Ανακοίνωση του υποψηφίου δημάρχου Αμαρουσίου Κώστα Ρώτα
Πάντοτε συνηθίσαμε να ακούμε ότι οι εκλογές που έρχονται είναι κρίσιμες για την πόλη μας, για το μέλλον της..και άλλες σχετικές κοινοτοπίες με τις οποίες διαχρονικά οι υποψήφιοι Δήμαρχοι προσπαθούν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των πολιτών.
Στην περίπτωση όμως του Μαΐου του 2019, οι δημοτικές εκλογές μπορούν να οδηγήσουν σε καταστάσεις ώστε η τετραετία 2019-2023 να είναι μια χαμένη τετραετία για τους περισσότερους Δήμους της χώρας μας.
Οι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν σε μια τέτοια κατάσταση είναι τρεις:
1. Έχει μεταβληθεί το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο θα δραστηριοποιηθούν οι Δήμοι στη νέα τετραετία.
2. Εχει αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας των Δήμων, κυρίως με την εφαρμογή του Νόμου Κλεισθένη, και
3. Ο τρόπος εκλογής των Δημάρχων με την εφαρμογή της απλής αναλογικής αλλάζει τη μέχρι σήμερα σχέση Δημάρχου και Δημοτικού Συμβουλίου.
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ τα προβλήματα των πόλεων παραμένουν και οι ανάγκες των κατοίκων μεγαλώνουν αλλά και διαφοροποιούνται σε σχέση με την κατάσταση που υπήρχε πριν λίγα χρόνια.
Η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα εδώ και πολλά χρόνια μείωσε σημαντικά την κρατική επιχορήγηση προς τους δήμους και η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί στα χρόνια που έρχονται. Η κρίση έφερε δραστική μείωση των εισοδημάτων των πολιτών και η κοινωνία είδε να αλλάζει ο τρόπος ζωής της. Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων έχει άλλες ανάγκες από αυτές που είχε λίγα χρόνια πριν και ο Δήμος να πρέπει να αλλάζει τις προτεραιότητες που είχε συνηθίσει να βάζει στο παρελθόν.
Όλα αυτά δημιουργούν μια νέα οικονομική πραγματικότητα για τους δήμους. Αν και διαχρονικά οι Δήμαρχοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία, είχαν μια οικονομική πολιτική που στηριζόταν στο ότι «το κράτος δεν δίνει αρκετά χρήματα» (κάποιοι άλλοι στη θεωρία του ότι παρέλαβαν «καμμένη γη»). Τώρα, πραγματικά το οικονομικό περιβάλλον μπορεί να οδηγήσει σε μια πλήρη αδράνεια και σε μια χαμένη νέα τετραετία.
Ο Νόμος «Κλεισθένης» δημιουργεί για τους Δήμους, αύξηση της γραφειοκρατίας, μεγαλύτερη παρέμβαση της κεντρικής Διοίκησης και μείωση της ευελιξίας που κάποτε είχαν. Όλα αυτά μειώνουν τις δυνατότητες των Δήμων να παίρνουν πρωτοβουλίες που είναι απαραίτητες για να αντιμετωπίσουν το νέο πλαίσιο αναγκών που έχουν οι κάτοικοι.
Για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση, οι δημοτικές εκλογές θα ενεργούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Αυτό σημαίνει ότι, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο Δήμαρχος δεν θα έχει την πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων. Οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου θα παίρνονται με την συμφωνία των Δημοτικών Συμβούλων που ανήκουν σε διαφορετικές παρατάξεις. Αυτή η πραγματικότητα θα οδηγήσει σε νέα φαινόμενα και καταστάσεις .
Μπροστά στην κατάσταση αυτή, ο Δήμαρχος, θα πρέπει να έχει γνώσεις και εμπειρία ώστε να ξεπεράσει τα προβλήματα που περιγράφηκαν.
Να μπορεί να διαμορφώσει μια οικονομική στρατηγική που να στηρίζεται στη μείωση του κόστους λειτουργία του δήμου, στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του και στην παροχή εκείνων των υπηρεσιών που πραγματικά χρειάζονται οι κάτοικοι.
Να έχει την εμπειρία του Δήμου, ώστε να μπορεί να παίρνει τις πρωτοβουλίες που χρειάζονται να ξεπερνά τα γραφειοκρατικά εμπόδια που υπάρχουν.
Τέλος, να διαθέτει την τεχνοκρατική συγκρότηση ώστε να μπορεί να πείθει στο Δημοτικό Συμβούλιο για την ορθότητα των προτάσεών του. Με μια κουβέντα, να μπορεί να κατευθύνει το δημοτικό συμβούλιο και όχι να περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του με συμβιβασμούς, πολιτικάντικες υποχωρήσεις και προσχηματικές συναινέσεις.
Παρόλες αυτές τις δυσκολίες, πιστεύω ότι μπορώ να τα καταφέρω. Η υπόσχεσή μου είναι ότι η καινούργια τετραετία θα είναι μια γόνιμη τετραετία για το Μαρούσι.