Για «υπαναχώρηση» της διοίκησης του Δήμου Κηφισιάς στο θέμα της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής κάνει λόγο η Ένωση Συλλόγων Γονέων Κηφισιάς.
Η Ένωση επισημαίνει ότι, παρά την «υπαναχώρηση», θα συνεχίσει να παλεύει για την άμεση εφαρμογή της δωρεάν, δημόσιας, υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής και παράλληλα ζητεί διορισμούς μόνιμων νηπιαγωγών, επαρκούς βοηθητικού προσωπικού και αξιοπρεπείς, κατάλληλες κτιριακές υποδομές.
«Συμμετέχουμε και στηρίζουμε συνολικά της κινητοποιήσεις του γονεϊκού κινήματος και του κινήματος των εκπαιδευτικών για αυτό το θέμα» τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Κηφισιάς αναφέρει τα εξής: “Ασαφές παραμένει 2 μήνες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς εάν και πως θα εφαρμοστεί ο νόμος της 2χρονης προσχολικής αγωγής, σχεδόν στη μισή χώρα αλλά και στο Δήμο Κηφισιάς.
Η αναγκαιότητα της προσχολικής εκπαίδευσης, και δη της δίχρονης, είναι αναγνωρισμένη εδώ και χρόνια από την παιδαγωγική επιστημονική κοινότητα και αποτελεί πάγιο αίτημα του γονεϊκού και εκπαιδευτικού κινήματος. Αποτελεί την πρώτη ουσιαστική επαφή του παιδιού με το εκπαιδευτικό σύστημα αποτελώντας καίριο και αναπόσπαστο βήμα για την ομαλή ένταξη του στο Δημοτικό. Κατά τις προσχολικές ηλικίες η εξέλιξη των παιδιών είναι ταχύτατη εάν καλλιεργηθεί σωστά, ενώ σκοπός είναι διαμέσου δομημένων δραστηριοτήτων γύρω από το παιχνίδι να κοινωνικοποιηθούν, να αναπτύξουν και να κατακτήσουν δεξιότητες ώστε να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να αυτονομηθούν ως προσωπικότητες.
Το νομικό πλαίσιο μάλιστα για τον εν λόγω ζήτημα υπήρχε στα χαρτιά από το 1985 (Ν.1566/85). Με καθυστέρηση 33 χρόνων, το 2018 ψηφίστηκε ο Ν.4521/2018 ο οποίος καθιστά υποχρεωτική τη δίχρονη προσχολική αγωγή
Όμως η άμεση εφαρμογή του μέτρου υπονομεύτηκε εξ’ αρχής. Καμιά σημαντικού ύψους έκτακτη κρατική χρηματοδότηση δεν υπήρξε, ούτε νομοθετικές ρυθμίσεις πολεοδομικού χαρακτήρα που θα επέτρεπαν τη μετατροπή υπαρχόντων δόμων ή την ταχύτατη ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων, ούτε σφιχτός κεντρικός σχεδιασμός και διαδικασίες, καθώς και η τήρηση στενού χρονοδιαγράμματος. Εν αντιθέσει έγινε σαφές στον Ν.4610/19 ότι «από τα μέτρα δεν προκαλείται καμία δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού»!! Δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε το ότι οι ρυθμοί του κράτους για θέματα δημόσιας παιδείας είναι χελώνας, ενώ πάμπολλες φορές όταν πρόκειται για μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα οι κατασκευές γίνονται με “fast track” διαδικασίες.
Η εφαρμογή της προσχολικής πέρασε από κρατικό σε εξ ολοκλήρου τοπικό επίπεδο. Έτσι για πρώτη φορά στην ιστορία της εκπαίδευσης ενεπλάκησαν οι δήμοι στις αποφάσεις, εάν τμήμα της εκπαίδευσης θα είναι υποχρεωτικό ή όχι. Αυτή η πρακτική ανοίγει επικίνδυνους δρόμους. Η διάρκεια και η δομή της εκπαίδευσης είναι εθνικό και όχι τοπικό θέμα, κατά συνέπεια η τοπική αυτοδιοίκηση (Δήμοι, Περιφέρειες) είναι παντελώς αναρμόδια να γνωμοδοτεί.
Αποτέλεσμα των παραπάνω σε πανελλαδική κλίμακα είναι:
• Να έχουμε προσχολική αγωγή 2 ταχυτήτων δεδομένου ότι 27 δήμοι της χώρας – περίπου το 50% των νηπίων ηλικίας 4-5 ετών δηλαδή κινδυνεύουν να μην πάνε προνήπιο.
• Να είναι ασαφές πως θα προαχθούν στο δημοτικό παιδιά που δεν έχουν ολοκληρώσει τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, μιας και ο νόμος την ορίζει ως απαραίτητή προϋπόθεση για την εισαγωγή τους στην 1η τάξη.
• Να αναφέρεται ως λύση η διάθεση από τον Κτ.Υπ. Α.Ε. προκατασκευασμένων αιθουσών τύπου ISO BOX που επιτρέπει να τοποθετηθούν και σε παντελώς ακατάλληλους χώρους όπως αυλές λυκείων ή ΚΑΠΗ.
• Να μην υπάρχει σαφής ενημέρωση αναφορικά με το επιπλέον εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό που είναι απαραίτητο.
Ο ρόλος της ηγεσίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας – ΚΕΔΕ
Ταυτόχρονα, η ηγεσία της ΚΕΔΕ, που αποτελεί τον μεγαλύτερο πολέμιο της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, ζητά την αναστολή εφαρμογής του Νόμου. Βρίσκεται σε πλήρη σύμπνοια με τα ιδιωτικά συμφέροντα που επιδιώκουν την αναστολή της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής όπου ισχύει (298 δήμοι), προφανώς για να συνεχίσουν να αλώνουν τον χώρο της προσχολικής αγωγής με τα vouchers και τα τροφεία, έχοντας μετατρέψει σε εμπορεύσιμο είδος το δημόσιο αγαθό της Εκπαίδευσης.
Η στάση της Διοίκησης του Δήμου Κηφισιάς
Ο Δήμος Κηφισιάς αρχικά είχε συμφωνήσει στην εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής, οπότε η Κηφισιά δικαίως περιλαμβάνεται στους Δήμους που από το 2019-2020 η προσχολική αγωγή καθίσταται υποχρεωτική. Όμως, η Διοίκηση του Δήμου δεν προέβη έγκαιρα στις απαιτούμενες προετοιμασίες υποδομών και αιφνιδιάστηκε από τον αριθμό των εγγραφών προνηπίων. Παρότι ως Ένωση Συλλόγων Γονέων καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος, παρότι που η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας με την υπ’ αρ.15/2019 Απόφασή της στις 05-06-2019 επανεπιβεβαίωσε την απόφαση για υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, η Διοίκηση, επικαλούμενη τις δυσκολίες, έθεσε σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο στις 12-06-2019, πρόταση για αποστολή αιτήματος προς το Υπ. Παιδείας περί αναστολής της εφαρμογής του μέτρου για τη σχολική χρονιά 2019-2020. Η πρόταση συνοδεύτηκε και από μια απαράδεκτη εισήγηση αναρμόδιων υπηρεσιακών στελεχών που όχι μόνον ζητούσε την ως άνω αναστολή, αλλά αναμασούσε όλα τα επιχειρήματα των πολέμιων της δημόσιας υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, παραπληροφορώντας για το νομοθετικά κατοχυρωμένο ρόλο του νηπιαγωγείου και τις δυνατότητες του νηπιαγωγείου χαρακτηρίζοντας το ψευδώς ως «πρόωρη σχολειοποίηση»! Από πότε υπάλληλοι που προΐστανται υπηρεσιών ΟΤΑ Α’ εισηγούνται στο Δημοτικό συμβούλιο πολιτικές τοποθετήσεις συνδικαλιστικών οργάνων όπως εν προκειμένω της ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ. .
Στη συνεδρίαση παρενέβη η Ένωση Συλλόγων Γονέων Κηφισιάς και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής μας ζητώντας να τηρηθούν οι δεσμεύσεις. Επίσης, παρενέβη εκπρόσωπος των ιδιωτικών παιδικών σταθμών ο οποίος τοποθετήθηκε κατά της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής διότι όπως δήλωσε χάνουν χρήματα οι επιχειρήσεις τους! Παρενέβη, τέλος, και εκπρόσωπος γονέων παιδικών σταθμών που ζήτησε την αναστολή του μέτρου προσκομίζοντας υπογραφές. Οι υπογραφές μαζεύτηκαν κατόπιν κινητοποίησης των υπευθύνων για τους παιδικούς σταθμούς με προτροπή του Δήμου. Δυστυχώς, ποτέ πριν δεν έχουμε καταγράψει τέτοια «αγωνιστική σπουδή» από αρμόδιους του Δήμου απέναντι στην Πολιτεία για την διεκδίκηση της επίλυσης χρόνιων προβλημάτων των σχολικών υποδομών του Δήμου μας.
Τελικά ετέθησαν σε ψηφοφορία οι προτάσεις:
α) Πρόταση Γ. Σκορδίλη: Μη υπαναχώρηση στην υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής και ταυτόχρονη υποβολή αιτήματος έκτακτης χρηματοδότησης από την Πολιτεία:
Υπερψηφίστηκε από 4 δημοτικούς συμβούλους (κ.κ. Κανακάκης, Μήλας, Σκορδίλης, Τσαγκάρης) και απορρίφθηκε.
β) Πρόταση Κ. Καραλή: Αίτημα προς το Υπ. Παιδείας αναστολής για ένα έτος, αλλά ταυτόχρονα συγκεκριμένα μέτρα για την περίπτωση που θα απορριφθεί. Τα μέτρα περιελάμβαναν αξιοποίηση χώρων παιδικών σταθμών, μετεγκατάσταση του 2ου Νηπιαγωγείου στο Λεβέντειο και αξιοποίηση ΠΡΟΚΑΤ αιθουσών.
Υπερψηφίστηκε από 9 δημοτικούς συμβούλους (κ.κ. Αγαπάκη, Αστερίου, Αυλήτης, Καραλή, Κασιούρας, Κασιµάτη, Κούτση, Ραυτόπουλος, Χαριτοπούλου), και απορρίφθηκε. Ο κ. Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι ψηφίζει κατά της πρότασης αvαστoλής και υπέρ της πρότασης της εισήγησης της ∆ΕΠ, πoυ σηµαίvει πρoετoιµασία τoυ ∆ήµoυ για τηv εφαρµoγή τoυ vόµoυ.
γ) Πρόταση Διοίκησης: Αίτημα αναστολής που δεν συνοδεύεται από καμία δέσμευση προετοιμασίας για την περίπτωση απόρριψης ή για μελλοντική εφαρμογή. Υπερψηφίστηκε από 16 δημοτικούς συμβούλους και αποτελεί απόφαση (κ.κ. Αστερίου, Αυλήτης, Ζαπάντης, Καπάτσος, Κασιούρας, Κασιµάτη, Κόκκαλης, Κουρέπης, Κούτση, Παντελεάκης, Παπανικολόπουλος, Παπασπύρου, Πατρινού, Ραυτόπουλος, Τσιάµα, Χαριτοπούλου).
Κατά της συγκεκριμένης πρότασης ψήφισαν 6 δημοτικοί σύμβουλοι ( κ.κ. Αγαπάκη, Κανακάκης, Μήλας. Παπαδόπουλος, Σκορδίλης, Τσαγκάρης.
Με βάση την παραπάνω απόφαση η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου :
• Απεμπόλησε την δέσμευση της για άμεση εφαρμογή της προσχολικής αγωγής
• Αρνήθηκε οποιαδήποτε δέσμευση για την προετοιμασία των υλικών προϋποθέσεων στην περίπτωση μη αναστολής της εφαρμογής τη χρονιά 2019 – 2020.
• Υιοθέτησε την απαράδεκτη εισήγηση των υπηρεσιακών στελεχών ευθυγραμμιζόμενη με την πολιτική γραμμή του προέδρου της ΚΕΔΕ που απαιτεί εδώ και τώρα κατάργηση της δημόσιας υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής.
• Αρνήθηκε ακόμα και τη δέσμευση για την μεταφορά του 2ου νηπιαγωγείου Κηφισιάς τη σχολική χρονιά 2019 – 2020 στο Λεβέντειο, αίτημα που υποτίθεται ότι είχε ήδη δρομολογηθεί.
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Κηφισιάς καταγγέλλει την υπαναχώρηση. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την άμεση εφαρμογή της δωρεάν, δημόσιας, υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής.
Ζητάμε διορισμούς μόνιμων νηπιαγωγών, επαρκούς βοηθητικού προσωπικού και αξιοπρεπείς, κατάλληλες κτιριακές υποδομές.
Συμμετέχουμε και στηρίζουμε τις συνολικά της κινητοποιήσεις του γονεϊκού κινήματος και του κινήματος των εκπαιδευτικών για αυτό το θέμα.”