Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη προσέλευση κοινού, εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών κ.ά., γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού “Φιλιώ Χαϊδεμένου” του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, συμμετέχοντας στον Παγκόσμιο Εορτασμό του ICOM.
Το θέμα του φετινού εορτασμού “Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης” επέτρεψε στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού να σχεδιάσει μια σειρά εκδηλώσεων λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι εκτός από την προστασία και ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς, τα μουσεία έχουν εξελιχθεί στις μέρες μας σε κομβικά σημεία επικοινωνίας λαών και πολιτισμών. Αναπτύσσουν συνεργασίες και δημιουργούν δίκτυα ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών. Διαφυλάσσοντας με σεβασμό την ιστορική μνήμη και την παράδοση, αναζητούν νέους προσανατολισμούς για να εμπνεύσουν τον σύγχρονο άνθρωπο και να υπηρετήσουν τις ανάγκες του.
Στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΠΠΙΕΔ παρουσιάστηκε η μουσειοσκευή του μουσείου, ένα φορητό εκπαιδευτικό υλικό, “μια βαλίτσα” που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε με θέμα τον μικρασιατικό ελληνισμό. Σκοπός της μουσειοσκευής του Μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού είναι να “ταξιδέψει” από σχολείο σε σχολείο, σε βιβλιοθήκες και άλλους φορείς πολιτισμού της επαρχίας και του εξωτερικού, οι οποίοι μπορούν να αξιοποιήσουν το εκπαιδευτικό υλικό. Ο δανεισμός της μουσειοσκευής είναι δωρεάν.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκε μαγνητοσκοπημένη η δουλειά των μαθητών της Ε’ Δημοτικού του 2ου Δημοτικού Σχολείου. Το εργαστήρι προφορικής ιστορίας για μαθητές, ένα φυτώριο για ερασιτέχνες ιστορικούς, δούλεψε σε διάφορες φάσεις:
-Εξερεύνησαν αντικείμενα, έγγραφα και προφορικές μαρτυρίες, συνέθεσαν την ιστορία των Μικρασιατών και ανακάλυψαν τι προσθέτει το κάθε στοιχείο στην κατασκευή της Ιστορίας.
-‘Ήρθαν σε επαφή με αναμνήσεις ανθρώπων παρακολουθώντας συνεντεύξεις, άκουσαν προσεκτικά, μάντεψαν ερωτήσεις κι ύστερα έγιναν πρωταγωνιστές σε μια προσομοίωση συνέντευξης.
– Και τελικά… έγιναν ιστορικοί ερευνητές. Προετοίμασαν τις ερωτήσεις μας, έστησαν τα μηχανήματα βιντεοσκόπησης/ηχογράφησης και συνέλεξαν μια προφορική μαρτυρία από μία απόγονο μικρασιατών προσφύγων.
Την ίδια μέρα παρουσιάστηκαν οι δυο εκδόσεις του ΠΠΙΕΔ – Μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού:
1. Τα Οδωνυμικά της Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας (οδών και πλατειών του Δήμου μας)
2. Ο πλήρης οδηγός του Μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού “Φιλιώ Χαϊδεμένου”
Δόθηκε στο κοινό η θεματική προέκταση του Μουσείου αφιερωμένη στον προσφυγικό συνοικισμό Νέας Φιλαδέλφειας.
Τέλος βραβεύτηκαν (με βιβλία ως έπαθλα) οι έντεκα καλύτερες ζωγραφιές από το διαγωνισμό που προκήρυξε το ΠΠΙΕΔ σε συνεργασία με τα δημοτικά σχολεία του Δήμου μας με θέμα: “Ζωγραφίζω την πόλη μου”. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 326 μαθητές από επτά δημοτικά σχολεία.
Διακρίθηκαν οι:
Ανδρέας Ποθητός -3ο Δημοτικό Νέας Φιλαδέλφειας
Ηλέκτρα Χελιδονιώτη – 1ο Δημοτικό Νέας Χαλκηδόνας
Κατερίνα Γαλάτη – 1ο Δημοτικό Νέας Χαλκηδόνας
Πηνελόπη Βερυκοκίδη – 7ο Δημοτικό Νέας Φιλαδέλφειας
Γιάννης Γρηγορακάκης – 5ο Δημοτικό Νέας Φιλαδέλφειας
Αλεξάνδρα Βλαχογιαννάκη – 3ο Δημοτικό Νέας Φιλαδέλφειας
Χριστίνα Αντωνιάδη – 3ο Δημοτικό Νέας Φιλαδέλφειας
Κωνσταντίνος Καραλιάς – 7ο Δημοτικό Νέας Φιλαδέλφειας
Άννα Μαρία Θεοφιλοπούλου – 7ο Δημοτικό Νέας Φιλαδέλφειας
Μαρία Ανδριοπούλου – 7ο Δημοτικό Νέας Φιλαδέλφειας
Δέσποινα Αντωγειανάκη – Σχολή Χατζήβεη
Όλοι οι μαθητές πήραν βεβαίωση συμμετοχής. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 13/5-19/5/2019 εκτέθηκαν τα έργα των μαθητών, ενώ το μουσείο ήταν ανοιχτό στο κοινό, ιδιώτες και σχολεία, τα οποία ξεναγήθηκαν στον χώρο και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου.
Την Παρασκευή 17 Μαΐου, 26 μαθητές των δημοτικών σχολείων από 10 έως 12 ετών, που επιλέχτηκαν κατά σειρά προτεραιότητας, διανυκτέρευσαν στο μουσείο (sleepover). Τη μοναδική αυτή εμπειρία, της διανυκτέρευσης των παιδιών ανάμεσα στα εκθέματα του μουσείου, εμπλούτισαν δράσεις με συμμετοχή έμπειρων παιδαγωγών, με εκπαιδευτικό πρόγραμμα, θεατρικό παιχνίδι, ανάγνωση παραμυθιών και ενημέρωση για πρώτες βοήθειες.
Το μουσείο, κατά τον φετινό εορτασμό, είχε την ευτυχία να αξιοποιήσει την εθελοντική προσφορά ατόμων που προσφέρθηκαν για να στηρίξουν το όλο εγχείρημα, αλλά και την εργασία των υπαλλήλων του μουσείου.
Η Αντιπρόεδρος του ΠΠΙΕΔ, κα Ρένα Χωρέμη ανέφερε στην ευχαριστήρια δήλωσή της: “Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τους:
Σοφία Ξυναριανού, μουσειοπαιδαγωγό
Ρούλα Χατζηγεωργίου, συντηρήτρια
Κυριακή Σινάνογλου, για την ανάγνωση παραμυθιών και για τα έθιμα της Μ. Ασίας
Σταυρούλα Δάμπαλη και Σπύρο Κοπανιτσάνο, θεατρική ομάδα δρώμενο
Σοφία Μανδαληνού, φοιτήτρια φιλολογίας ΕΚΠΑ, για την φιλολογική επιμέλεια των βιβλίων
Χρήστο Μωυσιάδη, για την σελιδοποίηση και δημιουργία εξωφύλλου των βιβλίων
Σαμαρείτες ΕΕΣ Ιωάννη Βελέντζα και Χριστίνα Χρυσάφη για την ενεργή συμμετοχή τους στο sleepover.
Άγγελο Ιωαννίδη, γενικό ιατρό και Χρύσα Ζηρίδου, κοινωνική λειτουργό από την 1η ΤΟΜΥ Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας.
Μεταφραστές των φυλλαδίων Γεωργία Κωστοπούλου (γαλλικά) και διερμηνείς του προγράμματος ΕΣΤΙΑ (αραβικά, φαρσί, σούρι).
Φοιτητές του τμήματος Ιστορίας και φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ για την προσφορά τους κατά την πρακτική άσκησή τους στο ΠΠΙΕΔ.
Τασούλα Σούλπη, για την ενεργή συμμετοχή της στις δράσεις του ΠΠΙΕΔ.
Τη Δημοτική αστυνομία του Δήμου ΝΦ – ΝΧ και τους υπαλλήλους του ΠΠΙΕΔ.
Επίσης, τους χορηγούς για τη διατροφή των μαθητών που συμμετείχαν στο sleepover.
Τέλος, θερμές ευχαριστίες στον Αριστείδη Βασιλόπουλο, Δήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας για την εμπιστοσύνη που έδειξε σε όλους μας και την αμέριστη στήριξη στις δράσεις μας.”