Την επιτακτική ανάγκη να δοθούν άμεσες και ξεκάθαρες απαντήσεις από την Κεντρική Διοίκηση, προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα που ταλανίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το νεοσύστατο θεσμό του Καλλικράτη επισήμανε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, ο οποίος παρέστη την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012, στις εργασίες της 1ης Συνέλευσης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.), η οποία πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Στη Συνέλευση παρέστησαν, επίσης, η Υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Φώφη Γεννηματά, ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, κ. Κώστας Ασκούνης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ, κ. Νίκος Σαράντης, οι 66 Δήμαρχοι της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και Βουλευτές.
Στη συνέλευση συζητήθηκαν οι θεματικοί άξονες που αφορούν στις θεσμικές παρεμβάσεις στο πρόγραμμα Καλλικράτης, τα οικονομικά των ΟΤΑ και ο κοινωνικός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε περίοδο κρίσης.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιάννης Σγουρός, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, στο χαιρετισμό του ότι: «Με χαρά παραβρίσκομαι στη συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νομού Αττικής, στην πρώτη ουσιαστική συζήτηση γύρω από τα προβλήματα και τις προοπτικές του θεσμού του Καλλικράτη.
Η ατζέντα της σημερινής ημερίδας περιλαμβάνει τα σοβαρά και άκρως επίκαιρα προβλήματα που ταλανίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θεσμικές παρεμβάσεις, οικονομικά προβλήματα και κοινωνικές δυνατότητες σε περίοδο κρίσης αποτελούν την καρδιά και τον πυρήνα των παρεμβάσεών μας προς την Κεντρική Διοίκηση, και επιζητούν άμεσες και ξεκάθαρες απαντήσεις.
Τα προβλήματα πρώτου και δεύτερου βαθμού είναι σε μεγάλο βαθμό κοινά. Κοινή, λοιπόν, θα πρέπει να είναι και η απάντησή μας απέναντι στο κεντρικό Κράτος, κοινές οι διεκδικήσεις μας και κοινές οι προοπτικές μας.
Για να δώσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα και να τεκμηριώσω αυτό που ανέφερα για την κοινή μας πορεία, θα αναφερθώ στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής. Ένα χρόνο μετά τη λειτουργία του Καλλικράτη και την ίδρυση των Περιφερειών, συστήθηκε πριν από λίγες μέρες ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος, ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.
Ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος του Νομού Αττικής, που καθιερώθηκε με τον Καλλικράτη, συγκεντρώνει ορισμένες πολύ σημαντικές καινοτομίες:
1) Αποτελεί το θεσμικό χώρο συνάντησης και συνεργασίας του πρώτου και του δεύτερου βαθμού της αυτοδιοίκησης για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
2) Αντιμετωπίζει – για πρώτη φορά – τη διαχείριση των απορριμμάτων ως μητροπολιτική αρμοδιότητα που ανατίθεται και στους δυο βαθμούς της αυτοδιοίκησης.
Δήμοι και Περιφέρεια Αττικής μαζί, ενώνουμε τις δυνάμεις μας σε μια μεγάλη προσπάθεια που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Η προσπάθεια αυτή, για να έχει θετικό αποτέλεσμα, απαιτεί από όλους μας να εγκαταλείψουμε τις προκαταλήψεις μας στο παρελθόν. Να αφήσουμε πίσω αυτά που μας χωρίζουν και να πολλαπλασιάσουμε αυτά που μας ενώνουν. Και μας ενώνει το κοινό πρόβλημα των απορριμμάτων. Αν δεν το λύσουμε, θα είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι. Κανένας δε βγαίνει, πλέον, από το κάδρο των ευθυνών.
Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα για τα κοινά προβλήματα και τις κοινές δράσεις που πρέπει να αναπτύξουμε, για να απαντήσουμε στα προβλήματα και τις απαιτήσεις των πολιτών. Τέτοια υπάρχουν πολλά. Και είναι στο χέρι μας να συνεργαστούμε εποικοδομητικά, με αμοιβαία εμπιστοσύνη και χωρίς «καπελώματα» και υπονομεύσεις, αν θέλουμε να πετύχουμε κάτι για την Αττική.
Η οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνουμε δεν αφήνει περιθώρια για θεσμικές πολυτέλειες και σπατάλη δυνάμεων. Πρέπει συλλογικά και οργανωμένα, όλοι μαζί να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για τους πολίτες, με το λιγότερο δυνατό οικονομικό και διοικητικό κόστος. Πρέπει με λίγα, να παράγουμε αποτέλεσμα για πολλά.
Και αυτό θα το πετύχουμε μόνο με συνεργασία, κοινή προσπάθεια και συνεννόηση. Αν ο καθένας από εμάς κοιτάξει μόνο το «μαγαζάκι» του, θα βουλιάξουμε όλοι μαζί, χωρίς να το καταλάβουμε. Όλοι συνεπιβάτες στο ίδιο καράβι είμαστε. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε αυτό, τόσο νωρίτερα θα βγούμε από το αδιέξοδο.
Η συνεργασία πρώτου και δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς το κεντρικό Κράτος. Πεδίο συναινέσεων και συγκλίσεων και όχι πεδίο ανταγωνισμών και υπονομεύσεων. Και νομίζω ότι είναι κοινή η βούλησή μας, να κάνουμε πράξη τη συνεργασία αυτή.
Η Περιφέρεια Αττικής θα είναι πάντα παρούσα και θετική στην προσπάθεια αυτή, χωρίς κομματικούς αποκλεισμούς, προσωπικές ή πολιτικές σκοπιμότητες.
Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση να παρευρεθώ στις εργασίες της ΠΕΔΑ και ευελπιστώ σε μια εποικοδομητική και γόνιμη συνεργασία για το μέλλον της Αττικής».
Στη συνέχεια η Υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Φώφη Γεννηματά, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η σημερινή συνάντηση γίνεται σε μία κρίσιμη στιγμή για τον τόπο και πρόσθεσε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Πρόσθεσε ότι έχει αρχίσει ο διάλογος, για να διορθωθούν προβλήματα της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη, και ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση αυτή δε συνοδεύτηκε από ανάλογους πόρους. Ανέφερε, ακόμη, ότι η επόμενη φάση, στην οποία πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας για τον Καλλικράτη, είναι το πώς θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε το επιτελικό Κράτος.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γ. Καμίνης, ανέφερε ότι όλοι μας, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, αγωνιούμε, για να κρατήσουμε όρθιους τους Δήμους σε περιβάλλον βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και να ανακουφίσουμε τους συμπολίτες μας. Είπε, ακόμη, ότι ήρθε η ώρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αναμετρηθεί με τον εαυτό της και να αναπτύξει δράσεις που θα αφορούν στη στέγαση, τη βιώσιμη μετακίνηση και την ασφάλεια των πολιτών. Ζήτησε δε, για το τελευταίο θέμα την αρωγή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Ο Δήμαρχος Καλλιθέας και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Κ. Ασκούνης, επισήμανε ότι οι πόροι προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν μειωθεί κατά 50% και πρόσθεσε ότι περαιτέρω μείωση των πόρων θα οδηγήσει στην κατάρρευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κατέληξε δε, λέγοντας ότι ο μόνος δημόσιος φορέας που μπορεί να προσφέρει ουσιαστικές κοινωνικές υπηρεσίες στους πολίτες, καθώς και ένα ευρύ δίκτυο κοινωνικής προστασίας είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Τέλος, ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ και Δήμαρχος Αγ. Αναργύρων-Καματερού, κ. Ν. Σαράντης, είπε ότι στον ένα χρόνο εφαρμογής του Καλλικράτη εντοπίστηκαν προβλήματα που χρήζουν νομοθετικής παρέμβασης, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Επίσης, πρόσθεσε ότι απαιτεί από την Κεντρική Διοίκηση τη διασφάλιση των πληρωμών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και απλούστευση των διαδικασιών για την αρωγή στους πληττόμενους από τη φτώχεια πολίτες.