Κατά πλειοψηφία ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Ιωνίας, στην πρόσφατη συνεδρίασή του, το «πάγωμα» των συντελεστών των δημοτικών τελών, ενώ με παράλληλη απόφασή του το Σώμα αποφάσισε να μειωθούν τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού κατά 50% σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Πιο συγκεκριμένα, εισηγούμενος το θέμα των ανταποδοτικών τελών (καθαριότητας και φωτισμού) ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Μάκης Τσαούσης, είπε πως μπορεί από τη μια πλευρά να κόβονται τα έξοδα κίνησης των εργαζομένων και να μειώνονται οι υπερωρίες αλλά από την άλλη αναμένονται μειωμένα έσοδα λόγω της μείωσης των τετραγωνικών μέτρων κατοικιών και επιχειρήσεων που ηλεκτροδοτούνται σύμφωνα με ενημέρωση του Δήμου από τη ΔΕΗ. Επίσης, ο Αντιδήμαρχος είπε πως θα υπάρχουν επιπλέον έξοδα τη νέα χρονιά για καύσιμα, ανταλλακτικά και εργασίες συντήρησης και επισκευής των οχημάτων του Δήμου. Συμπληρώνοντας ο Δήμαρχος, κ. Ηρακλής Γκότσης εξήγησε στο Σώμα πως το μισθολογικό κόστος για το Δήμο του χρόνου (επί των βασικών μισθών των εργαζομένων) θα είναι αυξημένο λόγω των εισφορών και φορολογικών κρατήσεων.
Π. Μανούρης: «Να μειώσουμε τα τέλη ως ένδειξη συμπαράστασης στους δημότες μας»
Ο επικεφαλής της παράταξης “Νέα Ιωνία-Νέα Άποψη”, κ. Παναγιώτης Μανούρης, τόνισε αρχικά πως η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στο κομμάτι της διαχείρισης των απορριμμάτων και υπογράμμισε την ανάγκη να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες σε κεντρικό επίπεδο αλλά και να αλλάξει συνολικά η κουλτούρα της ελληνικής κοινωνίας σε αυτό το ζήτημα. Έμφαση έδωσε και στο ζήτημα της διαχείρισης της ανακύκλωσης σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή δεν είναι πραγματικά ανταποδοτική για το Δήμο και απλά συμβάλει στην μείωση του όγκου των σκουπιδιών. Η πρόταση του κ. Μανούρη ήταν να γίνει μια κίνηση συμπαράστασης από το Δήμο προς τους δημότες με μια απόφαση ενδεικτικής μείωσης περίπου 6-7% των τελών ζητώντας παράλληλα να μειωθούν χρήματα από άλλους κωδικούς των εξόδων όπως την αγορά οχημάτων. “Θα δείξουμε ότι εμείς είμαστε εδώ….θα δείξουμε τη βούληση μας” τόνισε ο κ. Μανούρης. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι τοποθετήσεις δύο άλλων Συμβούλων της παράταξης, του κ. Μιλτιάδη Κανναβού και του κ. Γιάννη Λαζαρίδη. Ο κ. Κανναβός είπε πως με βάση τη μείωση των παραγόμενων σκουπιδιών και τον περιορισμό των υπερωριών και τη λογική πως ο Δήμος πρέπει να έχει κοινωνική ευαισθησία είναι εφικτή μια μείωση των ανταποδοτικών χωρίς να επηρεαστεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Επίσης ζήτησε ο υπολογισμός των ανταποδοτικών τελών να γίνεται με ζώνες βάσει πολεοδομικών κριτηρίων. Υπέρ της μείωσης των συντελεστών τάχθηκε και ο κ. Λαζαρίδης που μίλησε για μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά 30% αλλά και των υπερωριών. “Ας δώσουμε ένα μήνυμα” ήταν η έκκλησή του. Ο κ. Νίκος Μπράτιμος, που διετέλεσε Αντιδήμαρχος Οικονομικών την προηγούμενη περίοδο, είπε πως αν γίνει έλεγχος κωδικό-κωδικό στα έξοδα περισσεύουν 500.000 ευρώ. “Οπότε μια μείωση 5% δεν θα δημιουργήσει θέμα” συμπλήρωσε για να προσθέσει πως με μια καλή διαχείριση η δημοτική αρχή και αυτοκίνητα μπορεί και να αγοράσει οχήματα αλλά και κάνει τη μείωση
Ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της ΠΑΚ, κ. Άρης Χατζησαββίδης ξεκίνησε την τοποθέτησή του θυμίζοντας τις εξαγγελίες του προεκλογικού προγράμματος της διοίκησης για τις οποίες είπε πως πέρα από τη μείωση στις ευπαθείς ομάδες οι υπόλοιπες “δεν βλέπουμε να υλοποιούνται”. Ο κ. Χατζησαββίδης είπε πως είναι ανάγκη να υπάρχει πραγματική ανταπόδοση στον τομέα της καθαριότητας, ώστε να λειτουργεί με βάση την αρχή “όσα σκουπίδια παράγεις τόσα πληρώνεις” και ζήτησε να γίνουν σοβαρές μελέτες προς αυτήν την κατεύθυνση. Παράλληλα πρότεινε να διεκδικηθεί από τους δήμους η επιστροφή χρημάτων από την ανακύκλωση υλικών, ενώ εξέφρασε και τους ενδοιασμούς του για την ανταποδοτικότητα των χρημάτων που δίνει ο Δήμος στον ΕΣΔΚΝΑ. Τέλος, ζήτησε να υπάρξει εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας για να μειωθεί και το ποσό που δίνει ο Δήμος για το φωτισμό κοινόχρηστων χώρων
“Λαϊκή Συσπείρωση”: «Να επεκταθεί η λίστα των ευπαθών ομάδων»
Ο επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση, κ. Παναγιώτης Τσουκαλάς, έθεσε θέμα γενικότερης πολιτικής αντίδρασης του Δήμου προς την κατεύθυνση της κατάργησης των δημοτικών τελών αλλά και ενάντια στις εφαρμοζόμενες πολιτικές της κυβέρνησης. “Χρειάζεται να συγκροτηθεί ένα κίνημα αντιμνημονιακό…η κατάσταση θα χειροτερέψει και δεν μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο να περιορίζεται στο πως θα τα καταφέρει ο Δήμος. Μπορεί ο Δήμος να αντιπαλέψει αυτήν την πολιτική μαζί με το λαϊκό κίνημα” υποστήριξε ο κ. Τσουκαλάς. Η πρόταση της παράταξης όπως την κατέθεσε ο κ. Τσουκαλάς ήταν να επεκταθεί η λίστα των ευπαθών ομάδων στις οποίες θα μειωθούν κατά 50% ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτήν και άλλες κατηγορίες όπως οι μονογονεϊκές και οι τρίτεκνες οικογένειες
Τι απάντησε η Διοίκηση του Δήμου
Από την πλευρά της διοίκησης ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, κ. Φώτης Τσομπάνογλου, είπε πως η αγορά οχημάτων έρχεται από την προηγούμενη χρόνια και υπογράμμισε πως χρειάζονται τα νέα οχήματα καθώς τα υπάρχοντα έχουν αρκετά προβλήματα. Επίσης είπε πως απαιτείται επιπλέον και η αγορά νέων κάδων. Ο κ. Γκότσης αναφερόμενος στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης είπε πως υπάρχουν πράγματα που είναι έξω από τις δυνάμεις του Δήμου. Παραδείγματος χάρη ανέφερε πως δεν μπορεί να γίνεται κουβέντα για ανακύκλωση όταν δεν υπάρχει Σταθμός Μεταφόρτωσης. Αναφορικά με τις προτάσεις για μείωση ο Δήμαρχος σημείωσε πως αν ο προϋπολογισμός των ανταποδοτικών πέσει έξω δεν θα μπορέσει η διοίκηση να αναπληρώσει το κενό από άλλο κωδικό και θα υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών. “Και εμείς θα θέλαμε μείωση αλλά αναγκαζόμαστε να κινηθούμε σε αυτά τα πλαίσια…τα πράγματα είναι πολύ στριμωγμένα” είπε ο Δήμαρχος που πρόσθεσε πως από τη στιγμή που η διοίκηση κάνει μείωση στις ευπαθείς ομάδες δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο. Πάντως, άφησε ένα περιθώριο για αλλαγές μέχρι τον Ιούνιο ανάλογα με την πορεία των εσόδων μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Τη συζήτηση έκλεισε ο κ. Τσαούσης που προέβλεψε πως τα πράγματα το 2012 θα είναι πολύ χειρότερα από φέτος. “Οι αριθμοί που βάζουμε φοβάμαι ότι είναι πλασματικοί…τα ποσοστά μειώσεων θα είναι ένα πυροτέχνημα” δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η ώρα της ψηφοφορίας
Ακολούθησε η ψηφοφορία επί των τελών με την πλειοψηφία να ψηφίζει τις προτάσεις της διοίκησης. Καταψήφισαν η μείζων αντιπολίτευση (η πρόταση της οποίας ήταν τελικά για μείωση 5%) και οι κ.κ. Θωμαίδου και Μπράτιμος, λευκό ψήφισαν οι Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης και παρών δήλωσε ο κ. Χατζησαββίδης.
Με άλλη απόφασή του το Σώμα ενέκρινε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής να υπάρχει μείωση των τελών καθαριότητας και φωτισμού σε ευπαθείς ομάδες. Η απόφαση αφορά τους άπορους, τους πολύτεκνους και τους ανάπηρους με αναπηρία άνω του 80%. Ο Δήμαρχος, κ. Ηρακλής Γκότσης, απαντώντας στη Λαϊκή Συσπείρωση που ζητούσε επέκταση της λίστας τόνισε πως το θέμα απασχόλησε ιδιαίτερα τη διοίκηση και ιδιαίτερα για την ένταξη περισσότερων ομάδων αλλά όπως συμπλήρωσε ο νόμος ορίζει τις κατηγορίες. Επίσης μια άλλη ευνοϊκή ρύθμιση ήταν η υπαγωγή των γραφείων σωματείων από το συντελεστή της γενικής χρήσης σε αυτόν της οικιακής, δηλαδή στα 1,57 ευρώ το τ.μ. από τα 5,33 ευρώ που ισχύει σήμερα.
Οι συντελεστές
Αναφορικά με τα ανταποδοτικά τέλη οι συντελεστές έχουν ως εξής
• για στεγασμένους χώρους κατοικιών και κοινόχρηστους χώρους οικιών και πολυκατοικιών 1,57 ευρώ το τ.μ.
• για στεγασμένους χώρους που χρησιμοποιούνται για καταστήματα, βιομηχανίες και κοινόχρηστους χώρους αυτών 5,33 ευρώ το τ.μ. Ο Φόρος Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων (ΦΗΧ) παραμένει στα 0.27 ευρώ ανά τετραγωνικό για τους στεγασμένους χώρους και 0,10 ευρώ για τους μη στεγασμένους.