Αυξάνονται οι πιέσεις για να μην “περάσει” αυτό το μέτρο, καθώς θα φέρει μόνο αδιαφάνεια και έξαρση της ανεργίας
Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αντιδράσεις πάρα πολλών φορέων για το ενδεχόμενο της κατάργησης των Ισολογισμών των Ανώνυμων Εταιρειών στον έντυπο Τύπο.
Στην πρόσφατή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς εξέδωσε ομόφωνα Ψήφισμα με το οποίο τάσσεται κατά αυτής της κατάργησης. Επίσης, ο αρμόδιος Τομεάρχης για αυτά τα θέματα στη Νέα Δημοκρατία, κ. Σίμος Κεδίκογλου, με επιστολή του στον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ζητάει να μην υλοποιηθεί αυτό το μέτρο.
Άλλος ένας φορέας που τάσσεται κατά του ενδεχόμενου κατάργησης της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών των επιχειρήσεων στις εφημερίδες είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) που εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με την οποία καλεί την κυβέρνηση να μην υποκύψει στις πιέσεις και να προστατεύσει την πολυφωνία και τη διαφάνεια.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι από τους πρώτους που τοποθετήθηκαν σε αυτό το ζήτημα ήταν ο εκδότης της εφημερίδας μας, κ. Αντώνης Κατωπόδης, ο οποίος και με την ιδιότητα του Προέδρου της Ενώσεων Ιδιοκτητών Τοπικών Ημερήσιων Εβδομαδιαίων Εφημερίδων Αττικής (ΕΙΤΗΕΕΑ) αρθρογράφησε αιτιολογώντας γιατί “Η δημοσίευσις είναι ψυχή της δικαιοσύνης”.
Ψήφισμα του Δήμου Κηφισιάς κατά της κατάργησης
Ομόφωνα υπέρ της επιβίωσης των τοπικών εφημερίδων τάχθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο της Κηφισιάς, το πρώτο που υιοθέτησε ψήφισμα κατά του μνημονιακού νόμου, που καταργεί την υποχρεωτική δημοσίευση στον Τύπο των ισολογισμών των επιχειρήσεων, νόμος ο οποίος, εάν περάσει, θα στραγγαλίσει και θα οδηγήσει σε λουκέτο το σύνολο του Τοπικού και Περιφερειακού Τύπου αλλά και αρκετές από τις κεντρικές εφημερίδες.
Συγκεκριμένα, το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση και μετά από πρόταση αρκετών Δημοτικών Συμβούλων, την οποία άμεσα υιοθέτησε και ο Δήμαρχος της πόλης, κ. Νίκος Χιωτάκης, αποφάσισε να ζητήσει να μην προχωρήσει η κατάργηση του νόμου περί ισολογισμών, ο οποίος ισχύει από το 1920 και αποτελεί το κύριο οικονομικό στήριγμα των τοπικών εφημερίδων.
Όπως ακούστηκε, εάν προχωρήσει ο τυποκτόνος νόμος, αφενός θα φιμωθεί η φωνή των δήμων και των τοπικών κοινωνιών, η οποία αποτυπώνεται μόνο μέσα από τον Τοπικό Τύπο, αφετέρου, εν καιρώ κρίσης, θα οδηγήσει στην ανεργία χιλιάδες εργαζομένους τύπου, από τα μέσα που θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο.
Αναλυτικά η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει ως εξής: “Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κηφισιάς διαφωνεί κάθετα καταδικάζει και καταγγέλλει την αλόγιστη απόφαση του μνημονίου 2 περί κατάργησης του νομοθετικού κανόνα (1920) για τη δημοσίευση ισολογισμών στον κεντρικό ου μην αλλά και τοπικό τύπο Δημοσίευση, η οποία όπως είναι αυτονόητο εξυπηρετεί τη διαφάνεια και το θεσμικό έλεγχο των οικονομικών στοιχείων των ΑΕ και ΕΠΕ.
Επισημαίνεται ότι η εν λόγω απόφαση αποτελεί βρόχο για τον τοπικό τύπο του διευρυμένου Δήμου της Κηφισιάς, δεδομένου μάλιστα ότι διάγουμε περίοδο βαθιάς ύφεσης και κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς μοιραία ο τύπος οδηγείται σε αφανισμό. Εκτός δε όλων των παραπάνω επισημαίνεται για μία ακόμη φορά ότι η κατάφορα αντιδημοκρατική απόφαση αποτελεί βαρύτατο πλήγμα στο χώρο της ενημέρωσης, η οποία ως γνωστό αποτελεί την ψυχή της Δημοκρατίας”.
Ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ: “Προστατεύστε την πολυφωνία και τη διαφάνεια”
Άλλος ένας φορέας τάσσεται ανοιχτά κατά του ενδεχόμενου κατάργησης της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών των επιχειρήσεων στις εφημερίδες. Πρόκειται για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) που εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με την οποία καλεί την κυβέρνηση να μην υποκύψει στις πιέσεις και να προστατεύσει την πολυφωνία και τη διαφάνεια. Η ανακοίνωση έρχεται να προστεθεί σε ανάλογες παρεμβάσεις από εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια, εμπορικούς συλλόγους και ενώσεις, μεταξύ άλλων.
H ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ αναφέρει, μεταξύ άλλων “Ενώ σε κυβερνητικό – νομοπαρασκευαστικό επίπεδο συνεχίζεται η διελκυστίνδα για το θέμα της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών των επιχειρήσεων στις εφημερίδες και κάποιοι – εν ονόματι δήθεν της Τρόικας – προσπαθούν να επιτύχουν άρση της υποχρέωσης, πληθαίνουν οι φωνές, ακόμη και από τον επιχειρηματικό κόσμο, υπέρ της διατήρησης του υφιστάμενου καθεστώτος.
Και αυτό, διότι το πρόβλημα που θα προκαλέσει τυχόν κατάργηση της δημοσίευσης δεν είναι μόνον η επιβίωση εκατοντάδων εφημερίδων και η απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, όπως έχει επισημάνει με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών- δημιουργείται και πρόβλημα διαφάνειας. (…).
Είναι εμφανές ότι υπό τις συνθήκες της σημερινής χρηματοπιστωτικής κρίσης, πέραν της διατήρησης των θέσεων εργασίας στις εφημερίδες, είναι αναγκαία και η διατήρηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των συναλλασσόμενων προς τις επιχειρήσεις. Άλλωστε, η αιτιολογία ότι η δημοσίευση των ισολογισμών και των προσκλήσεων γενικών συνελεύσεων στις εφημερίδες έχει υψηλό κόστος, διαψεύδεται από τα ίδια τα οικονομικά στοιχεία. Χαρακτηριστικά, το κόστος για εταιρείες μικρού μεγέθους (28% επί του συνόλου των δημοσιεύσεων) είναι έως 500 ευρώ, για εταιρείες μεσαίου μεγέθους (45% του συνόλου) είναι από 500 έως 1.000 ευρώ, σε ετήσια βάση. Υπενθυμίζεται ότι σε χώρες με πολύ μεγαλύτερη διείσδυση του πληθυσμού στο διαδίκτυο, δεν έχουν διανοηθεί να περιοριστούν στην ηλεκτρονική δημοσίευση των στοιχείων. (…).”.
“Όχι” (και) από την ΝΔ
Επιστολή με την οποία ζητάει να μην υλοποιηθεί το μέτρο κατάργησης της δημοσίευσης των οικονομικών στοιχείων των εταιρειών στον Τύπο έστειλε στον Υπουργό Ανάπτυξης, , κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο Tομεάρχης των ΜΜΕ και Βουλευτής Ευβοίας, κ. Σίμος Κεδίκογλου. Τα κυριότερα σημεία της επιστολής είναι τα εξής: «Από διαρροές στον ελληνικό τύπο πληροφορηθήκαμε την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην άμεση κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών των ανωνύμων εταιρειών τόσο από τις πανελλήνιας κυκλοφορίας εφημερίδες όσο και από τις νομαρχιακές και τοπικές.
Σεβόμενοι απόλυτα τις δεσμεύσεις της χώρας μας από το μνημόνιο και από τη στιγμή που δίνεται η δυνατότητα της λήψης απόφασης μέχρι τουλάχιστον το τέλος Μαρτίου, από τη στιγμή που και το Ευρωκοινοβούλιο έχει αποφασίσει την παράταση της δημοσίευσης των ισολογισμών μέχρι το 2015 και από τη στιγμή που η πράξη αυτή, μόνο προβλήματα θα προκαλέσει, πριν προχωρήσετε στην υλοποίηση μίας τέτοιας πρωτοβουλίας, παρακαλώ να συνυπολογίσετε
1. Τον κίνδυνο που θα προκύψει από τη δημιουργία «εταιρειών – φάντασμα», οι οποίες μη έχοντας την υποχρέωση δημοσιεύσεων θα εισχωρήσουν στην ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα, προκαλώντας σοβαρούς κινδύνους.
2. Το γεγονός ότι το Internet δεν μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστο δεδομένο δημοσίευσης, αφού ούτε τεχνολογικά ούτε και νομικά δεν μπορεί να ελεγχθεί ενώ παράλληλα το ΓΕΜΗ δεν είναι έτοιμο να λειτουργήσει.
3. Τη ζημία που θα προκύψει για το Δημόσιο τόσο από τη στέρηση άμεσης είσπραξης εσόδων που προκύπτουν από τις δημοσιεύσεις αυτές όσο και από την οικονομική επιβάρυνση που θα προκύψει για το Κράτος, αφού δεκάδες επιχειρήσεις ασχολούμενες με τον Τύπο και συναφή επαγγέλματα θα κλείσουν και χιλιάδες εργαζόμενοι θα ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας.
4. Το γεγονός ότι σύσσωμοι οι φορείς αντιδρούν στην κατάργηση των δημοσιεύσεων. Είναι ίσως οι πρώτη φορά που όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (εργαζόμενοι – δημοσιογράφοι – ιδιοκτήτες αλλά εκπρόσωποι επιμελητηρίων) σας ζητούν τη διατήρηση της δημοσίευσης των ισολογισμών μέχρι να συζητηθεί διεξοδικά η διαδικασία και να βρεθούν οι σωστές και βιώσιμες λύσεις που θα ικανοποιήσουν και τις δύο πλευρές.
Το επιχείρημα που κάποιοι αναφέρουν ότι η απαλλαγή από τη δημοσίευση ισολογισμών μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για τις επιχειρήσεις, είναι παντελώς ανακριβές, αφού τόσο η Κ.Ε.Ε.Ε., το Ε.Β.Ε.Α., και η Ε.Σ.Ε.Ε. αναφέρουν ότι η διαφάνεια, η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς τις επιχειρήσεις και η πληροφόρηση του κοινού πρέπει να διαφυλαχτούν πάση θυσία. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται και η αξιοπιστία των παραγωγικών επιχειρήσεων που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ήδη τραυματισμένης οικονομίας. (…).
Με εκτίμηση,
Σίμος Κεδίκογλου»
“Η δημοσίευσις είναι ψυχή της δικαιοσύνης”
Από τους πρώτους που τοποθετήθηκαν σε αυτό το ζήτημα ήταν ο εκδότης της εφημερίδας μας, κ. Αντώνης Κατωπόδης, ο οποίος και με την ιδιότητα του Προέδρου της Ενώσεων Ιδιοκτητών Τοπικών Ημερήσιων Εβδομαδιαίων Εφημερίδων Αττικής (ΕΙΤΗΕΕΑ) εξέδωσε το παρακάτω κείμενο: “Με αφορμή το πακέτο μεταρρυθμιστικών μέτρων για «τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» και το επικείμενο νομοσχέδιο για την τροποποίηση άρθρων και άλλων νομοθετικών διατάξεων, προκειμένου να αρθεί η υποχρέωση δημοσίευσης των οικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων σε εφημερίδες και η τελευταία να αντικατασταθεί από δημοσιεύσεις στο Φ.Ε.Κ. όπως ισχύει, στο ΓΕΜΗ και στην ιστοσελίδα κάθε εταιρείας, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:
-αν καταργηθούν οι εν λόγω διατάξεις, θα προκύψει ζήτημα στη διατύπωση ορισμένων κανόνων δημοσιότητας προκειμένου να προστατεύονται οι καλόπιστοι τρίτοι και οι συναλλασσόμενοι, κανόνες οι οποίοι σχετίζονται με τη διαφάνεια και τη προστασία του δημοσίου συμφέροντος.
Πιο αναλυτικά, αν ψηφιστεί το επικείμενο νομοσχέδιο, ταυτόχρονα, καταργούνται:
α) Η εγκυρότητα και η διαφάνεια που παρέχει η δημοσίευση στις εφημερίδες.
β) Η αξιοπιστία, καθώς θα δίνεται η δυνατότητα, στην εταιρεία που υπογράφει τον Ισολογισμό της να αλλάξει, ανά πάσα στιγμή, τα στοιχεία του, αν το επιθυμεί. (Είναι γνωστή, άλλωστε, η αναρχία και η αδιαφάνεια που επικρατεί στο χώρο των Ε.Π.Ε., οι οποίες δεν έχουν μηχανισμό ελέγχου εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα να μη δημοσιεύουν, συνήθως, τους Ισολογισμούς τους). Παρέχεται, με αυτό τον τρόπο, σιωπηλά, η δυνατότητα, σε όποιον επιθυμεί, να συμμετάσχει στο να χάνονται εκατοντάδες εκατομμύρια από τον ιδιωτικό αλλά κυρίως από το δημόσιο τομέα και τελικά από το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή από την Ελλάδα.
γ) Η σοβαρή και αξιόπιστη δημοσιότητα. Το Δια-δίκτυο (inter-net) είναι χρήσιμο εργαλείο εργασίας, αλλά είναι ιστο-χώρος και όχι ΜΜΕ. Επιπλέον, λόγω της πρωτόλειας κατάστασης στην οποία βρίσκεται στην Ελλάδα, επιτρέπει την αυθαιρεσία στο χώρο του τύπου. Είναι γνωστή η δυνατότητα αυθαιρεσίας, όποιου βούλεται, όπως το συνονθύλευμα ανυπόγραφων και μη διασταυρωμένων ειδήσεων, που συχνά αναρτώνται στο δια-δίκτυο, μαρτυρεί.
δ) Η προστασία και η διευκόλυνση για τη σωστή εκτίμηση της κατάστασης από τους μετόχους, τους προμηθευτές, τους πελάτες, τις τράπεζες, το κράτος, τους πολίτες και γενικά από όλους όσοι συναλλάσσονται με τις εταιρείες.
Εκτός των παραπάνω, το ΓΕΜΗ είναι ανέτοιμο τόσο να δεχθεί τον όγκο αυτών των αρχείων όσο και να εξυπηρετήσει το κοινό. (Επιβεβαιώνεται και από την επιστολή των Επιμελητηρίων, με ημερομηνία 20/02/2012).
Επιπλέον, με την κατάργηση της δημοσίευσης των Ισολογισμών στα Μ.Μ.Ε. δημιουργούνται ή/ και πριμοδοτούνται:
α) το άναρχο τοπίο και πρόσφορο έδαφος για τη λειτουργία «εταιρειών- φαντασμάτων» που, νομοτελειακά, όπως η πραγματικότητα μας διδάσκει, κάποια στιγμή θα δημιουργήσουν πρόβλημα με σοβαρό αντίκτυπο και ανυπολόγιστο κόστος για τους ιδιώτες και το δημόσιο (χρέη, φοροδιαφυγή, κ.ά.), δηλαδή για την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της.
Β/ Ανυπολόγιστα προβλήματα στον ιδιωτικό τομέα, όπως:
1/ Λουκέτο στις εφημερίδες και σε αλληλένδετα με τον τύπο επαγγέλματα.
2/ Ανεργία για χιλιάδες ανθρώπους, συνέπεια που θα συμβάλλει στην ακόμα μεγαλύτερη βύθιση της οικονομίας μας στην ύφεση, και στην εξώθησή τους, όπως και των οικογενειών τους, σε οικονομική εξαθλίωση και, ίσως, σε μια θέση στα συσσίτια.
3/ Άμεση κατάργηση της πολυφωνίας και της ελευθερίας του λόγου, που αποτελούν βασικά στοιχεία της Δημοκρατίας στη χώρα που την ανέδειξε.
ΖΗΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
Η κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης των οικονομικών στοιχείων των εταιριών στις εφημερίδες μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα φέρει στη δημοκρατία και την οικονομία μας.
Παραθέτω ενδεικτικά κάποια οικονομικά στοιχεία για το δημόσιο:
– 14,000,000,00 ευρώ, περίπου, διαφυγόντα έσοδα από το Φ.Π.Α. για το κράτος.
– 30,000,000,00 ευρώ, απώλειες φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων και επαγγελμάτων συναφών με τον τύπο, εφημερίδων αλλά και φυσικών προσώπων.
-10,000,000,00 ευρώ απώλειες από το αγγελιόσημο που καταλήγει στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ
– 80,000,000,00 ευρώ απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία ΕΤΑΠ ΜΜΕ – ΙΚΑ, κ.τ.λ. από τις εισφορές που καταβάλουν οι εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή στο χώρο αυτό και θα απολυθούν.
-110,000,000,00 ευρώ για αποζημιώσεις που θα δοθούν από τον Ο.Α.Ε.Δ. στους ανέργους που θα δημιουργηθούν.
ΖΗΜΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ Α.Ε. ΚΑΙ ΤΙΣ Ε.Π.Ε.
Το δυναμικό αγοραστικό κοινό των, τουλάχιστον, 20.000 εργαζόμενων, που συν-εισφέρουν στην αγορά πάνω από 250,000,000,00 ευρώ ετησίως, θα εκλείψει, και οι εταιρείες θα βλέπουν τα περισσότερα προϊόντα τους να μένουν αζήτητα στις αποθήκες τους.
Και το σπουδαιότερο: με αυτό τον τρόπο, το σύστημα της αγοράς αποδυναμώνεται στο σύνολό του ακόμη περισσότερο, καθώς και οι άλλες επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να προβούν σε απολύσεις εργαζομένων, αφού δεν θα έχουν αρκετά έσοδα για να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, όπως Φ.Π.Α., Ασφαλιστικές Εισφορές, Μισθούς Εργαζομένων. Στη συνέχεια, θα μειωθούν ακόμη περισσότερο τα έσοδα των Δ.Ο.Υ. και των Ασφαλιστικών Ταμείων, και θα διαρραγεί περαιτέρω η κοινωνική συνοχή.
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αποφασίσει την παράταση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των οικονομικών στοιχείων των εταιριών στον τύπο μέχρι και το 2015, οπότε και θα επανεξεταστεί το θέμα.
ΠΡΟΤΑΣΗ –ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
Προτείνεται:
– να ισχύσει στην Ελλάδα όπως ισχύει και στην Ευρώπη μια μεταβατική περίοδος μέχρι το 2015.
-Να θεσπιστούν κριτήρια για τις εφημερίδες που θα έχουν δικαίωμα δημοσιεύσεων, όπως είναι αυτά που αναφέρονται στις τοπικές και περιφερειακές εφημερίδες που πληρούν τις προϋποθέσεις του Ν.3548/2007.
-να υπάρξει, αν κρίνεται αναγκαίο, κάποια νομοθετική ρύθμιση όσον αφορά το κόστος της δημοσίευσης Ισολογισμών υπέρ των εταιριών, με στόχο την εναρμόνιση του κόστους με τις διαμορφούμενες οικονομικές εξελίξεις.
ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
Το θέμα που ανέκυψε εκ του μη όντος, θεωρούμε ότι είναι αμιγώς πολιτικό και πιστεύουμε πως η Βουλή των Ελλήνων θα λάβει υπόψη της όλα όσα πρέπει για να πράξει το αυτονόητο: να δώσει το δικαίωμα να διατηρηθεί η πολυφωνία και η ελευθεροτυπία στη χώρα που γεννήθηκε η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και ο ΟΡΘΟΣ ΛΟΓΟΣ.
«Η Δημοσίευσις είναι ψυχή της δικαιοσύνης» είχε γράψει ο Ιωάννης –Ιάκωβος Μάγερ «Ελληνικά Χρονικά 1824-1826». Το είχε γράψει τότε που το ελληνικό έθνος αγωνιζόταν να κατακτήσει την ελευθερία του και να συστήσει οργανωμένο και ελεύθερο κράτος. Σήμερα, σε αυτή την κρίσιμη καμπή της ιστορίας της πατρίδας μας, της Ελλάδας, με την κρίση των ιδεών, των αξιών, των συνειδήσεων, σήμερα που δοκιμάζεται, πρώτα και κύρια, η ηθική ελευθερία και η αξιοπρέπειά μας, κάποιοι, ευτυχώς λίγοι, ελάχιστοι, προσπαθούν, μάταια, να πείσουν ότι η απόπειρα κατάργησης της δημοσίευσης των Ισολογισμών στα Μ.Μ.Ε. αφορά αμιγώς οικονομικά μεγέθη και οφείλεται στην οικονομική κρίση. Τους πληροφορούμε ότι, εκτός του ότι είναι λίγοι, κάτι που είναι γνωστό, η απόπειρα για τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση αναφέρεται στην ψυχή της δικαιοσύνης, τη δημοσίευση, την ελευθεροτυπία, και ελάχιστα αφορά το ενδιαφέρον για την οικονομική δαπάνη των Ανώνυμων Εταιριών, που, ούτως ή άλλως, είναι αμελητέα. (Δεν αφορά ούτε το 0,1% των κερδών τους, και πάντως καθόλου δεν απασχολεί τους σοβαρούς και επαρκείς επιχειρηματίες).
Υ.Γ. Υπενθυμίζουμε στους εισηγητές του Νομοσχεδίου ότι ο Ιωάννης Ιάκωβος Μάγερ, γιατρός που γεννήθηκε στη Ζυρίχη, αφού εμφανίστηκε στη φιλελληνική επιτροπή της πόλης Βέρνη, συμμετείχε στη ναυμαχία του Κορινθιακού στις 5-6 Μαρτίου 1822 και κατόπιν εγκαταστάθηκε στο Μεσολόγγι, όπου και παντρεύτηκε Ελληνίδα και άλλαξε το θρησκευτικό του δόγμα. Έγινε συντάκτης της εφημερίδας «Ελληνικά Χρονικά» από το 1824-1826, της πρώτης ουσιαστικά έντυπης εφημερίδας του Αγώνα στην Ελλάδα… Τον Απρίλιο του 1826 στη σύναξη των καπεταναίων αποφάσισαν την Έξοδο. Ο Ιωάννης Ιάκωβος Μάγερ, η γυναίκα του και τα 2 παιδιά του, σκοτώθηκαν κατά την Έξοδο του Μεσολογγίου…
… Θυμίζουμε, ακόμη, ότι ο φιλέλληνας Λόρδος Βύρων, σε γράμμα του από το Μεσολόγγι, 19 Μαρτίου 1824, εκφράζει τις ανησυχίες του, μήπως τα άρθρα του Μάγερ εναντίον της μοναρχίας, και οι φιλελεύθερες ιδέες του για την ανάγκη ελευθεροτυπίας, προδιαθέσουν εχθρικά απέναντι στην Ελλάδα τα συντηρητικά καθεστώτα των ηγεμόνων της Ευρώπης και δημιουργήσουν παρεξηγήσεις και βλάψουν τον Ελληνικό Αγώνα: “ο Dr Meyer, ο εκδότης με την απαραβίαστη ελευθερία του Τύπου, παραδέχεται την Ελευθερία να την ασκεί με απεριόριστη διάκριση, (όπως μου λέγουν) κατά τη θέληση και την ευχαρίστησή του. Είναι ο συγγραφέας ενός άρθρου κατά της μοναρχίας, από το οποίο ενδέχεται να έχει ωφέλεια και φήμη, αλλά οι εκδότες θα βρουν τον μπελά τους, αν δεν λάβουν τα μέτρα τους… “
Ευτυχώς, σήμερα, στην Ελλάδα, δεν υπάρχει πόλεμος, ούτε μοναρχία, ούτε κανίβαλοι… Θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει ισονομία, ελευθερία, δικαιοσύνη, και δημοκρατία. Πιστεύουμε ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει η ψυχή της δημοκρατίας: η δημοσίευση.
Αντώνης Κατωπόδης
Εκδότης Εφημερίδων
ΧΤΥΠΟΣ – ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Πρόεδρος
Ένωσης Ιδιοκτητών Τοπικών Ημερήσιων Εβδομαδιαίων Εφημερίδων Αττικής.”