Τι είπε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, κ. Φώτης Κουβέλης, στη Νέα Φιλαδέλφεια
Στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ελληνισμού της Διασποράς (ΠΠΙΕΔ) στην πόλη της Νέας Φιλαδέλφειας βρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Φώτης Κουβέλης, το βράδυ της Δευτέρας 30 Ιανουαρίου 2012.
Ο λόγος της παρουσίας του κ. Κουβέλη στο ΠΠΙΕΔ ήταν διπλός, καταρχάς για να μιλήσει για την πολιτική επικαιρότητα και κατά δεύτερον να κόψει την πίτα της τοπική κίνησης της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς στην ομιλία του αναφέρθηκε στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην χώρα μετά το μνημόνιο και υπερασπίστηκε τις θέσεις του κόμματός του όλο αυτό το διάστημα.
Χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην υπάρχουσα οικονομική πολιτική ο κ. Κουβέλης, τόνισε : “Δεν είναι δυνατόν να εξακολουθεί να έχει ο τόπος ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά εμμέσων φόρων σε όλη την Ευρώπη. Περίπου το 62% των εισπραττομένων φόρων είναι έμμεσοι φόροι. Γνωρίζουμε όλοι ότι οι έμμεσοι φόροι ισοπεδώνουν τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και είναι οι κατ’ εξοχήν άδικοι.
Με ένα εκατομμύριο ανέργους είναι απαράδεκτο να απουσιάζει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Το 30% του ελληνικού λαού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και μεγάλα στρώματα μετατοπίζονται συνεχώς προς τα κάτω. Απουσιάζει το δίχτυ κοινωνικής προστασίας, τη στιγμή που έχουμε μείωση των ποσών που δίνονται για τους ανέργους. Τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους; Πώς θα επιβιώσουν;
Πρέπει να προστατευθούν τα ασφαλιστικά ταμεία, διότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν ούτε στις συντάξεις και το εφάπαξ, αλλά ούτε και σε ότι αφορά στην παροχή των ασφαλιστικών υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους.”
Στη συνέχεια ο έμπειρος πολιτικός επανέλαβε την πρόταση της ΔΗΜΑΡ για να επέλθει ανάπτυξη στον τόπο, λέγοντας σχετικά: “Επαναφέρουμε την πρόταση μας για το ειδικό πενταετές αναπτυξιακό πακέτο ύψους 20 – 30 δισ. ευρώ, που θα περιλαμβάνει χρηματοδότηση και διαδικασίες εγγυήσεων για την υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων και έργων, με αξιοποίηση κοινοτικών πόρων, συνεισφορά ελληνικού Δημοσίου, χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ιδιωτική χρηματοδότηση από δάνεια τραπεζών και ιδιωτών.”
Η ενότητα της Αριστεράς
Στο γνωστό ζήτημα της ενοποίησης της Αριστεράς ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι δεν υπάρχουν μόνο διαφορετικές θέσεις στα κόμματα της Αριστεράς αλλά και αντίθετες. Πιο συγκεκριμένα, στέλνοντας μήνυμα προς τον Περισσό, ανέφερε ότι η ΔΗΜΑΡ είναι φιλοευρωπαϊκό κόμμα αντίθετα με το ΚΚΕ που θέλει την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Ενώ κοιτάζοντας προς την Κουμουνδούρου, δήλωσε ότι δεν γίνεται να ζητάμε την παύση πληρωμών προς τους δανειστές μας για τρία χρόνια, γιατί αυτό επί της ουσίας σημαίνει πτώχευση της χώρας.
Στρατηγικές επιλογές οικονομικής πολιτικής
Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αναφέρθηκε στις βάσεις που πρέπει να τεθούν για ουσιαστικές μεταβολές οι οποίες είναι σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη:
-Άρση των κυριότερων παραγόντων που αποτρέπουν την πραγματοποίηση επενδύσεων (γραφειοκρατία, διαφθορά, απουσία σταθερού θεσμικού και φορολογικού πλαισίου και, σε ορισμένους τομείς, έλλειψη υψηλής ειδίκευσης προσωπικού). Θέσπιση κινήτρων για παραγωγικές επενδύσεις σε τομείς τεχνολογικής αιχμής, καινοτομίας και ποιότητας. Στήριξη επιχειρήσεων με αναπτυξιακό και εξωστρεφή, εξαγωγικό προσανατολισμό
-Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας. Έμφαση στη δικτύωση, στις εφαρμογές της πληροφορικής, στις καλές πρακτικές, στα νέα προϊόντα, στις νέες μεθόδους και τεχνικές παραγωγής και διανομής.
-Αποφασιστική στροφή στην έρευνα και ανάπτυξη, προώθηση της καινοτομίας σε όλους τους τομείς.
-Άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων.
-Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με ενίσχυση για απρόσκοπτη ροή της χρηματοδότησής τους, με νομοθετική κατάργηση των καταχρηστικών πρακτικών και χρεώσεων των τραπεζών, με οργάνωση και έλεγχο του τομέα παροχής υπηρεσιών, με συλλογική συμμετοχή τους στις κρατικές προμήθειες. Σημαντικές χρηματοδοτήσεις να στραφούν από το τρέχον ΕΣΠΑ για την ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού τους και τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων τους.
-Προώθηση και ενίσχυση των συλλογικών μορφών παραγωγής, ιδιαίτερα από τους νέους, ώστε να αξιοποιηθεί η γνώση, το ταλέντο και η δημιουργικότητα χιλιάδων ανέργων νέων.
-Απόλυτη προτεραιότητα στην αλλαγή του ενεργειακού προτύπου με την ορθολογική χρήση και εξοικονόμηση ενέργειας, την προώθηση των ΑΠΕ και την συντονισμένη βιομηχανική εκμετάλλευση και ανάπτυξη των συστημάτων παραγωγής τους
– Προώθηση της έρευνας για εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων (φυσικό αέριο, πετρέλαιο,) που τυχόν βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος ή στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας.
-Διατήρηση της αγροτικής γης και περιβαλλοντική της προστασία. Ριζική αναδιάρθρωση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης με μεταφορά/ενίσχυση των πόρων του για τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας, των μεταποιητικών μονάδων αλλά και των δικτύων εμπορίου και διακίνησης αγροτικών αγαθών.
-Σύνδεση του τομέα των υπηρεσιών με την πληροφορική τεχνολογία και την καινοτομία.
-Σχέδιο Διαχείρισης Κρίσης του Τουρισμού, που να επαναθέτει τη χώρα και πάλι στην καρδιά των αγορών. Αποφασιστική στροφή και προώθηση όλων των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και κυρίως του οικοτουρισμού.
-Δημιουργία των όποιων υποστηρικτικών υποδομών και θεσμών για τη στήριξη και ενίσχυση της ναυτιλίας με στροφή στα ελληνικά πληρώματα. Πρωτοβουλία και κίνητρα για την προσέλκυση ελλήνων εφοπλιστών για ναυπήγηση πλοίων τους στη χώρα μας
-Διαμόρφωση ενός ισχυρού πυλώνα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα υπό τον έλεγχο του δημοσίου, που θα περιλαμβάνει την Εθνική, όπου το δημόσιο επανακτά το κρίσιμο πακέτο μετοχών για τον ουσιαστικό έλεγχό της, και τις λοιπές τράπεζες δημόσιου συμφέροντος ΑΤΕ, ΤΤ, και Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
-Εισαγωγή και ενίσχυση των απαραίτητων ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους με εκτελεστικές αρμοδιότητες για ουσιαστική προστασία του καταναλωτή.
-Δυναμικό άνοιγμα προς νέες αγορές με στρατηγικές συνεργασίες π.χ., Ρωσία, Κίνα, Αφρική.
4. Δικαιότερο και αποτελεσματικότερο κοινωνικό κράτος
Όταν η ανεργία καλπάζει, όταν τα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων υφίστανται τις δραματικές συμπιέσεις, όταν πάνω από το 25% των πολιτών ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, τότε προαπαιτούμενο και πρωταρχική μέριμνα των όποιων πολιτικών και κυβερνητικών επιλογών είναι να διασφαλίζεται το αναγκαίο δίχτυ προστασίας.
Η ΔΗΜΑΡ ζητά επαναπροσανατολισμό του συστήματος κοινωνικής προστασίας για την ανακούφιση όσων πλήττονται από την κρίση.
Νέο κοινωνικό κράτος χωρίς ευνοημένους και αποκλεισμένους, χωρίς προνομιούχους και ξεχασμένους, χωρίς «ευγενή» και λαϊκά Ταμεία, με ίσα κοινωνικά δικαιώματα για όλους και όλες, ικανό να μειώνει τη φτώχεια και να αναδιανέμει πόρους εκεί που υπάρχει ανάγκη.
Ενιαίο σύστημα συντάξεων, χωρίς κρυφές επιδοτήσεις σε ευνοημένες κατηγορίες. Με κατάργηση των ταμείων υγείας και αναβάθμιση του ΕΣΥ, ώστε η τεράστια δαπάνη να μεταφράζεται σε καλύτερες υπηρεσίες προς τους ασθενείς.
Κανένα σύστημα κοινωνικής προστασίας δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά ως δίχτυ προστασίας ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, χωρίς ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που να συνδυάζει την οικονομική ενίσχυση των ευπαθέστερων ομάδων του πληθυσμού με την κατάρτιση ατομικών σχεδίων δράσης με στόχο την επιστροφή στην απασχόληση και την κοινωνική επανένταξη των δικαιούχων.
Η ιδιότητα του πολίτη πρέπει να εξασφαλίζει εγγυημένη πρόσβαση σε: υγεία, στέγαση και παιδεία. Επέκταση των δικαιωμάτων αυτών σε μετανάστες που πληρούν τις προϋποθέσεις. Ακόμη και σε μετανάστες «χωρίς χαρτιά» η παροχή επείγουσας κοινωνικής βοήθειας και υγειονομικής περίθαλψης είναι επιβεβλημένη, ως συμμόρφωση στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις κάθε κοινωνίας που θέλει να είναι πολιτισμένη.”
Ο ρόλος της Γερμανίας
Κλείνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αναφέρθηκε στην πολιτική που εξασκεί η ΕΕ λέγοντας ότι “χρειάζεται μία Ευρωπαϊκή Γερμανία και όχι μία Γερμανική Ευρώπη” και συμπλήρωσε “ Η Ευρώπη οφείλει αντιληφθεί ότι όσο δεν αντιμετωπίζει-στο πλαίσιο μιας ουσιαστικής οικονομικής διακυβέρνησης, μιας ουσιαστικής πολιτικής ενότητας-όχι μόνο την κρίση χρέους της Ελλάδας, αλλά τη γενικευμένη κρίση, θα είναι μια Ευρώπη η οποία θα μετρά ιδιότυπες διασπάσεις επί του παρόντος, αλλά και φυγόκεντρες τάσεις. Είναι βέβαιο ότι μια μη πολιτικά ενοποιημένη Ευρώπη, θα έχει ελάχιστη ως μηδενική συμμετοχή στη διεθνή διαδικασία της οικονομίας, με το πρόσθετο δεδομένο ότι έρχονται στο προσκήνιο οι νέες οικονομικά αναδυόμενες χώρες.”
Ποιοι έδωσαν το “παρών”
Πολλές και σημαντικές ήταν οι παρουσίες στο ΠΠΙΕΔ. Τα στελέχη της Παράταξης του κ. Σταύρου Κόντου, πρώην Δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας έδωσαν σύσσωμα το παρών, άλλωστε είναι και ο πολιτικός χώρος που τα εκφράζει. Επίσης, στην αίθουσα βρέθηκε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και πρώην Δήμαρχος της πόλης, κ. Παντελής Γρετζελιάς, καθώς και πολλοί νυν Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, όπως ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Χάρης Τομπούλογλου, ο οποίος ήρθε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης που πραγματοποίησε η Παράταξή του για την καθιερωμένη κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου.