Το αντικείμενο της πρόσφατης εκπομπής «Βιβλιοθήκες στα FM» στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ηρακλείου Αττικής
Η Άρτεμις Χαλεπλίογλου, Αρχειονόμος – Βιβλιοθηκονόμος, Υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (Ι.ΙΒ.Ε.Α.Α) και ο Δρ. Δημήτριος Αρβανίτης, Βιολόγος στο εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας του ιδίου Ιδρύματος παραχώρησαν συνέντευξη στην εκπομπή «Βιβλιοθήκες στα FM» την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012.
Η κ. Χαλεπλίογλου αρχικά παρουσίασε το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών λέγοντας ότι είναι ένας ερευνητικός μη κερδοσκοπικός Οργανισμός ιδιωτικού δικαίου, που τελεί υπό την εποπτεία της Ακαδημίας Αθηνών και του Υπουργείου Παιδείας, Διαβίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Είναι αφιερωμένος στην κατανόηση, θεραπεία και πρόληψη των ανθρώπινων παθήσεων μέσω της βιοϊατρικής έρευνας. Ξεκίνησε να λειτουργεί σε πλήρη ανάπτυξη από το 2003 και μετά, όταν απέκτησε και τις δικές του κτιριακές εγκαταστάσεις (στην οδό Σωρανού Εφεσίου 4, σταθμός Μετρό «Κατεχάκη», όπισθεν νοσοκομείου «Σωτηρία).
Η κ. Χαλεπλίογλου ανέφερε τα λόγια του Προέδρου του Ιδρύματος, Καθηγητή-Ακαδημαϊκού κ. Γρηγόριου Σκαλκέα, σύμφωνα με τα οποία «κύρια αποστολή του ιδρύματος είναι η διασύνδεση της βασικής με την εφαρμοσμένη έρευνα, με τις σύγχρονες ευρωπαϊκές και διεθνείς αντιλήψεις περί βιοιατρικής έρευνας». Τα Κέντρα Έρευνας που δραστηριοποιούνται στους κόλπους του Ιδρύματος αφορούν στη Βασική Έρευνα, στην Κλινική Έρευνα, στην Πειραματική Χειρουργική, στην προληπτική ιατρική, τις νευροεπιστήμες και την κοινωνική ψυχιατρική, στην ανοσολογία και μεταμόσχευση και στην περιβαλλοντική υγιεινή και βιοφυσική.
Το ερευνητικό έργο των εργαστηρίων, υποστηρίζεται από μονάδες βιολογικής απεικόνισης, βιοπληροφορικής, γονιδιωματικής, πρωτεομικής, ιστοχημείας και διαγονιδιακών πειραματοζώων. Ακόμα, το ΙΙΒΕΑΑ παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας όπως είναι ο απεικονιστικός έλεγχος με τομογράφο εκπομπής ποζιτρονίων (ΠΕΤ κάμερα) καθώς και η πολλή σημαντική δημόσια τράπεζα αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων προς μεταμόσχευση (Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος).
Στη συνέχεια η κ. Χαλεπλίογλου παρουσίασε τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, την αποστολή, τις υπηρεσίες και τις πηγές πληροφόρησης που παρέχει στο εξειδικευμένο και απαιτητικό κοινό που εξυπηρετεί. Οι σημαντικότερες υπηρεσίες που παρέχει η Βιβλιοθή κη είναι: 1. αναζήτηση βιβλιογραφίας, 2. παραγγελίες άρθρων από το εσωτερικό και το εξωτερικό, 3. αναζήτηση βιβλιογραφικών αναφορών (citations) και impact factors, 4. διαδανεισμός υλικού, 5. επιλεκτική διάχυση πληροφοριών, 6. υπηρεσία «ρωτήστε μας», 7. εκτύπωση και σάρωση, 8. ηλεκτρονικό και συμβατικό αναγνωστήριο, 9. παραγγελίες πληροφοριακού υλικού, 10. εκπαίδευση και σεμινάρια χρηστών.
Ακόμα μίλησε για τον ρόλο των ιατρικών βιβλιοθηκονόμων και υπογράμμισε την αξία των Βιβλιοθηκών για τους Οργανισμούς που εξυπηρετούν, ενώ είπε ότι οι προσφερόμενες υπηρεσίες και πηγές πληροφόρησης οφείλουν να αντικατοπτρίζουν τις ανάγκες των χρηστών και την οργανωσιακή δομή του φορέα στο πλαίσιο του οποίου δραστηριοποιούνται. Οι Βιβλιοθήκες τόνισε συμβάλουν στη δημιουργία της «κουλτούρας» του Οργανισμού.
Τέλος, η κ. Χαλεπλίογλου μίλησε για την κατάσταση των ιατρικών/ ερευνητικών βιβλιοθηκών στις μέρες μας και μας περιέγραψε τις μελλοντικές δράσεις που σχεδιάζονται για τη Βιβλιοθήκη του ΙΙΒΕΑΑ.
Ο Δρ. Αρβανίτης από την πλευρά του μετέφερε την άποψη των ερευνητών για τη Βιβλιοθήκη, το ρόλο και τη χρήση της. Τόνισε ότι η Βιβλιοθήκη αποτελεί το «δεύτερο σπίτι» του ερευνητή θεωρώντας πως το «πρώτο» είναι ο πάγκος εργασίας του. Ο ερευνητής ιδιαίτερα στις μέρες μας βρίσκεται στην διαρκή ανάγκη επεξεργασίας ενός τεράστιου όγκου πληροφορίας που μόνο στη Βιβλιοθήκη και μάλιστα στην ηλεκτρονική, μπορεί να αναζητήσει.
Κατόπιν, σημείωσε ότι οι πηγές πληροφόρησης που είναι απαραίτητες είναι πολλές. Την πρωτογενή πηγή πληροφόρησης αποτελεί η επιστημ ονική δημοσίευση στην οποία ένας ερευνητής ή μια ομάδα ερευνητών παρουσιάζουν τις πειραματικές διαδικασίες που ακολούθησαν προκειμένου να καταλήξουν σε κάποιο επιστημονικό συμπέρασμα. Η δευτερογενής πηγή πληροφόρησης είναι η ανασκόπηση της διαθέσιμης βιβλιογραφίας πάνω σε ένα ερευνητικό θέμα και η τριτογενής είναι ακόμη ευρύτερη και καλύπτεται από τα επιστημονικά βιβλία και εγχειρίδια (textbooks). Σήμερα, σε σχέση με το παρελθόν διαφέρει σημαντικά ο τρόπος με τον οποίο είναι διαθέσιμη όλη αυτή η πληροφορία. Παλαιότερα έπρεπε κανείς να αναζητήσει τις έντυπες μορφές, ενώ σήμερα τις ηλεκτρονικές.
O κ. Αρβανίτης επεσήμανε ότι ο βιβλιοθηκονόμος, ως εξειδικευμένος επιστήμονας της πληροφορίας, είναι σε θέση να την επεξεργαστεί και να τη προσφέρει με αποτελεσματικό χρηστικό τρόπο. Ο βιβλιοθηκονόμος καλείται να λειτουργήσει ως «πληροφοριακός ερευνητής», να εκπα ιδεύσει και να κατευθύνει τον ερευνητή προκειμένου να εκμεταλλευτεί την διαθέσιμη πληροφορία και να την αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο για τις ανάγκες του. Παράλληλα τον βοηθά να παρουσιάσει την δική του επιστημονική εργασία με τον πλέον αξιόπιστο και τεκμηριωμένο τρόπο καθώς ένα μέρος της βασίζεται στις προϊούσες εργασίες άλλων ερευνητικών ομάδων.
Τέλος ερωτηθείς ο Δρ. Αρβανίτης μίλησε για τις Τράπεζες Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος και δη για τη μόνη δημόσια ελληνική τράπεζα που λειτουργεί στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών.
Ανάμεσα στα νέα για τις εκδηλώσεις των ελληνικών βιβλιοθηκών που ανακοινώθηκαν στην εκπομπή μας ξεχώρισαν:
Η ανακοίνωση του προγράμματος εκδηλώσεων από το Υπουργείο Πολιτισμού που αφορά την ανακήρυξη του 2012 ως «Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου» προς τιμή του Λάκωνα λογοτέχνη, κριτικού, μεταφραστή, αγωνιστή και ακαδημαϊκού του οποίου το αρχείο απόκειται σύμφωνα με την επιθυμία του στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης.
Ο νέος θεσμός της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» με τίτλο «Παρασκευή στις 3: Συναυλίες στη Βιβλιοθήκη».
To πρόγραμμα αποκριάτικων εκδηλώσεων στις παιδικές βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης (16 – 23 Φεβρουαρίου).
Η εκδήλωση για τον συγγραφέα Κ. Γιαλένιο από την Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων “Νέες πέννες της Θεσσαλονίκης” (Τρίτη 21 Φεβρουαρίου και ώρα 19.30).
Η διοργάνωση αποκριάτικων εκδηλώσεων από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου – Δραπετσώνας σε συνεργασία με τα σχολεία της πόλης.
Ταυτότητα εκπομπής
Η ραδιοφωνική εκπομπή της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης και της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής κάθε Κυριακή 10:00 – 12:00 το πρωί από τη συχνότητα του Επικοινωνία 94 FM Ραδιόφωνο Δήμου Ηρακλείου Αττικής
Επιμέλεια – Παρουσίαση: Γ. Γλωσσιώτης, Φ. Παυλίδου, Δ. Πολίτης