Τεχνικό Πρόγραμμα δήμου Μεταμόρφωσης 2017 – Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο
Με τις ψήφους της συμπολίτευσης εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Μεταμόρφωσης για το 2017.
Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης ανέφερε ότι τα δύο σημαντικότερα έργα που προβλέπεται να γίνουν τη νέα χρονιά στην πόλη είναι:
α) η διάνοιξη του χώρου μπροστά από το δημοτικό κολυμβητήριο, όπου ο δήμος έχει αγοράσει το συγκεκριμένο χώρο και προχωρούν οι άδειες κατεδάφισης
β) η ανοικοδόμηση τετραόροφου κτιρίου 360 τ.μ. σε ακίνητο που αγόρασε ο δήμος στο κέντρο της πόλης. Προγραμματίζεται να στεγαστεί εκεί η δημοτική βιβλιοθήκη και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες. Στην ουσία αναμένεται να λειτουργήσει ως Πνευματικό Κέντρο.
Παράλληλα ενημέρωσε ότι την νέα χρονιά προγραμματίζονται να γίνουν μεγαλύτερες παρεμβάσεις σε επίπεδο ασφαλτοστρώσεων, πεζοδρομίων κ.α.
Μ. Λυμπέρη: «Παρεμβάσεις παντού»
Από την πλευρά της η αρμόδια Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Τεχνικών Έργων, κα Μαρία Λυμπέρη, τόνισε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα έχει καταρτιστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να αντιστοιχεί επακριβώς στον Προϋπολογισμό.
Ενώ αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις που προγραμματίζει να κάνει ο δήμος σε δημοτικά κτίρια, σχολεία, αθλητικούς χώρους, παιδικές χαρές και κοινόχρηστους χώρους.
Η κα Λυμπέρη ενημέρωσε το Σώμα και το ακροατήριο ότι η ΚΤΥΠ (πρώην ΟΣΚ) είχε κάνει μία Τεχνική Έκθεση για τις ανάγκες σχολείων της πόλης και είχε διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ανάγκες για παρεμβάσεις ύψους 700.000 ευρώ. Όμως η ΚΤΥΠ δεν ανέλαβε να υλοποιήσει αυτές τις παρεμβάσεις, με εξαίρεση το 7ο δημοτικό σχολείο. Έτσι, όπως είπε η κα Λυμπέρη, ο δήμος ζήτησε αυτήν τη μελέτη από την ΚΤΥΠ ώστε να κάνει ο δήμος με δικά του χρήματα αυτές τις παρεμβάσεις στα σχολεία.
Σ. Σαραούδας: «Δεν υπάρχουν στόχοι, σε μία πόλη που έχει άπειρα προβλήματα.»
Πρώτα από την αντιπολίτευση τοποθετήθηκε ο αρχηγός της παράταξης «Ελπίδα για τη Μεταμόρφωση», κ. Στράτος Σαραούδας ο οποίος ανέφερε: «Το Τεχνικό Πρόγραμμα εκθέτει την δημοτική αρχή γιατί περιέχει μόνο λίγα συνεχιζόμενα έργα και πέντε παρατηρήσεις του δημάρχου στα κλεφτά, για το τι έχει σκοπό να κάνει. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν στόχοι, σε μία πόλη που έχει άπειρα προβλήματα.»
Μιλώντας συγκεκριμένα για τους τομείς που υστερεί το Τεχνικό Πρόγραμμα ο κ. Σαραούδας έδωσε μεγάλο βάρος στις διανοίξεις των δρόμων που όπως είπε «έχουν ξεχαστεί εδώ και εφτά χρόνια από την δημοτική αρχή».
Ανέφερε τα προβλήματα που έχουν πολλές γειτονιές της πόλης και επανέλαβε τις σταθερές θέσεις του για τον προγραμματισμό αγορών ακινήτων ώστε ο δήμος να μην πληρώνει ενοίκια.
Αφού κάλυψε τους σημαντικότερους τομείς που θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα δήλωσε ότι θα το καταψηφίσει.
(Για το θέμα έχει εκδώσει και ανακοίνωση η παράταξη του κ. Σαραούδα)
Β. Καραβάκος: Χωρίς πρόγραμμα και τη συμμετοχή των πολιτών
Για το ότι η δημοτική αρχή δεν συζητά με την κοινωνία για την κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος και στο ότι δεν εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχεδιασμό 3 – 5 ετών κατηγόρησε την διοίκηση ο επικεφαλής της Συμμαχίας Πολιτών, κ. Βασίλης Καραβάκος, κατά την τοποθέτησή του.
Χαρακτηριστικά δήλωσε: “Είναι τίτλοι, ποσά και κωδικοί ατάκτως ερριμμένα” και συμπλήρωσε: “Οι κωδικοί με τα “εικοσαχίλιαρα” μπορούν να δημιουργήσουν την εικόνα ότι εδώ είναι ένα πρόγραμμα που στήνει την προεκλογική χρονιά του 2018. Αυτό θα το πούμε στο τέλος της επόμενης χρονιάς.”
Στον τομέα των έργων τόνισε ότι θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα οι διανοίξεις των δρόμων σε σχέση με ανακατασκευές πεζοδρομίων.
Ολοκλήρωσε λέγοντας ότι η διοίκηση δεν ιεράρχησε με τρόπο διαυγή και δημοκρατικό τα έργα στο Τεχνικό Πρόγραμμα και για αυτό θα το καταψηφίσει.
Μ. Πετάσης: “Τεχνικό Πρόγραμμα φτώχειας για τον λαό της Μεταμόρφωσης”
“Τεχνικό Πρόγραμμα φτώχειας για τον λαό της Μεταμόρφωσης”, το χαρακτήρισε στον πρόλογο της τοποθέτησής του ο αρχηγός της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Μανώλης Πετάσης και επέκρινε την διοίκηση για το ότι δεν υπήρχε στην εισήγηση η λογική πάνω στο οποίο καταρτίστηκε με αυτόν τον τρόπο το Τεχνικό Πρόγραμμα.
Χαρακτηριστικά ανέφερε: “Στόχος του Τεχνικού Προγράμματος δεν είναι η βελτίωση της ζωής των πολιτών αλλά να δείξουμε ότι κάνουμε κάποια έργα. Τα βάζετε για να τα βάζετε αυτά τα έργα. Θεωρούμε ότι ανέχεστε και στηρίζετε την κυβερνητική πολιτική. Και αυτή η κυβέρνηση έχει κλείσει την στρόφιγγα προς τους δήμους και εσείς δεν έχετε βγάλει ούτε μία ανακοίνωση.”
Ο κ. Πετάσης και στη φετινή συζήτηση στάθηκε στα αντιπλημμυρικά και στην αντισεισμική θωράκιση των σχολείων, για τα οποία είπε ότι «θα έπρεπε να είναι έργα πρώτης προτεραιότητας».
Οι απαντήσεις του δημάρχου
Απαντώντας ο δήμαρχος ανέφερε αρχικά για το ΓΠΣ ότι: «Το ΓΠΣ – Ενιαία Πράξη Εφαρμογής είναι στόχοι προς υλοποίηση. Το ότι από το ΓΠΣ προσδοκώνται σημαντικοί πόροι είναι αλήθεια. Εκτιμάται ότι στα ταμεία του δήμου θα εισρεύσουν περίπου 50 εκ. ευρώ τα οποία θα διατεθούν κατ’ εφαρμογήν του ρυμοτομικού σχεδίου. Είναι μεγάλη πρόκληση και για τα χρήματα αλλά και γιατί έτσι θα αξιοποιηθεί το μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης, η οικονομική ζώνη.»
Για την οικονομική διαχείριση της διοίκησης ανέφερε: «Διαχειριζόμαστε μία φτώχεια αλλά έχω την εντύπωση ότι την διαχειριζόμαστε καλά γιατί από εκεί που ήμασταν 28ος κατάχρεος δήμος της χώρας ανησυχούμε μη γίνει καμία στραβή και μας πάρουν τις αποταμιεύσεις.»
Για τις διανοίξεις των δρόμων τόνισε ότι είναι “υψηλής προτεραιότητα για το δήμο αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα κλείσουμε τις λακκούβες”.
«Ας μας φτιάξει η ΚΤΥΠ τα δύο σχολεία και τα φτιάχνουμε εμείς τα μερεμέτια», σχολίασε για το θέμα που έθεσε η κα Λυμπέρη.