Αναπτύχθηκε η δημιουργία και η πορεία του γυναικείου αθλητισμού
Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9 Μαρτίου στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας, η προγραμματισμένη από τον ΟΠΑΝ εκδήλωση με θέμα: «Γυναίκα και Αθλητισμός», που ήταν ενταγμένη στο γενικό πρόγραμμα του Δήμου, για τον εορτασμό της Παγκόσμιας ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ.
Το θέμα ανέπτυξε ο ιστορικός του αθλητισμού και αθλητικός στατιστικολόγος κ. Ιωάννης Κυριακός, ο οποίος, ως ο πλέον ειδικός, εμβάθυνε στις απαρχές του γυναικείου αθλητισμού διεθνώς, για να φθάσει στον ελληνικό γυναικείο αθλητισμό. Με στοιχεία και φωτογραφίες μετέφερε στο ακροατήριο την «περιπετειώδη» πορεία του γυναικείου αθλητισμού, ο οποίος σήμερα είναι αυτός που φέρνει τα μετάλλια και τη δόξα στον ελληνικό στίβο.
Για το ίδιο θέμα είχε προσκληθεί η ιατρός βιοπαθολόγος κυρία Τούτουζα Μαρίνα, η οποία τα τελευταία έξι χρόνια ασχολείται προσωπικά με το χαλαρό τρέξιμο. Ως δρομέας, ως επιστήμων και ως γυναίκα έδωσε στο ακροατήριο στοιχεία παραδειγματισμού, που προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στη γυναίκα, αλλά και σε όλους τους ανθρώπους.
Στην εκδήλωση παρίστατο ως τιμώμενη η πρώτη γυναίκα που έτρεξε Μαραθώνιο, η κυρία Χριστοδούλου Ζωζώ, η οποία μετά την παραλαβή της τιμητικής πλακέτας της ανέβηκε στο βήμα και είπε με απλά λόγια το πώς έτρεξε το 1974 Μαραθώνιο. Τότε που δεν υπήρχε καμία άλλη Ελληνίδα σε τέτοιο κοπιώδες αγώνισμα. Η κ. Χριστοδούλου ήταν αθλήτρια του Α.Ο. Φιλοθέης σε μεσαίες αποστάσεις: 800 μ. και 1.500 μ., αλλά την δελέαζε το αγώνισμα του Μαραθωνίου. Ποτέ όμως στις διοργανώσεις του Μαραθωνίου στην Κλασική Διαδρομή δεν είχε τρέξει γυναίκα. Τη χρονιά εκείνη στις 19.10.1974 είχαν δηλώσει να τρέξουν για πρώτη φορά 44 Γερμανίδες αθλήτριες. Το άκουσμα αυτής της είδησης έδωσε την ευκαιρία στη νεαρή αθλήτρια Ζωζώ Χριστοδούλου και στον προπονητή της κ. Ηλία Αντζουλάτο, να αποφασίσουν τη συμμετοχή της, παρά την ελλιπή προετοιμασία. Έλαβε μέρος και τερμάτισε 6η ανάμεσα στις γυναίκες, σε χρόνο 5:01.20. «Δεν ήθελα να αποδείξω τίποτε. Ήθελα να τρέξω Μαραθώνιο…», λέει σήμερα αναπολώντας σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια του γυναικείου αθλητισμού. Η κ. Χριστοδούλου έχει τιμηθεί επανειλημμένα για το επίτευγμά της. Σήμερα είναι μία «εθελόντρια διαρκείας» σε εκδηλώσεις του ΣΕΓΑΣ.
Για τον γυναικείο αθλητισμό είχε προσκληθεί ο κ. Μποντικούλης Δημήτρης, παλαιός πρωταθλητής του βάδην, δημιουργός του μοναδικού σε μέγεθος και ιστορία Αθλητικού Μουσείου, ο οποίος εξέθεσε σειρά φωτογραφιών από το αρχείο του, εμφανίζοντας ιστορικές μορφές γυναικών διαφόρων αθλημάτων. Ο κ. Μποντικούλης σήμερα έχει στεγασμένο το Μουσείο του στους χώρους του Γυμναστηρίου «Ιωάννης Φωκιανός», ακριβώς απέναντι από το Παναθηναϊκό Στάδιο, που του έχουν παραχωρηθεί από το Υπουργείο παιδείας.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν τρεις Ιωνιώτισσες Αθλήτριες, οι οποίες, η κάθε μία σε διαφορετικό άθλημα, ήταν πρωταθλήτριες και σήμερα αποτελούν παράδειγμα θέλησης και αθλητικού ήθους.
Κατά σειρά βραβεύθηκαν: 1) η κ. Ναϊσίδου Σοφία, αθλήτρια του χάντμπολ. Η κ. Ναϊσίδου (πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ), ήταν για πολλά χρόνια αθλήτρια του χάντμπολ με πολλές διεθνείς διακρίσεις. Στη συνέχεια ήταν προπονήτρια της ομάδας του ΟΦΝΙ, και πάλι με διεθνείς διακρίσεις.
2) η κ. Καπογιάννη Ελένη, πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ, υπήρξε αθλήτρια του μπάσκετ με πολλές συμμετοχές και διακρίσεις με τις Εθνικές Ομάδες Νεανίδων και Γυναικών. Στη συνέχεια ως προπονήτρια μεγάλων ομάδων κατέκτησε πρωταθλήματα και κύπελλα Ελλάδας. Έχει τιμηθεί επανειλημμένα από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Προπονητών για τις επιδόσεις της και την προσφορά της στο γυναικείο μπάσκετ στην Ελλάδα.
3) η κ. Κωστοπούλου Μαρία, αθλήτρια του βόλεϊ, με διεθνή πορεία και διακρίσεις με την Εθνική ομάδα του βόλεϊ. Αργότερα ασχολήθηκε με το beach volley και σήμερα με την ομάδα βόλεϊ ενηλίκων. Την πλακέτα της κ. Κωστοπούλου παρέλαβε ο Πρόεδρος του ΑΣΠ «ΙΩΝΕΣ» κ. Παναγόπουλος (λόγω εκτάκτου οικογενειακού προβλήματος της τιμώμενης).
Στην εκδήλωση παρίστατο η Γραμματέας του Συλλόγου Ολυμπιονικών κ. Μωραϊτίδου Εύη, η οποία ανέβηκε στο βήμα και αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες της για την πρόσκληση, αλλά και για την σφαιρική ανάπτυξη της δημιουργίας και της πορείας του ελληνικού γυναικείου αθλητισμού, αναφέρθηκε στο ρόλο του Συλλόγου Ολυμπιονικών, που σήμερα προσπαθεί να εμφυσήσει στα νέα παιδιά το «ευ αγωνίζεσθαι».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: ο Δήμαρχός μας κ. Γκότσης, ο Πρόεδρος του ΟΠΑΝ κ. Αμανατίδης, οι Αντιδήμαρχοι: κυρία Αθυμαρίτου, ο κ. Κυριακόπουλος και ο κ. Χατζηϊωάννου, η Δημοτική Σύμβουλος (εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης Δύναμη Προοπτικής και της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας) κ. Γεωργιάδου. Εκπρόσωποι Συλλόγων: η Πρόεδρος του Συλλόγου Σμυρναίων κ. Αθηνάκη, το μέλος του ιδίου Συλλόγου κ. Ανθρακίδου, ο Πρόεδρος του ΑΓΣ «ΑΝΑΤΟΛΗ» Νέας Ιωνίας κ. Βασιλείου, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Φυσιολατρικού κ. Χομπάς, ο Πρόεδρος της ΔΙΑ.Π.Ε. κ. Δαρμογιάνης, ο Πρόεδρος του ΑΣΠ «ΙΩΝΕΣ» και τρία μέλη του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Αθήνας: η Πρόεδρος κ. Μπερτσάτου, η ταμίας κ. Μιχαλογιαννάκη και η έφορος κ. Μπούκα.
Ο Σύλλογός μας είχε αναλάβει, συνεργαζόμενος με τον ΟΠΑΝ, την πρόσκληση του κ. Κυριακού, της κ. Τούτουζα και της κ. Χριστοδούλου και το συντονισμό της εκδήλωσης.
Κλείνοντας η βραδιά χαρακτηρίστηκε υψηλού επιπέδου και απαραίτητη για το γενικό θέμα του αφιερώματος και των εκδηλώσεων για τη ΓΥΝΑΙΚΑ.