Βαρυσήμαντη ομιλία του δημάρχου Μεταμόρφωσης στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Ιωάννινα
Ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Μιλτιάδης Καρπέτας, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση μιλώντας από το βήμα του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στα Ιωάννινα, με την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ.
Πιο συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης κατηγόρησε την κυβέρνηση αλλά και γενικότερο το πολιτικό προσωπικό της κεντρικής διοίκησης για «αναμάσημα και υφαρπαγή θετικών πτυχών του μνημονίου» και «δημιουργία ή εξυπηρέτηση πελατείας».
Στην έναρξη της ομιλίας του ο κ. Καρπέτας, έκανε αναφορά στο κεντρικό σύνθημα του φετινού συνεδρίου της ΚΕΔΕ που ήταν “Αλλάζουμε το Κράτος, αλλάζουμε τις ζωές μας, αλλάζουμε την Ελλάδα” και σχολίασε ότι αλλάζει το κράτος αλλά προς το χειρότερο.
Συγκεκριμένα είπε: «Εγώ θα είμαι λίγο αιρετικός, όπως πάντα. “Αλλάζουμε το Κράτος, αλλάζουμε τις ζωές μας, αλλάζουμε την Ελλάδα” το κεντρικό σύνθημα του φετινού μας συνεδρίου. Πολύ μεγάλο, πολύ ωραίο και πολύ φιλόδοξο. Αλλά τι πραγματικό αντίκρισμα μπορεί να έχει στις σημερινές συνθήκες και τι προοπτικές υλοποίησης; Μπορεί άραγε να αλλάξει το σημερινό ελληνικό κράτος; Αλλάζει και μάλιστα δραματικά Και αλλάζει επί τα χείρω.»
Οι υπουργοί και η απλή αναλογική
Και στη συνέχεια σχολίασε την παρουσία των τριών υπουργών της κυβέρνησης κατά την έναρξη των εργασιών. Θυμίζουμε πως στα Ιωάννινα παραβρέθηκαν και μίλησαν η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κα Όλγα Γεροβασίλη, ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Πάνος Σκουρλέτης και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (και πρώην Υπουργός Εσωτερικών), κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Αναλυτικά, ο δήμαρχος ανέφερε: «Αψευδής μάρτυρας η χθεσινή θλιβερή εμφάνιση της κυβερνητικής εκπροσώπησης. Ο ένας υπουργός, ο κ. Σκουρλέτης, αφού μας εξουθένωσε από τα Ηράκλεια επιτεύγματά του, όπως οι 8.500 προσλήψεις που απομείνανε από τους 15.000 πελάτες που είχαν ξεκινήσει αρχικά. Τα 20 εκ. ευρώ στους ορεινούς δήμους και την νομοθέτηση διάταξης που πρότεινε ο δήμος Μυκόνου για επιδοτήσεις σε δημοσίους υπαλλήλους, κατέληξε σε εκείνο που πραγματικά τον ενδιέφερε. Την δόλια και με τις δύο έννοιες του όρου – και την καημένη και την πανούργα – απλή αναλογική.
Ο στόχος είναι απλός, διαυγής και ωμός “ότι δεν μπορούμε να το ελέγξουμε να το διαλύσουμε”. Η επίκληση των θεμάτων αρχής διαψεύδεται από την πραγματικότητα. Το να έχεις την απλή αναλογική ως αρχή και να νέμεσαι μανιασμένα την εξουσία με το 35% συν τον Καμμένο δεν είναι αντίφαση, είναι προκλητική, θρασύτατη και αναίσχυντη κοροϊδία κατάμουτρα και απέναντι στην λογική. Και μην πει κανείς ότι δεν μπορούσαν οι άνθρωποι αυτό ήταν το σύνθημά τους. Αν είχαν αρχές, πριν τις εκλογές του Σεπτέμβρη, θα μπορούσαν να αλλάξουν το εκλογικό σύστημα, ποιος θα τους έλεγε όχι; Με 300 ψήφους θα ψηφίζονταν.
Η δεύτερη υπουργός η κα Γεροβασίλη με περισσή υπερηφάνεια μας πληροφόρησε ότι είναι η πρώτη κυβέρνηση που έφτιαξε τριετές σχέδιο και μάλιστα συνεκτικό διοικητικής ανασυγκρότησης. Εκείνο που δεν είπε και απέκρυψε, κουτοπόνηρα είναι το πιο σημαντικό. Το συνεκτικό σχέδιο είναι το τρίτο και βαρύτερο μνημόνιο που το εκπόνησε και επέβαλε η τρόικα. Δεν το εκπόνησε η κα Γεροβασίλη ούτε η κυβέρνησή της. Καυχήθηκε και για το επίτευγμα της κατάργησης της αυτοδίκαιης αργίας και γέμισε το δημόσιο με εύοσμα άνθη, πάσης κατηγορίας αδικημάτων πειθαρχικού και ποινικού χαρακτήρα που γύρισαν λευκαθέντες στις υπηρεσίες τους και αυτό το θεωρεί επίτευγμα.
Τον τρίτο επισκέπτη υπουργό δεν χρειάζεται να αναφερθούμε καν σε αυτόν.»
«Μοναδικός τους σκοπός η διακράτηση της εξουσίας»
Τις προϋποθέσεις που θα έπρεπε να υπάρχουν ώστε να αλλάξει το κράτος ανέφερε στη συνέχεια του λόγου του ο κ. Μιλτιάδης Καρπέτας, λέγοντας: «Για να αλλάξει το κράτος προς το καλύτερο γιατί προς το χειρότερο πολύ εύκολα το κάνουν πολλοί, χρειάζεται να υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις και το κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον. Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει σήμερα. Το αναμάσημα και η υφαρπαγή θετικών πτυχών του μνημονίου δεν συνιστούν καν πολιτική και η δημιουργία ή εξυπηρέτηση πελατείας αποτελούν σκέτη φαυλότητα.
Το σημερινό πολιτικό περιβάλλον της χώρας κατακλύζεται από έναν αδίστακτο κυνισμό απύθμενο αμοραλισμό στην υπηρεσία ενός και μοναδικού σκοπού, την διακράτηση της εξουσίας με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο και με κάθε μεθόδευση. Όλα τα άλλα είναι ή εργαλεία ή προσχήματα.
Ένα πρώτο βαρύγδουπο πρόσχημα είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος. Ας μην παγιδευόμαστε, η συζήτηση περί Συντάγματος κινείται σε καφενειακά επίπεδα. Ποιος νοιάζεται πραγματικά για το Σύνταγμα; Αυτοί που απειλούσαν ευθέως τους δημάρχους με διώξεις και φυλακίσεις όπως οι κύριοι Σκουρλέτης και Βερναρδάκης επειδή πρόβαλαν αντιρρήσεις στις προκλητικά αντισυνταγματικά μεθοδεύσεις τους για την δημιουργία πελατείας 15.000; Ασφαλώς όχι. Και μάλλον είναι απίθανο να ενδιαφέρεται ο στρατηγικός σχεδιαστής κύριος Καρανίκας. Άρα η συζήτηση περί αναθεώρησης θα επανέρχεται κάθε φορά που χρειάζεται για την εξυπηρέτηση του μεγάλου σκοπού: της διακράτησης της εξουσίας. Αν χρειάζεται αναθεώρηση του Συντάγματος, πρέπει και θα γίνει, από σοβαρή πολιτική και νομοθετική εξουσία με εξίσου σοβαρή επιστημονική θεμελίωση.»
«Τρεις Μηχανικούς μπορεί να μου δώσει; Όχι, γιατί εκεί δεν έχει πελατεία.”
Σύμφωνα με τον κ. Καρπέτα και σε νομοθετικό υπάρχει η ίδια κατάσταση, καθώς όπως τόνισε: «Σε νομοθετικό επίπεδο τα πράγματα δεν είναι και δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Το νομοσχέδιο – σκούπα που έγινε νόμος – κουρελού 4483/17, με εξαίρεση ίσως τις διατάξεις περί ΔΕΥΑ και Μητρώου Δημοτών, δεν είναι παρά μία σειρά ρουσφετολογικών και πελατειακών διευθετήσεων στα φαυλοκρατικά πρότυπα του 19ου αιώνα, όπως ακριβώς και οι περίφημες 8.500 προσλήψεις στις οποίες κατέληξε αναγκαστικά το τυχυδιωκτικό εγχείρημα των 15.000 πελατών. Και ρωτάω εγώ τους κυρίους Υπουργούς: Προσωπικό για την Καθαριότητα μπορεί να έχω ανάγκη αλλά αν χρειαστεί κι εμείς θα πάρουμε την σκούπα και οι αντιδήμαρχοι και παρακάτω, και αυτή είναι μακρά παράδοση της αυτοδιοίκησης. Επειδή εγώ είμαι αρχαίος έλληνας, θυμάμαι από τα παιδικά χρόνια που έλεγαν “ο Πλυτάς ανέβηκε στο απορριμματοφόρο” αναφερόμενοι στον τότε δήμαρχο Αθηναίων. Αυτό το λύνουμε. Τρεις Μηχανικούς μπορεί να μου δώσει; Όχι, γιατί εκεί δεν έχει πελατεία.»
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα
Για να αποδείξει την αλήθεια των λεγομένων του ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης ανέφερε και το παρακάτω χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Να αναφερθώ τώρα σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Στο νομοσχέδιο – σκούπα που θα έλυνε όλα τα προβλήματα και θα γιάτρευε πάσα νόσο. Ζητήσαμε απεγνωσμένα και με κάθε τρόπο να συμπεριληφθούν δύο μόνο διατάξεις, για να μην μπερδεύονται οι άνθρωποι. Η πρώτη ήταν από το εγκαταλειφθέν νομοσχέδιο επί υπουργίας Βούτση διατυπωμένο αυτολεξεί όπως σε εκείνο το νομοσχέδιο και αφορούσε τη ρύθμιση του θέματος της αφής των καντηλιών και της περιποίησης των τάφων. Το οποίο όσοι έχουν νεκροταφεία το ξέρουν, είναι μία ντροπή και καταισχύνη και μία διαρκής τυμβωρυχία. Το δεύτερο ήταν η εκλογίκευση των διατάξεων και ιδίως η ερμηνεία τους για τα ανταποδοτικά. Καμία ανταπόκριση. Γιατί αυτά μπορεί να ντροπιάζουν ζώντες και τεθνεώτες και να ταλαιπωρούν τους δήμους αλλά δεν έχουν σχέση με τον μεγάλο στόχο που προαναφέραμε.»
«Οι μεγαλεπήβολες τάχα μεταρρυθμίσεις»
Και συνέχισε την σκληρή κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας: «Πολύς λόγος και θόρυβος γίνεται για μεγαλεπήβολες τάχα μεταρρυθμίσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, οι οποίες είναι οι εξής μία: η απλή αναλογική. Υπήρχε και μία δεύτερη. Ο περιορισμός των θητειών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία όμως εξαφανίστηκε μετά από μία πολύ εύστοχη και καίρια παρέμβαση του Γιώργου Ιωακειμίδη, ο οποίος τους είπε το δεχόμαστε αμέσως με την προϋπόθεση ότι θα ισχύει για όλο το πολιτικό προσωπικό, δηλαδή και για εσάς. Έκτοτε δεν ακούστηκε ξανά φωνή.
Κατά την άποψή μου, στο υπάρχον πολιτικό περιβάλλον και με την υπάρχουσα νομοθετική εξουσία δεν μπορούμε να περιμένουμε σοβαρές και αξιόπιστες λύσεις. Τα πράγματα θα γίνονται άρπα κόλλα και όπως κάθε φορά οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες επιβάλουν. Νομίζω ότι η τοπική αυτοδιοίκηση και δικαιούται και υποχρεούται να προβάλει, να αναδεικνύει και να μάχεται ανοιχτά την φαυλότητα, την ανευθυνότητα, την ανικανότητα και τον αδίστακτο τυχοδιωκτισμό που κυριαρχούν. Όχι μόνο γιατί την κακομεταχειρίζονται και την ευτελίζουν αλλά και διότι διαβρώνουν τα θεμέλια της δημοκρατίας, εξανδραποδίζουν την κοινωνία, εκχυδαΐζουν τον δημόσιο λόγο και εκπορνεύουν λέξεις, έννοιες, αρχές και αξίες.»
«Δεν πρέπει να σωπαίνουν οι δήμαρχοι»
Αμέσως μετά εξήγησε το ρόλο που θα πρέπει να έχουν οι δήμαρχοι σε αυτήν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και συγκεκριμένα ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης υποστήριξε: «Μπροστά σε τόσα και τέτοια εκφυλιστικά φαινόμενα οι λεγόμενοι τοπικοί άρχοντες δεν μπορούν να σωπαίνουν, δεν δικαιούνται να σωπαίνουν. Εχτές διατυπώθηκε εδώ από λαμπρό κατά τα άλλα αυτοδιοικητικό, τον Γιώργο Ιωακειμίδη, η άποψη ότι δεν είναι δουλειά δικιά μας “ποια είναι και τι κάνει η εκάστοτε κυβέρνηση”. Διαφωνώ απόλυτα και εκπλήσσομαι πως μπορεί να διατυπώνονται τέτοιες απόψεις από ανθρώπους του κύρους και της σοβαρότητας του Γιώργου Ιωακειμίδη.
Το δικαίωμα που έχει κάθε πολίτης να εκφράζει τις απόψεις του για τα δημόσια πράγματα και να υπερασπίζεται την δημοκρατία για εμάς είναι θεμελιώδες καθήκον και ύψιστη υποχρέωση. Γιατί ο καθένας στον χώρο του, στην κοινωνία του, είναι και ηγέτης, είναι και ταγός και δίνει μηνύματα στην κοινωνία.»
Μήπως είναι άσκοπη η ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση;
Το ερώτημα αν με τα δεδομένα που ανέλυσε είναι άσκοπη η ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση έθεσε στη συνέχεια της ομιλίας του από το βήμα του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ ο πρόεδρος της επιτροπής θεσμών της Κεντρικής Ένωσης και δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Μιλτιάδης Καρπέτας και έδωσε και την απάντηση.
Αναλυτικά, ο δήμαρχος είπε: «Με βάση τα όσα προανέφερα δεν μπορεί φυσικά να είμαι αισιόδοξος ούτε για το κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου μας, ούτε για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, ούτε για τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις, εκτός βέβαια από αυτές που επιβάλει η τρόικα και εφαρμόζουν αναγκαστικά πότε φλυαρώντας αντιμνημονιακά, πότε καμαρώνοντας όπως εχθές η κα Γεροβασίλη και υποκλέπτοντας. Αλλά αν τα πράγματα έχουν έτσι μήπως είναι άσκοπη η ενασχόλησή της τοπικής αυτοδιοίκησης και άκαιρο το θέμα του συνεδρίου μας; Όχι, κατηγορηματικά όχι και ιδού γιατί: Η χρόνια κρίση που περνάει η χώρα μας ενίσχυσε και ανέδειξε τις αρετές και τις δυνατότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης και βελτίωσε ραγδαία και κατακόρυφα το πολιτικό προσωπικό της. Εμείς πάθαμε και μάθαμε. Αντίθετα, διόγκωσε την παθολογία της κεντρικής πολιτικής εξουσίας, απαξίωσε και διέλυσε το προσωπικό της και μετέτρεψε την κεντρική πολιτική σκηνή σε πεδίο βολής, προβολής και ανάδειξης των πιο ακραίων, ανερμάτιστων, τυχοδιωκτικών και αδίστακτων στοιχείων της κοινωνίας από όλο το πολιτικό φάσμα. Να σημειώσουμε εδώ ότι το πολιτικό προσωπικό που στελεχώνει το σημερινό κυβερνητικό σχήμα είναι ότι πιο οικουμενικό έχει υπάρξει ποτέ, με μοναδική τιμητική εξαίρεση το ΚΚΕ, όλοι οι άλλοι πολιτικοί χώροι συμμετέχουν σε κυβερνητικές θέσεις. Μην παρασυρόμαστε και λέμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, είναι ο Παπαγγελόπουλος ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ; Ας αναζητήσουμε να βρούμε τι συγκροτεί αυτό το συνονθύλευμα;
Η ντε φάκτο αναβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και η θετικότατη διαφοροποίηση του πολιτικού προσωπικού της σε συνδυασμό με την κατάρρευση και εξαχρείωση της κεντρικής πολιτικής σκηνής αυξάνουν τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις μας. Αυτές ακριβώς οι ευθύνες επιβάλουν την κατάλληλη προετοιμασία για τις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται και αναπόφευκτα θα έρθουν. Ο μέχρι σήμερα διάλογος, οι μελέτες και η εμπειρία έχουν αποκρυσταλλώσει πολλές αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που αφορούν άμεσα ή έμμεσα την τοπική αυτοδιοίκηση και σε συνταγματικό και σε θεσμικό και σε νομοθετικό επίπεδο.
Αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και όλο και περισσότερο να προσεγγίζονται θέματα, να αποσαφηνίζονται και με επιστημονικά εργαλεία και με πολιτικούς τρόπους για να φτάσουμε στο πληρέστερο δυνατό και πιο ολοκληρωμένο σχέδιο προτάσεων για το εγγύς – ελπίζω – μέλλον.»
Η πρόταση του δημάρχου Μεταμόρφωσης προς τους συναδέλφους του
Στον επίλογο της ομιλίας του ο κ. Καρπέτας επανήλθε στην αρχική του προσέγγιση λέγοντας: «Θα τελειώσω επανερχόμενος στο σημείο που ξεκίνησα. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το Κράτος, τις Ζωές μας και την Ελλάδα σε ενεστώτα χρόνο. Μπορούμε όμως να προετοιμαζόμαστε για να το κάνουμε όταν θα έρθει η ώρα και θα το κάνουμε καλύτερα όσο καλύτερα και περισσότερο προετοιμασμένοι είμαστε. Υπό αυτήν την έννοια και το θέμα και το σύνθημα του Συνεδρίου είναι επιτυχή και είναι στόχος για το μέλλον. Σας ευχαριστώ.»