Συνέντευξη στην εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ηρακλείου Αττικής “Βιβλιοθήκες στα FM” παραχώρησε ο Βουλευτής της ΝΔ, κ. Στυλιανίδης
Ο πρώην Υπουργός Παιδείας, Βουλευτής Ροδόπης και Γραμματέας Προγράμματος της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης παραχώρησε τηλεφωνική συνέντευξη στην εκπομπή «Βιβλιοθήκες στα FM» του ραδιοφωνικού σταθμού Επικοινωνία 94 FM την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012 στο πλαίσιο του κύκλου «Βιβλιοθήκες και πολιτικά κόμματα».
Στο δελτίο τύπου που μας απέστειλαν οι παραγωγοί της πολύ καλής εκπομπής ενημερώνουν σχετικά “Η συμβολική δωρεά που πραγματοποίησε ο κ. Στυλιανίδης 2.700 παιδικών, λογοτεχνικών και εκπαιδευτικών βιβλίων, για τη δημιουργία ή συμπλήρωση σχολικών δανειστικών βιβλιοθηκών στο 3ο και στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής με τη συνεργασία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Εκπαιδευτηρίων Μωραΐτη ήρθε ως απάντηση υπέρ των σχολείων της Κομοτηνής, τα οποία αντιμετωπίζουν πρόβλημα σχετικά με τη δημιουργία σχολικών βιβλιοθηκών και αποσκοπεί στο να καταδείξει ότι οι δανειστικές σχολικές βιβλιοθήκες και γενικότερα κάθε επένδυση στο χώρο του βιβλίου που αφορά τη νέα γενιά, είναι μία απάντηση στην κρίση, ιδιαίτερα τώρα που τα πρακτικά προβλήματα λειτουργίας στο Υπουργείο Παιδείας έχουν ως συνέπεια σημαντικός αριθμός βιβλίων, ακόμα και από αυτά που υποχρεωτικά θα έπρεπε να έχουν διανεμηθεί από την αρχή της χρονιάς, να μην έχουν φτάσει στον προορισμό τους.
Σε μια περίοδο που πλήττονται τα μεσαία και φτωχά εισοδήματα η δημιουργία βιβλιοθηκών σε ακριτικές περιοχές που επιτρέπουν την ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση αποτελεί πολύ σημαντική κοινωνική πολιτική που πρέπει να στηριχθεί από την ελληνική πολιτεία.
Το βιβλίο που πρόσφατα εξέδωσε ο κ. Στυλιανίδης με τίτλο: «Όλα είναι θέμα παιδείας» συνιστά ένα χρηστικό εγχειρίδιο που απευθύνεται στον κάθε εκπαιδευτικό, στον κάθε σπουδαστή και στον κάθε ερευνητή του εκπαιδευτικού δικαίου που θα ήθελε να μελετήσει τα ισχύοντα στην Ελλάδα με κάποιες συγκριτικές αναφορές στο εξωτερικό. Συμπεριλαμβάνει και μια «φωτογραφική» εικόνα του απολογισμού της δουλειάς που είχε γίνει την περίοδο 2007-2009 στο Υπουργείο Παιδείας.
Κωδικοποιεί την εκπαιδευτική νομοθεσία από το 1940 μέχρι σήμερα, αναλύει μία στρατηγική που είχε εκπονηθεί για την εκπαίδευση στην Ελλάδα και τα αποτελέσματα που είχαν επιτευχθεί στο διάστημα εκείνο και καταθέτει μία ολοκληρωμένη πρόταση, οκτώ σχεδίων νόμων για ένα νέο οργανισμό στο Υπουργείο Παιδείας, το οποίο δημιουργεί μία οικονομία κλίμακος κάτι που θα μπορούσε να υιοθετηθεί και από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.
Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι η παιδεία με την πληρότητα του όρου είναι ο μονόδρομος εξόδου από την ηθική, την πολιτική και την οικονομική κρίση που βιώνει αυτή τη στιγμή η χώρα μας. Είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, το οποίο δεν το έχει αξιοποιήσει μέχρι τώρα, και ακόμα κι αν την αντιμετωπίσουμε με όρους, θα έλεγα, ρεαλισμού και υπολογισμού, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ανάκαμψη του ελληνικού ΑΕΠ.
«Μέσα από αυτή την κρίση θα πρέπει να διακρίνουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν και θα πρέπει να διορθώσουμε στρεβλώσεις, λάθη και παραλείψεις που έχει κάνει το πολιτικό σύστημα στο παρελθόν για να μπορέσουμε στην ανάκαμψη μας να πορευτούμε με υγιή τρόπο, να πορευτούμε με σιγουριά, με ταχύτητα και με αποτελεσματικότητα».
Σε σχέση με τις βιβλιοθήκες επεσήμανε την ανάγκη να καταγραφούν οι βιβλιοθήκες ανά την Ελλάδα, να διαδικτυωθούν όλες με την Κεντρική Εθνική Βιβλιοθήκη, να ψηφιοποιηθούν υποχρεωτικά όλα τα βιβλία που εκδίδονται για να είναι προσβάσιμα από τις βιβλιοθήκες που υπάρχουν στη χώρα, να κατηγοροποιηθούν, να ενισχυθούν οι δημοτικές βιβλιοθήκες, μέσα από την ανάπτυξη ενός δικτύου δημοσίων βιβλιοθηκών που θα έχουν πληρότητα ύλης όχι μόνο για δανεισμό αλλά και για χρήση της ύλης μέσα στη βιβλιοθήκη με πρόβλεψη για ειδικούς χώρους κατάλληλα προσβάσιμους ακόμα και για άτομα με αναπηρία.
Η ολοκληρωμένη στρατηγική που είχε ξεκινήσει να οικοδομείται για τις βιβλιοθήκες δεν συνεχίστηκε με αποτέλεσμα ο θεσμός των βιβλιοθηκών από το 2009 και μετά να δέχεται απανωτά πλήγματα (υποβάθμιση των σχολικών βιβλιοθηκών, κατάργηση του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών, απαξίωση και υποχρηματοδότηση των δημοσίων βιβλιοθηκών). Κάτι ανάλογο συνέβη και με τις Ακαδημαικές Βιβλιοθήκες όπου παρόλες τις μεγάλες μάχες που είχαν δοθεί η προσπάθεια ανεκόπει με αποτέλεσμα την υποβάθμιση τους.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής που εκπονήθηκε για τις βιβλιοθήκες την περίοδο που διατέλεσε Υπουργός Παιδείας κεντρική θέση όπως υπογράμμισε αποτέλεσε η δρομολόγηση των διαδικασιών για την κατασκευή της «Νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης» στο Φαληρικό Δέλτα, με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχου, με την οποία το «ελληνικό πνεύμα» επανέρχεται στην πρωτοπορία της επένδυσης της ελληνικής πολιτείας.
Παράλληλα υπήρχε η πρόβλεψη για τη δημιουργία ενός δικτύου δημοσίων, δημοτικών, σχολικών και πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών.
Τέλος με δεδομένο τον πολύπλευρο εκπαιδευτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό ρόλο που επιτελούν οι βιβλιοθήκες έθεσε ως μέγιστη προτεραιότητα την περαιτέρω αναβάθμιση τους και δεσμεύθηκε ότι θα συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή.