Παρά τις ψήφους της μείζονος μειοψηφίας η Διοίκηση δεν κατάφερε να το “περάσει”, καθώς 9 Σύμβουλοί της είχαν άλλη γνώμη
Οι παροικούντες των πραγμάτων του Δήμου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας περίμεναν με ιδιαίτερη ανυπομονησία την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου είχε μοναδικό θέμα την έγκριση του Προϋπολογισμού για το τρέχον έτος. Ο βασικότερος λόγος (της ανυπομονησίας) ήταν τα εσωτερικά προβλήματα που ταλανίζουν την Διοίκηση που έκανε πολύ δύσκολο να «περάσει» ο Προϋπολογισμός, όπερ και εγένετο.
Κίνδυνος χρεοκοπίας
Πάμε όμως να ξετυλίξουμε το κουβάρι από την αρχή. Στη συνεδρίαση ξεκίνησε το απόγευμα της 29ης Φεβρουαρίου και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της πρώτης ημέρας της Άνοιξης, την εισήγηση του θέματος έκανε η Δήμαρχος της πόλης, κα Έφη Γαϊτανά – Αποστολάκη, η οποία θύμισε κάτι από Βουλή.
Μεταξύ άλλων η Δήμαρχος είπε: «Για πρώτη φορά στην ιστορία των δύο πόλεων βρισκόμαστε σε ένα τόσο κρίσιμο σταυροδρόμι. Το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να αποφασίσει αν οδηγήσει τον δήμο μας στον δρόμο της ομαλότητας ή στον δρόμο της χρεοκοπίας.
Συγκεκριμένα, καλείστε να ψηφίσετε υπέρ ή κατά στη συνέχιση της λειτουργίας του Δήμου, γιατί γνωρίζετε πως αν μέχρι το τέλος Μαρτίου δεν εγκριθεί ο Προϋπολογισμός ο Δήμος δεν θα μπορεί να προμηθευτεί τα καύσιμα για την θέρμανση των ΚΑΠΗ και τα τρόφιμα για τη σίτιση των παιδιών των παιδικών σταθμών.
Αυτό θα σημάνει την χρεοκοπία του Δήμου μας, την απόλυση εργαζομένων από τον Δήμο, την πλήρη απαξίωση των υπηρεσιών του και τη μετέπειτα ιδιωτικοποίησή τους.
Αντικειμενικά, οποιαδήποτε Παράταξη αναλάμβανε την διοίκηση του ενιαίου Δήμου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, θα είχε να διαχειριστεί ένα χρέος 5,5 εκ. ευρώ από οφειλές προηγούμενων ετών, την μείωση 2 εκ. ευρώ από την τακτική Κρατική επιχορήγηση, την καθυστέρηση έγκρισης του Προϋπολογισμού του 2011 και την απορρόφηση των εργαζομένων στον Τομέα της Καθαριότητας και Κοινωνικών Υπηρεσιών. Αυτά είναι τα αντικειμενικά προβλήματα που υπάρχουν και όχι η ανικανότητα που έχουν δημιουργήσει αυτά τα προβλήματα στην λειτουργία του Δήμου. Μάλιστα, αυτή η κατάσταση δεν υπάρχει μόνο εδώ αλλά στο σύνολο των Δήμων της χώρας.
Αυτό που διαφέρει στην δική μας περίπτωση είναι η παρουσία της εσωτερικής αντιπολίτευσης, η οποία έχει δέσει τα χέρια της διοίκησης και την έχει καταστήσει όμηρο στις διαθέσεις της. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Η συνεδρίαση αυτή θα δείξει στους πολίτες ποιοι ενδιαφέρονται για το καλό της πόλης και ποιοι εκμεταλλεύονται αυτήν την κατάσταση για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων.»
Η εισήγηση του αρμόδιου Αντιδήμαρχου
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Χαράλαμπος Μπόβος, ο οποίος τόνισε: «Εύχομαι να μη συμβεί ξανά αυτό που συμβαίνει. Βρίσκομαι σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Θα πρέπει να προχωρήσουμε στη σύναψη του δανείου και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στην έγκριση του Προϋπολογισμού. Ο νέος νόμος μας παρέχει το δικαίωμα να εγγράψουμε στον Προϋπολογισμό τη δυνατότητα σύναψης δανείου για την αποπληρωμή παλαιότερων οφειλόμενων του Δήμου. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτόν το νόμο. Είναι γεγονός ότι με αυτό το δάνειο θα κληθεί να πληρώσει ο Δήμος ένα εκατομμύριο ευρώ επιπλέον για να καταφέρει να το αποπληρώσει, όμως ξέρετε τι γίνεται με τους προμηθευτές μας και τις οφειλές μας προς αυτούς. Σε καθημερινή βάση έρχονται και διαμαρτύρονται.
Τι είπε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
«Η Δήμαρχος, όπως συνηθίζει, μέσα από ένα κείμενο που της έχουν γράψει μας παρουσίασε μία ιδανική κατάσταση. Αλλά η Δήμαρχος πρέπει να ξέρει ότι είναι επικεφαλής της χειρότερης Δημοτικής Αρχής που γνώρισε τόσο ο Δήμος της Νέας Φιλαδέλφειας όσο και ο Δήμος της Νέας Χαλκηδόνας και η ίδια είναι ανύπαρκτη και ανίκανη να διοικήσει ως Δήμαρχος¨, είπε στον πρόλογο της τοποθέτησής του ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Χάρης Τομπούλογλου και συνέχισε λέγοντας: «Η Δήμαρχος δεν μας είπε ότι ο Προϋπολογισμός που ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο για να ψηφιστεί έχει αλλάξει πέντε φορές. Από αλλού ξεκίνησε και αλλού κατέληξε. ΤΑ ψευτοδιλήμματα που βάζει η Δήμαρχος ας τα απευθύνει στην Παράταξή της, που την στήριξαν προεκλογικά ενώ γνώριζαν ότι δεν έχει καμία εμπειρία από αυτά τα θέματα. Βασικός υπεύθυνος είναι βέβαια, αυτός που την πρότεινε ο σημερινός Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.
Την ώρα που οι Δήμαρχοι της Ιταλίας δίνουν τον μισθό τους για το χρέος της Ελλάδας εγώ δεν είδα από αυτήν την Δημοτική Αρχή να κάνει έστω μία κίνηση καλής θέλησης, αντίθετα είναι η πλέον πολυέξοδη διοίκηση. Μέχρι πρότινος πληρώναμε εφτά ειδικούς Συμβούλους.
Επίσης, θέλω να σημειώσω ότι δεν έχουμε καταφέρει να ενταχθούμε σε ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα όταν όλοι οι γύρω Δήμοι το έχουν καταφέρει.
Την τελική μας στάση θα την καθορίσουμε, αφού ακούσουμε όλους τους συναδέλφους και ειδικά αυτούς της πλειοψηφίας.
Τέλος, θα ήθελα να σας πω ότι ο μόνος τρόπος να προσφέρετε στον Δήμο είναι να αφήσετε τον Δήμο να λειτουργήσει και αυτό θα το καταφέρετε με το να φύγετε όλοι μαζί όπως όλοι μαζί ήρθατε.»
Καταψήφισε ο κ. Κόντος
Με αγωνία αναμενόταν η τοποθέτηση του πρώην Δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας, κ. Σταύρου Κόντου, καθώς οι ψήφοι της Παράταξής του θα είχαν ρυθμιστικό ρόλο στην τελική έκβαση της ψηφοφορίας.
Από την αρχή όμως ο κ. Κόντος ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει και ανάμεσα στα άλλα δήλωσε: «Γνωρίζουν οι εισηγητές τι ψηφίζουμε σήμερα; Το 2010 και οι δύο δήμοι είχαμε λειτουργικά έσοδα 17 εκατομμύρια ευρώ, το 2011 είχαμε 16 εκατομμύρια ευρώ, ούτε ένα ευρώ παραπάνω δεν μπορέσατε να φέρετε. Το 2012 προτείνετε ένα εκατομμύριο ευρώ παραπάνω, χωρίς να λέτε που θα βρεθεί αυτό;
Ο νόμος αναφέρει ότι τα έσοδά μας, αφαιρουμένων των δανείων, να είναι υπέρτερα ή ίσα
από τα έσοδα από το επίπεδο των τοκοχρεολυσίων. Εμείς αυτό δεν μπορούμε να το πετύχουμε και η χρεοκοπία του Δήμου δεν θα έρθει επειδή δεν θα ψηφίσει η Παράταξή μας τον Προϋπολογισμό αλλά επειδή εσείς τον έχετε χρεοκοπήσει που δεν μπορείτε να διοικήσετε τον Δήμο. Λυπάμαι που το λέω, αλλά δεν διαβάζετε, δεν μελετάτε τα ζητήματα που απασχολούν τον Δήμο και το ίδιο κάνατε και με το Σχέδιο του Προϋπολογισμού.»
Σταθερή στις θέσεις της η «Λαϊκή Συσπείρωση»
Ο επικεφαλής της Παράταξης που στηρίζει το ΚΚΕ, κ. Βεργής Βαλασσάς, αφού επέκρινε την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για μία σειρά από θέματα, τοποθετήθηκε ως εξής: «Για την Λαϊκής Συσπείρωση” Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας η μόνη λύση είναι οι εργαζόμενοι να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να κατανοήσουν την δύναμή τους και να την επιβάλουν. Να ανατρέψουν αυτήν την πολιτική, να οργανώσουν την πάλη τους και να ζητήσουν μέτρα που θα ανακουφίσουν την ίδια τη ζωή τους. Η πρόσληψη τόσων συνεργατών – συμβούλων αποτελεί προσβολή προς τους αντιδημάρχους αλλά και στους 20 δημοτικούς σας συμβούλους. Αποχωρώ γιατί δεν δέχομαι να συζητήσω έναν προϋπολογισμό φτώχιας.»
Η τοποθέτηση του κ. Μάλλιου
Ο επικεφαλής της «Δύναμης Πολιτών», κ. Θανάσης Μάλλιος, υπογράμμισε: “Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση της οικονομικής επιτροπής βρισκόμαστε μπροστά σε ένα προϋπολογισμό του έτους 2012 «ισοσκελισμένο και ειλικρινή». Και αυτό, με τον τρόπο που το παρουσιάζει, το θεωρεί επίτευγμα (η Δήμαρχος μάλιστα δήλωσε πως αισθάνεται υπερήφανη!) και μας καλεί να τον υπερψηφίσουμε επειδή ακριβώς είναι «ισοσκελισμένος και ειλικρινής».
Το τι περιλαμβάνει ή δεν περιλαμβάνει αυτός ο προϋπολογισμός πρέπει κατ’ αυτούς να μας αφήσει αδιάφορους. Το ότι είναι ένας προϋπολογισμός με δραστική μείωση της υποχρεωτικής επιχορήγησης από την κεντρική εξουσία, το ότι είναι ένας προϋπολογισμός φάντασμα, κοινωνικά ανάλγητος, χωρίς ίχνος αναπτυξιακής αντίληψης, με τραγικά μειωμένη ακόμα και την απλή συντήρηση (σχολικά κτίρια, παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, ΑΜΕΑ, κα), το ότι είναι ένας προϋπολογισμός που το μόνο που κάνει είναι να διαχειρίζεται τη φτώχεια στην οποία μας οδήγησαν η νεοφιλελεύθερη πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τα μνημόνια και ο «Καλλικράτης», το ότι είναι ένας προϋπολογισμός που για να παρουσιαστεί «ισοσκελισμένος και ειλικρινής» ο Δήμος πρέπει να αυξήσει το ήδη υπάρχον χρέος των 5.5 εκατομμυρίων κατά άλλα 5 εκατομμύρια με νέο δάνειο, η εισηγητική έκθεση, η Δημοτική Αρχή δηλαδή, το παρουσιάζει σαν κατόρθωμα!
Καμία διεκδίκηση, καμία κριτική, καμία καταγγελία για την κατάσταση που έχει οδηγήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση ο μνημονιακός Καλλικράτης.
Η Δήμαρχος και όσοι ψηφίσουν τον προϋπολογισμό φάντασμα από τη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση, όλοι αυτοί είναι ευθυγραμμισμένοι με την πολιτική του «μαύρου μετώπου» που και οδηγεί στην ολοκληρωτική καταστροφή, που μας πηγαίνει στον όλεθρο.
Η Δύναμη Πολιτών τα είχε προβλέψει προεκλογικά και τα είχε καταγγείλει. Οι παρατάξεις όμως που πλειοψήφισαν είτε αγνόησαν είτε στήριξαν και το πρώτο μνημόνιο και τον Καλλικράτη. Ούτε μια αράδα δεν αφιέρωσαν για να μη δυσαρεστήσουν το σύστημα που τους στήριξε.
Μιλούσαν για έργα και έταζαν λαγούς και πετραχείλια, υπόσχονταν διαχείριση τέτοιας μορφής και ποιότητας, ευθυγραμμισμένης με την προεκλογική φανφάρα του Γιώργου Παπανδρέου «ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ». Τώρα δανείζονται και στηρίζουν την πολιτική των δανείων, για να βγάζουν τα χρωστούμενα. Από πού θα βγουν τα καινούρια χρέη; Με καινούρια δανεικά φυσικά; Και που θα πάει αυτή η κατάσταση; Πόσο βαθιά θα μας οδηγήσει; Είναι δυνατόν ο συνεχής δανεισμός να μας προσφέρει τη λύση; Και βέβαια ΟΧΙ!!!
Η μοναδική ελπίδα αντιμετώπισης μπορεί να γεννηθεί μέσα από ενωτικούς πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες με στόχο την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής συναίνεσης που εκφράζεται από την παράνομη σημερινή κυβερνητική συμμαχία με την οποία είναι ταυτισμένη η Δημοτική Αρχή και μερίδα της αντιπολίτευσης της πόλης μας.
Τμήμα σοβαρό και καθόλου αμελητέο του λαϊκού κινήματος είναι και οι Δήμοι που έχουν καταντήσει και βρίσκονται στο οικτρό σημείο να καταθέτουν προϋπολογισμούς «μαϊμού», προϋπολογισμούς χωρίς ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας και επιπλέον να επαίρονται οι συντάξαντες ότι κατόρθωσαν να διαμορφώσουν έναν προϋπολογισμό «ισοσκελισμένο και ειλικρινή» με μηδενικά στους κωδικούς που προβλέπουν στήριξη σε τομείς με ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία, που ο πρώτος βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι υποχρεωμένος να δείχνει γιατί έχει γεννηθεί μέσα από την καρδιά της κοινωνίας, ζυμωμένος με την αλληλεγγύη και την αρωγή στους ανήμπορους δημότες.
Αυτά για τον προϋπολογισμό του 2012. Η Δύναμη Πολιτών όμως το 2010 στο προεκλογικό πρόγραμμα πρότεινε τη θεσμοθέτηση του ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ. Ας τα θυμηθούμε: «Ο Συμμετοχικός Προϋπολογισμός (ή Προϋπολογισμός των Πολιτών) είναι μια διαδικασία άμεσης συμμετοχής όσο το δυνατόν περισσότερων κατοίκων μιας πόλης στον καθορισμό των προτεραιοτήτων για τα έργα και τις δραστηριότητες που προβλέπει ο δημοτικός προϋπολογισμός. Πρόκειται για ένα καινοτόμο πείραμα που εφαρμόζεται σήμερα σε ένα διαρκώς αυξανόμενο αριθμό ευρωπαϊκών πόλεων. Είναι ένα νέο μοντέλο Τοπικής Δημοκρατίας. Αποτελεί ένα από τα πρώτα πειράματα εκδημοκρατισμού της Δημοτικής Διαχείρισης, με στόχο να αποκτήσουν οι πολίτες ενεργό ρόλο στον καθορισμό των επενδυτικών προτεραιοτήτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με οργάνωση ανοιχτών δημόσιων συνελεύσεων οι οποίες όμως διεξάγονται με συγκεκριμένους κανόνες. Το πείραμα ξεκίνησε από το Πόρτο – Αλέγκρε της Βραζιλίας πριν περίπου δεκαπέντε χρόνια με επιτυχία και εξαπλώθηκε σε πολλές πόλεις της Λατινικής Αμερικής. Εξαπλώνεται στην Ευρώπη, εφαρμόζετε σε είκοσι μία πόλεις της Ισπανίας, Γερμανίας Ιταλίας κ.λ.π.
Σύμφωνα με τη διαδικασία οι γείτονες προτείνουν τις ιδέες τους και στο τέλος ψηφίζουν. Το βασικό είναι να πιστέψει ο κόσμος πως θα κυβερνήσει. Με πρόταξη του συνθήματος «Συμμετέχω, Μαζεύω, Σκέφτομαι, Αποφασίζω» ο συμμετοχικός προϋπολογισμός σημαίνει επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας. Το σημαντικό είναι η εκπαίδευση των ανθρώπων που θα πραγματοποιήσουν αυτό το έργο και μετά η πλατιά ενημέρωση όλου του κόσμου. Πρέπει να γνωρίζουν καλά η κοινωνία και οι πολιτικοί τι ακριβώς είναι ο Σ.Π. Είναι μία επαναστατική αλλαγή. Καινούρια κουλτούρα κοινωνικής συμμετοχής.
Κάθε χώρα κάθε πόλη κάθε Δήμος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά την δική του κουλτούρα τα δικά του ειδικά προβλήματα. Γνωρίζοντας αυτά τα δεδομένα μπορούμε να προχωρήσουμε στο Σ.Π λαμβάνοντας υπόψη και τις εμπειρίες των άλλων και χωρίς δογματισμούς αλλά πάντα στραμμένοι στις τρεις λέξεις κλειδιά. Το σύνθημα της Σεβίλλης “ΈΧΕΙΣ ΈΝΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΙΤΟΝΑ” είναι ιδιαίτερα εύστοχο.
Βασικό μέλημα είναι να επανακτήσουν οι πολιτικοί την εμπιστοσύνη των πολιτών με την δημιουργία συνείδησης του πολίτη και να ενεργοποιήσουν το δυναμικό της πόλης, όχι με χειραγώγηση της σκέψης αλλά με διάθεση συμμετοχής, προώθησης νέων ιδεών και αυτο-οργάνωσης των ιδεών σε προτεραιότητες. Η αλλαγή πρέπει να γίνει στον ίδιο τον πολίτη μέσα από την θεσμική και κοινωνική συμμετοχή. Ο κόσμος πρέπει να είναι – και να νιώθει ότι πρωταγωνιστεί στης ζωή του. Η συμμετοχική διαδικασία είναι επένδυση και πρέπει οι πολίτες να απαιτήσουν την εφαρμογή της.»
Η σύγκριση (και η αξιολόγηση) του «συμμετοχικού προϋπολογισμού» με τον «ισοσκελισμένο και ειλικρινή» επαφίεται στους Δημότες!
Ο κ. Μάλλιος αποχώρησε στη συνέχεια από τη συνεδρίαση.
Συνέχισε το αντάρτικο ο Πρόεδρος
Μπορεί τυπικά να ανήκει στην πλευρά της πλειοψηφίας, όμως και η τοποθέτηση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Παντελή Γρετζελιά, δεν είχε τίποτα ζηλέψει από όσα είπαν οι Σύμβουλοι της μειοψηφίας, καθώς μεταξύ άλλων ανέφερε: «Πριν από λίγες ημέρες η Δήμαρχος με φώναξε στο γραφείο της και μιλήσαμε για τον Προϋπολογισμό, εκεί της κατέθεσα τις προτάσεις μου για τις οποίες απάντηση δεν έλαβα. Απεναντίας σήμερα άκουσα να λέγεται “δρόμος ομαλότητας ή χρεοκοπίας”. Αυτό δεν ισχύει και να μην ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός μέχρι τέλος Μαρτίου δεν τίθεται κανένα πρόβλημα στις πληρωμές των εργαζόμενων ή στην λειτουργία του Δήμου. Είναι κινδυνολογίες όλα αυτά που ακούστηκαν.»
Στη συνέχεια (και) ο κ. Γρετζελιάς κριτική για το ότι η Δήμαρχος έχει 7 ειδικούς συνεργάτες και συγκεκριμένα είπε: «Το μόνο που απασχολεί τη διοίκηση είναι το πως θα ψηφιστούν οι δαπάνες συνεργατών της δημάρχου και το δάνειο. Είχα πει «ναι» στο δάνειο αλλά με περικοπή των δαπανών. Ο Προϋπολογισμός δεν συντάχτηκε από την παράταξη αλλά από κάποιους και από τη Γενική Γραμματέα που έχει υποκαταστήσει τους πάντες, κα δήμαρχε ζητώ την απόλυσή της.»
Ψηφοφορία τραγέλαφος
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις σχεδόν από το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων, καθώς και δευτερολογίες και λίγο μετά τη μία τα μεσάνυχτα έφτασε η ώρα της ψηφοφορίας. Εκεί, η Διοίκηση ζήτησε να τεθούν «πακέτο» ο Προϋπολογισμός και η σύναψη του δανείου, κάτι που απαιτούσε την πλειοψηφία του Σώματος, δηλαδή 17 ψήφους, όμως η Διοίκηση βρήκε 11 ψήφους από την Παράταξή και 5 από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, σύνολο 16, οπότε καταψηφίστηκε. Το θέμα θα επανέλθει και μένει να δούμε αν θα βρει την μία ακόμα ψήφο για να το εγκρίνει.
Δήλωση κ. Τομπούλογλου μετά την ψηφοφορία
Ο επικεφαλής της “Καλημέρα Όμορφη Πόλη” έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Γίναμε αυτόπτες και αυτήκοες μάρτυρες ενός απόλυτου «ξεκατινιάσματος» μεταξύ των Δημοτικών Συμβούλων της «Νέας Προοπτικής» με εκφράσεις όπως «είσαι αναγνωρισμένος δικολάβος», «δεν ασχολούμαι με καφετζήδες», «απολύστε τώρα την
κ. Ντίνα Αμπατζή (Γενική Γραμματέα του Δήμου) και τον συγγενή σας τον κ. Αλέξη Βαλασσά (Ιδιαίτερο Γραμματέα Δημάρχου)» και άλλα ευτράπελα που όμως μόνο θλίψη προκαλούν.
Όσον αφορά στο δάνειο που θέλει να λάβει η Δημοτική Αρχή, για να αποπληρωθούν πρόσφατες δικές της υποχρεώσεις αλλά και τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί από τις Διοικήσεις των πρώην Δήμων Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας, ξεπεράσαμε το στενό μικροπολιτικό μας συμφέρον και το υπερψηφίσαμε όχι γιατί συμφωνούμε με αυτού του είδους τις πολιτικές επιλογές αλλά για να συνεχιστούν οι βασικές έστω λειτουργίες του Δήμου μας (καθαριότητα, παιδικοί σταθμοί, σχολεία, Κ.Α.Π.Η. κλπ) και να αποφύγουμε να μπει ο Δήμος μας σε μνημονιακή επιτήρηση αλλά και να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας των υπαλλήλων. Ας σημειωθεί ότι η νομοθετική ρύθμιση για τη λήψη δανείων από τους Δήμους για το σύνολο των οφειλών τους είναι μια νέα εξέλιξη που περιλαμβάνεται στον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.). Αυτή η εξέλιξη, δηλαδή να μπορούν να πληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις του Δήμου προς προμηθευτές χωρίς να γίνεται επιλεκτική εξόφλησή τους, η μακροχρόνια (10ετής) διάρκεια του δανείου, το χαμηλότερο επιτόκιο αλλά και το γεγονός ότι οι τοκοχρεολυτικές δόσεις που θα πληρώνει ο Δήμος από το 2013 μειώνονται στο μισό σε σχέση με σήμερα, επιτρέπουν να ανταποκριθεί ο Δήμος στις υποχρεώσεις του (ο Δήμος μας το 2011 είχε περίπου τοκοχρεολυτική υποχρέωση από δάνεια €1.650.000, το 2012 περίπου €1.700.000, αλλά το 2013 που θα αρχίσει να εξοφλείται το νέο δάνειο θα έχει €800.000, ενώ από το 2014 μειώνεται και άλλο).
Ωστόσο η κ. Γαϊτανά πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της.
Τη ρωτάμε λοιπόν ευθέως, για τελευταία φορά, ανήκουν στην Παράταξή της οι 9 Δημοτικοί Σύμβουλοι (Π. Γρετζελιάς, Β. Αγαγιώτου, Χ. Δημακόπουλος, Β. Μαυράκη, Γ. Παπακώστας, Ε. Παπαλουκά, Κ. Παπανίκα, Ν. Παπανικολάου, Ζ. Χωρινός) που δεν ψήφισαν τον Προϋπολογισμό που η ίδια έφερε ή όχι;