Στο επίκεντρο των εργασιών της 8ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης
Η αναγκαιότητα υλοποίησης πρωτοβουλιών για την κοινωνική ένταξη των προσφύγων, οι ευκαιρίες στην αγορά εργασίας, η επαγγελματική κατάρτιση και η ενεργειακή στροφή των Δήμων βρέθηκαν στο επίκεντρο των εργασιών της 8ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στη Χερσόνησο της Κρήτης.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η ανταλλαγή θέσεων προτάσεων και καλών πρακτικών θα μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην προσπάθεια για την ανάκαμψη της Εθνικής Οικονομίας και την παραμονή των νέων στη χώρα μας.
Επιπλέον τόνισε ότι η προσπάθεια αυτή μπορεί να γίνει με ταχύτερους ρυθμούς αν αξιοποιηθεί η εμπειρία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των υπολοίπων χωρών μελών της Ε.Ε.
Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Εθνική Ανάπτυξη. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρξει ένας εθνικός σχεδιασμός στον οποίο θα προβλέπεται η Αυτοδιοίκηση να έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ρόλο σε τομείς όπως η απασχόληση και η κατάρτιση. Αξιοποιώντας εμπειρίες της Ευρωπαϊκής Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορούμε να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις να παραμείνουν οι νέοι μας στην Ελλάδα.
Αντίστοιχα η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες για την στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Επιπλέον αναφερόμενος στο προσφυγικό σημείωσε ότι χρειάζεται εθνικός και ευρωπαϊκός σχεδιασμός προκειμένου να επιτευχθεί η ομαλή κοινωνική ένταξη των προσφύγων στη χώρα μας και στις χώρες της Ε.Ε.».
Πώς μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην παραμονή των νέων στην Ελλάδα
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε σχετικά με «Πώς μπορεί η νεολαία να αποκτήσει ευκαιρίες στην αγορά εργασίας», εκπρόσωποι των γερμανικών δήμων παρουσίασαν σχετικά παραδείγματα και πρακτικές οι οποίες μπορούν να προσαρμοστούν και στα ελληνικά δεδομένα.
Η διασύνδεση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με την αγορά εργασίας, η προώθηση εναλλακτικών μοντέλων απασχόλησης, η διαμεσολάβηση για πρακτικές ασκήσεις και η ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων, αποτελούν τομείς στους οποίους μπορεί η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναπτύξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Προς την κατεύθυνση αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί η εμπειρία της Γερμανικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσει η Ελλάδα με τη βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η παραμονή των νέων στην χώρα. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες και προοπτικές.
Στο πρόγραμμα της Συνδιάσκεψης είχε προβλεφθεί επίσκεψη στο Επιμελητήριο Ηρακλείου στο οποίο και παρουσιάστηκε το Πρόγραμμα «Δίκτυο Κρητικά Χέρια».
Κοινωνική ένταξη Μεταναστών
Στο πλαίσιο της συζήτησης του θέματος των προσφύγων, της μετανάστευσης και της κοινωνική ένταξης επισημάνθηκε ότι οι Ελληνικοί Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις στο ζήτημα της κοινωνικής ένταξης προσφύγων. Οι αφίξεις προσφύγων, που είχαν μειωθεί έντονα το 2017, αυξάνονται και πάλι δραματικά σήμερα.
Όπως αναγνωρίστηκε από τους συμμετέχοντες η τοπική αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει το δύσκολο έργο της εκπόνησης λειτουργικών προσεγγίσεων στο ζήτημα της κοινωνικής ένταξης και της παροχής μίας προοπτικής διαμονής στους πρόσφυγες.
Οι εκπρόσωποι των γερμανικών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεσμευθήκαν να μεταφέρουν στους Έλληνες συναδέλφους τους, παραδείγματα υλοποίησης προγραμμάτων και εμπειρίες που θα συμβάλλουν στην πρακτική εφαρμογή λύσεων.
Ενεργειακή στροφή των Δήμων για βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη
Την ώρα που οι γερμανικοί οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης δημιουργούν περίπου 9 δισ. ευρώ προστιθέμενης αξίας ανά έτος από τον οικονομικό κύκλο που σχετίζεται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην Ελλάδα οι σχετικές διαδικασίες βρίσκονται σε αρχικό και μόνο στάδιο.
Για να μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος της ενεργειακής στροφής και των Ελληνικών δήμων θα χρειαστεί να υλοποιηθεί η αποκεντρωμένη ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όπως επισημάνθηκε στη συνδιάσκεψη η νέα νομοθεσία επιτρέπει στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης την ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων και τη συμμετοχή σε υφιστάμενες ενεργειακές κοινότητες.