Η αποκριά είναι μια παράδοση που έχει την αρχή της στον 13ο αιώνα και διατηρείται ως τις μέρες μας. Θέλει οι μέρες αυτές να είναι μέρες ψυχαγωγίας, πανηγυριού και χορού με βάση την μεταμφίεση “το μασκάρεμα”. Το έθιμο αυτό φαίνεται να έχει την καταγωγή του σε προχριστιανικά έθιμα της εποχής των Ρωμαικών χρόνων, στα λεγόμενα “Δουπερκάλια” και στις Διονυσιακές γιορτές της Αρχαίας Ελλάδας, όταν ο λαός πρόσφερε θυσίες στο Θεό Διόνυσο και διασκέδαζε μεταμφιεσμένος.
Σήμερα γιορτάζεται η αποκριά από τον λαό μας με χαρές, τραγούδια και πολύ γλέντι. Το γαϊτανάκι, η γκαμήλα, οι μάσκες, οι μεταμφιέσεις, οι χοροί δημιουργούν ατμόσφαιρα χαράς και κεφιού στις γειτονιές.
Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε σήμερα, ας δείξουμε στους νέους πως αυτοδημιουργούσαμε βάζοντας την φαντασία μας να δουλέψει για να φτιάξουμε μόνοι μας τις στολές μας με σχεδόν μηδενικό κόστος, από χρησιμοποιημένα υλικά και τους χαρταετούς μας από καλάμια που κόβαμε στις ρεματιές και από εφημερίδες ή κόλλες που εμείς οι ίδιοι ζωγραφίζαμε.
Γέμιζε ο ουρανός την Καθαρή Δευτέρα από αετούς, σαίτες, τσερκένια και ….κέφι, χαρά, ζωντάνια. Με ασήμαντα πράγματα δίναμε μια ευχάριστη νότα στη ζωή μας.
Ο χαρταετός είναι ένα έθιμο που μας ήρθε από την μακρινή Κίνα. Σύμφωνα με το έθιμο χρησιμοποιούσαν τους χαρταετούς σε μαγικές τελετές, θρησκευτικές εκδηλώσεις και ενέργειες εξορκισμού του κακού. Ας πάμε λοιπόν την Καθαρή Δευτέρα να πετάξουμε τους χαρταετούς μας και να ελπίσουμε ότι το πέταγμά τους θα διώκει τα κακά από την πόλη μας και την πατρίδα μας, που έχουν μαζευτεί σ΄ αυτήν εδώ και αρκετό καιρό.
Σας ευχαριστώ,
Ευαγγελία (Ελίζα) Αλεξίου
Μέλος συλλόγου “ΗΛΕΚΤΡΟΝ” Μεταμόρφωσης