Νέα ανακοίνωση του Δήμου για τους συντελεστές των Ανταποδοτικών Τελών
Ο Δήμος Αμαρουσίου, με νέα του ανακοίνωση επανέρχεται στο ζήτημα των συντελεστών στα Ανταποδοτικά Τέλη του Δήμου και συγκεκριμένα επισημαίνει: “Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για όλους και μετά από 4 χρόνια όπου τα δημοτικά τέλη στο Μαρούσι με απόφαση της σημερινής Διοίκησης είχαν παραμείνει «παγωμένα» για τα σπίτια και τα μικρά καταστήματα, ο Δήμος Αμαρουσίου υιοθετεί για το 2012 μια νέα πολιτική δημοτικών τελών η οποία:
· προσαρμόζει την τιμολογιακή πολιτική του Δήμου στα όσα ορίζει ο «Καλλικράτης»
· στηρίζει στην πράξη τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας, απαλλάσσοντας από την καταβολή τελών στοχευμένες ομάδες πληθυσμού, με κριτήρια κοινωνικά και οικονομικά
· δίνει κίνητρα για να προσελκύσουμε στην τοπική μας αγορά νέους επαγγελματίες και επιχειρήσεις
Τι ισχύει για το 2012
Η νέα πολιτική δημοτικών τελών για το 2012 προβλέπει σημαντικές απαλλαγές για χιλιάδες νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού της πόλης μας.
1. Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών κατά 100% στους μακροχρόνια άνεργους, όπως αυτό αποδεικνύεται από την κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ
2. Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών κατά 100% στους άπορους.
3. Απαλλαγή κατά 100% από την καταβολή δημοτικών τελών για τους πολίτες με αναπηρία άνω του 67% ,όταν το μοναδικό τους εισόδημα είναι το επίδομα αναπηρίας.
4. Απαλλαγή κατά 100% από την καταβολή ανταποδοτικών τελών για τις πολύτεκνες οικογένειες με εισόδημα έως 60 χιλιάδες ευρώ. Πάνω από αυτό το εισόδημα, η απαλλαγή είναι κατά 50%.
5. Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών κατά 100% για τις τρίτεκνες οικογένειες με εισόδημα έως 40.000 ευρώ. Πάνω από αυτό το εισόδημα αυτό, απαλλαγή κατά 50%.
6. Απαλλαγή κατά 100% από την καταβολή δημοτικών τελών για τις μονογονεϊκές οικογένειες, (οικογένειες που αποτελούνται από ανύπαντρες μητέρες ή χήρες, που έχουν ανήλικο ή ανήλικα παιδιά με εισόδημα έως 20.000 ευρώ). Πάνω από αυτό το εισόδημα αυτό, απαλλαγή κατά 50%.
7. Απαλλαγή κατά 100% από την καταβολή δημοτικών τελών οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων έως 80 τετραγωνικά μέτρα, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των οποίων θα είναι για το 2011 έως 12.000 ευρώ. Για εισόδημα έως 15.000 ευρώ, η απαλλαγή είναι 50%.
8. Απαλλαγή κατά 50% από την καταβολή δημοτικών τελών για τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων από 80 -140 τετραγωνικά μέτρα, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των οποίων θα είναι για το 2011 έως 15.000 ευρώ.
9. Απαλλαγή κατά 100% από την καταβολή δημοτικών τελών για την πρώτη τριετία, για τους νέους επαγγελματίες δημότες μας, που κάνουν έναρξη ασκήσεως επαγγέλματος με έδρα το Μαρούσι. Για τα γραφεία εμπορικής χρήσης ( ιατρεία, δικηγορικά γραφεία , συμβολαιογραφεία) η απαλλαγή ισχύει για ένα έτος.
10. Μείωση στα γραφεία Βʼ κατηγορίας στα 7 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, από 7,75 ευρώ που ήταν το 2011.
11. Απαλλαγή κατά 100% από την καταβολή δημοτικών τελών για τα καταστήματα μέχρι 100 τ.μ. του ιστορικού εμπορικού κέντρου, που αποδεδειγμένα έχουν απώλεια εισοδήματος το 2011 κατά 100%.Για τα υπόλοιπα καταστήματα που έχουν μείωση εσόδων και κερδών κατά 30%, τα δημοτικά τέλη θα μειώνονται με αντίστοιχο τρόπο ανά δεκάδες μέχρι την τρίτη απαλλαγή στο 100%. Το ίδιο θα ισχύσει και για τα καταστήματα σε όλες τις γειτονιές του Αμαρουσίου ,όπως μίνι μάρκετ, καφενεία και ψιλικατζίδικα.
12. Αύξηση των δημοτικών τελών στα πάρκινγκ Α’ κατηγορίας στο υπερτοπικό κέντρο, από 5,5 και 6,5 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, στα 8,90 ευρώ το τ.μ
Η προσαρμογή στα όσα προβλέπει ο «Καλλικράτης»
Ο Δήμος Αμαρουσίου κατέληξε στη συγκεκριμένη πολιτική τελών, εφαρμόζοντας όσα προβλέπει ο Καλλικράτης , δηλαδή την υιοθέτηση 5 κατηγοριών τελών, όπου η μεγαλύτερη θα είναι ως 5 φορές υψηλότερη σε σχέση με την μικρότερη. Με δεδομένο ότι ο χαμηλότερος συντελεστής ήταν 1,1 ευρώ / τ.μ. (αφορούσε τις οικίες ως 80 τ.μ.) και ο υψηλότερος 9,25 ευρώ/τ.μ .(αφορούσε τους επαγγελματικούς χώρους άνω των 1.000 τ.μ.) , είχαμε δύο επιλογές.
· Η πρώτη επιλογή να διατηρήσουμε το χαμηλό συντελεστή 1,1 και να μειώσουμε στο 5,5 το συντελεστή για τους μεγάλους επαγγελματικούς χώρους. Αν το κάναμε αυτό, η απώλεια εσόδων για το Δήμο θα ήταν πολλά εκατομμύρια ευρώ, κι ουσιαστικά θα αναγκαζόμαστε να βάλουμε λουκέτο. Θα τιμωρούσαμε τα νοικοκυριά και θα επιβραβεύαμε τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Γι αυτό δεν την επιλέξαμε.
· Η δεύτερη επιλογή , που τελικά επιλέξαμε, ήταν να αυξήσουμε από 0,15 λεπτά ως 0,75 λεπτά του ευρώ το τ.μ. για τις οικίες (μηνιαία επιβάρυνση της τάξης των 5 ευρώ), έτσι ώστε να μην αναγκαστούμε να μειώσουμε σε μεγάλο βαθμό τα τέλη που πληρώνουν οι εμπορικές χρήσεις.
Με δεδομένο ότι το 75% των εσόδων από τα ανταποδοτικά τέλη προέρχεται από τις εμπορικές χρήσεις και μόλις το 25% από τα νοικοκυριά, επιλέξαμε αυτήν την επιλογή, γιατί σε συνδυασμό με τις απαλλαγές που θεσπίσαμε, πετυχαίνουμε:
· Να μην έχουμε μεγάλη απώλεια εσόδων από τις μεγάλες εμπορικές χρήσεις , που δημιουργούν και τη μεγαλύτερη όχληση και περιβαλλοντική επιβάρυνση .
· Να απαλλάξουμε από 50-100% από την καταβολή τελών, όλες τις ευπαθείς και αδύναμες οικονομικά κοινωνικές ομάδες
· Να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε τα έσοδα προκειμένου να λειτουργεί ο Δήμος και η πόλη, παρέχοντας στους συμπολίτες μας υπηρεσίες ποιότητας.
Ψεύτες και λαϊκιστές όσοι μιλούν για αύξηση ως 70%
Όσοι λοιπόν ισχυρίζονται με τις ψευδείς ανακοινώσεις τους ότι αυξήθηκαν από 10-70% τα δημοτικά τέλη στο Μαρούσι, κάνουν φτηνό λαϊκισμό.
Αγνοούν τις απαλλαγές που θεσπίσαμε και αφορούν χιλιάδες οικογένειες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της πόλης . Δεν αντιλαμβάνονται την ανάγκη να δοθούν κίνητρα από το Δήμο μας ώστε να προσελκύσουμε στην πόλη νέους επαγγελματίες, προκειμένου να «δώσουμε» ζωή σε δεκάδες κλειστούς σήμερα επαγγελματικούς χώρους, η ενοικίαση των οποίων θα προσφέρει εισόδημα σε δεκάδες οικογένειες του Αμαρουσίου αλλά και έσοδα στα δημοτικά ταμεία. Αδιαφορούν για το οικονομικό μέλλον του Δήμου και την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει στους πολίτες.
Με επιχειρήματα «Κόντρα στη λογική», αποδεικνύεται ότι επιθυμούν ένα Δήμο που θα μαζεύει μόνον σκουπίδια, θα ανάβει μόνον τις λάμπες και δεν θα προσφέρει καμία άλλη υπηρεσία. Η Διοίκηση Πατούλη πάει κόντρα σε αυτούς που πιστεύουν ότι ο ρόλος του Δήμου είναι αυτός του «σκουπιδιάρη» και του «καντηλανάφτη».”