Εμπεριστατωμένο άρθρο του μέλους της Παράταξης «Ελπίδα για τη Μεταμόρφωση», κ. Γιώργου Στρογγυλούδη
Τα σοβαρά προβλήματα που θα προκαλέσει στα παιδιά και τους γονείς, η υποχρεωτική 2ετής φοίτηση των παιδιών στα Νηπιαγωγεία της χώρας που πρόσφατα πέρασε από τη Βουλή, καταγράφει στο άρθρο που μας απέστειλε ο κ. Γιώργος Στρογγυλούδης, μέλος της Ανεξάρτητης Δημοτικής Παράταξης «Ελπίδα για τη Μεταμόρφωση».
Αναλυτικά, ο κ. Στρογγυλούδης αναφέρει: «Πριν λίγες ημέρες, μέσω το άρθρου 33 του νόμου 4521/2018 ψηφίστηκε η υποχρεωτική 2ετής φοίτηση των παιδιών στα Νηπιαγωγεία της χώρας, ήτοι εγγραφή στα νηπιαγωγεία όσων παιδιών έχουν «κλείσει» τα 4 έτη, με υλοποίηση της διάταξης σε βάθος τριετίας, όπως προβλέπει ο σχετικό Νόμος 4521/2018.
Την απόφαση χαιρετίζει η ΔΟΕ (http://doe.gr/5065/) δηλαδή η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος, οι Δάσκαλοι.
Την απόφαση χαιρετίζει ο ΣΑΝ (http://www.ipaideia.gr/paideia/o-san-gia-tin-ipoxreotiki-dieti-prosxoliki-ekpaideusi), Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών.
Από την άλλη πλευρά ο Σύλλογος Βρεφονηπιοκόμων Ελλάδας διατηρεί τις επιφυλάξεις του, λέγοντας ότι δεν είναι αντίθετος με τη ρύθμιση αλλά (δικαίως) ανησυχεί για την βιωσιμότητα του κλάδου (http://www.ipaideia.gr/paideia/o-sve-gia-tin-eksaggelia-dixronis-ipoxreotikis-prosxolikis-agogis).
Κι όλα αυτά διαδραματίζονται με φόντο και με πειραματικό υποκείμενο (πειραματόζωο) τα παιδιά και τους γονείς.
ΠΙΘΑΝΟΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ:
Ο Υπουργός Παιδείας, αυτής της «προοδευτικής» Κυβέρνησης της «1ης φοράς Αριστερά», το «Νέο», δηλαδή, κι όχι το σάπιο, εκείνο το «Παλιό», δήλωνε το 2017 :
«Η φοίτηση των προ-νηπίων θα είναι υποχρεωτική μετά τη θεσμοθέτηση της 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δηλαδή σε βάθος τριετίας. Στο διάστημα αυτό, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα γίνει εκτενής και ουσιαστικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκπαιδευτικούς, γονείς κ.λπ.), ώστε η ένταξη των προ=νηπίων στην υποχρεωτική εκπαίδευση να γίνει με τον πλέον ομαλό τρόπο». (https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/paideia/156231/anakoinosi-tou-yp-paideias-gia-tin-eggrafi-pronipion-sta-dimosia-nipiagogia)
ΠΙΘΑΝΟΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ:
Οι Δήμοι και οι εργαζόμενοι σε αυτούς, που σήμερα έχουν οικειοθελώς αναλάβει την ευθύνη της λειτουργίας των βρεφονηπιακών δομών, μιας και είναι όχι «δημόσιες» αλλά «δημοτικές», δεν κλήθηκαν ΠΟΤΕ κι από ΚΑΝΕΝΑΝ να συμμετάσχουν σε όποια μορφή διαβούλευσης/συζήτησης για ένα θέμα που δεν μπορεί να είναι «Ούτε τίτλος τραγουδιού ούτε σύνθημα στον τοίχο. Είναι σύνθετη και πολυδιάστατη «πολιτική» που απαιτεί προετοιμασία, διασφαλισμένες προϋποθέσεις και προδιαγραφές.» Όπως γράφει σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Μάλιστα η αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ που ζήτησε να συζητήσει με τον Υπουργό «έφαγε πόρτα» αφού τους είπε ότι πρώτα θα νομοθετήσει και μετά το συζητάμε.
Δείτε τις ανακοινώσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ :
α) https://www.poeota.gr/images/poe-ota-content/687/204-2018site.pdf
β) https://www.poeota.gr/images/poe-ota-content/684/203-2018site.pdf
ΠΙΘΑΝΟΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ:
Ο νόμος 4521/2018 με θέμα «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής» μπορεί να τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση (You know OPENGOV αυτό που θέσπισαν κάποιοι από τα παλιά), αλλά η «1η φορά Αριστερά» της διαβούλευσης και των «λαϊκών συνελεύσεων» (πριν την καρέκλα) έθεσαν σε διαβούλευση σχέδιο Νόμου με 23 άρθρα κι έφεραν προς ψήφιση Νομοσχέδιο με 49 άρθρα, μεταξύ των οποίων και το επίμαχο άρθρο 33. Δείτε το (http://www.opengov.gr/ypepth/?p=3758).
Στην αριθμητική ξέρουμε ότι : 49-23= 26.
Δηλαδή, 26 ολόκληρα άρθρα που αφορούν τις ζωές των παιδιών, συμπεριλαμβανομένου και του επίμαχου άρθρου 33 όπως προείπα, ήρθαν προς ψήφιση χωρίς διαβούλευση, ασχέτως εάν τι υπόσχονταν το Υπουργείο πέρυσι.
Στη Δημοκρατία η νομοθετική εξουσία ασκείται προς όφελος των πολλών.
Όταν συστηματικά ασκείται προς όφελος της μιας ή της άλλης κοινωνικής ομάδας, δηλαδή προς όφελος των λίγων τότε ονομάζεται «Τυραννία» κι αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι γονείς.
Αλλά ας δούμε τι άλλο γνωρίζουν σίγουρα οι γονείς:
ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΤΙ:
Εάν ρωτήσουν το Νηπιαγωγείο της περιοχής τους: «Το παιδί μου είναι προνήπιο. Κινδυνεύει να μείνει εκτός νηπιαγωγείου;»
Η απάντηση που ισχύει είναι: «Ο μέγιστος αριθμός παιδιών ανά τμήμα είναι 25. Μπορείτε να εγγράψετε το παιδί σας στο νηπιαγωγείο που υπάγεστε μέσα στην προθεσμία (Από 2 Μαϊου έως 20 Μαϊου). Εάν στο νηπιαγωγείο συγκεντρωθούν περισσότερα από 25 παιδιά ανά τάξη, τότε μπορεί να δημιουργηθεί νέο τμήμα στο νηπιαγωγείο εάν υπάρχει διαθέσιμη αίθουσα. Στην περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, τότε η προϊσταμένη του νηπιαγωγείου αποστέλλει στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τα ονόματα των νηπίων και προνηπίων που διαμένουν στα όρια της περιφέρειας του Νηπιαγωγείου. Η Επιτροπή τότε πραγματοποιεί κλήρωση μεταξύ των νηπίων και προνηπίων έως να συμπληρωθούν 25 παιδιά. Όσα παιδιά δεν κληρωθούν κατανέμονται στα γειτονικά νηπιαγωγεία σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας τους. Από την κλήρωση εξαιρούνται αδέλφια παιδιών που ήδη φοιτούν στο ίδιο ή συστεγαζόμενο νηπιαγωγείο ή δημοτικό. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται το αργότερο μέχρι τις 10 Ιουνίου.»
ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΤΙ:
Εάν ρωτήσουν το Νηπιαγωγείο της περιοχής τους: «Στο νηπιαγωγείο της περιοχής μου δεν έχει ολοήμερο. Τι πρέπει να κάνω;»
Η απάντηση που ισχύει είναι: «Σε περίπτωση που το νηπιαγωγείο στο οποίο υπάγεστε σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας σας δεν έχει ολοήμερο τμήμα, τότε δηλώνετε στην εγγραφή τον Μάιο ότι επιθυμείτε ολοήμερο παρόλο που δεν υπάρχει, διότι ενδέχεται να συγκεντρωθούν και άλλα αιτήματα γονέων και να λειτουργήσει ολοήμερο τμήμα. Σε περίπτωση που δε συγκεντρωθεί ικανός αριθμός αιτημάτων και δεν ιδρυθεί ολοήμερο τμήμα, τότε ο Διευθυντής Εκπαίδευσης θα σας τοποθετήσει σε γειτονικό σχολείο το οποίο να διαθέτει ολοήμερο τμήμα.»
Οι ανωτέρω απαντήσεις υπάρχουν αναρτημένες σε επίσημο site Δημόσιου Νηπιαγωγείου της χώρας (http://6nipkorinth.wixsite.com/6nip/school-registration) και όπως διαπιστώνετε περιέχουν τις λέξεις :
«Σε περίπτωση που δεν»
«ίσως»
«Ενδέχεται»
«Μπορεί να δημιουργηθεί»
«Με κλήρωση»
ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΤΙ:
Ότι η καλύτερη λύση είναι οι Βρεφονηπιακές δομές του Δήμου!
Γιατί είναι οργανωμένες.
Γιατί διαθέτουν άριστα καταρτισμένο και έμπειρο προσωπικό.
Γιατί το παιδί τους θα περάσει όμορφα.
Γιατί θα φάει σπιτικό φαγητό από τη μαγείρισσα του Βρεφονηπιακού κι όχι χθεσινό που έφερε από το σπίτι, ξαναζεσταμένο σε φούρνο μικροκυμάτων μέσα σε ένα μπολ, το οποίο(μάλιστα) το παιδί θα το φάει πάνω στο θρανίο όπου πριν λίγο ζωγράφιζε και για τις ανάγκες σίτισης μετατρέπετε σε τραπέζι.
Γιατί μπορεί να κοιμηθεί σε κρεβατάκι.
Γιατί χωρίς «ίσως» και «ενδέχεται» ΟΛΟΙ οι βρεφονηπιακοί των Δήμων λειτουργούν με ολοήμερο πρόγραμμα.
Γιατί λειτουργούν και τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και το Πάσχα και τα Χριστούγεννα.
ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΤΙ:
Συμβαίνει στα ολοήμερα των Δημοτικών Σχολείων. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι τραβούν «τον παθών τους τον τάραχο» κάθε καινούρια σχολική χρονιά, μέχρι να λειτουργήσει το ολοήμερο πρόγραμμα που σε πολλές περιπτώσεις ξεκινάει το Νοέμβρη!
Τι συνταρακτικό συνέβη ώστε να αλλάξει αυτό;
Ως δημότης Μεταμόρφωσης κι ως ενεργός πολίτης αυτής της πόλης θα αναφερθώ στο δικό μας παράδειγμα, στην πόλη μας:
Το 70% των παιδιών που φιλοξενούνται στις βρεφονηπιακές δομές του Δήμου ΔΕΝ πληρώνουν τροφεία, λόγω της συμμετοχής μας στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» της Ε.Ε, το οποίο ισχύει έως το 2025 και δεν διαφαίνεται καμία αιτία και κανένας λόγος να διακοπεί μιας και ήδη λειτουργεί με επιτυχία περίπου 22 χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Τα παιδιά που δεν φιλοξενούνται μέσω του προγράμματος, υπόκεινται σε τροφεία, με εξαίρεση παιδιά γονέων με πολύ χαμηλό εισόδημα.
Τελικά, οι λίγοι που επιβαρύνονται με τροφεία και είναι μάλλον όσοι μπορούν να πληρώσουν νομίζω ότι θα επέλεγαν να συνεχίσουν να πληρώνουν, αντί της δωρεάν συμμετοχής σε ένα Δημόσιο Νηπιαγωγείο του «ίσως», του «εάν», του «εξαρτάται» και του «ενδέχεται».
Η δημόσια και δωρεάν παιδεία του «ίσως»- του «μπορεί» και του «ενδέχεται» θα μπορούσε να «αναστηθεί» και να αποκτήσει «σάρκα και οστά» όταν αποφασίσει ο κάθε Υπουργός να εργαστεί για αυτό…
Ακόμη και με εργαζόμενους «ομήρους» 8μήνων και λοιπών συμβάσεων – οι οποίες ασυζητητί έπρεπε να ήταν αορίστου χρόνου με δεδομένο το απόλυτα ξεκάθαρο οργανόγραμμα λειτουργίας των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών – οι δημοτικές δομές ανταποκρίνονται πάρα πολύ καλά στην αποστολή τους.
Κάποιοι θα κατέληγαν «καλό είναι να σκύψει η πολιτεία πάνω στις δομές αυτές». Εγώ τελειώνω λέγοντας : Μακάρι η πολιτεία να τις αφήσει ήσυχες να δουλέψουν και μακάρι οι Δημοτικές Διοικήσεις (όλης της χώρας) να καταφέρουν να προσφέρουν τις δομές δωρεάν σε όλους τους κατοίκους, εάν κάτι τέτοιο μπορεί να καταστεί εφικτό.
Στρογγυλούδης Γεώργιος
Μέλος της Ανεξάρτητης Δημοτικής Παράταξης «Ελπίδα για τη Μεταμόρφωση».»