Απάντηση σε υψηλούς τόνους από τον Περιφερειάρχη Αττικής στον Υπουργό Υποδομών
«Η Περιφέρεια Αττικής δεν θα γίνει εθνικός χορηγός ενός κράτους που δεν ξέρει να εργάζεται, να σχεδιάζει, να υλοποιεί και να τηρεί τις υποσχέσεις του. To δίκαιο των θέσεών μας για τη σημαντική καθυστέρηση ενός έτους στη μεταφορά πιστώσεων για την άσκηση των μεταφερόμενων από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ) αρμοδιοτήτων στην Περιφέρεια Αττικής, διαδικασία που ορίζει το άρθρο 102 του Συντάγματος, επιβεβαιώνεται από την πολυσέλιδη κοινή ανακοίνωση των Υπουργείων Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας και Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων. Όποιος δεν έχει επιχειρήματα, φλυαρεί», υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, και συμπληρώνει: «Δεν υπογράφω κανένα πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής, αν σε αυτό δεν υπάρχει ο όρος ότι οποιαδήποτε οφειλή εμφανιστεί στο μέλλον και αφορά σε έργα παρελθόντων ετών, θα βαραίνει το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. Δεν υπογράφω, αν στην πρόβλεψη της τετραετίας 2012-2015 δεν εγγραφούν πιστώσεις στην Περιφέρεια Αττικής κατ’ ελάχιστο 300 εκ. Ευρώ. Δεν αναλαμβάνω μια υποχρέωση, η οποία θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών».
Η Περιφέρεια Αττικής από το Μάρτιο του 2011 επεδίωξε συναντήσεις με τους διατελέσαντες Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: το Δημήτρη Ρέππα να διαβεβαιώνει το Μάρτιο του 2011 ότι η μεταφορά των αρμοδιοτήτων θα ολοκληρωθεί, όπως ορίζει ο νόμος, δηλαδή με τη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων και το Γιάννη Ραγκούση τον Ιούνιο του 2011, να μην ανταποκρίνεται στην πρόσκληση για διάλογο και, τέλος, από το Νοέμβριο του 2011 και το Μάκη Βορίδη να τονίζει με έμφαση ότι «μας εκχωρεί το δικαίωμα να διεκδικήσουμε από το Υπουργείο Ανάπτυξης τους πόρους».
Και ενώ είχαν προηγηθεί τόσες συναντήσεις και επιστολές, στην κατάρτιση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2012 που έγινε το Δεκέμβρη του 2011, δεν είχε προβλεφθεί η μεταφορά των πιστώσεων στην Περιφέρεια Αττικής, γεγονός που προκάλεσε την έκπληξη του τέως Υπουργού Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος έδωσε εντολή στον Υφυπουργό, κ. Θάνο Μωραΐτη, να προχωρήσει στις διαδικασίες μεταφοράς των πόρων.
Ακολούθησαν δύο σχετικές επιστολές από το ΥΠΟΜΕΔΙ, στις 15 και 16 Φεβρουαρίου 2012.
Στην πρώτη επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Αττικής αναγνωρίζεται η αναγκαιότητα αύξησης του προϋπολογισμού του Υπουργείου κατά 103 εκ. Ευρώ, ως προϋπόθεση μεταφοράς πιστώσεων στην Περιφέρεια Αττικής.
Στη δεύτερη επιστολή προς το Υπουργείο Ανάπτυξης ζητήθηκε μεταφορά πιστώσεων μόλις 60 εκ. Ευρώ από το ΥΠΟΜΕΔΙ στην Περιφέρεια.
Χρειάστηκε η προσφυγή του Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού στη Δικαιοσύνη και στην Προϊσταμένη Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου, για να εκδοθεί στις 5 Μαρτίου 2012 η εγκύκλιος, βάσει της οποίας κατανέμεται για το 2012, το επιπλέον πόσο των 60 εκ. Ευρώ, δηλαδή συνολικά 74 εκ. Ευρώ (για το έτος 2012), αφήνοντας ταυτόχρονα τη συνολική κατανομή για τα έτη 2012-2015 στο ποσό των 120 εκ. Ευρώ, δηλαδή υπόλοιπο περίπου 15 εκ. Ευρώ για τα έτη 2013- 2014- 2015. Στην Περιφέρεια Αττικής που συγκεντρώνει το μισό πληθυσμό της χώρας, με πρόσθετες μητροπολιτικές αρμοδιότητες που άπτονται της ασφάλειας των πολιτών, εκχωρείται αυτό το ποσό, χωρίς να ληφθεί υπόψη αντίστοιχη χρηματοδότηση για τα επόμενα τέσσερα έτη, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε) και με δεδομένο ότι, πριν να υπάρξει η νέα κατανομή των πόρων, είχε ήδη υπάρξει περικοπή 43 εκ. Ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που αφορά στο 2012. Την ίδια στιγμή που οι πιστώσεις στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για όλους τους φορείς αυξάνονται, όπως προκύπτει από τους πίνακες της εγκυκλίου για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε), μόνο για την Αττική μειώνονται.
Τα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία της κοινής ανακοίνωσης των Υπουργείων Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και Ανάπτυξης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς διαψεύδονται από τα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού του έτους 2012 και της εγκυκλίου Π.Δ.Ε. Ενώ δηλαδή, οι υποχρεώσεις για τη διετία ανέρχονται, με τους δικούς τους υπολογισμούς, στα 112 εκ. Ευρώ, στην εγκύκλιο που οι ίδιοι υπογράφουν, στην προτελευταία γραμμή του πίνακα 8, το ποσό που διαθέτουν για την Αττική και μόνο για αυτά τα τέσσερα χρόνια (2012-2015) ανέρχεται στα 120 εκ. Ευρώ.
Οι «ρεαλιστικές παραδοχές» τους διαψεύδονται από τα στοιχεία των ίδιων των πρώην υπηρεσιών τους, που δείχνουν πιο αυξημένα νούμερα, ενώ αποσιωπούνται νομικές απαιτήσεις, τόκοι υπερημερίας, αναθεωρήσεις τιμών, αποζημιώσεις, για τα οποία απαιτείται είτε η ανάληψη της υποχρέωσης από το ΥΠΟΜΕΔΙ, είτε η εκτίμηση του ύψους της δαπάνης, είτε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).
Εγκαλούν την Περιφέρεια ότι δεν έχει υποβάλει τις προτάσεις της σε προθεσμία που τα ίδια τα Υπουργεία έχουν βάλει να λήγει στις 23/3/2012, όταν οι ίδιοι καθυστέρησαν για πολλούς μήνες και εξέδωσαν τη σχετική εγκύκλιο για το 2012 μόλις προχθές.
Δεν αναφέρουν πουθενά στην κοινή ανακοίνωσή τους το ετήσιο κόστος των λογαριασμών των Οργανισμών Κοινής Ωφελείας (ηλεκτροφωτισμών οδών και σηματοδοτών και άρδευση πρασίνου), τα οποία υπολογίζονται ότι ξεπερνούν τα 5,5 εκ. Ευρώ το χρόνο, καθώς επίσης και το λειτουργικό κόστος των μεταφερόμενων υπηρεσιών (μισθοδοσία, στέγαση, αναλώσιμα, καύσιμα και συντήρηση οχημάτων κλπ) που εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 7 εκ. Ευρώ ετησίως. Ακόμη κι εάν, για ένα μικρό χρονικό διάστημα, η μισθοδοσία καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι βέβαιο ότι στο μέλλον θα επιβαρύνει την Περιφέρεια Αττικής, μισθοδοσία που περιλαμβάνει υπερωρίες, αργίες, εξαιρέσιμα, βραδινά κλπ. Καμία αναφορά δεν υπάρχει για το ζήτημα αυτό στην κοινή ανακοίνωση για την απαιτούμενη αντίστοιχη αύξηση στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).
Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Αττικής, μετά τη δηλωμένη αδυναμία των Δήμων να ασκήσουν την αρμοδιότητα συντήρησης των κόμβων φωτεινής σηματοδότησης, όπως προβλέπεται από τον «Καλλικράτη», ανέλαβε προσωρινά, μέχρι να λυθεί το θέμα και προς όφελος των πολιτών και το κόστος συντήρησής τους.
Και όλα αυτά παράλληλα με το κόστος μεταφοράς μαθητών ΑΜΕΑ, τις αποζημιώσεις των συγγενών των θυμάτων της Ricomex, τα μισθώματα για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, τις δικαστικές αποφάσεις, την ενίσχυση των πληγέντων καταστηματαρχών του ιστορικού κέντρου της Αθήνας από τα πρόσφατα επεισόδια, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη τη σημαντική περικοπή των ΚΑΠ από 48 εκ. Ευρώ σε 28 εκ. Ευρώ!
Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, τονίζει:
«Έπειτα από έναν ολόκληρο χρόνο συνεχών συσκέψεων και ανταλλαγής επιστολών καταλήγω στο εξής συμπέρασμα: Ότι το «ΟΥ ΜΠΛΕΞΕΙΣ» θα μπορούσε να είναι η 11η εντολή. Αποκαλύφθηκε το πραγματικό πρόσωπο και οι προθέσεις των Υπουργείων να μεταφέρουν αλλού τις δικές τους ευθύνες. Ο διάλογος είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας. Άλλωστε το παιχνίδι της μεταφοράς ευθύνης φαίνεται από το πόσο υπεύθυνη στάση κρατάει ο καθένας σε όλη τη διάρκεια της πολιτικής του πορείας. Κυρίως, όταν αυτή χαρακτηρίζεται από αναντιστοιχία λόγων και πράξεων, από άγνοια και προσπάθεια συγκάλυψης και μεταφοράς ευθυνών.
Αναδείξαμε το πρόβλημα σε μια δύσκολη περίοδο για τον ελληνικό λαό, με αντικειμενικό και ειλικρινή τρόπο και χωρίς παραπληροφόρηση, ώστε να γίνει σαφές ότι δεν μεταφέρθηκαν πιστώσεις για το έτος 2012 από το 2011 βάσει εγκυκλίου του Κρατικού Προϋπολογισμού. Αντ΄ αυτού οι πιστώσεις μεταφέρθηκαν στο Υπουργείο και δεν αποδόθηκε στην Περιφέρεια ούτε ένα ευρώ από τον εγκεκριμένο Κρατικό Προϋπολογισμό. Η άνιση κατανομή κονδυλίων προς την Περιφέρεια Αττικής βαρύνει αποκλειστικά τα Υπουργεία.
Η πρώην Νομαρχία Αθηνών και μετέπειτα Περιφέρεια Αττικής δημοπρατεί έργα και πραγματοποιεί δαπάνες που είναι εγγεγραμμένες στις πιστώσεις της, πετυχαίνοντας έτσι «νοικοκύρεμα» και ένα σημαντικό πλεόνασμα, γνωρίζοντας ότι η γνώση του Δημοσίου Λογιστικού δεν συνεπάγεται την εξαπάτηση της κοινής γνώμης με παρουσιάσεις εκατομμυρίων Ευρώ εξωτερικού και εσωτερικού χρέους. Αν κάποιοι θέλουν να κάνουν αντί για διαίρεση, πολλαπλασιασμό και να καταλήγουν στην αφαίρεση, εμείς δεν θα τους ακολουθήσουμε.
Με επιστολή μας στις 9 Μαρτίου 2012, την οποία κοινοποιούμε στον Πρωθυπουργό, κ. Λουκά Παπαδήμο, καλούμε τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Θεόδωρο Πάγκαλο, τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, τη νέα Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Άννα Διαμαντοπούλου, και τον Υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ, κ. Μάκη Βορίδη, να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι, με επιβεβλημένη την παρουσία και της Περιφέρειας Αττικής αυτή τη φορά, για να επιλύσουμε το πρόβλημα προς όφελος των κατοίκων της Αττικής.
Τέλος, να σημειωθεί ότι στο ΥΠΟΜΕΔΙ υπάρχουν «παρκαρισμένα» περισσότερα από 400 εκ. Ευρώ του ΠΕΠ Αττικής, που κινδυνεύουν να χαθούν και τα οποία προορίζονται για οδικά έργα στην Περιφέρεια Αττικής. Στην ουσία μας αφαιρούν σημαντικούς πόρους και από το ΕΣΠΑ και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε) , που συνολικά ξεπερνούν τα 580 εκ. Ευρώ. Όταν υπάρχει προφανής αδυναμία των Υπουργείων να απορροφήσουν τους πόρους του ΕΣΠΑ για έργα στην Αττική, είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να στερούν από την Περιφέρεια Αττικής και τους εθνικούς πόρους του Π.Δ.Ε που προορίζονται για τα έργα αυτά».
Από την Περιφέρεια μας απέστειλαν ακόμη:
1. Άρθρο 102 του Συντάγματος
2. Δελτίο Τύπου ΥΠΟΜΕΔΙ (29.03.2011)
3. Επιστολή του Περιφερειάρχη Αττικής προς Υπουργούς (09.03.2012)
Η επιστολή του Περιφερειάρχη Αττικής προς Υπουργούς
ΠΡΟΣ:- Υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και ∆ικτύων
κ. Μ. Βορίδη
– Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών
κ. Φ. Σαχινίδη
– Υφυπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας
& Ναυτιλίας,
κ. Θ. Μωραϊτη
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Το τελευταίο διάστημα με αφορμή τη μεταφορά της αρμοδιότητας συντήρησης του οδικού δικτύου και των φωτεινών σηματοδοτών, από το ΥΠΟΜΕ∆Ι προς την Περιφέρεια Αττικής, παρατηρήθηκαν αρρυθμίες και έλλειψη κεντρικού συντονισμού
και ενημέρωσης.
Παρά τις επανειλημμένες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες με το αρμόδιο Υπουργείο, και επειδή το κομβικό ζήτημα αφορά, εν τέλει, την ακριβή αποτίμηση και μεταφορά των αντίστοιχων πόρων, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση οριστικής λύσης.
Το τελευταίο διάστημα η Περιφέρεια Αττικής ενημερώνεται μέσω αλληλογραφίας για τις επιστολές και τα αιτήματα μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων για τη μεταφορά των πόρων από το Πρόγραμμα ∆ημοσίων Επενδύσεων (Π∆Ε).
Επειδή θεωρούμε ότι το πρόβλημα που έχει ανακύψει είναι εξαιρετικά σοβαρό και δεν μπορεί να λυθεί μέσω αλληλογραφίας και παρεμβάσεων στα ΜΜΕ, κρίνουμε επιβεβλημένη, άμεσα, μια συνάντηση μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων και της Περιφέρειας Αττικής, σε μια κοινή σύσκεψη, προκειμένου να δώσουμε οριστικό
τέλος στο πρόβλημα.
Σας προτείνουμε την Τετάρτη 14/3/2012 ως ημέρα συνάντησης και όποια ώρα σας επιτρέπει το πρόγραμμά σας σε τόπο που θα επιλέξετε.
Με εκτίμηση,
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ι ΑΝΝΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ
Κοινοποίηση:
1)Πρόεδρο της Κυβέρνησης
κ. Λουκά Παπαδήμο
2) Αντιπροέδρους της Κυβέρνησης
κ. Ευάγγελο Βενιζέλο
κ. Θεόδωρο Πάγκαλο
Άρθρο 102 του Συντάγματος
Σύνταγμα του Κράτους
MEPOΣ TPITO – Οργάνωση και λειτουργίες της Πολιτείας
TMHMA ΣT ́ – Διοίκηση
KEΦAΛAIO ΠPΩTO – Οργάνωση της διοίκησης
Άρθρο 102 – (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης)
1. Η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων ανήκει στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού. Υπέρ των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης συντρέχει τεκμήριο αρμοδιότητας για τη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων. Νόμος καθορίζει το εύρος και τις κατηγορίες των τοπικών υποθέσεων, καθώς και την κατανομή τους στους επί μέρους
βαθμούς. Με νόμο μπορεί να ανατίθεται στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης η άσκηση αρμοδιοτήτων που συνιστούν αποστολή του Κράτους.
2. Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Οι αρχές τους εκλέγονται με καθολική και μυστική ψηφοφορία, όπως νόμος ορίζει.
3. Με νόμο μπορεί να προβλέπονται για την εκτέλεση έργων ή την παροχή υπηρεσιών ή την άσκηση αρμοδιοτήτων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης αναγκαστικοί ή εκούσιοι σύνδεσμοι οργανισμών τοπικής
αυτοδιοίκησης που διοικούνται από αιρετά όργανα.
4. Το Κράτος ασκεί στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης εποπτεία που συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας και δεν επιτρέπεται να εμποδίζει την πρωτοβουλία και την ελεύθερη δράση τους. O έλεγχος
νομιμότητας ασκείται, όπως νόμος ορίζει. Πειθαρχικές ποινές στα αιρετά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκτός από τις περιπτώσεις που συνεπάγονται αυτοδικαίως έκπτωση ή αργία, επιβάλλονται μόνο ύστερα
από σύμφωνη γνώμη συμβουλίου που αποτελείται κατά πλειοψηφία από τακτικούς δικαστές, όπως νόμος ορίζει.
5. Το Κράτος λαμβάνει τα νομοθετικά, κανονιστικά και δημοσιονομικά μέτρα που απαιτούνται για την εξασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας και των πόρων που είναι αναγκαίοι για την εκπλήρωση της αποστολής και την άσκηση των αρμοδιοτήτων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης με ταυτόχρονη διασφάλιση της διαφάνειας κατά τη διαχείριση των πόρωναυτών. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την απόδοση και κατανομή, μεταξύ των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, των φόρων ή τελών που καθορίζονται υπέρ αυτών και εισπράττονται από το Κράτος. Κάθε μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από κεντρικά ή περιφερειακά όργανα του Κράτους προς την τοπική αυτοδιοίκηση συνεπάγεται και τη μεταφορά
των αντίστοιχων πόρων. Νόμος ορίζει τα σχετικά με τον καθορισμό και την είσπραξη τοπικών εσόδων απευθείας από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.
Δελτίο Τύπου ΥΠΟΜΕΔΙ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟ∆ΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ∆ΙΚΤΥΩΝ
∆ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η μεταφορά πολλών αρμοδιοτήτων από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στην Περιφέρεια Αττικής προς ενίσχυση του ρόλου της, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Προγράμματος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν σήμερα ο Υπουργός Υποδομών,Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας με τον Περιφερειάρχη Αττικής
Γιάννη Σγουρό και ευρείας σύσκεψης που ακολούθησε με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Γιάννη Μαγκριώτη, του Γενικού Γραμματέα ∆ημοσίων Έργων Γιάννη Οικονομίδη, της Αναπληρώτριας Περιφερειάρχη Άννας Τσάτσου – Παπαδημητρίου και υπηρεσιακών παραγόντων από τις δύο πλευρές.
Ο Υπουργός Δημήτρης Ρέππας, εξέφρασε την υποστήριξή του στον αναβαθμισμένο ρόλο της Περιφέρειας και τόνισε ότι θα της διατεθεί κάθε βοήθεια με τα μέσα και την τεχνογνωσία των υπηρεσιών του Υπουργείου προκειμένου να ανταποκριθεί στα νέα καθήκοντά της.Την άριστη συνεργασία μεταξύ Υπουργείου και Περιφέρειας Αττικής υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός, λέγοντας ότι κατά τη διαδικασία μεταβίβασης αρμοδιοτήτων θα υπάρξει μία Έκθεση απογραφής κι
ένα Πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής.Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκε η μεταφορά αυτοτελών, μορφοποιημένων
υπηρεσιών καθ’ ολοκληρία, δηλαδή με εξοπλισμό, μέσα και πόρους και συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας που θα επιβλέψει την μετάβαση αυτή. Βάσει του ν. 3852/2010 άρθρο 186 τομέας ΣΤ, από 1-7-2011, θαμεταφερθούν από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στην Περιφέρεια Αττικής:
• Ο σχεδιασμός, η μελέτη, η κατασκευή και συντήρηση συγκοινωνιακών, αντιπλημμυρικών, κτιριακών, ηλεκτρομηχανολογικών και λιμενικών έργων.
• Η κατάρτιση προσχεδίων προγραμμάτων εκτέλεσης έργων.
• Η εκπόνηση κυκλοφοριακών μελετών, καθώς και ο έλεγχος των μελετών αυτών.
• Η εφαρμογή των μελετών, η συμπλήρωση και προσαρμογή μελετών
συγκοινωνιακών έργων, καθώς και η κατάρτιση συμπληρωματικών μελετών τούτων.
• Τα έργα που εκτελούνται από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών καιΔικτύων χαρακτηριζόμενα ως έργα εθνικού επιπέδου (άρθρο 10 παρ. 4 του ν. 679/1977 και άρθρο 59 του Π.∆. 609/1985) τα οποία έχουν αμιγώς διάσταση επιπέδου Περιφέρειας ή Νομού.
• Η διαχείριση ειδικών έργων περιφερειακού επιπέδου που έχουνεκτελεστεί από τις ΕΥ∆Ε και περιέρχονται στις Περιφέρειες.
Βάσει του ίδιου νόμου, άρθρο 210 Μητροπολιτική Περιφέρεια, από 1-1-2011, μεταφέρονται επίσης:
* Οι αρμοδιότητες για τα έργα του άρθρου 16 του του Π.∆ 69/88 δηλ. Τα έργα που εκτελεί η ∆/νση Υδραυλικών (∆10) της ΓΓ∆Ε ως προϊσταμένη αρχή και η ∆/νουσα αυτής ∆/νση Κατασκευής Υδραυλικών Έργων (∆ΚΥΕ), καθώς και
* Οι αρμοδιότητες για τα έργα του άρθρου 15 του του Π.∆ 69/88 δηλ. τα έργα που εκτελεί η ∆/νση Οδικών έργων Περιφέρειας Αττικής (∆9) της ΓΓ∆Ε και οι ∆/νουσες αυτής ∆/νση Κατασκευής Έργων Οδοποιίας (∆ΚΕΟ) και ∆/νση
Κατασκευής Έργων Συντήρησης Έργων Οδοποιίας (∆ΚΕΣΟ).