Οι σύλλογοι Ρουμελιώτικη Εστία και Δημιουργία
Ο Σύλλογος «Ρουμελιώτικη Εστία Νέας Ιωνίας» και ο Σύλλογος Γυναικών Νέας Ιωνίας «Η Δημιουργία» πραγματοποίησαν απογευματινό περίπατο στα Μέγαρα και στην Πάχη με προσκύνημα στο Μοναστήρι του Αγ. Ιερόθεου στην Πάχη.
Στην ενημερωτική ανακοίνωση των δύο συλλόγων σημειώνεται: «Το πούλμαν γεμάτο παρότι ό καιρός φαινόταν ότι θα είναι βροχερός, όμως δεν έβρεξε καθόλου και απολαύσαμε τη διαδρομή ευχάριστα.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Ρουμελιώτικη Εστία» ευχήθηκε στις γυναίκες τα χρόνια πολλά και να έχουν πάντα υγεία. Ακολούθως η Πρόεδρος των Γυναικών ανέφερε λίγα λόγια για τη γιορτή της γυναίκας διότι, η 8η Μαρτίου γιορτάζεται παντού σαν γιορτή της γυναίκας. Όμως η γυναίκα μέσα στους αιώνες είναι πανταχού παρούσα και πιστεύω ότι όλες οι ημέρες της ανήκουν. Δεν χρειάζεται μια ορισμένη ημερομηνία για να αναγνωριστεί η παρουσία της. Ήταν παρούσα στο πέρασμα του χρόνου σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας. Αγωνίστηκε για την ισότητα των δύο φίλων και την βελτίωση των σχέσεών τους. Η γυναίκα εξακολουθεί να εξαρτάται από διάφορα δεδομένα, όπως π.χ. αυτή είναι κυρίως η υπεύθυνη για την φροντίδα και ανατροφή των παιδιών.
Λένε ότι οι γυναίκες υστερούν σε μυική δύναμη και φυσική αντοχή. Αυτό όμως δεν τις εμπόδισε να μεταφέρουν βάρη και να εκτελούν βαριές αγροτικές ή άλλες εργασίες.
Η σύγχρονη γυναίκα έχει αποδείξει ότι είναι ικανή για όλα σχεδόν.
Φτάνοντας στο Μοναστήρι μας υποδέχτηκε η ηγουμένη και αφού μας κέρασε λουκούμια, μας ξενάγησε στην Ιερά Μονή και μας είπε λίγα λόγια για την ιστορία του Μοναστηριού.
Η Μονή του Αγίου Ιερόθεου, ιδρύθηκε το 1930, στην θέση παλαιάς Μονής του 17ου αιώνα. Βρίσκεται δυτικά των Μεγάρων στις πλαγιές των Γερανείων.
Το καθολικό είναι μικρός τρουλωτός ναός σταυροειδής. Είχε αξιόλογες αγιογραφίες από τις οποίες λίγες διασώθηκαν και οι οποίες είναι από τις σπανιότερες. Ανήκουν στον 12ο αιώνα. Στο θόλο του πρόπυλου υπάρχει περίφημη και σπάνια αγιογραφία της Θεοτόκου του 17ου προς τον 18ο αιώνα. Ο Ναός είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και στον Άγιο Ιερόθεο, πρώτο επίσκοπο Αθηνών του οποίου το κενοτάφιο υπάρχει όπισθεν του Ναού. Εορτάζει στις 4 Οκτωβρίου.
Αφού ευχαριστήσαμε την ηγουμένη και είχαμε ανάψει το κεράκι μας, προσκυνήσαμε και αναχωρήσαμε για την παραλία της Πάχης. Φτάνοντας στην Πάχη, πήγαμε στο μαγαζί που είχαμε κλείσει για να γιορτάσουμε την ημέρα της γυναίκας.
Ήπιαμε άλλος το καφεδάκι του και άλλος το τσιπουράκι του. Η μουσική στο μαγαζί στο φόρτε με χορό οι γυναίκες και τραγούδι.
Η ώρα όμως πέρασε και η ώρα της επιστροφής είχε έρθει. Συνεχίσαμε μέσα στο πούλμαν το τραγούδι και τα ανέκδοτα. Όλοι έμειναν ευχαριστημένοι και περιμένουν την επόμενη εκδρομούλα.»