Τι θα αλλάξει σε Παράδεισο, Πολύδροσο και Σωρό με βάση την έρευνα της ομάδας συγκοινωνιολόγων
Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο κυκλοφορίας των οχημάτων σε τρεις ακόμα γειτονιές του Αμαρουσίου πραγματοποιεί ο Δήμος, προκειμένου να ελαφρύνουν τα κυκλοφοριακά φορτία από τους δρόμους των επίμαχων περιοχών. Πρόκειται για τις γειτονιές του Παραδείσου, του Πολύδροσου και του Σωρού, για τις οποίες το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης αποφάσισε να εφαρμόσει τη σχετική κυκλοφοριακή μελέτη, που συντάχθηκε από την ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών με επικεφαλής τον καθηγητή συγκοινωνιολόγο, κ. Ευάγγελο Ματσούκη.
Μπούσουλας, όπως υπογραμμίστηκε από την διοίκηση του Δήμου, η συνταγή των κυκλοφοριακών παρεμβάσεων στο Ψαλίδι, που, μήνες μετά την εφαρμογή τους, δείχνουν άκρως επιτυχημένες. Οι αλλαγές στο Ψαλίδι έγιναν και πάλι καθ’ υπόδειξη της ομάδας Ματσούκη, έχουν ικανοποιήσει τους κατοίκους, ικανοποίηση που ο Δήμος Αμαρουσίου φιλοδοξεί να φέρει και στις τρεις παραπάνω γειτονιές.
Ακριβώς στο παράδειγμα του Ψαλιδιού στάθηκε στην εισήγησή του ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Κυκλοφορίας και Συγκοινωνίας, κ. Γιώργος Ζήκος, ο οποίος τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή θέλει να επαναλάβει την επιτυχία των μέχρι τώρα εφαρμοσμένων κυκλοφοριακών αλλαγών και στις περιοχές του Πολύδροσου, Παραδείσου και Σωρού, οι οποίες, όπως είπε, χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής εξαιτίας της επιβάρυνσης τους από την καθημερινή διέλευση οχημάτων.
“Υλικό” για την όποια επιτυχία, τόνισε ο κ. Ζήκος, ο διάλογος με τους κατοίκους, ο οποίος, όπως τόνισε, εξαντλήθηκε προκειμένου να συγκεντρωθούν όσο το δυνατότερο περισσότερες και ολοκληρωμένες προτάσεις, οι οποίες ελήφθησαν υπ’ όψιν στην μελέτη της ομάδας Ματσούκη.
“Όντως υπήρξε ενημέρωση των κατοίκων στις υπό μελέτη περιοχές και μάλιστα με τα σχετικά φυλλάδια και υπήρξαν αρκετές προτάσεις και επισημάνσεις, προτού καταλήξουμε στις τελικές μας προτάσεις, οι οποίες θα κριθούν και στην πορεία της εφαρμογής τους, ώστε, αν χρειαστεί, να προχωρήσουμε και σε περαιτέρω τροποποιήσεις”, επιβεβαίωσε από την πλευρά του και ο ίδιος ο κ. Ματσούκης, που παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο τις μελέτες για τις τρεις παραπάνω περιοχές.
Τα “αγκάθια” των έργων που συνοδεύουν τις εν λόγω μελέτες και τα οποία είναι απαραίτητα για την όποια επιτυχία τους ανέδειξαν στις δικές τους τοποθετήσεις τα μέλη της αντιπολίτευσης. Τόσο ο κ. Λευτέρης Μαγιάκης, όσο και ο κ. Δορύλαος Κλαπάκης από τις παρατάξεις της ελάσσονος, επισήμαναν ότι για να εφαρμοστεί αλλά και να πετύχει ο νέος κυκλοφοριακός χάρτης χρειάζονται μια σειρά από διανοίξεις δρόμων, οι οποίες, όπως είπαν, είναι αμφίβολο εάν θα γίνουν με τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου.
“Όσες παρεμβάσεις χρειάζονται θα εκτελεστούν, όπως άλλωστε έγινε και στο Ψαλίδι”, διαβεβαίωσε ο κ. Ζήκος.
Γενικά, οι στόχοι κάθε μελέτης για κάθε ξεχωριστή γειτονιά αναλύθηκαν ως εξής από την εισήγηση:
Για τον Παράδεισο: γνώμονας η προστασία της γειτονιάς από τη διαμπερή κυκλοφορία, ο διαχωρισμός των κινήσεων κατοίκων – επισκεπτών, το κατάλληλο υπόβαθρο για τη μελλοντική λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος στάθμευσης και η μεσοπρόθεσμη εξυγίανση του περιβάλλοντος. Ιδιαιτερότητα της περιοχής, οι έντονες επιχειρηματικές δραστηριότητες που φιλοξενεί, οι οποίες συνεπάγονται την καθημερινή μετακίνηση των εργαζομένων σε αυτές από τους δρόμους της.
Για το Πολύδροσο: η εν λόγω γειτονία είναι περιοχή αμιγούς κατοικίας και η λιγότερο φορτωμένη από τις τρεις. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της είναι εκτός σχεδίου πόλης, με αποτέλεσμα το συνολικό οδικό δίκτυο να φείδεται στοιχειωδών υποδομών, κυρίως για την ασφάλεια των κατοίκων. Για αυτό το λόγο, οι όποιες αλλαγές επικεντρώνονται σε ζητήματα όπου διακυβεύεται η οδική ασφάλεια τόσο των οδηγών όσο και των πεζών, καθώς και σε τρόπους βελτίωσης των εσωτερικών μετακινήσεων των κατοίκων από και προς τις κατοικίες τους.
Για τον Σωρό, ο οποίος χωρίζεται σε τέσσερις υποπεριοχές: Για την υποπεριοχή Α η μελέτη λαμβάνει μέτρα διαχωρισμού των μετακινήσεων κατοίκων και επισκεπτών τα οποία, εμμέσως, οδηγούν στην προστασία και, συγχρόνως, στην αναβάθμιση της περιοχής κατοικίας. Για τις υποπεριοχές Β και Γ όπου στο μεγαλύτερο τμήμα τους δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως το εγκεκριμένο ρυμοτομικό έχουν ορισθεί συλλεκτήριες οδοί, με τα κατάλληλα γεωμετρικά χαρακτηριστικά, οι οποίες θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν αυτή την έλλειψη των οδικών υποδομών και να δημιουργήσουν ένα υποτυπώδες, συνεχές και ασφαλές οδικό δίκτυο, το οποίο θα εξυπηρετούσε τις εσωτερικές μετακινήσεις των κατοίκων.