Οι βασικοί πυλώνες του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας που απασχόλησε το Ηράκλειο Αττικής στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Είμαστε στο χρονικό διάστημα που το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας / Αττικής έχει τεθεί προς διαβούλευση και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης του Ηρακλείου Αττικής κατατέθηκαν οι προτάσεις του Δήμου.
Πιο συγκεκριμένα, η διάνοιξη και παράλληλα η υπογειοποίηση της Λ. Κύμης, η απόκτηση του Κτήματος Φιξ, η διάνοιξη της Μ. Μερκούρη, η ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου, η ένταξη του Λ. Ηρακλείου στους δευτερεύοντες δρόμους για να προχωρήσει η ανάπλασή της, η χωροθέτηση νεκροταφείου στην ευρύτερη περιοχή και η αντιμετώπιση της ηχορύπανσης από την Αττική οδό ήταν ο κοινός τόπος όλων των Παρατάξεων στη συζήτηση που έγινε.
Η εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου
Πρώτος τον λόγο πήρε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Γιώργος Βλαντής, ο οποίος, αφού έκανε μία εκτενή αναφορά γύρω από το ΡΣΑ, στη συνέχεια επικεντρώθηκε στην πόλη του Ηρακλείου, όπου τόνισε: “Η διάνοιξη της Λ. Κύμης είναι το σημαντικότερο έργο που αναφέρεται για την περιοχή μας στο ΡΣΑ. Μας ενημέρωσαν ότι οι μελέτες ολοκληρώθηκαν και το έργο θα προχωρήσει. Παράλληλα με την διάνοιξη της Κύμης θα ζητήσουμε και τη σύνδεσή της με την Λ. Πλαπούτα. Παράλληλα, θα διεκδικήσουμε και την κατασκευή εισόδου στην Αττική οδό από την Κύμης στην κατεύθυνση προς Ελευσίνα που σήμερα δεν υπάρχει ενώ αρχικά είχε προβλεφθεί. Μετά σημαντικό είναι και η αξιοποίηση του χώρου που θα δημιουργηθεί από την υπογειοποίηση, ο οποίος θα είναι πολλών στρεμμάτων. Επίσης, θα μπορούσαμε να προτείνουμε η γραμμή 4 του μετρό μετά από τον σταθμό του Αμαρουσίου να πηγαίνει και στην Ειρήνη. Στο Σχέδιο προβλέπεται η δημιουργία δύο ποδηλατοδρόμων, Πειραιάς – Κηφισιά και Φάληρο – Χαλάνδρι, οι οποίοι θα περνάνε από την πόλη μας. Πρόκειται για ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο. Επειδή γίνεται αναφορά στο Αδριάνειο Υδραγωγείο, καλό είναι κι εμείς να προτείνουμε την αναβάθμισή του. Στο ΡΣΑ αναφέρεται ότι θα δημιουργηθεί Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, εδώ έχουμε ένα σημείο διεκδίκησης από την πλευρά μας. Ακόμη θα μπορούσαμε να ζητήσουμε την ένταξη της Λ. Ηρακλείου στους δευτερεύοντες δρόμους, ώστε να προχωρήσει έτσι η ανάπλασή της, και την αντιμετώπιση της ηχορύπανσης από την Αττική οδό. Τέλος παρατηρούμε ότι δε γίνεται κάποια πρόβλεψη για την δημιουργία νεκροταφείου και θα έπρεπε να επιστήσουμε την προσοχή και για αυτό το θέμα”.
Διευρυμένο ΓΠΣ πρότεινε ο κ. Μαστοράκος
Την κατάρτιση κοινού Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου από τους Δήμους Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης και Λυκόβρυσης – Πεύκης, πρότεινε κατά την τοποθέτησή του ο πρώην Δήμαρχος της πόλης και νυν Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, κ. Γιώργος Μαστοράκος, ο οποίος τοποθετήθηκε για λογαριασμό της Παράταξης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, καθώς απουσίαζε ο επικεφαλής του Συνδυασμού κ. Νώντας Σπυρόπουλος. Ο λόγος που ο κ. Μαστοράκος έκανε αυτήν την πρόταση ήταν επειδή, όπως είπε, με αυτόν τον τρόπο θα έχουν οι Δήμοι περισσότερες πιθανότητες να υλοποιήσουν τις διεκδικήσεις τους, όπως η απόκτηση του Κτήματος Φιξ, που απασχολεί το Ηράκλειο. Από εκεί και πέρα, ο πρώην Δήμαρχος υπογράμμισε τα εξής: “Το ΡΣΑ είναι ένα καλό εργαλείο που θα πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Η διάνοιξη της Λ. Κύμης είναι μεγάλη λύτρωση για την πόλη μας. Βέβαια, δεν θα πρέπει να εφησυχάσουμε επειδή προβλέπεται στο Σχέδιο αλλά να συνεχίζουμε να πιέζουμε και να πάρει απόφαση το Σώμα για επίσπευσή της. Για την Γραμμή 4 του Μετρό, καλό είναι να φτάσει και στην Ειρήνη, καλύτερο όμως θα ήταν να έρθει μέσα στο Ηράκλειο. Για την κατασκευή των ποδηλατοδρόμων, αν δεν διέρχονται σε αυτούς αυτοκίνητα τότε είναι ευπρόσδεκτοι. Συμφωνώ, βεβαίως με την ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου. Όσον αφορά στο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου θα πρέπει να πάρουμε μία δύσκολη απόφαση. Θα πρέπει να το διεκδικήσουμε και ένα κεντρικό μας επιχείρημα είναι ότι η Λυκόβρυση και η Πεύκη είναι πολύ πιο κοντά στις μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες των Βορείων προαστίων, ενώ εμείς είμαστε κοντά μόνο με το Αγία Όλγα.” Ο κ. Μαστοράκος ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του κάνοντας αναφορά στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και συγκεκριμένα στο θέμα των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), όπου επεσήμανε το τραγελαφικό γεγονός να έχουν χωροθετηθεί ΣΜΑ σε όλο το Λεκανοπέδιο, εκ των οποίων έχει δημιουργηθεί μόνο ένας στο Σχιστό, καθώς στα υπόλοιπα σημεία για κάποιον λόγο δεν μπορεί να κατασκευαστεί ΣΜΑ (Στην Κηφισιά λόγω του ότι βρίσκεται στη ζώνη προστασίας του ποταμού Κηφισού, στο Γουδή επειδή έχει κατασκευαστεί εκεί το στάδιο του Μπάντμιντον, στο Αιγάλεω επειδή βρίσκεται σε ένα σημείο διεκδίκησης με τον Δήμο Αθηναίων και την ΔΕΗ και για λόγους περιβαλλοντικούς δεν δόθηκε άδεια από το ΣτΕ, στον Άλιμο βρίσκεται εντός ζώνης αρχαιολογικής προστασίας).
Δεν έγινε διαβούλευση σύμφωνα με τον κ. Μπάμπαλο
Ο επικεφαλής της Παράταξης “Ηράκλειο – Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος, ήταν ο επόμενος ομιλητής, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων: « Κύριε Δήμαρχε, δυστυχώς δεν έχετε αντιληφθεί τη σημασία του νέου Ρυθμιστικού. Τη σπουδαιότητά του στη στρατηγική χωρικής ανάπτυξης της πόλης για τα επόµενα δέκα χρόνια. Δεν ανοίξατε το διάλογο στην πόλη, δεν πήρατε πρωτοβουλίες να προχωρήσετε στη διοργάνωση µίας επιστημονικής ηµερίδας καλώντας τους φορείς και τους πολίτες να καταθέσουν τις απόψεις τους. Καθηγητές Πανεπιστημίου, εκπρόσωποι της Πολιτικής Ηγεσίας, της Περιφέρειας, των Τοπικών Φορέων και των Δημοτικών Παρατάξεων μπορούσαν και έπρεπε να συμμετέχουν. Δεν εισαγάγατε το θέμα προς συζήτηση στην επιτροπή διαβούλευσης. Πραγματικά πιστεύω ότι δεν είχατε κανένα λόγο να αποφύγετε την πρόκληση μιας ουσιαστικής συζήτησης.
Έπρεπε να είχατε ανοίξει τις συζητήσεις και διαδικασίες, με κάλεσμα για γόνιµο διάλογο με όσους μπορούσαν να συμβάλλουν, και την εξαγωγή χρήσιµων συµπερασµάτων – προτάσεων για την προοπτική του ∆ήµου Ηρακλείου αναφορικά με το νέο Ρυθµιστικό Σχέδιο πόλης.
Είναι γεγονός ότι από την έγκριση του Ρυθµιστικού Σχεδίου της Αθήνας (ΡΣΑ) έχουν παρέλθει είκοσι επτά χρόνια (Ν. 1515/1985) και από την εκπόνησή του ακόµα περισσότερα. Το διάστηµα αυτό είναι ούτως ή άλλως µεγάλο, και, έστω και µόνο ως συνέπεια της προϋπάρχουσας δυναµικής, συνεπάγεται σηµαντικές ποσοτικές αλλαγές στη χωρική οργάνωση του λεκανόπεδιου. Επιπλέον, όµως, στην περίοδο αυτή υπήρξαν και σηµαντικές αλλαγές ποιοτικού χαρακτήρα, µε την έννοια της αλλαγής των προϋπαρχουσών δεδοµένων και υποθέσεων πάνω στις οποίες είχε βασιστεί ο σχεδιασµός του ΡΣΑ, αλλά και αυτός των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Έχοντας βιώσει όλοι μας όχι και τις καλύτερες εμπειρίες του πρόσφατου παρελθόντος, διάστηµα κατά το οποίο η πόλη µας μεγάλωσε και επεκτάθηκε, χωρίς σχέδιο βιώσιµης ανάπτυξης, χωρίς τον ενδεδειγμένο σεβασµό στις χρήσεις κατοικίας, αφήνοντας κάποια πράγματα απλά να γίνονται, στην μοίρα τους.
Ο ∆ήµος Ηρακλείου κλήθηκε να πληρώσει και αυτός ακριβά, το εγχείρημα της διοργάνωσης των Ολυµπιακών Αγώνων. Με αφορµή τη διοργάνωση αυτή, το Ηράκλειο φορτώθηκε µε νέους τόνους τσιµέντου και κατασκευών. Επιβαρύνθηκε κυκλοφοριακά, οι ατµοσφαιρικοί ρύποι έγιναν αναπόσπαστο τµήµα της καθηµερινότητας µας, το πράσινο µειώθηκε, ενώ δεν µας δόθηκαν από την Πολιτεία αντισταθµιστικά έργα, που θα βελτίωναν το αρνητικό ισοζύγιο που δημιουργήθηκε. Το κτήμα ΦΙΞ το χάσαμε, Λ. Ηρακλείου το ίδιο, η Κύμης δεν άνοιξε
Αυτή την αρνητική κατάσταση ως ∆ήµος πρέπει να επιχειρήσουμε να την ανατρέψουμε, έστω και τώρα, ποτέ δεν είναι αργά. Πρέπει να πάρετε πρωτοβουλίες. Εμείς θέλουμε να συμβάλλουμε στην κατεύθυνση αυτή. Με παρεµβάσεις πολεοδοµικού χαρακτήρα, µε βιοκλιµατικές αναπλάσεις και έργα πράσινου χαρακτήρα.
Πέντε άξονες
Το ΟΡΑΜΑ για την πόλη του Ηράκλειου πρέπει να βασίζεται σε πέντε άξονες:
α) στη βελτίωση της καθηµερινής ζωής των πολιτών,
β) στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, και προστασία της κατοικίας
γ) στην προστασία µε συγκεκριµένα µέτρα και στην ανάπτυξη του περιβάλλοντος,
δ) στον ενεργειακό προγραµµατισµό, και
ε) στην οικονοµική ανάπτυξη της τοπικής αγοράς.
Ο σχεδιασµός αυτός βέβαια υπόκειται σε υπερκείµενο σχεδιασµό, που είναι αυτός του νέου Ρυθµιστικού Σχεδίου Αθηνών, όπως εκφράζεται από το Σχέδιο Νόµου και το αντίστοιχο Πρόγραµµα ∆ράσης.
Αναφέρω συνοπτικά μερικές , νομίζω, ουσιαστικές παρατηρήσεις:
■ Το κείµενο του Σχεδίου Νόµου (224 σελίδες) είναι σαφώς πιο βελτιωµένο σε σχέση µε το προηγούµενο Ρυθµιστικό ( ν. 1515) αλλά περισσότερο πολύπλοκο και µε συγκεχυµένη δοµή.
■ Οι σχετικοί στόχοι του νέου Ρυθµιστικού, αν και ορθοί ως προς το περιεχόµενό τους, φαντάζουν εκ προοιµίου ανεφάρµοστοι. Η άποψη αυτή ενισχύεται από την ελλειμματική υποστήριξή τους από το ίδιο το Σχέδιο Νόµου.
■ ∆εν υπάρχουν ποσοτικά κριτήρια για την παρακολούθηση της υλοποίησης του Σχεδίου και τη µέτρηση, µέσω δεικτών, της αποτελεσµατικότητας του.
■ οι βασικές αναπτυξιακές επιλογές αφήνεται να εξειδικευτούν µε νοµοθετικές ρυθµίσεις που θα ακολουθήσουν στο µέλλον. Τα παραπάνω ακυρώνουν τον επιχειρησιακό χαρακτήρα του Σχεδίου και θέτουν εµπόδια στην εφαρµογή του.
■ Το ισχύον Ρ.Σ.Α. κατά µεγάλο µέρος δεν εφαρµόστηκε. Η διασφάλιση της εφαρµογής του νέου απαιτεί ισχυρό «µητροπολιτικό φορέα διακυβέρνησης» µε πολιτική νοµιµοποίηση.
Είναι στο χέρι µας να απαιτήσουµε τα αντισταθµιστικά ωφέλη από την Κεντρική ∆ιοίκηση µέσω των προγραµµάτων του ρυθμιστικού και της ανασυγκρότησης κέντρων που προβλέπει το Πρόγραµµα ∆ράσης. (…).
Συνοπτικά λοιπόν η παράταξη ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ καταθέτει σκέψεις και προτάσεις, τόσο προς συζήτηση και επεξεργασία, όσο και για δημόσια διαβούλευση
•Προώθηση τοπικού σχεδιασμού για την ένταξη του ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΦΙΞ με παρεμβάσεις μικρής κλίμακας σε ένα ευρύτερο δίκτυο «οικολογικών διαδρόμων» και εστιών τοπικού πρασίνου, διαμορφώνοντας της προϋποθέσεις για τη δημιουργία εντός του αστικού ιστού του ΠΑΡΚΟ ΠΟΛΗΣ, ενταγμένου σε ένα δίκτυο ανοικτών δημόσιων χώρων πρασίνου για τη δημιουργία ευνοϊκών μικροκλιματικών συνθηκών, τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, την εκτόνωση του θορύβου και την αναψυχή και ξεκούραση των πολιτών και τη λειτουργία της ως «οικολογικών διαδρόμων» Η πρόβλεψη στο ρυθμιστικό για την αξιοποίηση του κενού κτιριακού αποθέματος και ένταξη των χώρων και δραστηριοτήτων του πολιτισμού στην πολιτική των αναπλάσεων, μας δίνει ακόμα ένα επιχείρημα για την απόκτηση του κτήματος Φιξ. Το κτίριο εντός του Φιξ αποτελεί σημαντικό στοιχείο που συνδέεται με τη νεότερη ιστορία μας. Η ζώσα, δραστήρια και δημιουργική καθολική κοινότητα, που ξεκινά από την έλευση του βασιλιά Όθωνα στην Ελλάδα, η Καθολική Εκκλησία του Αγίου Λουκά, το καθολικό νεκροταφείο συνθέτουν σημαντικά στοιχεία συνδεδεμένα με την νεότερη ιστορία της πατρίδας μας, τον πολιτισμό και την παράδοση μας.
•Το δίκτυο Μετρό αναπτύσσεται ως βαρύ σύστημα ΜΣΤ ενδοαστικής εξυπηρέτησης, μεγάλης χωρητικότητας και υψηλής εμπορικής ταχύτητας, ως κατά βάση υπόγειο, της συγκοινωνιακούς διαδρόμους οι οποίοι φέρουν τη μεγαλύτερη ζήτηση. Προβλέπεται στο σχέδιο του ρυθμιστικού η δημιουργία και της «γραμμής 4», Περισσός – Γαλάτσι – Κυψέλη – Πανεπιστήμιο – Ευαγγελισμός – Ζωγράφου – Μαρούσι – Λυκόβρυση / Εθνική Οδός Αθήνας – Θες/νίκης, με τη διακλάδωση Ευαγγελισμός – Βύρωνας – Ανω Ηλιούπολη με σταθμό μετεπιβίβασης στον Περισσό. Πρέπει να κουβεντιάσουμε αν συμφέρει την πόλη της σταθμός μετρό. Πρέπει να δούμε αν αυτό ευνοεί. Αν τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα. Βεβαίως αυτό είναι σε συνάρτηση με το τι πόλη θέλουμε, άρα απαιτεί σχεδιασμό, όραμα και ουσιαστικό διάλογο.
•Στο Βασικό Οδικό Δίκτυο στο πλαίσιο του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, ορίζεται ένα πλέγμα αξόνων που εξυπηρετεί τις βασικές ροές μετακινήσεων διαπεριφερειακής και μητροπολιτικής κλίμακας. Σε αυτό προβλέπεται και ορθά η διάνοιξη της Λ. Κύμης. Στην κατεύθυνση αυτή ο Δήμος το ελάχιστο που πρέπει να απαιτήσει και να εξασφαλίσει από τη μελλοντική διάνοιξη είναι η υπογειοποίηση τη Λ. Κύμης, καθόλο το μήκος της που περνά από την Πόλη μας (περίπου σε μήκος 300 μέτρων) και η κατασκευή πάνω στο σκεπαστό αθλητικών εγκαταστάσεων, κοινόχρηστων χώρων και άλλων.
•Η διαπλάτυνση και ανάπλαση της Λ. Ηρακλείου είναι θέμα ουσιαστικό για την Πόλη.
•Η επιλογή της Λεωφόρου Καποδιστρίου ως Δευτερεύοντα άξονα Μητροπολιτικής Σημασίας, μας δίνει τη δυνατότητα να επαναφέρουμε στην επικαιρότητα το θέμα της υπογειοποίησης της οδού Μελίνας Μερκούρη, από «τα σίδερα» μέχρι την Κύμης. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται αφενός μεν η γρηγορότερη και ευκολότερη κίνηση στην κατεύθυνση από ανατολή προς δύση και αντίστροφα, αφετέρου δε η απαλλαγή της Πόλης από την υπερτοπική κυκλοφορία και η απόδοση πολλών στρεμμάτων σε κοινή χρήση.
•Δεν μπορεί να αποτελέσει επιλογή η κατασκευή στην Πόλη Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου. Οι δυσμενείς συνέπειες από τυχόν κατασκευή του μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να έχει π.χ. αύξηση της κυκλοφορίας, αδυναμία στάθμευσης, ατμοσφαιρικοί ρύποι κλπ. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος υποδοχής.
•Η αναθεώρηση του ΓΠΣ αποτελεί το κλειδί που εξειδικεύει το Ρυθμιστικό Σχέδιο στο Δήμο και αποσκοπεί στη θεσμοθέτηση των κανόνων τοπικής ανάπτυξης έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η εφαρμογή των στόχων και των κατευθύνσεων πολιτικής του Ρυθμιστικού, καθώς και η επίτευξη χωρικής συνοχής σε ενδοπεριφερειακό και τοπικό επίπεδο. Μπορεί δε να εκπονούνται πλέον και ανά Δήμους.»
Με βάση την εμπειρία του μίλησε ο κ. Γεωργόπουλος
Ο πρώην Δήμαρχος της πόλης, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος ήταν αυτός που κατέθεσε τις σκέψεις του στη συνέχεια της συζήτησης. Ο κ. Γεωργόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων: “Η Διοίκηση στην Ελλάδα περιγράφει τις καταστάσεις και δεν τις λύνει. Πρόκειται για ένα βερμπαλιστικό ΡΣΑ, που μόνο μέσω της πίεσης ίσως καταφέρουμε να πετύχουμε κάτι. Συμφωνώ με τον κ. Μπάμπαλο για το θέμα της διαβούλευσης, δεν ξέρω αν χρειάζονται ημερίδες, όπως ανέφερε, αλλά διαβούλευση σίγουρα χρειάζεται. Άκουσα όσα είπατε για την Κύμης. Να σας θυμίσω ότι μετά τη συνάντησή μου με τον κ. Σουφλιά, όντας Δήμαρχος, και τα όσα μου είπε είχα τη βεβαιότητα ότι το έργο θα γίνει. Είδατε τι έγινε τελικά.
Για το θέμα των ποδηλατοδρόμων, δε νομίζω ότι υπάρχει τέτοια δυνατότητα στην πόλη μας. Συμφωνούμε για την ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου. Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι για το θέμα του νεκροταφείου υπάρχει πρόταση από το Σύνδεσμο των 21 ΟΤΑ. Η Διάνοιξη της Μ. Μερκούρη θα ήταν ένα τεράστιο έργο, το οποίο θα πρέπει να διεκδικήσουμε από τον ΗΣΑΠ, καθώς είναι στην δική του ιδιοκτησία.” Ο πρώην Δήμαρχος, τελείωσε κάνοντας αναφορά στο Κέντρο Υγείας, για το οποίο είπε ότι το χρειάζεται η πόλη και θα πρέπει ο Δήμος να το διεκδικήσει σθεναρά.
«Ρυθμιστικό Σχέδιο: Οι βλέψεις του μεγάλου κεφαλαίου στην Αθήνα»
Στον μεσότιτλο που μόλις διαβάσατε συμπυκνώνεται η τοποθέτηση του κ. Κωνσταντίνου Κοκκινίδη για το ΡΣΑ. Πιο συγκεκριμένα, ο νεαρός Δημοτικός Σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” που τοποθετήθηκε για λογαριασμό της Παράταξης, ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα τα παρακάτω: “Δημιουργήθηκε μία εντύπωση ότι στη συζήτηση για το ΡΣΑ θα πρέπει να σταθούμε σε σχέση με το Ηράκλειο, εμείς δε συμφωνούμε σε αυτό και από γεωγραφικής πλευράς και από πολιτικής. Θα πρέπει να δούμε το πολιτικό πλαίσιο που ζούμε για να καταλάβουμε τι θέλει να κάνει το ΡΣΑ. Το ΡΣΑ είναι ένα εργαλείο, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, είναι ένα εργαλείο για να γίνουν επενδύσεις για καπιταλιστικό κέρδος. Είναι διαφορετικό ένας εργαζόμενος να εργάζεται στην κατασκευή ενός δρόμου και να είναι ασφαλισμένος και να παίρνει τον μισθό που δικαιούται και διαφορετικό να παίρνει με σύμβαση 400 ευρώ. Εμείς δεν είμαστε ενάντια σε όλα τα έργα που προτείνονται. Πιστεύουμε ότι χρειάζονται αλλά όχι σε αυτήν την κατεύθυνση. Χαρακτηριστικά να σας αναφέρω σχετικά με τη συζήτηση που έγινε για την Γραμμή 4 του Μετρό. Αυτή θα περάσει από το Κλειστό Γυμναστήριο στο Γαλάτσι, το οποίο έχουν θέσει στόχο να το κάνουν εμπορικό κέντρο και ευτυχώς αντιδρά δυναμικά ο λαός. Ε, δεν είναι λογικό να μας μοιάζει ίδια ιστορία με το Mall στην Νερατζιώτισσα;” Ο κ. Κοκκινίδης, αφού ενημέρωσε οτι η στάση της ΛΑΣ στην ψηφοφορία ότι θα ψηφίσει “παρούσα” αναρωτήθηκε: “Δεν χρειαζόταν να είναι αντικείμενο του ΡΣΑ, αν θα έπρεπε να είναι δωρεάν η Αττική Οδός;”
Πολιτική τοποθέτηση από την κα Κατσινοπούλου
Αποκλειστικά, σχεδόν, με τα ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας ασχολήθηκε στην παρέμβασή της η επικεφαλής του “Δικτύου Πολιτών”, κα Ειρήνη Κατσινοπούλου, καθώς η συγκεκριμένη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε την επόμενη της ημέρας που το Ελληνικό Κοινοβούλιο υπερψήφισε το δεύτερο μνημόνιο. Έτσι, η επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας ανέφερε σχετικά: “Σήμερα (σ.σ.: 21 Φεβρουαρίου 2011) , που είναι μία ιστορική ημέρα όπως μας ανακοίνωσε ο μη εκλεγμένος Πρωθυπουργός, θα έπρεπε να αποτυπωθεί στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η αγανάκτηση για το μέλλον που επιφυλάσσουν στους εργαζόμενους το οποίο θα είναι καταστροφικό. Είναι βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει η παραμικρή χρηματοδότηση του ΡΣΑ, καθώς όλα τα χρήματα θα πηγαίνουν για την αποπληρωμή του χρέους.” Η κα Κατσινοπούλου σε ότι αφορά το ΡΣΑ τόνισε ότι τα όσα δρομολογούνται να γίνουν σε Ελληνικό, Ελαιώνα και Πεντέλη είναι ενδεικτικά των προθέσεών της Κυβέρνησης, όπως και το γεγονός ότι έχει σε προτεραιότητα το αυτοκίνητο και όχι τις συγκοινωνίες. Ενώ συγκεκριμένα, για το Ηράκλειο, δήλωσε ότι δε διαφωνεί με τις προτάσεις της Διοίκησης αλλά έτσι κι αλλιώς το ΡΣΑ είναι από την αρχή υπονομευμένο από την Κυβέρνηση.