Τι είπε ο Περιφερειάρχης Αττικής στην εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων και Ελληνίδων Εβραίων που βρήκαν τραγικό θάνατο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης
Στην εκδήλωση με τίτλο «Απόγνωση – Γνώση – Επίγνωση», αφιερωμένη στη μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων και Ελληνίδων Εβραίων που βρήκαν τραγικό θάνατο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, πραγματοποίησε, η Περιφέρεια Αττικής και η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», παρουσία βουλευτών, διπλωματών και εκπροσώπων του πολιτικού, πνευματικού και πολιτιστικού χώρου.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, στο χαιρετισμό του επεσήμανε:
«Με βαθιά συγκίνηση, σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση της ‘Εθνικής Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος’. Και θα μου επιτρέψετε να σας πω, ότι κάθε χρόνο αισθάνομαι την ίδια βαθύτερη ανάγκη να βρίσκομαι κοντά σας.
Αισθάνομαι το χρέος: να στείλουμε το ιερό μήνυμα του Ολοκαυτώματος,
να τονίσουμε την ανάγκη για την καταπολέμηση κάθε μορφής μίσους και φανατισμού.
Μηνύματα που δυστυχώς εξακολουθούν να είναι επίκαιρα.
Η φετινή εκδήλωση προσδιορίζεται σημειολογικά μέσα από το περιεχόμενο τριών λέξεων, που συνδέουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον:
Η πρώτη λέξη είναι η «Απόγνωση». Είναι η λέξη που φέρνει στη μνήμη μας την απελπισία των τραγικών θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Τα εκατομμύρια ανδρών, γυναικών, παιδιών που συνελήφθησαν, βασανίστηκαν και μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα θανάτου. Φέρνει στη μνήμη μας το μεγάλο διωγμό των ισραηλιτών, που αποτέλεσε την ντροπή του ανθρώπινου γένους, αυτό που μένει στην ιστορία, ως Ολοκαύτωμα.
Η δεύτερη λέξη είναι η «Γνώση», που είναι συνώνυμη της σύνεσης και της περισυλλογής, για το ποιές είναι οι βαθύτερες αιτίες που οδήγησαν την ανθρωπότητα στον όλεθρο.
Γνώση σημαίνει δύναμη και είναι αυτή ακριβώς η δύναμη που χρειάζεται να έχουμε σήμερα, για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις, μπροστά στις οποίες βρίσκεται σήμερα η ανθρωπότητα.
Η τρίτη λέξη είναι η «Επίγνωση», η βαθύτερη και ενσυνείδητη γνώση του Ολοκαυτώματος, αλλά και του σημερινού κόσμου. Ο σημερινός κόσμος χαρακτηρίζεται από πρωτόγνωρα προβλήματα και καταστάσεις που μας καλούν όλους να δούμε με νέο τρόπο συμπεριφοράς, πρακτικής και στάσης.
Μπορεί να έχουμε φτάσει σε υψηλά επίπεδα τεχνολογικής εξέλιξης, όμως το χάσμα μεταξύ της ηθικής και της τεχνολογίας μέρα τη μέρα γίνεται όλο και μεγαλύτερο.
Η μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση επιβάλλει όσο ποτέ άλλοτε να συνεχίσουμε να στέλνουμε στις νέες γενιές το ιερό μήνυμα της θυσίας του Ολοκαυτώματος. Είναι το δικό μας χρέος για τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, την ελευθερία, την ισότητα, τη δικαιοσύνη, την ειρήνη, τον πολιτισμό.
Ας είναι αιωνία η μνήμη των ηρώων-μαρτύρων του Ολοκαυτώματος».
Επίσης χαιρετισμό απεύθυναν ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, κ. Βενιαμίν Αλμπάλας και ο Εκπρόσωπος Ελλήνων Εβραίων Ομήρων Επιζώντων Ναζιστικών Στρατοπέδων.