπου έχουν κατατεθεί προσφυγές κατά του τέλους από φορείς και πολίτες. “Μπορεί η ενέργεια αυτή να αποβεί μπούμερανγκ και εμείς δεν θέλουμε να μπαίνουν όλοι αυτοί οι φόροι αλλά από εκεί μέχρι να φτάσουμε στο κίνημα “Δεν Πληρώνω” η ευθύνη είναι δική σας” υπογράμμισε.
Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής επιχειρήθηκε να δοθούν διευκρινήσεις αλλά και απαντήσεις σε κριτικές που υπάρχουν σχετικά με την καμπάνια που έχει αναλάβει ο Δήμος αυτό το διάστημα. “Εμείς ενημερώνουμε τον κόσμο για τα ρίσκα που υπάρχουν. Δεν παρουσιαζόμαστε σαν σωτήρες. Θέλουμε να δημιουργήσουμε κίνημα αντίστασης και παράλληλα κινούμε και το νομικό σκέλος” σημείωσε η Αντιδήμαρχος, κα Όλγα Κατημερτζή. “Δεν καλούμε τον κόσμο να μην πληρώσει το ρεύμα αλλά ένα χαράτσι. Υπάρχουν δημότες που πραγματικά δεν έχουν να πληρώσουν” συμπλήρωσε ο έτερος Αντιδήμαρχος, κ. Τάκης Κωστάκης.
“Υπάρχουν άνθρωποι που αδυνατούν να πληρώσουν. Δεν μπορούμε να είμαστε αμέτοχοι σε αυτήν την υπόθεση. Για αυτό και πήραμε αυτήν την πρωτοβουλία” είπε ο κ. Γκότσης κλείνοντας τη συζήτηση.
Πολλά λάθη στους λογαριασμούς της ΔΕΗ
Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι πολίτες που λαμβάνουν το λογαριασμό της ΔΕΗ με το ειδικό τέλος των ακινήτων, καθώς διαπιστώνονται λάθη στους υπολογισμούς αφού άλλες τιμές ζώνης έχει η ΔΕΗ και άλλες οι εφορίες ενώ στην υπόθεση εμπλέκονται και οι Δήμοι! Και καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις φαίνεται πως οι τιμές ζώνης της ΔΕΗ είναι υψηλότερες (σ.σ. αν και φαίνεται πως υπάρχουν και κάποιοι ευνοημένοι με τιμές χαμηλότερες του κανονικού), οι πολίτες καλούνται να καταβάλλουν μεγαλύτερα ποσά από αυτά που θα έπρεπε. Ήδη έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα με φουσκωμένες τιμές ζώνης σε διάφορες περιοχές όπως στο Νέο Ψυχικό όπου η ΔΕΗ υπολόγισε την τιμή ζώνης με 2700 ευρώ το τ.μ. ενώ η πραγματική είναι 1800 ευρώ το τ.μ. με τον συντελεστή να υπολογίζεται στα 10 ευρώ αντί για 6!
Επίσημες οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπήρχαν μέχρι και τη στιγμή που γράφαμε αυτές τις γραμμές. Και βέβαια παρατηρείται ήδη το γνωστό φαινόμενο με το μπαλάκι των ευθυνών καθώς η ΔΕΗ δείχνει στην πλευρά των δήμων οι οποίοι με τη σειρά τους δηλώνουν πως παίρνουν τις τιμές από τις εφορίες! Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πηγές του Υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν πως οι ιδιοκτήτες οφείλουν να πληρώσουν το ειδικό τέλος, ακόμα κι αν αυτό είναι λανθασμένο. Στη συνέχεια θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση διόρθωσης στην εφορία τους (σ..σ ή κατά άλλους στη ΔΕΗ) και να γίνει συμψηφισμός της διαφοράς στο μέλλον.
Βέβαια στην περίπτωση που αποδειχτεί πως υπάρχουν λανθασμένες τιμές ζώνης στο λογαριασμό της ΔΕΗ τίθεται ζήτημα και με την πληρωμή των δημοτικών τελών που υπολογίζονταν όλο αυτό το διάστημα με τον λανθασμένο συντελεστή.
Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δεν παίρνει λογαριασμούς της ΔΕΗ
Κόκκινο άναψε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στην κατάθεση από τους πολίτες λογαριασμών της ΔΕΗ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων χωρίς το ειδικό τέλος ακινήτων ζητώντας από το Ταμείο να μην κάνει δεκτούς τους λογαριασμούς.
Το ζήτημα έχει απασχολήσει το τελευταίο διάστημα τη ΔΕΗ και τους ιδιωτικούς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας καθώς η πληρωμή μόνο του ποσού που αντιστοιχεί στο ρεύμα και στα υπόλοιπα τέλη ακουγόταν από διάφορες πλευρές ως ένας τρόπος αποφυγής πληρωμής του τέλους χωρίς να διακόπτεται η ηλεκτροδότηση.
Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Δ΄ Τμήματος του ΝΣΚ(435/18-10-2011), οι καταθέσεις στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών διαφορών ενώ το τέλος ακινήτων «ανεξαρτήτως του οργάνου στο οποίο έχει ανατεθεί η είσπραξή του, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα δημόσιο έσοδο, ώστε η οποιαδήποτε διαφορά ως προς την οφειλή και την καταβολή του να αποτελεί φορολογική-διοικητική διαφορά».
“Όταν είναι προδήλως φανερό ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι της δημόσιας παρακατάθεσης ή ότι αυτή, ως μέσο εξόφλησης, αντίκειται σε διατάξεις νόμου, τότε το ΤΠΔ όχι μόνο έχει το δικαίωμα αλλά και οφείλει να αρνηθεί την αποδοχή της», συμπληρώνει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Τέλος διευκρινίζει πως το κρίσιμο ζήτημα, δηλαδή το αν το τέλος και άρα η οφειλή είναι νόμιμο θα κριθεί από τα αρμόδια δικαστήρια.