Για τους λόγους που αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για δημοτική σύμβουλος Αμαρουσίου με την παράταξη που ηγείται ο κ. Νώντας Γαρδέλης αναφέρεται στη συνέντευξη που μας παραχώρησε η κα Μαρίνα Πατούλη.
Επίσης, καταγράφει τους τομείς που θα ρίξει το βάρος της εφόσον εκλεγεί και τέλος αναφέρεται στα ζητήματα του πολιτισμού, έναν τομέα στον οποίο έχει επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία και προσφορά.
Συγκεκριμένα, η συνέντευξη της κας Πατούλη έχει ως εξής:
Κατεβαίνετε υποψήφια στο Μαρούσι με τον Νώντα Γαρδέλη. Ποια ήταν τα στοιχεία εκείνα που «έδεσαν» αυτή τη συνεργασία;
Όταν επιθυμείς να προσφέρεις, δεν σε ενδιαφέρουν τα αξιώματα, τα οποία για μένα δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός. Μπορείς να προσφέρεις από οποιαδήποτε θέση.
Κατεβαίνω, λοιπόν, στο Μαρούσι με τον Νώντα Γαρδέλη, έναν άνθρωπο με 22 χρόνια στην Αυτοδιοίκηση, γηγενή Μαρουσιώτη και γόνο ιστορικής αυτοδιοικητικής οικογένειας της πόλης. Ο Νώντας Γαρδέλης έχει προσφέρει πλούσιο έργο από θέσεις ευθύνης στον Δήμο, ενώ ήταν ο πρώτος δημοτικός σύμβουλος στη διοίκηση του Γιώργου Πατούλη. Από την πλευρά μου, έχοντας ήδη διαγράψει από το 2014 μία αυτόνομη αυτοδιοικητική πορεία, αλλά και μέσα από την εκπαίδευση – ας μην ξεχνάμε ότι είμαι εκπαιδευτικός και έχω θητεύσει στα σχολεία του Αμαρουσίου – έχω αφουγκραστεί τα προβλήματα της πόλης. Εξάλλου, από το 2006 που κατέβηκε ο Γιώργος Πατούλης ως υποψήφιος στο Μαρούσι ήμασταν συνοδοιπόροι. Ήμουν δίπλα του σε πολύ σημαντικές στιγμές και αποφάσεις για τον Δήμο.
Επίσης, ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου, συμμετείχα ενεργά από την πρώτη μέρα στη σύστασή του και σε σειρά από δράσεις πολιτιστικού και κοινωνικού χαρακτήρα. Έχω διαγράψει ήδη, και ως εντεταλμένη σύμβουλος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ για τον Πολιτισμό, αλλά και μέσα από τη φιλανθρωπία, ένα σημαντικό έργο στο Μαρούσι.
Από εκεί και πέρα, με τον Νώντα Γαρδέλη έχουμε κοινούς προσανατολισμούς και κοινές κομματικές αφετηρίες, έστω κι αν έχουμε αφήσει στην άκρη τις κομματικές μας ταυτότητες και κατεβαίνουμε με έναν ανεξάρτητο συνδυασμό ανθρώπων που αγαπούν το Μαρούσι. Κοινός μας στόχος είναι να προσφέρουμε στο Μαρούσι, όπου ο σύζυγός μου έχει αφήσει μία πολύτιμη παρακαταθήκη σε πολλά επίπεδα.
Όλα αυτά αποτέλεσαν για μένα ικανά κίνητρα για να συμπορευθώ με τη δική του πρόταση και τον συνδυασμό «Μαρούσι Μπορείς. Το Μέλλον στα χέρια σου», έναν συνδυασμό συνεχιστή και θεματοφύλακα του έργου της Διοίκησης Πατούλη.
Εφόσον εκλεγείτε, σε ποιους τομείς θα δώσετε προτεραιότητα;
Στον Δήμο Αμαρουσίου, κατά τη δωδεκαετή διοίκηση Πατούλη, συντελέστηκε ένα σημαντικό έργο. Αυτό το έργο οφείλουμε να το ενισχύσουμε και, «χτίζοντας» πάνω σε αυτό, να το προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο, ενισχύοντάς το με νέες σύγχρονες προτάσεις, δίνοντας τα κίνητρα σε κάθε δημότη να συμμετάσχει ενεργά στη δημιουργία ενός καλύτερου «αύριο» για το Μαρούσι μας.
Αν με ρωτάτε για το προσωπικό μου όραμα, θα σας πω ότι θα ήθελα να δω το Μαρούσι μια ανθρώπινη και βιώσιμη πόλη. Μια πόλη φιλική στον πεζό, στη μητέρα που κινείται με το καροτσάκι, στον συμπολίτη μας με αναπηρία. Θα ήθελα να βλέπω περισσότερο πράσινο, ακόμη περισσότερους ποδηλατόδρομους, λιγότερα κυκλοφοριακά προβλήματα. Θέλω να είναι μια λειτουργική πόλη, που ταυτόχρονα να σέβεται τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον.
Έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά απομένουν πολλά.
Υπάρχει ο πολιτισμός της καθημερινότητας αλλά και ο πολιτισμός της δημιουργίας, τομέας στον οποίον έχετε επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία και προσφορά…
Για το Μαρούσι, όπως έπραξα με επιτυχία και στην Πεύκη ως Πρόεδρος στο ΠΕ.Α.Π, θέλω να κάνω πράξη αυτό που αποκαλώ το κοινωνικό πρόσωπο του Πολιτισμού. Γι’ αυτό και το σύνθημα που με εκφράζει είναι «ο Πολιτισμός δίπλα στον Άνθρωπο». Στη βάση αυτών των αρχών, τις οποίες υπηρετώ και ως Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων τα τελευταία δύο χρόνια, θα εργαστώ.
Η στρατηγική μου για τον πολιτισμό στο Μαρούσι στηρίζεται στο δίπτυχο εκπαίδευση – πολιτισμός, δηλαδή στην επιλογή δράσεων που θα συνδέονται με θέματα που σχετίζονται με τη διαπαιδαγώγηση της νεολαίας μας, με ημερίδες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των νέων σε θέματα που τους αφορούν. Επίσης, μέσα από παιδικά και νεανικά φεστιβάλ, προσφέρουμε στα παιδιά μας, κάθε ηλικίας, ευκαιρίες ποιοτικής ψυχαγωγίας και τα κατάλληλα ερεθίσματα για να «ανθίσει» το πολιτιστικό αισθητήριο στις ψυχές τους.
Παράλληλη θα είναι η προσφορά δράσεων για τους γονείς, ενισχύοντας τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους σε ζητήματα που απασχολούν τα παιδιά τους. Και όλα αυτά με ενεργή συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας, με πρωτοβουλίες όπως η εισαγωγή θεματικών ενοτήτων διδασκαλίας για τον πολιτισμό στα σχολεία μας, η πραγματοποίηση επισκέψεων, σεμιναρίων, με στόχο την αφύπνιση της πολιτιστικής συνείδησης των νέων μας.
Η στρατηγική μου για τον πολιτισμό περιλαμβάνει, όμως, και άξονες που αφορούν στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας μέσα από την ενεργοποίηση και συμμετοχή των τοπικών φορέων και συλλόγων, αλλά και στην προώθηση διαδημοτικών συνεργασιών, στην αναβάθμιση του ρόλου και του έργου των σημαντικών πολιτιστικών δομών της πόλης μας, όπως και στη δημιουργία ενός αναβαθμισμένου πολιτιστικού κέντρου, που να περιλαμβάνει και ένα δημοτικό θέατρο.
Το Μαρούσι θα εγκαινιάσει μία νέα εποχή πολιτιστικής δημιουργίας. Και όλα αυτά στη βάση του Πολιτισμού με κοινωνικό πρόσημο, εφαρμόζοντας μία κοινωνική πολιτική ισότιμης πρόσβασης για όλους τους πολίτες, τόσο στις επιλογές, όσο και στα προγράμματα πολιτιστικής εκπαίδευσης στο Μαρούσι.