Οι δύο άνδρες βρέθηκαν στις Βρυξέλλες και συζήτησαν ζητήματα του ΕΠΣΑ
Τη σημασία που έχει η διατήρηση των αρμοδιοτήτων και πόρων του ΕΣΠΑ, για να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά τα μείζονα προβλήματα της Περιφέρειας και ειδικότερα των πόρων που προορίζονται για την υλοποίηση των έργων υποδομής τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.) και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός στον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού και επίτροπο αρμόδιο για τις Οικονομικές, Νομισματικές υποθέσεις και τη ζώνη του ευρώ Olli Rehn στη διάρκεια συνάντησης εργασίας που είχαν οι δυο άνδρες στις Βρυξέλλες στις 28-11-2011. Παράλληλα στη συνάντηση του με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής Johanes Han o κ. Γιάννης Σγουρός υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι η κεντρική διοίκηση πρέπει να εμπιστευθεί άμεσα την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση μέσω αρμοδιοτήτων και πόρων από το ΕΣΠΑ.
Επίσης ο κ. Γιάννης Σγουρός στη διάρκεια των συνομιλιών που είχε ακόμη, τόσο με τον πρόεδρο της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Joseph Daul, όσο και με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Horst Reichenbach τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται πρωτίστως η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η πολιτική ενότητα και μετά οικονομική.
Οι επισημάνσεις του προέδρου της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού έγιναν κατά τη διάρκεια σειράς συναντήσεων εργασίας με κορυφαίους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά το διήμερο 28/29-11-2011 στις Βρυξέλλες μετά από πρόσκληση των ευρωβουλευτών κ.κ. Γ. Σταυρακάκη και Γ. Χατζημαρκάκη.
Ο κ. Olli Rehn από την πλευρά του αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η αποκατάσταση των δημοσιονομικών μεγεθών και της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας.
1η ΗΜΕΡΑ Δευτέρα 28/11/2011
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της πρώτης ημέρας (28-11-2011) ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για τις Οικονομικές, Νομισματικές υποθέσεις και τη Ζώνη του Ευρώ, κ. Olli Rehn, τόνισε ότι η Ελλάδα για αρκετά χρόνια ζούσε πέρα των δυνατοτήτων της. Με αποτέλεσμα τη συσσώρευση χρεών, την εκτροπή των οικονομικών και την εν συνεχεία αναζήτηση οικονομικής στήριξης των εταίρων της, την οποία και έδωσαν. Πρόκειται για το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία είπε ο επίτροπος, προσθέτοντας ότι είναι σημαντική η αποκατάσταση των δημοσιονομικών μεγεθών και της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας.
Απαντώντας στον κ. Rehn ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, είπε ότι τα τελευταία 100 χρόνια οι Έλληνες είχαν συμμετάσχει σε 2 παγκόσμιους Πόλεμους, 2 Βαλκανικές καταστροφές (εθνικές, Μ. Ασία), πραξικοπήματα και, τέλος, εμφύλιο, επισημαίνοντας ότι ουσιαστικά το ελληνικό κράτος άρχισε να λειτουργεί από το 1975 με τεράστια προβλήματα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά.
Εξ’ αιτίας αυτής της πορείας ως κράτος δημιουργήθηκαν προβλήματα, οικονομικά με την ένταξη στην ΕΕ, προβλήματα που καλούμαστε σήμερα να επιλύσουμε.
Εμείς ως Έλληνες οφείλουμε σήμερα να υπερβούμε το υπάρχον πολιτικό σύστημα και τα τεχνικά διλήμματα που αποσκοπούν στην αυτοσυντήρησή του, για να ξαναβρούμε την αξιοπρεπή θέση που μας αξίζει στην ΕΕ. Κι αυτό γιατί το πρόβλημα, δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι και ευρωπαϊκό με τεράστιες προεκτάσεις σε όλους τους τομείς.
Τέλος, η κεντρική διοίκηση πρέπει να εμπιστευθεί άμεσα την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση μέσω αρμοδιοτήτων και πόρων από το ΕΣΠΑ. Να δώσει άμεσα λύσεις, χωρίς γραφειοκρατία και την επόμενη φορά να μην μας πείτε καλό κουράγιο αλλά να μας δώσετε συγχαρητήρια, γιατί οι Έλληνες είμαστε περήφανος λαός και αυτή η κατάσταση πρέπει να λάβει γρήγορα τέλος. Χρειαζόμαστε υποδομές, ανάπτυξη, τουρισμό και ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
2η ΗΜΕΡΑ Τρίτη 29/11/2011
Κατά τη δεύτερη ημέρα των επαφών του με τον Πρόεδρο της ΕΝ.Π.Ε. και Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό, ο Πρόεδρος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, JOSEPH DAUL, είπε μεταξύ άλλων ότι:
«Όλοι έχουμε πληγεί από την κρίση. Όλοι είμαστε στο ίδιο σκάφος, ξοδέψαμε χρήματα που δεν είχαμε. Δεν πρέπει να έχεις έλλειμμα ούτε 3% το χρόνο. Άρα είμαστε υπεύθυνοι. Είμαι ευρωπαίος πολίτης. Πρέπει να υπάρχει μεταξύ μας αλληλεγγύη. Δεν είναι ώρα για αλληλοκατηγορίες. Πώς θα φέρουμε την πρόοδο? Μόνο με την Κοινοτική προσέγγιση. Είμαστε ανοιχτοί στις προτάσεις. Και η Γαλλία μπήκε στο στόχαστρο. Πρέπει να πάρουμε μέτρα και στη χώρα μου. Να δρομολογήσουμε μια κοινοτική συλλογική προσέγγιση. Εάν όχι, θα κερδίσουν το παιχνίδι οι λαϊκιστές. Πρέπει να υπάρξει σαφές σχέδιο εξόδου από την κρίση».