Παρελθόν οι Οργανισμοί Εργατικής Εστίας και Κατοικίας – Τι λένε οι εργαζόμενοι στη Νέα Ιωνία σε υποκατάστημα του ΟΕΕ
Τέλος μπαίνει σε μια σειρά παροχών που απολάμβαναν οι Έλληνες πολίτες μέσα από τις εισφορές που πλήρωναν οι ίδιοι και οι εργοδότες μέσα από τους μισθούς, αν τελικά υλοποιηθεί η απαίτηση της τρόικας και η πρόβλεψη του νέου μνημονίου για την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ).
είδηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία το απόγευμα της Πέμπτης 9 Φεβρουαρίου και είναι χαρακτηριστικό πως οι εργαζόμενοι των οργανισμών έμαθαν τα νέα από τα δελτία ειδήσεων. Το κλείσιμο των δύο οργανισμών εντάσσεται στην πολιτική συρρίκνωσης και περικοπής δαπανών στο δημόσιο τομέα, ενώ εκτιμάται πως θα υπάρχει όφελος και για τις επιχειρήσεις από την κατάργησης της εισφοράς που δίνουν μέχρι σήμερα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο είναι τα αποθεματικά και η ακίνητη περιουσία των οργανισμών που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν κατά πολύ το 1 δις ευρώ. Επίσης, ως μια πιθανή αιτία αναφέρεται και το γεγονός πως το ΙΚΑ έχει εισπράξει 2 δις από τους εργαζόμενους για εισφορά ΟΕΚ και δεν τα έχει αποδώσει στον Οργανισμό, ένα ποσό που θα παραγραφτεί αν κλείσει ο Οργανισμός.
Αν τελικά προχωρήσει η απόφαση, οι συνέπειες στις χαμηλά εισοδηματικές τάξεις θα είναι μεγάλες. Στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας θα σταματήσουν να λειτουργούν 25 βρεφονηπιακοί σταθμοί που φιλοξενούν 2000 παιδιά. Επίσης, θα μπει τέλος στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού μέσω του οποίου συντηρούνται χιλιάδες ξενοδοχειακές μονάδες σε όλη την Ελλάδα, κάτι που σημαίνει λουκέτα, απώλεια θέσεων εργασίας και πλήγμα στις τοπικές οικονομίες. Τέλος, θα σταματήσει και η χορήγηση δελτίων θεατρικών παραστάσεων τόσο για ενήλικες όσο και για τα παιδιά.
Από την άλλη πλευρά από τον ΟΕΚ λαμβάνουν επιδότηση ενοικίου περί τις 100.000 οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι πολίτες που έχουν δανειοδοτηθεί από τον Οργανισμό. Την ίδια ώρα πολλές δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες λαμβάνουν επιδότηση του επιτοκίου για τα δάνεια που έχουν πάρει από τις τράπεζες. Επίσης, ο ΟΕΚ μέσα από τις δράσεις του ενισχύει την ανάπτυξη δίνοντας δουλειά στην οικοδομή που είναι γνωστό πως περνάει κρίση στις ημέρες μας.
Η εικόνα στην Νέα Ιωνία
Σε απόγνωση είναι οι περίπου 1400 εργαζόμενοι του ΟΕΕ και του ΟΕΚ που έχουν ξεκινήσει απεργία και κινητοποιήσεις διαρκείας. Βρεθήκαμε στο υποκατάστημα του ΟΕΕ στη Νέα Ιωνία, που καλύπτει την ευρύτερη περιοχή, και βρήκε τους εργαζόμενους αναστατωμένους. Όπως μας είπαν μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα μοίραζαν κανονικά τα δελτία θεατρικών παραστάσεων όταν έφτασαν τα νέα για την κατάργηση.
Η συρρίκνωση βέβαια είχε ξεκινήσει από πέρσι όταν έκλεισε το Κέντρο Εργαζόμενης Νεότητας (ΚΕΝΕΕ) και σταμάτησαν τα μαθήματα που πρόσφερε σε παιδιά και νέους της περιοχής μας. Ωστόσο, το πιθανότερο σενάριο, όπως πίστευαν οι ίδιοι, ήταν η συγχώνευση του ΟΕΕ και του ΟΕΚ και όχι η πλήρης κατάργησή τους που τους αιφνιδίασε.
“Όλα έγιναν σε μια νύχτα. Δεν προλάβαμε να κάνουμε τίποτα” μας είπαν ο προϊστάμενος της υπηρεσίας κ. Δημήτρης Καλογεράκης και η κα Βαλσάμω Αξιώτου. Οι περισσότεροι από τους οχτώ υπαλλήλους του υποκαταστήματος δουλεύουν στον ΟΕΕ επί 20 και 25 χρόνια. Ο κ. Καλογεράκης, που έχει συμπληρώσει 27 χρόνια, δεν μας έκρυψε τον προβληματισμό του για το τι θα κάνει στο μέλλον ο ίδιος και οι συνάδελφοι του που θα βρεθούν στο δρόμο. Πάντως, οι εργαζόμενοι δεν τα βάζουν κάτω συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις του σωματείου τους και ζητούν τη συμπαράσταση πολιτών και φορέων για να μην κλείσει ο Οργανισμός.
Αξίζει ακόμα να αναφερθεί πως αντιδράσεις έχουν προκληθεί και στον τουριστικό κόσμο και ιδιαίτερα στα μικρά ξενοδοχεία πολλών προορισμών της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας, τα οποία βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον κοινωνικό τουρισμό. Οι ξενοδοχειακοί φορείς καλούν την κυβέρνηση να επαναπροσδιορίσει την απόφαση και τον τρόπο διεξαγωγής των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού και διακοπών.
Τι προβλέπει το νέο μνημόνιο
Για να δούμε όμως τι ακριβώς προβλέπει το νέο μνημόνιο σχετικά με τη μισθολογικά εργασιακά κόστη: “H Κυβέρνηση θα θεσπίσει νομοθεσία ώστε να μειώσει ώστε να μειώσει τις κοινωνικές εισφορές στο ΙΚΑ κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και θα εφαρμόσει μέτρα που θα διασφαλίσουν ότι αυτό θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο. Τα ποσοστά εισφορών θα μειωθούν μόνο όταν υπάρχουν μέτρα επαρκή για να καλύψουν την απώλεια εσόδων. Τα μέτρα που θα χρηματοδοτήσουν τη μείωση των ποσοστών θα νομοθετηθούν σε δύο φάσεις. Πρώτον, πριν την εκταμίευση θα υιοθετηθεί νομοθεσία να κλείσουν μικροί φορείς ειδικού σκοπού που ασχολούνται με κοινωνικές δαπάνες οι οποίες δεν αποτελούν προτεραιότητα (ΟΕΚ, ΟΕΕ) με μεταβατική περίοδο που δεν θα υπερβαίνει τους 6 μήνες. Δεύτερον, έως τέλος Σεπτεμβρίου 2012 η κυβέρνηση θα προσαρμόσει τις συντάξεις (προστατεύοντας τους συνταξιούχους με χαμηλό εισόδημα) και θα προσαρμόσει τη βάση για την είσπραξη των φόρων”.
Δήλωση του αρμόδιου Υπουργού
Ο αρμόδιος Υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, άφησε ανοιχτό το ζήτημα απαντώντας σε ερώτηση του κ. Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή τονίζοντας πως η θέση του Υπουργείου είναι αρνητική σε αυτό το ενδεχόμενο, καθώς πέραν των παροχών που δίδουν στους δικαιούχους οι δύο οργανισμοί, το μεγαλύτερο μέρος των εισφορών ( 60%) καταβάλλεται από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Και εδώ πρέπει να αναφερθεί πως βάσει πληροφοριών το Υπουργείο προσπαθεί να πείσει την τρόικα αντί της κατάργησης να γίνει συγχώνευση των δύο οργανισμών.