Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 4 Μάη, η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη θυσία των 200 εκτελεσθέντων κομμουνιστών που διοργάνωσε ο Δήμος Χαϊδαρίου στο Μπλοκ 15.
Στην εκδήλωσε παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατέθεσαν στεφάνι εκτός του Δημάρχου Χαϊδαρίου Μιχάλη Σελέκου, ο Δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος, η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια ευρωβουλευτής, εκπρόσωποι του παραρτήματος Χαϊδαρίου ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων και Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Στην κεντρική του ομιλία ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου ανέδειξε το νόημα που έχει σήμερα, εβδομήντα πέντε χρόνια μετά, η θυσία των 200 κομμουνιστών την αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά του 1944. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε: «Η στάση των κρατουμένων του κολαστηρίου του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου, είναι μία λαμπρή σελίδα στην ηρωική πάλη του λαού μας κατά τη διάρκεια της κατοχής. Είναι ένα ακόμα δείγμα της δύναμης του λαού, που κάτω κι από τις πλέον δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, απέδειξε πως ακόμα και στις πιο μαύρες μέρες, όταν ΘΕΛΕΙ, ΜΠΟΡΕΙ να ανατρέψει του συσχετισμούς, να αντιμετωπίσει και τον πιο σκληρό εχθρό, να γράψει τη δικιά του ιστορία… Πολλοί μπορεί να πιστεύουν ότι ήρωες σαν όλους αυτούς που πέρασαν από το Στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, δεν μπορεί να υπάρξουν ξανά. Άλλοι τους παρουσιάζουν σαν κάτι εξωπραγματικό, σαν υπεράνθρωπους. Η αλήθεια όμως είναι, πως κανείς δεν γεννιέται ήρωας, δεν γεννιέται για να σταθεί απέναντι στο εκτελεστικό απόσπασμα ή για να υποστεί φρικτά βασανιστήρια. Οι ήρωες διαμορφώνονται, γαλουχούνται μέσα από μικρές και μεγάλες μάχες, μέσα στη φωτιά της ταξικής πάλης».
Κλείνοντας ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην απαίτηση του λαού το Στρατόπεδο να αποδοθεί στο λαό της περιοχής και να δημιουργηθεί Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο Μπλοκ 15, ενός μουσείου «που πρέπει να είναι επισκέψιμο για τα σχολεία, τους μαζικούς φορείς, τη νεολαία και το λαό που πρέπει να μαθαίνει, να διδάσκεται, να διαπαιδαγωγείται στα ιδανικά της ειρήνης, της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, της συναδέλφωσης των λαών. Να μάθει να παλεύει για έναν καλύτερο κόσμο, χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, φτώχεια και ανέχεια. Ιδιαίτερα σήμερα, που ο φασισμός σηκώνει κεφάλι και στην Ελλάδα με την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, αλλά και στην Ευρώπη, σήμερα που οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και οι επεμβάσεις δημιουργούν εκατόμβες νεκρών, καταστρέφουν τις πόλεις, τα χωριά και τις υποδομές πολλών χωρών, αναγκάζοντας χιλιάδες κυνηγημένους και απελπισμένους συνανθρώπους μας να γίνουν πρόσφυγες προσπαθώντας να ξεφύγουν από το θάνατο, σήμερα που η επίθεση εναντίον των λαϊκών δικαιωμάτων γενικεύεται, πρέπει τα διδάγματα τέτοιων θυσιών να γίνονται μάθημα αντίστασης και αγώνα κυρίως για τις νέες γενιές».
Εκ μέρους του παραρτήματος Χαϊδαρίου της ΠΕΑΕΑ και του ΔΣΕ χαιρετισμό έκανε ο πρόεδρός Τάκης Κουβαράς. Αναφερόμενος στην επιλογή των 200 κομμουνιστών είπε πως «καθόλου τυχαία δεν ήταν, καθώς αν ανατρέξουμε στη ζωή τους και των ομοϊδεατών τους θα δούμε ότι είναι στενά συνδεδεμένοι με όλες τις φάσεις της ταξικής πάλης που διεξαγόταν εκείνα τα χρόνια στην πατρίδα μας. Πραγματικά σε όλες τις κοινωνικές συγκρούσεις της εποχής, στα γεγονότα του Μάη του ’36, στη Θεσσαλονίκη, στα γεγονότα του ’35, στο Ηράκλειο Κρήτης, παντού, βλέπουμε μπροστάρηδες αγωνιστές το Σουκατζίδη, το Μαριακάκη, το Σκλάβαινα, τον Τσίκα, όλους τους 200. Από τότε η αστική τάξη της χώρας μας έβλεπε στο πρόσωπό τους το μοναδικό κίνδυνο για την εξουσία τους. Έτσι τους αντιμετώπιζαν διαχρονικά όλοι. Έτσι η μεταξική δικτατορία, έτσι και οι Γερμανοί».
Ακολούθησε, ανάγνωση κειμένων από τους ηθοποιούς Κερασία Σαμαρά και Ζαχαρία Ρόκα, τραγούδια από τη χορωδία του Δήμου Χαϊδαρίου ενώ τέλος διαβάστηκε το προσκλητήριο νεκρών.
Στη συνέχεια, στο χώρο του Μπλοκ 15 σε κλίμα συγκίνησης έγινε κατάθεση στεφάνων από τους δύο Δημάρχους και φορείς της πόλης.