Το πρώτο Συμπόσιο Γλυπτικής πραγματοποιείται στην Μεταμόρφωση
Με στόχο να φέρει μία σημαντική αισθητική αναβάθμιση στην πόλη, πραγματοποιείται στον δήμο Μεταμόρφωσης το πρώτο Συμπόσιο Γλυπτικής, στο Κτήμα Δηλαβέρη.
Η έναρξη του έγινε στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου στις 28 Απριλίου και θα διαρκέσει έως τις 3 Ιουνίου 2018.
Η πρωτοβουλία του συμποσίου ανήκει στον καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών και καταξιωμένο γλύπτη, κ. Θεόδωρο Παπαγιάννη ο οποίος έχει διοργανώσει και συμμετάσχει σε πλήθος συμποσίων ανά την Ελλάδα, με την υποστήριξη της δημοτικής αρχής που την αγκάλιασε. Σκοπός του συμποσίου είναι η δυνατότητα φυσικής προσέγγισης της τέχνης της γλυπτικής, η παρακολούθηση εκ του σύνεγγυς του γλύπτη να μετασχηματίζει ένα άψυχο πρωτογενές υλικό σε ένα σύμβολο αποκάλυψης νοημάτων και συναισθημάτων. Το αποτέλεσμα του συμποσίου είναι η παραγωγή ενός ικανού αριθμού γλυπτών που θα κοσμήσουν δημοτικούς χώρους προσφέροντας την αισθητική αναβάθμιση τους και την οπτική απόλαυση. Ουσιαστικά οι πολίτες που θα βρεθούν στο Κτήμα Δηλαβέρη του Δήμου Μεταμόρφωσης θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα ανοικτό υπαίθριο εργαστήρι γλυπτικής.
Μαζί με τον κ. Παπαγιάννη, ο οποίος θυμίζουμε πως είναι δημότης Μεταμόρφωσης, είναι ακόμη έξι σπουδαίοι Έλληνες γλύπτες, οι κ.κ. Χρήστος Λαζαράκης, Λουκάς Λουκίδης, Χρήστος Ριγανάς, Κυριάκος Ρόκκος, Δημήτρης Σκαλκώτος και Δημήτρης Χριστογιάννης.
Οι επτά γλύπτες θα παρουσιάσουν από ένα έργο. Τα περισσότερα θα είναι από μάρμαρο ενώ ένα ή δυο θα είναι από μέταλλο. Ο κ. Παπαγιάννης έχει προσφερθεί να κάνει δύο έργα κατά την διάρκεια του Συμποσίου, καθώς επιθυμία του είναι να φτιάξει και ένα γλυπτό για να τιμήσει τους ανθρώπους που χάθηκαν από τον σεισμό του 1999. Παράλληλα ενημέρωσε πως βρίσκεται σε επαφή με το Σύλλογο Ποντίων της Μεταμόρφωσης όπου του έχουν ζητήσει να τους δημιουργήσει ένα έργο.
Τι μας δήλωσαν οι δημιουργοί
Μιλώντας με τους καλλιτέχνες στο Κτήμα Δηλαβέρη, μας εξήγησαν ότι το Συμπόσιο Γλυπτικής είναι ένας παγκόσμιος θεσμός. Δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν έργα τέχνης π.χ. οι δήμοι και να δημιουργηθούν πάρκα γλυπτικής με σχετικά λίγα χρήματα λόγω της προσφοράς των καλλιτεχνών.
Ουσιαστικά οι καλλιτέχνες στα Συμπόσια παρέχουν την δουλειά τους, με μία υποτυπώδη αμοιβή. Φιλοξενούνται βέβαια από τον δήμο και τους παρέχονται τα υλικά και εκείνοι ως ανταπόδοση δίνουν ένα έργο, από τα καλύτερά τους γιατί θέλουν να αντιπροσωπεύονται με ένα καλό έργο στο δημόσιο χώρο.
Έτσι, πολλές πόλεις, και της Ελλάδας, και του εξωτερικού έχουν αποκτήσει με αυτόν τον τρόπο μία σειρά γλυπτών που δεν θα μπορούσαν με άλλον τρόπο να το κάνουν. Για να καταλάβετε ένα έργο από αυτά να αγόραζε ένας δήμος θα του κόστιζε περισσότερο από ότι για όλα τα υπόλοιπα.
Επίσης, μας τόνισαν πως βασικός στόχος είναι να περάσει στο ευρύ κοινό η σύγχρονη γλυπτική, η οποία στην χώρα μας βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο.
Χαρακτηριστικά, μας δήλωσαν: «Κοντράρουμε την ασχήμια των πόλεων με τα εκατομμύρια τόνους μπετόν».
Κατά την επίσκεψή μας στον χώρο που γίνεται το Συμπόσιο βρίσκονταν και μαθητές σχολείου της Μεταμόρφωσης οι οποίοι ενημερώνονταν από τους γλύπτες για τις εργασίες του Συμποσίου και πραγματικά τα παιδιά έδειχναν εντυπωσιασμένα, καθώς τα έργα έχουν αρχίσει να παίρνουν της μορφή που θέλουν να τους δώσουν οι δημιουργοί τους.
Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι ο δήμος έχει προγραμματίσει να πραγματοποιήσει και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις προκειμένου να “ντύσει” το Συμπόσιο Γλυπτικής.